icon

Ako riešiť dlhodobú zápchu u batoľaťa?

28. jan 2026

Píše zúfalá mama. Moja 2,5r má už rok zápchu. Lieky nepomáhajú. Raz za 3-4 týždne vykaka veľké hovienko ako s prepáčením klobása. Medzi tým len bobkuje ako srnka. Užíva laktulozu makrogol vlákninu s probiotikami na striedačku. krv ma v poriadku nevyšla žiadna alergia či intolerancia. Stále je kojena. Do roka kakala bez problémov do umývadla. Potom sa to neviem prečo pokazilo... Kaka len do plienky sama v izbe. Samozrejme že v takejto polohe jej to nejde, na wc vrieska, odmieta. Pomoc. Pohľad na ňu je zúfalý. Bojím sa o ňu.

a0
28. jan 2026

@anonym_autor práve po stojačky alebo v drepe ide stolica z tela von lepšie, než na záchode v neprirodzenej polohe (naštuduj si). Treba jej miesto mlieka ponúkať skôr viac vody, nepchať do dieťaťa príliš veľa vlákniny, ak nemá dostatok tekutín, tak to má opačný efekt.

autor
28. jan 2026
@a0

@anonym_autor práve po stojačky alebo v drepe ide stolica z tela von lepšie, než na záchode v neprirodzenej polohe (naštuduj si). Treba jej miesto mlieka ponúkať skôr viac vody, nepchať do dieťaťa príliš veľa vlákniny, ak nemá dostatok tekutín, tak to má opačný efekt.

@a0 ona len po sedačky a do plienky, ale len ošpini plienku. Viem aká je fyzio poloha na kakanie.

anonym_b3b4e3
28. jan 2026

Kakat do umývadla? Fuj ! To co si ju učila? Teraz jasne že nechce ísť na wc
Koľko má denne tekutín? Aké tekutiny? Čo raňajkuje? Čo obetuje? Večeria?
Koľko zje denne čerstvej zeleniny a ovocia?
Ak už vlákninu tak v prirodzenej forme.

autor
28. jan 2026
@anonym_b3b4e3

Kakat do umývadla? Fuj ! To co si ju učila? Teraz jasne že nechce ísť na wc
Koľko má denne tekutín? Aké tekutiny? Čo raňajkuje? Čo obetuje? Večeria?
Koľko zje denne čerstvej zeleniny a ovocia?
Ak už vlákninu tak v prirodzenej forme.

@anonym_b3b4e3 vola sa to bezplienkova komunikačná metóda, fuj... Hneď sme aj umyli riťku...no fuj... 🙄 Nebolo treba žiadne vlhčené ani plienky.
Papa všetko aj surové aj varené, aj mäso aj zeleninu ovocie pečivo

anonym_b3b4e3
28. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_b3b4e3 vola sa to bezplienkova komunikačná metóda, fuj... Hneď sme aj umyli riťku...no fuj... 🙄 Nebolo treba žiadne vlhčené ani plienky.

@anonym_autor tak to je úchvatne kam ste to dokomunikovali, blahoželám, dieťa zablokované
Odporúčam psychológa

mullerova46
28. jan 2026

@anonym_autor prečo užíva probiotiká na striedačku ? Tie by sa mali dlhodobo pravidelne v časoch kedy v žalúdku už nie sú aktívne kyseliny, večer 2 hodiny po jedle alebo ráno aspoň pol hodiny pred jedlom, inak probiotiká spália kyseliny 🙂 možno si začala uvedomovať potrebu.kakat a zľakla sa a vyjde to von až keď ju fakt pritlači. Syn sa takto trápil keď som ho odplienkovala po týždni alebo 2. Vrátila som naspäť plienku a čakám kedy sa oň rozhodne že je čas. Ale teda ak do 3 rokov na to nepríde sám asi budem drasticka a plienku mu jednoducho zoberiem.cikat by už bol schopný mimo plienky bez problémov ale kakanie je zákerné

kankam
28. jan 2026
@mullerova46

@anonym_autor prečo užíva probiotiká na striedačku ? Tie by sa mali dlhodobo pravidelne v časoch kedy v žalúdku už nie sú aktívne kyseliny, večer 2 hodiny po jedle alebo ráno aspoň pol hodiny pred jedlom, inak probiotiká spália kyseliny 🙂 možno si začala uvedomovať potrebu.kakat a zľakla sa a vyjde to von až keď ju fakt pritlači. Syn sa takto trápil keď som ho odplienkovala po týždni alebo 2. Vrátila som naspäť plienku a čakám kedy sa oň rozhodne že je čas. Ale teda ak do 3 rokov na to nepríde sám asi budem drasticka a plienku mu jednoducho zoberiem.cikat by už bol schopný mimo plienky bez problémov ale kakanie je zákerné

@anonym_autor moja dcera tie,z mala zapchu v 1 roku cca do 2 rokov. Vyslivene bobky, aj tyzden nesla pptom len do plienky schovana v kute. Pracoca som dlho na vela pohybu, vela aby pila. Zacala som varit polievka s ovsennymi vlickami, miesala som do jogurtuca na vrch kukuricne lupuenky, jemne ovs vlocky som pasovala di stravy vsadw. A dcere som rozpravala ze ked sedi na wc ako velka potom bude pocut clup a odplava to ked splachneme. Nebude ju boliet brusko atd ... Stale dokola. Pomahalo nam aj hrizno a ina vlaknina. Dnes uz bez vlociek nevie byt aspon 2 x v tyzdni si sama da, ked citi ze dlhsie nebola. Podla lekarky treba len pravidelnost a nevafi ze 1x za 3 dni. Kazdy ma inu genetiku a inak mu to funguhe.

autor
28. jan 2026
@kankam

@anonym_autor moja dcera tie,z mala zapchu v 1 roku cca do 2 rokov. Vyslivene bobky, aj tyzden nesla pptom len do plienky schovana v kute. Pracoca som dlho na vela pohybu, vela aby pila. Zacala som varit polievka s ovsennymi vlickami, miesala som do jogurtuca na vrch kukuricne lupuenky, jemne ovs vlocky som pasovala di stravy vsadw. A dcere som rozpravala ze ked sedi na wc ako velka potom bude pocut clup a odplava to ked splachneme. Nebude ju boliet brusko atd ... Stale dokola. Pomahalo nam aj hrizno a ina vlaknina. Dnes uz bez vlociek nevie byt aspon 2 x v tyzdni si sama da, ked citi ze dlhsie nebola. Podla lekarky treba len pravidelnost a nevafi ze 1x za 3 dni. Kazdy ma inu genetiku a inak mu to funguhe.

@kankam boli dni že do nocnika aj záchoda 3x za týždeň sa podarilo... No potom zasa len zadržiava.... Je veľmi tvrdohlavá

autor
28. jan 2026
@mullerova46

@mullerova46 cikať vie ale to druhé nie. Schovať plienky nepomôže. Ľahne na podlahu a prosí späť plienku. Už sme skúšali všetko aj po dobrom aj po zlom aj úspechy už mala a vydržalo to týždeň

autor
28. jan 2026
@anonym_b3b4e3

@anonym_autor tak to je úchvatne kam ste to dokomunikovali, blahoželám, dieťa zablokované
Odporúčam psychológa

@anonym_b3b4e3 stačí si naštudovať a nie nadávať do fujkov a psychológov... Je to prirodzené vylučovanie len moderná spoločnosť to vytlačila preč...

A zápchy majú aj plienkove deti..... písala som to len preto že problém v fyziológii asi nebude keď to dovtedy išlo

anonym_f83141
28. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor
@anonym_autor ty nie si kompletná, prepáč 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ akoze srať do umývadlá??? Odporúčam ti nečítat hovadiny a neaplikovat ich na malé dieta, ktoré nevie posúdiť ich následky.
No, čo rádia "mudre" knihy teraz? Aké techniky??? Kks, toto snáď nie je možné, že toto ma dieta

anonym_b3b4e3
28. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_b3b4e3 stačí si naštudovať a nie nadávať do fujkov a psychológov... Je to prirodzené vylučovanie len moderná spoločnosť to vytlačila preč...

A zápchy majú aj plienkove deti..... písala som to len preto že problém v fyziológii asi nebude keď to dovtedy išlo

@anonym_autor učiť dieťa kadiť do umývadla je proste fuj !!!
Nechutne. Dieťa od mala máš učiť normálne na toaletu a nie kadiť do umývadla

autor
28. jan 2026
@anonym_b3b4e3

@anonym_autor učiť dieťa kadiť do umývadla je proste fuj !!!
Nechutne. Dieťa od mala máš učiť normálne na toaletu a nie kadiť do umývadla

@anonym_b3b4e3 novorodenca nedám predsa na wc 🫣

anonym_b3b4e3
28. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_b3b4e3 novorodenca nedám predsa na wc 🫣

@anonym_autor ani do umývadla

betulinka1
28. jan 2026

@anonym_autor moj maly to mal. Napriek tomu, ze on jedol kila ovocia a zeleniny. Takze vlákninou to nie je. Mne dal detsky lekar taky sirup, bola to taka vacsia fľaštička, prehanadlo ci take nieco a to sme brali v polovičnej davke asi mesiac. Stolica mu zmakla ale stale na kakanie plienka. On sa uz obslúžil. Bol bez plienky, den, noc a ked isiel kakat, tak si dal plienku. S tymto isiel do skolky 🙈🙈🙈 moc sa im to nepacilo ale dav vyhral a tam potom prestal tu plienku pouzivat. Ale mne potom poradili aby pred raňajkami vypil teplu vodu s kvapkou kvalitného olivového oleja. Nie horúcu. Aspon 3x do tyzdna. Cize som sa snazila aby rano aspon deci teplej vody a naozaj kvapka zo striekacky oleja. Vychadza to z čínskej medicíny. A asi v 3,5 roku to preslo. Co pomohlo, netusim.

kankam
29. jan 2026
@anonym_autor

@kankam boli dni že do nocnika aj záchoda 3x za týždeň sa podarilo... No potom zasa len zadržiava.... Je veľmi tvrdohlavá

@anonym_autor treba skusat a stale opakovat ze velke deticky chodia na wc ako velki , urobit to zaujimave, len pp dobrom. Ked je priblem zasa vhvilu nechat nech sa aj do plienky a opat ... nevzdavat a robit opatrenia v strave, ziadne kakao ani granko, vela vlakniny.
Je to beh na dlhu trat ale verim ze casom ju presvedcite ze plienka je len pre male babo ...
My sme si vzdy tlieskali ked sa vykakala na wc, alebo bola odmena ... proste do pozitivna.

anonym_947c5d
29. jan 2026

Ach jaj,je uplne v poriadku,ze umyt ritku nad umyvadlom a umyvadlo umyt,ale aby cielene len tam kakalo,tak toto je na tom celom chore.Ano,tiez som nepouzivala vlhcene,co stale sposobovali rozne reakcie na ritke.A navyse novorodenec ak je kojeny NEKAKA,nema co.
Tak by ma zaujimalo,ako dlho si cakala kym sa ,,,akoze,,,vykakala do umyvadla.
Malej nasad DUFALAK,je to jediny sposob ako jej upravit stolicu.

anonym_69e7b4
29. jan 2026
@anonym_b3b4e3

Odporúčam psychológa

@anonym_b3b4e3 moja trojročná mala plienky a má úplne rovnaký problém ... Jej odporučíš čo ? Záchod už používa rok ..

autor
29. jan 2026
@anonym_947c5d

Ach jaj,je uplne v poriadku,ze umyt ritku nad umyvadlom a umyvadlo umyt,ale aby cielene len tam kakalo,tak toto je na tom celom chore.Ano,tiez som nepouzivala vlhcene,co stale sposobovali rozne reakcie na ritke.A navyse novorodenec ak je kojeny NEKAKA,nema co.
Tak by ma zaujimalo,ako dlho si cakala kym sa ,,,akoze,,,vykakala do umyvadla.
Malej nasad DUFALAK,je to jediny sposob ako jej upravit stolicu.

@anonym_947c5d nič som nemusela čakať ani nútiť. Videla som že chce kakat ták som ju rozbalila, vykakala sa umyla a bolo. Tak to to fungovalo prvý rok po narodení.
Dufalak je laktuloza ktorú spomínam v prvom príspevku. Užíva ho už niekoľko mesiacov na striedačku s makrogolom

autor
29. jan 2026
@kankam

@anonym_autor treba skusat a stale opakovat ze velke deticky chodia na wc ako velki , urobit to zaujimave, len pp dobrom. Ked je priblem zasa vhvilu nechat nech sa aj do plienky a opat ... nevzdavat a robit opatrenia v strave, ziadne kakao ani granko, vela vlakniny.
Je to beh na dlhu trat ale verim ze casom ju presvedcite ze plienka je len pre male babo ...
My sme si vzdy tlieskali ked sa vykakala na wc, alebo bola odmena ... proste do pozitivna.

@kankam tá hranica pozitívnej motivácie a zhoršovania je strašne tenká... Môj svokor s hemeroidmi to pekne pomenoval, čo si radšej vyberie, menšiu či väčšiu bolesť.... Radšej bude zadržiavať, len aby nemusela kakať...tam žiadna odmena ani strašenie nepomôže. U nás je každé kakanie po dlhom čase ako pôrod. Normálne v nej vidím trpiacu ženu ktorej nepostupuje pôrod.

anonym_bb533a
29. jan 2026
@anonym_autor

@kankam tá hranica pozitívnej motivácie a zhoršovania je strašne tenká... Môj svokor s hemeroidmi to pekne pomenoval, čo si radšej vyberie, menšiu či väčšiu bolesť.... Radšej bude zadržiavať, len aby nemusela kakať...tam žiadna odmena ani strašenie nepomôže. U nás je každé kakanie po dlhom čase ako pôrod. Normálne v nej vidím trpiacu ženu ktorej nepostupuje pôrod.

@anonym_autor Chvilu by som jej pomahala nejakymi detskymi jemnymi prehanadlami (po konzultacii s dr., co je bezpecne). Nech ma chvilku skusenost, ze to ide aj bez bolesti a bez problemov. Mozno potom tak nebude zadrziavat. Lebo toto je zacarovany kruh, cim dlhzie zadrziava, tym viac to boli a tym viac zadrziava. Drzim palce, aby sa to upravilo.

kiki68
29. jan 2026

Ja by som nechala ako je, nech robi tak ako jej to vyhovuje, u nas maju aj 4-5 rocne deti plienku. Lepsie ako mat blok. Kamoskin syn ma 7 a stale maju este sel tam plienku. Inak je uplne normalne dieta. Boli uz na vsetkom moznom okolo terapii. Dolezite je prejst cez ten problem a potom sa uvidi ze ako tie plienky dat uplne prec

kankam
30. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor chapem a rozumiem. Dcera rok chodina wc 1x za 7 dni aj dlhsie. Ale aj lekarka mi povedala ze robte vsetko preto aby tam bola pravidelnost a moze byt aj 1xza 3 dni ale presne vlakninou postupne aby to neboli broky a nebolelo to. U nas bola aj krv ked to uz bolo velmi zle. Ale stale som skusala a nevzdala sa. Ani dnes dcera nechodi na wc dwnne ale uz sama citi ze si musi dat vlakninu a drvene ovsenne vlocky aj v zemiakovych plackach, v polievke v jogurte alebo inde su jej najlepsi a verni kamarati ...
Nevzdavajte sa ...

kankam
30. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_947c5d nič som nemusela čakať ani nútiť. Videla som že chce kakat ták som ju rozbalila, vykakala sa umyla a bolo. Tak to to fungovalo prvý rok po narodení.
Dufalak je laktuloza ktorú spomínam v prvom príspevku. Užíva ho už niekoľko mesiacov na striedačku s makrogolom

@anonym_autor u nas zacal problem okolo 1 roku ...

kankam
30. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ked dnes pozeram foto ked mala 1-2,5 roka tak na viacerych foto ma utrapeny vyraz presne ako pisete ked sa to miekolko dni tahalo a jej bolo zle, bolelo ju brusko, nafuknute nic nezaberalo a uz mala blok ze bude kakat "bobky" to boli ciste broky. Raz sme ta ba dovolenke pochodovali po celom areali, co nevladala a bala sa ist kakat. Vtedy som ju nalievala vodou a stale sme chodili len nech sa to z nej dostane von. Vela krat plajala pri kakani a tiez mi pod stolom v kute kakala do plienky. Asi 2.5 roka to trvalo ale pomaly sa to potom zacalo zlepsovat.