icon

Ako riešiť nepriberanie detí a slabý apetít?

Včera o 19:03

Ahojte prosím poradte co mam robit. Dcéra čoskoro rok..za 3 mesiace prírastok na váhe 200 gramov. V poslednom období potrebuje dlhé pauzy medzi jedlami, väčšinu prikrmov mi začala odmietať akceptuje len kašu ale porcia je vždy mala. Mlieko tiež začala piť tak max 100 ml. Teraz jej idú aj zuby takže chápem nechutenstvo ale netrapia ju cele 3 mesiace takže to nie je odpoveď.
Rovnakým scenárom som si prešla so staršou dcérou ktorá v roku dostala nutridrinky ktoré mi odmietala piť, krvné testy mala v poriadku.
Je nieco co sa da dat skrz taky slabý apetít do jedla vyšetriť?
Idem z toho zosaliet ze znovu riešim číslo na váhe. Dávam si veľmi záležať na kalorickych potravinách aby mali deti v jedálnicku ale výsledok žiadny.
Mam obavy ze si nakoniec pediatricka pomyslí ze sa o deti nestará alebo co. Celé si to otacam na seba ze je to moja vina.
Už som raz zmenila pediatra keď mala staršia pol roka lebo nás stále ťahal na prevazenie aj ked v tom čase dcéra priberala dobre síce v spodných tabuľkových hodnotach ale prírastky boli... až som začala odsavat aby som mala prehľad koľko vypije. Odvtedy mam nejaký blok a stále riešim ze ci deti dobre prosperuju. Predsa len 200 gramov za stvrt roka u bábätka nie je asi OK :(
Ja už neviem čo spraviť, nedokážem sa skludnit ze je to len číslo na váhe.
Za včerajší deň mi dcéra vypila 500 ml Um za 24 hodín...prikrm nechcela žiadny zo všetkého zjedla dve tri lyžičky. Nemá žiadne problémy ani bruško ju nebolieva, zdravé donosene dieta s pôrodnou váhou skoro 3,5 kg.
Prístup tejto pediatriacky je taky nemastný neslany, nejako to nerieši ale ani ma neukludni a naozaj som z nej mala pocit ze z toho vini mňa ze asi neviem variť alebo co. Ak budem hľadať ďalšiu pediatriacku aby mala trochu podporujúci prístup tak budem asi fakt vyzerať ako mater co zanedbáva deti...

nikuskaa92
Včera o 19:12

@anonym_autor ak ti to pomoze moja dcera mala na rok 8,5 kg (nar.2,7kg) teraz ma 2,5 r a ma 12,5 kg cize pekne potiahla. Ak je vesela , hrava, spokojna urcite je vsetko v poriadku

anonym_ceedd9
Včera o 19:13

Nepovedala si podstatnu informaciu, kolko teda vazi?

Aj moje deti mali bezne pred rokom 2-3mes kedy mali minimalny prirastok, dr to nijak nekomentovala, ze bezne. A ja som kvoli tomu teda nezosalievala.

zuzkaa1991
Včera o 19:29

@anonym_autor tak ako pise vysse dcera 2.6kg ked sa narodila vkuse menej papa a je to doteraz a ma.coskoro 8r sme vzdy ma spodnej hranici konecne ma.aspon 20kg🙏 v 8r tiez som riesila vahu kazde 2 3hod jej ponukam.nieco a to mi ostalo plus jasne ze posledne 2roky sladkosti si berie sama🤦‍♀️🤦‍♀️

Len ponúkať kazde 2 3hod nieco

Do.5r.mi jedla len ciste prilohy zaklad u nas bola polievka kazdy den aj to je teraz ciste pecivo atd...az v 5r zacala asppn ochutnavat

autor
Včera o 19:33
@anonym_ceedd9

Nepovedala si podstatnu informaciu, kolko teda vazi?

Aj moje deti mali bezne pred rokom 2-3mes kedy mali minimalny prirastok, dr to nijak nekomentovala, ze bezne. A ja som kvoli tomu teda nezosalievala.

Pardon 7,5 kg ma. Rok ma za týždeň.
@anonym_ceedd9

nikuskaa92
Autor odpoveď zmazal
anonym_386a34
Včera o 19:43
@anonym_autor

Pardon 7,5 kg ma. Rok ma za týždeň.
@anonym_ceedd9

@anonym_autor my sme na tom podobne. Tiež mám ročné dievčatko ktoré je veľmi slabý jedak. Moja ma teraz 1r a 1m cca 8,5kg. Mne od septembra pribrala 0,5kg a naša dr to absolútne nerieši. Tiež si pripadám ako neschopná že neviem variť pritom jej varim už bežne jedla ktore aj nejak chutia a aj tak mi to nezje. A keď niečo zje tak par lyziciek a dojedla.

anonym_ba5237
Včera o 19:44

Kamoska ma tiez taku malinku, co slabo pribera ma 9 mesiacov a 6 kil..je taka mini a doktorka to neriesi.

nikushka8
Včera o 21:03

Mladsia mala v roku 7kg, tiez som sa bala,co povie dr, ale rastla,tak nic nevravela. Pritom bola strasny zrut, s prikrmami sme zacali v 4,5m, lebo pistala,ked nas videla jest. Za pecivom sa sla potrhat. Okolo roka sme zazili tiez strajk,odmietala vsetko kasovite a kedze ochutnala zo sestrinho, tak aj nedochutene. Tak som sa prisposobila, zacala jest nase jedlo, ziadne mixnute baby jedlo. Doteraz nezje kasu a minimum hladkych veci (jogurty, pudingy a pod). Stale je strasne tenka (ma 5,5r a 16,4kg).

anonym_9765b5
Včera o 21:24

Mozes skusit jeden den obmedzit to mlieko a ak idu kase, tak var tie, bude mesiac na kasi, tak bude.. a neviem ake jej podavas, ale tak obmienaj a normalne doma varene, ovsena, psenova, pohankova, krupicna, ryzova.. tam vies teoreticky zakamuflovat nejake ovocie, zeleninu, aspon pidi davku.. a co kremove polievky? To neochutna? Je to v podstate taka kasa 🙂 A pekne spolu jedze, ty maj to iste co ona..
Alebo skus aj hotovy prikrm z obchodu, to si vela mam chvali.. drzim palce, nasa bola a staje je tintitko, v roku 8kg

anonym_43409e
Včera o 21:29

pokial pribera a rastie pomaly, pokial je tam prirastok, tak by som to len sledovala. este by sa mohol skontrolovat rastovy hormon, ak nebol skontrolovany. rocne dieta by uz malo prechadzat na "normalnu" stravu, skusaj nove veci, v inej forme, cestovinu, alebo pit vyvar slamkou. a nesilit to, mozno ta prekvapi.

anonym_9765b5
Včera o 21:31

Jaj a ja som vtedy ficala na receptoch od katriony, na fb ich ma milion, aj kadejake susienky do ruky a pod.. mozno zje aspon starsie dieta ked mladsia nie
https://www.facebook.com/share/1FZj7a1XUJ/

beata_k
Včera o 21:37

A zase to mlieko. Pol litra mlieka? No jasne, ze ti nic neje. Je syta z mlieka.

autor
Včera o 22:06
@beata_k

A zase to mlieko. Pol litra mlieka? No jasne, ze ti nic neje. Je syta z mlieka.

@beata_k n9 no na rocne dieťa to snáď nie je tak veľa. Napíšem ti ako vyzeral posledný deň... zobudí sa cca o 2-3 v noci na mlieko a vypila 150 ml.
Ráno do 10 nechce nič zjesť aj keď ponúkam aj na dosah jej necham ze si sama vezme. Takže až keď ide spat tak vypije cca 100 ml. Potom čakám do 13 s obedom..zjedla par lyziciek..a zas pred druhým spánkom 100 ml. Potom som zas ponúkala okolo 17 ale až o 18 si dá trochu kaše. A pred spánkom vypije cca 150 ml. Ved to je nič. V pohode mi vydrží od 14 hodiny vypiť 100 ml a do večera nepýta jest...

autor
Včera o 22:09
@anonym_43409e

pokial pribera a rastie pomaly, pokial je tam prirastok, tak by som to len sledovala. este by sa mohol skontrolovat rastovy hormon, ak nebol skontrolovany. rocne dieta by uz malo prechadzat na "normalnu" stravu, skusaj nove veci, v inej forme, cestovinu, alebo pit vyvar slamkou. a nesilit to, mozno ta prekvapi.

@anonym_43409e skúšam ďakujem. Má ponúkané aj prikrm varené..aj kupované...a v podstate väčšinu jedál ma už takých našich klasických rodinných. Aj do ruky dávam..aj viac kasovite také na kŕmenie lyžičkou. Ved už má aj ochutené jedla bylinkami, korením.
Skúsim ten rastový hormón možno prebrať s doktorkou dakujem

autor
Včera o 22:13
@anonym_9765b5

Mozes skusit jeden den obmedzit to mlieko a ak idu kase, tak var tie, bude mesiac na kasi, tak bude.. a neviem ake jej podavas, ale tak obmienaj a normalne doma varene, ovsena, psenova, pohankova, krupicna, ryzova.. tam vies teoreticky zakamuflovat nejake ovocie, zeleninu, aspon pidi davku.. a co kremove polievky? To neochutna? Je to v podstate taka kasa 🙂 A pekne spolu jedze, ty maj to iste co ona..
Alebo skus aj hotovy prikrm z obchodu, to si vela mam chvali.. drzim palce, nasa bola a staje je tintitko, v roku 8kg

@anonym_9765b5 robím všetky možné kaše..aj orechové masla pridávam..polievky krémové aj so zemiakmi aj s batatmi..avokádo pravidelne...aj kupované ponúkam..aj u babky sme skúšali ze možno iné jedlo ved u babky vždy vnúčatá chuti aspoň ja som to tak vždy mala ako dieťa. Aj do ruky jej dávam ci sa chce sama kŕmiť. Ja už som z.toho strašne zdeptana lebo nemám.potom chuť už ani variť ani riešiť kombinacie ze co vyskúšať.

autor
Včera o 22:13
@anonym_9765b5

Jaj a ja som vtedy ficala na receptoch od katriony, na fb ich ma milion, aj kadejake susienky do ruky a pod.. mozno zje aspon starsie dieta ked mladsia nie
https://www.facebook.com/share/1FZj7a1XUJ/

@anonym_9765b5 ďakujem pozriem🙂

beata_k
Dnes o 05:48
@anonym_autor

@beata_k n9 no na rocne dieťa to snáď nie je tak veľa. Napíšem ti ako vyzeral posledný deň... zobudí sa cca o 2-3 v noci na mlieko a vypila 150 ml.
Ráno do 10 nechce nič zjesť aj keď ponúkam aj na dosah jej necham ze si sama vezme. Takže až keď ide spat tak vypije cca 100 ml. Potom čakám do 13 s obedom..zjedla par lyziciek..a zas pred druhým spánkom 100 ml. Potom som zas ponúkala okolo 17 ale až o 18 si dá trochu kaše. A pred spánkom vypije cca 150 ml. Ved to je nič. V pohode mi vydrží od 14 hodiny vypiť 100 ml a do večera nepýta jest...

@anonym_autor Tvoje dieta je nejedak. Na take dieta je pol litra vela. Este raz si preciaj, co si mi napisala. V podstate zije z mlieka. Rocne ma jest rad radom vsetko. Samizrejme nekorenene.

autor
Dnes o 07:27
@beata_k

@anonym_autor Tvoje dieta je nejedak. Na take dieta je pol litra vela. Este raz si preciaj, co si mi napisala. V podstate zije z mlieka. Rocne ma jest rad radom vsetko. Samizrejme nekorenene.

@beata_k no to je pekne ze "ma jest". Zúfalá som z toho aj bez týchto sprav

nikushka8
Dnes o 07:31
@anonym_autor

@anonym_autor a vody kolko vypije? Starsia bola strasny nejedak, jej som musela obmedzit mlieko. Inak by bola len na mlieku a kasiach. Z tuhej stravy co zje? Nejake pecivo, cestovinu...nevadi jej prave ta kasovita konzistencia?

beata_k
Dnes o 08:25
@anonym_autor

@beata_k no to je pekne ze "ma jest". Zúfalá som z toho aj bez týchto sprav

@anonym_autor Davas vela mlieka. V podstate si cely den cucka mlieko a zje trochu kase. Toto si mozu dovolit deti, ktore jedia ( pol litra mlieka) a nie nejedaci.

anonym_386a34
Dnes o 09:00
@beata_k

@anonym_autor Davas vela mlieka. V podstate si cely den cucka mlieko a zje trochu kase. Toto si mozu dovolit deti, ktore jedia ( pol litra mlieka) a nie nejedaci.

@beata_k aká si ty veľmi múdra v každej téme 🤦‍♀️ keď raz to dieťa odmieta jesť všetko mám ho nechať hladovať? Aj to som už skúsila a nepomohlo. Autorkyna dcéra nema este rok. Do roka ma dieťa prijať 0,5l mlieka/výrobkov za deň. A mlieko je v strave dieťaťa dôležité aj po roku.