icon

Ako riešiť ľahký hypotonus u štvorročného dieťaťa?

pataja
8. jún 2026

Ahojte, vcera u neurologa som sa dozvedela, ze dcéra ma lahky hypotonus. Je chuducka, svalov ma malo, nejdu jej velmi odrazadla, kolobezky, bicykel. Brala maltofer bola chudokrvna, kontrolne testy robene este neboli. Pediatricka nikdy nehovorila, o hypotonuse. Ma 14,6kg a cca 100cm. Dcéra sedela v 6 mes a chodila v 11mes. Jemnú motoriku ma skvelú. Inak velmi šikovná, ale je slabšia ako deti v jej veku.
Je tu niekto kto je na tom podobne, ze hypotonus u dietata sa zistil neskor?
Navštevovali ste fyzio? Plávanie? Nieco pediater predpísal?

Strana
z2
dadis
9. jún 2026
@lindusss2016

@dadis no ja nie som hypotonicka, sportujem vela a tiez nevydrzim stat, ani sediet. To je predsa nieco ine, ako to, co som pisala. Takze to skusim este raz: vela hypotonickych deti a dospelych ma neochotu sportovat preto, lebo ich to stoji vela usilia. Som z odboru, pracujem na rehabke, sama sportujem a trenujem. Vsetko, co som chcela autorke prispevku povedat je to, ze treba deti (a inak toto plati pre vsetky aj tie s normotonusom) viest k laske k pohybu, cvicenie brat ako radost a robit to s nimi hravou formou, lebo ziadne 4-rocne dieta nebude cvicit seriozne fyzio cvicenia. 4 rocne deti sa chcu hrat, treba sa preto s nimi hrat tak, aby to rozvijalo svalstvo, koordinaciu, koncentraciu. To, ze sa ty hybes, je super. Len tak dalej. Mnoho rodicov nrma vybudovany vztah k pohybu a potom to deti okopiruju. Pre tie hypotonicke to moze znamenat vacsi problem, to je cele.

@lindusss2016 No ale je zrejme rozdiel stat s normotonusom a hypotonusom. Ja na sebe vidim rozdiel pri to stati - ja neobstojim, bud sa pohojdavam, preslapujem z nohy na nohu, v sede napriklad casto zdviham koleno a o to sa opieram... ja som si myslela, ze to tak ma kazdy. Ale nema.

anonym_ad1b77
9. jún 2026
@dadis

@lindusss2016 No ale je zrejme rozdiel stat s normotonusom a hypotonusom. Ja na sebe vidim rozdiel pri to stati - ja neobstojim, bud sa pohojdavam, preslapujem z nohy na nohu, v sede napriklad casto zdviham koleno a o to sa opieram... ja som si myslela, ze to tak ma kazdy. Ale nema.

@dadis ja mam ok tonus ale tiež nevydržím stať,to je peklo na chrbát fakt,aj v sede najlepšie chrbát do guličky 😁

lindusss2016
9. jún 2026
@dadis

@dadis no tak ja sama na sebe toto posudit neviem, ale na mna ked v praci vyjde sluzba, kde sedim cely den, tak ma na konci boli chrbat, ze hned ma musia kolegovia davat do poriadku 😁 celodenny sed nie je vobec pre nase telo prirodzeny. Ja aj v aute na cestach tak 5 hodin a potom ma tri dni vsetko boli. Ale trenovat vladzem aj niekolko hodin vkuse.

dadis
9. jún 2026
@lindusss2016

@dadis no tak ja sama na sebe toto posudit neviem, ale na mna ked v praci vyjde sluzba, kde sedim cely den, tak ma na konci boli chrbat, ze hned ma musia kolegovia davat do poriadku 😁 celodenny sed nie je vobec pre nase telo prirodzeny. Ja aj v aute na cestach tak 5 hodin a potom ma tri dni vsetko boli. Ale trenovat vladzem aj niekolko hodin vkuse.

@lindusss2016 Ja o celodennom sedeni nepisem.. to by som nevydrzala... ale ako odbornik si pokojne o tom nastuduj.. je o tom dost zdrojov

anonym_eafc2f
9. jún 2026

Môj malý (3), tiež hypermobilita, hyperaktivita a hypotonus. Netušila som, že to môže byť kvôli tomu, že vydržať na mieste je pre neho fyzicky náročné.

andreatytler
9. jún 2026
@anonym_eafc2f

Môj malý (3), tiež hypermobilita, hyperaktivita a hypotonus. Netušila som, že to môže byť kvôli tomu, že vydržať na mieste je pre neho fyzicky náročné.

@anonym_eafc2f Ani mna to nenapadlo, ale dava to zmysel. Ked si nehybna v sede alebo stoji, cely cas je zataz na tych istych svaloch. Ked sa hybes, tak sa zataz prenasa z jedneho svalu na druhy a je na kazdom svale len chvilku a tym padom sa ziadny sval neunavy.

andreatytler
9. jún 2026
@lindusss2016

@pataja proste sa hybte, behajte, cvicte, hrajte sa, vela sportu. Hypotonicke deti maju dost nechut k sportovym aktivitam prave preto, ze su slabucke a ich ten pohyb stoji omnoho viac energie. Ale netreba ju setrit, treba cvicit.

@lindusss2016 problem je ze tvoj prvy prispevok radil staci sa vela hybat a sportovat cokolvek lebo ze deti maju nechut k sports, ale toto potom menis a pises ze deti radi pobehuju ale maju problem robit specificke fyziocvyky. Pri hypotonuse nestaci len sportovat cokolvek, lebo sama vies ze tie deti si kompenzuju slabe svaly. Budu robit vela sportov s nadsenim, ale vobec tym neposilnia tie partie ktore su dolezite.

sazumak
9. jún 2026

Naša 6 ročná mala najskôr hypertonus, teraz hypotonus a odmala je hyperaktívna. Sekundu neposedí, stále behá, od 2 rokov nespí a vôbec nič ju neunaví. Akurát máva neskutočné rastové bolesti. Tiež začala bicyklovať neskôr oproti svojim sestrám, tie okolo 3,5 roka už bez pomocných koliesok a ona až v 5, aj to s nechuťou, nevládala ťahať do kopca.

anonym_b102a7
9. jún 2026

Je dost mozne, ze treba posilnit stred tela, brusne svaly, spolu s nohami, vsetko ma suvis, je poprepajane.. skusit fyzio alebo nejaku vseobecnu pohybovu pripravu/kruzok ala "gymnastika" kde sice je viac deti v skupine, ale je to hrave vzhladom na vek, treneri ale zaroven napravaju deti..

andreatytler
9. jún 2026

A este treba tiez dieta nabadat aby si viac odychlo. Tieto deti su na nohach castokrat cely den a to je privelka zayaz na urcite svaly a tie su potom stuhnute a stratia pruznost. Odsledujte si aku maju deti ohybnost. Predklon s vystretymi nohami. Rozkrocit nohy ako ked sa ide do snury. Poza kobra pri joge na brucho. Mostik. To vsetko by mali male deti hravo zvladnut. Moj syn nic z toho nedokaze.

andreatytler
9. jún 2026
@sazumak

Naša 6 ročná mala najskôr hypertonus, teraz hypotonus a odmala je hyperaktívna. Sekundu neposedí, stále behá, od 2 rokov nespí a vôbec nič ju neunaví. Akurát máva neskutočné rastové bolesti. Tiež začala bicyklovať neskôr oproti svojim sestrám, tie okolo 3,5 roka už bez pomocných koliesok a ona až v 5, aj to s nechuťou, nevládala ťahať do kopca.

@sazumak ma dcerka dobru ohybnost? Tie rastove bolesti mozu but aj preto ze jej svalom chyba pruznost kedze sa cely den nezastavi a svaly pracuju prilis vela.

lindusss2016
9. jún 2026
@andreatytler

@lindusss2016 problem je ze tvoj prvy prispevok radil staci sa vela hybat a sportovat cokolvek lebo ze deti maju nechut k sports, ale toto potom menis a pises ze deti radi pobehuju ale maju problem robit specificke fyziocvyky. Pri hypotonuse nestaci len sportovat cokolvek, lebo sama vies ze tie deti si kompenzuju slabe svaly. Budu robit vela sportov s nadsenim, ale vobec tym neposilnia tie partie ktore su dolezite.

@andreatytler problem je ten, ze vy ste si to tu povacsine vztahovali na seba. Ja som radila priamo autorke, ktora riesi lahky stupen u malickeho dietata. Ja netvrdim, ze kazdemu staci sa len hybat a nerobit nic specificke. Od zaciatku som sa snazila vysvetlit, ze dieta treba viest k laske k pohybu a aj cvicit fyzio primerane veku (to ma ale stale daleko od specifickych cvikov) a hned v uvode som jej poradila, ze kopec takych to cviceni si vie najst na internete a rozhodne som za to, ze treba s tym zacat pracovat, ale ak je to lahky stupen, ktory nesposobuje ziadne ine problemy (kedze ich neopisuje), tak si to nevyzaduje niec specialne. Autorka sa pytala, ci mu tym nemoze ublizit. No nie, ved nebude s nim dvihat tazke vahy. Dieta rok - dva podrastie a bude sa s nim dat cvicit na uplne inej urovni, ale zaklad je vybudovat navyk, viest ho k radosti z pohybu. Ale uz som uplne stratila chut sa tu k niecomu vyjadrovat. Od zaciatku som reagovala na autorku a vy dte si to vztahovacne vzali na seba, aplikovali na svoje deti, pricom o tych ja nemam ziadnu info, takze som sa k nim rozhodne nevyjadrovala.

sazumak
9. jún 2026
@andreatytler

@sazumak ma dcerka dobru ohybnost? Tie rastove bolesti mozu but aj preto ze jej svalom chyba pruznost kedze sa cely den nezastavi a svaly pracuju prilis vela.

@andreatytler Máme vyšetrené všetko od neurológa, ortopéda, reumatológa, lebo malá prestávala chodiť striedavo na nohy od bolesti. Nočné bolesti neskutočné, momentálne je 6 týždňov na Nurofene, na ten reaguje dobre, ale niekedy aj po ňom ešte boli bolesti. Mala opakovane pozitívne chlamýdie, nevieme, či aj toto jej môže takto zhoršovať stav? Jej to trvá cca 3,5 roka, ale posledný rok sa to veľmi zhoršilo, hlavne to, že odmietala od bolesti chodiť.

sazumak
9. jún 2026
@andreatytler

@andreatytler Keď ju dnes kontrolovala reumatologička, tak zvládla všetko. Ona cez deň funguje normálne, bolesti prichádzajú večer a v noci. Alebo ak je chorá, tak celý deň neprejde vôbec po svojich.

lindusss2016
9. jún 2026
@andreatytler

@andreatytler a teda ano, tvrdila som, ze maju nechut cielene sportovat, cvicit, resp.aby som to uviedla na pravu mieru, neradi posiluju, ale nie, ze maju nechut hybat sa, behat, poskakovat, jasit sa a pod.(co je samozrejme pre deti prirodzene a nie je to vycitka, moje deti su tiez zive). Ja v tom vidim obrovsky rozdiel.

andreatytler
9. jún 2026
@sazumak

@andreatytler Keď ju dnes kontrolovala reumatologička, tak zvládla všetko. Ona cez deň funguje normálne, bolesti prichádzajú večer a v noci. Alebo ak je chorá, tak celý deň neprejde vôbec po svojich.

@sazumak Hrozne. Chuda mala. Aj nas syn sa stazuje na bolest vecer a tiez odmieta chodit niekedy. Tak to vsetko zacalo. Najskor som myslela ze nas len skusa a vymysla ale potom sa stazoval ze ho bolia nohy v tureckom sede a tak sme sli radsej na fyzio a tam bum hypotonus, ploche nohy, slaba mobilita. Dovtedy som myslela ze ake mam sportovo nadane a zdrave dieta kedze miluje a ide mu kazdy sport na ktory ho dame. Je to velmi klamlive.

Strana
z2