icon

Ako riešiť problém s bolestivým meraním teploty u bábätka?

25. jan 2025

Mali ste niekto tento problém? Naše babo má horúčky už 2dni a pravidelne mu meriam teplotu v konečníku. No a dnes už pri zasunutí teplomera tak strašne plakal. Ako prosím postupovať?:(

anavixy
25. jan 2025

Natriet konecnik pred zasunutim, zasuvat primerane hlboko. Meranie nie je bolestive, ale urcite nie je prijemne. Nemusis sa bat.

autor
25. jan 2025

@anavixy to robíme takto pravidelne- natriem vazelínou a dávam pozor, no aj tak strašne už dnes plače, vidieť, že už nechce. Doteraz to problém nebol:(

anavixy
25. jan 2025

Je to normalne, ved zas netreba merat kazdu chvilu, ale ked meriax raz za 4h tak to je neprijemne. Tak isto to mam aj s 3r, prve razy ok, neprijemne ale ok, potom uz musime prehovarat, ale neboli ju to. Lepsie ako rektalne teplotu nezmerias a je to 15sek, to vydrzite.

pralinka25
25. jan 2025

kolko ma babo? ja som inak ked bolo treba merala babencom aj normalne pod pazuchou. polahla som si ho na seba dala teplomer a pridzala rucicku bud ked spalo alebo sa mu niekto dalsi chvilu venoval.

katesocka
25. jan 2025

To nemusí ísť ani o bolesť, len je to nepríjemné. Dcéra napríklad hovorí že bolí a plače a to sa k nej teplomerom len blížim.

prasiatko30
25. jan 2025

V zivote som detom nemerala teplotu rektalnym teplomerom naco? Preco potrebujete dieta traumatizovat viac ako treba? Vsak mu zmeraj pod pazuchou alebo tym bezdotykovym na cele. A ked uz mas prax tak ja bezne zistujem teplotu tak, ze dam pery na celo a viem odhadnut kolko to dieta ma teploty. A podla toho davam antipyretika. Mne osobne by to bolo tiez vrcholne neprijemne kebyze mi niekto strka rektalny teplomer

jamidea
25. jan 2025

@prasiatko30 rektalne sme merali aj do 5rokov. Najlepsie, bezbolestne, najrychlejsie meranie. Namazes a merias. Neviem, co by ho bolelo, podla mnalen nervaci, ze to nechce.
K teme teplota: cipky proti teplote, su tiez velmi dobre riesenie, ci u malinkych babatiek, alebo ak dieta neznasa vsetky tie presladene umele sirupy, z ktorych normalny clovek vracia

barka1
25. jan 2025

Nikdy som nemerala rektálne. Mala som predcasniatko, teplotu som merala každé 3 hodiny, vždy pod pazuchou.

autor
25. jan 2025

@prasiatko30 bezdotykový je totalny blud 🙈 mali sme asi 20 druhov kvalitnych teplomer, dokonca vyše 100€ a nameralo to úplne nezmyselné teploty, ešte som na to dobrého slova nepočula veru. Rektálne meranie nie je žiadne traumatizovanie, ale presnosť pre každého zodpovedného rodiča, kt. chce pre svoje dieťa s vysokými horúčkami to najlepšie.

autor
25. jan 2025

Ďakujem všetkym za komentare❤️🙏

anavixy
25. jan 2025

Meranie pod pazuchou je uplne v poriadku, u malickych babatiek aj celkom dobre realizovatelne, u vacsich neviem. Teplomer aj digitalny musi byt v podpazusi riadne zasunuty 5min, ak to rodic dokaze ustrazit, tak super. Ja osobne urcite radsej strcim dietatu teplomer do konecnika na 10-15 sek a mam teplotu presne zmeranu, nez merat nespravne alebo orientacne.
Urcite ale meranie v podpazusi za dodrzania podmienok je vhodne aj pre babatka od narodenia.

angeli121212
25. jan 2025

Prosím ťa nerozpravaj tu ako su zodpovední len tí čo merajú rektálne.. ak to dieťa nezvláda normálne mu zmeraj pod pazuchou len pozor pri digitálnom treba nechať aj 5 minut po pípaní..

angeli121212
25. jan 2025

@anavixy náš syn napr pod pazuchou toleruje tak, že mu pustím rozprávky pozera a kým skončí mám akurát zmerané má dva roky.. ale inak bezdotykové teplomery sú naozaj na dve veci to súhlasím s autorkou aj s každým čo to tvrdí

eternity24
25. jan 2025

Ako je stare babo? A prečo merias teplotu v konečníku? Ja som takto nemerala nikdy. Normálne meriam pod pazuchou, podržím rucku pri tele alebo bezdotykovým teplomerom na cele. Keby mne niekto kazde 4 hodiny strkal teplomer do zadku , tak ho poslem…

anavixy
25. jan 2025

@angeli121212 moja teraz ked uz by obsedela pri rozpravke nevydrzi lebo ju to strasne zaujima, ona aj nosi teplomer ze odmerat ale len do pipnutia nazdar 😀 ale urcite super, hlavne u vacsich deti, ked vydrzia a nie je nutne merat inak.👍🏻
No zas aby sa tu teraz vacsina komentujucich cudovala preco preboha meria v konecniku, pricom ide stale o najpresnejsiu a aj najrychlejsiu metodu merania, mi pride trosku prehrotene.

angeli121212
25. jan 2025

@anavixy ja myslím že sa skôr čudujú z titulu že malej to nevyhovuje.. ja som taká že ak je možnosť rovnako dobrá vyberiem tú ktorá je pre dieťa príjemnejšia.. verím že sú deti ktoré sú ok aj s rektalnym meraním... A zas no nie je to príjemné čo si budeme klamať takže myslím že vlna odporu sa zdvihla skôr preto, že dieťa autorky s tým nie je ok a my nevieme či skúšala autorka merať aj pod pazuchou a či to dieťa nezvláda lepšie keďže nič také nespomínala

pralinka25
25. jan 2025

ano meranie v konecniku je najpresnejsie ale ta presnost nieje ani tak dolezita. ide o komplexny stav dietata. je jedno ci ma 38,5 alebo 38,7 alebo 38,3 ak je dieta nespokojne, boli ho nieco pouzijem nurofen aj keby mal len 37,6. ak je dieta malatne letargicke pouzijem tiez plus riesim lekara. to ze ma dieta teplotu vidim, na lickach, na perach, pripadne ma studene ruky nohy ma zimnicu, leskle oci alebo naozaj staci pusa na celo. pre dieta s teplotou je neprijemne uz len to ze ho vyzliekate, a aj obycajna manipulacia. ved si predstavte seba. boli vas cele telo, svaly, kosti to dieta to citi rovnako.

nevenka
25. jan 2025

Mne sa tak deti krutili, vrieskali a mykali, ze ai tych 15 sekund sa nedalo. Vacsinou som si vystacila s bezdotykovym, ved to nemusim vediet exaktne presne.
Ale to je mozno aj tym, ze uz viem odhadnut, co je prilis vysoka teplota a co zhruba taka "normalna". Aj tak lieky davkujem kazdych 6 hodin, resp. kazde 4 a ked uz mam starsich, tak kolko razy mi povedia, ze ich boli hlavka, tak dam liek aj pri nizsej teplote, necakam nad 38,5. Ved liek je aj protizapalovy a protibolestivy. Tak davam aj mladsim tak.
A k otazke, babo to neboli podla mna, len ma z toho uz nervy, je to neprijeme, to je vsetko. Ved boliet nema co.

katesocka
25. jan 2025

Mňa by zaujímalo aké máte digitálne teplomery, s ktorými meriate 5 minút pod pazuchou. Ja mám viac druhov a všetky mi vypnú cca 1 minútu po tom, ako zapípajú. Tým pádom meriam hneď za sebou 2 krát, druhé merianie je to smerodajné pre mňa (rozdiel väčšinou 0,5 stupňa)

katesocka
25. jan 2025

A teda mám na mysli teraz meranie pod pazuchou.

angeli121212
25. jan 2025

@katesocka ja mam microlife starší model ale áno taký novší mi vypol tak s tým tiež meriam dvakrát za sebou

svetlonos
25. jan 2025

@prasiatko30
presne ja som to ako decko z duše nenavidela rovnako ako čipky. Intimita veskera žiadna! Citila som sa hrozne.
Tiez meriam v uchu a nikdy som problem nemala. Reklamné tak max 1-2 mesačným babatkam. Mna ztriqsa pri predstave tomu skoro 5 ročnému merať reklamné ci dat čipky. Bohu vďaka za nurofen syrup!

prasiatko30
25. jan 2025

Dve desatiny hore dole ta naozaj neazbiju - boli epoky kedy som ani nemala teplomer v baraku a deti prezili. Je to naozaj nezmysel trapit deti s rektalnym teplomerom

prasiatko30
25. jan 2025

Ja ani teplomer nepotrebujrm vidim ako sa tvari dieta, prilozim pery na celo a viem povedat kolko ma dieta teplotu

katesocka
25. jan 2025

@angeli121212 tiež mám Microlife, predtým Omron. Ďakujem

smajliica
25. jan 2025

My sme kúpili ten do ucha. U nás ho používajú v nemocnici na detskom, tak sme sa spýtali aký teplomer majú a kúpili ten istý.

mariska1989
25. jan 2025

Možno ten plač není o tom ze boli ale už mu to vadí. Aké je stare bábo? Co tak skúsiť po odmerani utrieť teplomer a vyskúšať koľko bude mať pod pazuchou podľa mňa to bude potom jednoduchšie pre teba aj pre bábo. Hlavne prajem skoré uzdravenie