Ako regaovali vaše deti na afty v ústach?

pizik
16. sep 2011

Ahojte. Môj drobec má od pondelku vysoké teploty (do 39,6), je stále urevaný a často si búchal po uškách. Boli sme u doktorky a tá skonštatovala, že má naliate ďasienka, že to bude reakcia na zuby čo potvrdila aj lekárka na krčnom. Pre istotu mu zobrali aj krv či nemá v tele nejaký zápal, ale to sa nepotvrdilo. Dnes sme boli na krčnom opäť, keďže teploty a nekľud pretrvávali a drobcovi sa "našla" afta v ústočkách. Chcela by som vedieť ak máte s týmto skúsenosti ako reagovali Vaše detičky, či mali tiež vysoké teploty a boli také uplakané a nekľudné, prípadne ako dlho a čím ste to liečili? Ďakujem 🙂

drzubok
16. sep 2011

dieta prekonava herpeticku primoinfekciu - jedna z mala indikacii na calgel etc. žiadne zubky.liečba symptomatická a trpezlivost bez obav 🙂

anjelicek26
16. sep 2011

Aftu zoskrabni, trolinka prasku do peciva na prst, normalne "odskrabnut" a je po probleme. Potom mu vyplachni ustocka. Okamzite sa mu ulavi.

martinex
16. sep 2011

moj maly mal tiez herpanginu, bez teplot-tie prisli az na 4 a 5ty den,max 39,5... liecili sme to B-komplexom a C-ckom...trvalo to cca tyzden..maly menej papal,pil....ale inak to v pohode zvladol

mimkaz
16. sep 2011

ahoj, aj my sme mali afty, urobili sa nám pri zúbkoch, malí bol nepokojní, nepapal, čo je logické kedže mal zapálené celé ďasienka a k tomu aj tie hnisavé afty...Boli sme s tým aj u doktorky, lebo mal niekolko dní aj teploty, tak sme išli a odporučila nám kupiť roztok tantum verde a kamistad gél.Tým roztokom som namočila vatový tampón a dala som ho malému medzi pery aby mu to vytieklo do pusy, to sme dávali každú hodinu a pol a kamistadom sme potierali aspoň na miestach kde to šlo, malý to velmi nechcel, no pomohlo mu to do troch dní sme mali pokoj.Takže ja určite odporúčam to skúsiť...prajem rýchle uzdravenie 😎

zuzana17
16. sep 2011

No my s tým máme tiež skúsenosti. Malý to mal už asi 3-4 krát, takže dosť často. Nepamätám si, či mal vysoké teploty, ale bol strašne zlý, nervózny, ... nič nejedol a strašne málo pil, raz sme boli až v nemocnici na infúzie. ALe teraz viem, že treba dávať B vitamíny, ja dávam aj nutrolin B, stále som ústa vystriekala sprejom Tantum verde, potom som potierala Kamistad gélikom. Malý nevedel a nemohol ani rozprávať, len mal veľa slín. Je to hrozné, treba len trpezlivosť a vydržať. A hlavne stále ponúkať pitie!!!

zuzanka.j
16. sep 2011

my sme to prezili prvy krat nedavno. najprv mal cca 5 dni horucky nad 39. podla dr. zapal v tele nemal. asi na 3-4 den tych teplot sa mu zdurili dasienka a zacal zapach z pusky. nechcel jest a malo pil. potom sme mu objavili afty. dali sme mu na to dentinox gel ( pouziva sa pri prerezavani zubkov a obsahuje anestetika) konecne sa lepsie vyspal. rano mu dr. na to predpisala diflucan. (pripravok proti kvasinkovym infekciam...) tak sme to potierali raz jednym a raz druhym viac krat denne. asi 10dni od vypuknutia teplot uz konecne vyzeral ok co sa jedenia a pitia tyka. celkovo to preslo tak do 14dni. ...a este som zabudla, ze sme uzivali B12 a sirup PIKOVIT - tiez zmes B vitaminov.

@anjelicek26 - ako to myslis odskarabnut? myslis odstranit hnisavy povlak z povrchu? lebo ved afta sa neda odskrabnut, je to lezia, otvorena ranka co priserne boli. neviem si to celkom dobre predstavit, ved to musi strasne boliet...

tinki
17. sep 2011

ja viem, že aj Tantum verde sa používa, ale strašne to aj bolí na afty..to by som malému dieťatku nedávala... na afty pomáha aj Borax - Glycerin, tzv. ružový med. Moja staršia má často afty a pretrpela si svoje. Keďže ju nechcem stále trápiť, potriem jej to Boraxom a na ďalší deń už môže normálne jesť.

orchi_dea22
9. aug 2017

Aj môj syn ma take príznaky. Začal v nedeľu s kútikom na ústach, v pondelok uz nastúpili vysoké horúčky 39,6 , ktoré stále pretrvávajú a dva nové afty v ústach. V utorok sú uz celé ďasna opuchnuté a viac aftov v ústach a aj nové na perách. Náladu ma celkom dobrú nato, ze sa tie horúčky nedajú zbiť . Tak mam striekať tantum verde do úst ? Nie je potrebné ist k lekárovi ?

11mirka22
9. aug 2017

@orchi_dea22 ahoj, my sme niečo podobné riešili minulý týždeň, malá má 7 mesiacov. Od pondelka teploty do 39, nervózna bola. Vo štvrtok ráno mala v ustockach z vnútornej strany pier malé biele afty, lekárka kázala potierat modrou vodickou a zrážať teplotu a podávať probiotika. Afty zmizli za dva dni a aj teploty, ale zároveň sa vysypala na brušku aj chrbatiku, tak to bola vraj šiesta choroba, dnes, po týždni sme už o.k. Vraj to môže súvisieť aj s prerezavanim zúbkov. Ešte žiaden zúbok nemáme.

orchi_dea22
9. aug 2017

@11mirka22 ahoj, no ja mu dávam vibovit prášok, lebo sme to akurát pred chorobou začali brat a C a B vitamín. Ma dnes plne ústa tých aftov a uz aj nálada sa zhoršila. Teploty dnes dosahujú max 38.8 . Môj syn ma ale 4 roky . Takze to nema nic spoločne s prerezávanim. Nechce si ale nic dávať do úst , boji sa , ze ho to bude stipat. A vizera to tak, ze sa to bude dlho bez toho liečiť . Co je to ta Modra vodička ? Je to bezbolestne ?

11mirka22
9. aug 2017

Myslím že sa to volá gencianova vodička, v lekárni som to kúpila, nestipe určite, dávala som to už bábätkám keď mali povlak na jazyku. Len zafarbi všetko, ústa sú modré nejaký čas.

monikafenik
21. aug 2017

My to práve máme, teploty 39,5 a afty na jazyku a na perách z dnu. Teplotujeme už 4 deň a afty stále horšie tantum verde mu dávam len na vatovu tyčinku len neviem ako často môžem keďže malý má ešte len 14 mesiacov 🤒 ako ste zbijali teplotu?

lufla
12. júl 2021

Na afty vyborne ucinkuje tinktura gingivalis. Zarabaju ju v lekarnach, treba si obvolat tie vo svojom meste.

lufla
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lufla
12. júl 2021

@lufla Plus bezne je pomoc aj doplnanie vitaminov B