Ako riešiť problémy s jedlom u dieťaťa?
11rocne dievca je velmi malo. Trva to uz dlhsie. Skoro nic nejedava. Z chuti sa naje iba pizze a mcdonaldu a rezen. Pripadne sladkosti. V klasickej strave jej stale nieco vadi . Pripadne zje len maso a prilohu nie. Ak nedostane na desiatu to co chce vobec desiatu nezje. Pri jedle dokaze sediet aj pol hodinu a tazko to do seba dava. Ak je niekde a ponukaju jej jedlo nikde jej nic nechuti a no ona take jest nebude a hotovo. Je chuda ma 26kil. Vysledky krv minuly rok boli v poriadku. Je naladova problemove spravanie. Jej obvodny neriesi. Co s tym?
@mabenn to je prilis zlozite, lepsie je onalepkovat ju ako rozmaznanu.
@kissymissy náladová a problémové správanie aké?no ide do puberty...napríklad ja nerada jem u druhých hnusi sa mi, že či to dobre umyli, aká bola hygiena, či sa mäso dobre prepieklo, hrubé mäso sa mi hnusi ...moja dcéra a muž detto na oslavách, grilovackach len čo sa im pozdáva🙂
Sú deti čo vymýšľajú so všetkým...ale toto nevyzerá na anorexiu.Moja dcéra napríklad neznáša, keď je šťava z mäsa na ryžu, cestovinach bude to jesť suché, alebo, keď je knedla v stave zo sviečkovej.To nemusí byť rozmaznanost je vyberava....mna, keby nútili zjesť kus krkovičky na grilovacke pogrcam sa.Chcem mäso pekne opečené a tenké🙂nezjem pomleté mäso, jedlo z druhého dňa okrem na stave a pod... ..tiež som pre niektorých divná.Minule mal kolega v práci kura z druhého dňa a ryžu a na to si nalial kompót s višňami, az mi nešiel obed dole krkom.
@scorpionflower1 ty uz prestan rypat nestastny clovek. Ja tomu velmi dobre rozumiem ak ma niekto poruchu atd ale ty ocividne nerozumies tomu ze ak ide o mcdonald sladkosti atd tak poruchu nema?!?! Zaujimave. Tak asi viem preco sa pytam
@kissymissy a ty stale nerozumies, ze su aj ine poruchy, ktore to dieta mozu obmedzovat v prijmani stravy. Anorexiu si mozes skrtnu, patraj dalej. Rozmaznana nie je.
@8853 v opacnom pripade ma velmi zaujima aka porucha obmedzuje jedenie zdraveho pripadneho normalneho jedla! A aka podporuje chute len na fastfoody . Este som teda ja taku nenasla porad
To bude na 100% svagrinej dieta tie su zvycajne take rozmaznane a vymyslave😂😂😂
@kissymissy moze jej vadit textura, pouzite korenie, vona, vizualne podnety, prostredie, clovek, co vari... Treba s nou komunikovat, zistit, zmenit. Podvyzivene a hladne dieta nie je rozmaznane.
A ked chces diagnozy mozes zacat od adhd a pokracovat dalej.
@kissymissy fuha, ja mam tiez nejedacku, ma 12 rokov, ale ma 36 kil. odmalicka "vymyslala" a nejedla poriadne.
nevidim zmysel v nuteni jedla, varila by som to co zje, ak zje len urcity druh desiaty, tak rob len taky. rob pizzu, doma na nu mozes dat hocico, mc donald - aj nugety s hranolkami vies doma urobit a obcas podhodis nieco ine, napriklad hranolky z bataty alebo mrkvy. prilohu ktoru nezje? cestoviny a ryzu tiez nemam rada. zemiaky? nie su pre nu priliz mastne, alebo suche? co tak opecene na panvici? alebo namiesto klasickej prilohy dusenu zeleninu, alebo zeleninovy salat.
@heln pizzu urobenu doma nezje ina z restiky alebo ristorante Mcdonald urobit doma no to tiez nezje ona chce normalne mcdonald a uz vobec ze by si dala hranolky z mrkvy batatu atd
@kissymissy ak chces vediet pri akej poruche, chorobe dieta nezje cokolvek, tak je to napriklad autizmus, aj deti s aspergom byvaju vyberave v jedle.
@kissymissy stale mi nejde do hlavy, ze ju poznas 5 rokov z 10. Naprikald ak si otcova nova partnerka a varis, tiez by to vela vysvetlovalo...
Dala si malo informacii a len dve moznosti na vyber. Ani jedna nebola spravna
@kissymissy ponukla som moznosti, ja viem velmi dobre ake je to mat nejediace dieta, v porovnani s tymto je moja dcera na tom velmi dobre. ale ak dobre chapem, ty nie si mama toho dievcata? co teda potrebujes? ak si da len pizzu z restiky, a nezje doma spravene nugety, tak je veru niekde chyba. pretoze ja by som to neobjednavala aby sa najedla, tiez nenutim deti sediet hodiny pri tanieri, ked chcu zjedia, ked nie, zostanu hladne, ale sladkosti by doma nenasli.
Ani ja nejem rada servirovane jedlo u cudzich, len ked naozaj dobre viaria a takych vela nie je. V tomto veku sa mi to nezda az taky extrem, ak ma dobre vysledky, neriesila by som to. Ak zje maso a nechce prilohu, no a, ja to tiez tak casto mam. Raz za cas by dostala aj to nezdrave a zvysok nech zje co chce.
S dcerou by si si mala sadnut a porozpravat sa, preco jej ine jedlo nechuti. Ci jej je z ineho jedla zle, boji sa ochutnavat nove veci, alebo je to len z rozmaru. Ak je pricina skor psychicka, tak vyhladat aj psychologa. Milujem tieto mudre rady mamiciek, ktorych deti by zosrotovali aj medveda. Nezazili co to je mat dieta, ktore nic neje. Ja som jedno z tych deti. A bolo mi cely zivot strasne neprijemne, smutne a velmi ma trapilo, ked mi kazdy naokolo vyhadzovat ako som strasne rozmaznana, vyberava a ako moji rodicia urobili chybu vo vychove. Mimochodom, tie pripomienky pocuvam doteraz. Navyse ta vyberavost ma obmedzuje doteraz, vzdy mam len stres z toho co budem jest, ked ma napr. poslu niekam na sluzobku do krajiny s uplne odlisnou stravou... Snazim sa to riesit, pomaly pridavat nove veci do svojho jedalnicka spolu s terapeutkou ale je to beh na dlhu trat. Velmi ma mrzi, ze to so mnou rodicia nerieisli v detstve, namiesto toho som len pocuvala hlupe pripomienky a vycitky.
Tak je mozno vyberava, ale rozmaznanostou by som to nenazvala. A anorexiou uz vobec nie. Maloktore dieta zje vsetko, chute sa menia aj vekom. Dolezite je, aby prosperovali. Cize varit to, co maju radi, sem tam k tomu nieco prihodit, obmenit, nech si rozsiruju repertoar.
@sheila121 pisal som "dzobka" a tym bolo myslene, ze neje riadne, ale len trosku kde tu po kuskoch, proste nie ako by sa spravne malo. Poobzeraj sa po svojom okoli, vacsina zien, ktore si chcu udrzat liniu sa tak stravuje ... a potom niektore zacnu byt nestastne, ked ich deti trpia podvyzivou. Opytaj sa kolko ludi spolocne bez preruseni jedava veceru cez tyzden, pripadne ranajky-obed-vecere cez vikend. Asi ich vela nenajdes. A to sa potom odraza i na detoch. Tam kde su nejake zasady a pravidla, tam zvacsa tieto problemy nezvyknu byt..
@kissymissy a to od mala jedla len mekac, pizzu a pod.? Asi ťažko, ze?
Niekde sa asi stala chyba... 🤔
Co jedla v skolke? Co jedáva v škole?
Uplne vynechať takéto blbosti a začať jest "normalne" jedla. A najmä polievky.
@kissymissy no cize ak zje iba mcdonald, nech si zatlieska ten, co ju tam zacal bravat. Viac by tam nevkrocila byt to moja dcera. Nikdy. Pri tych mcdonald veciach je uplne jasne, preco ine nezje. Chuti to inak. K tomu je to predsa mekac... nepojde do cinskeho obchdou, ked moze ist do znackoveho ;) Nikdy viac by do fastfoodu nevkrocila, a nech hladuje, po par dnoch ju to prejde a bude jest to co je navarene. Amoze si revat, hadzat sa o zem alebo neviem co... je to proste nezdrave. AK by jej nechutila urcita potravina, pochopim, ale nie vsetko. Ja mam napr brata a ten medzi 6 a cca 15rokom jedol iba kuracie prsia, na 2-3sposoby s ryzou, alebo cestovinami, alebo syrova omacka + kura+spagety. Z vareneho jedla (okrem polieok samozrejme). To uz u nas v rodine bol dost extrem. K tomu zjedol mozno chlieb, paradajky, sunku... ako ranajkove jedlo a to bolo vsetko. Ale nie ze NIC nezje. Len maso a mekac...
Najdes xy ludi, ktori si to budu obhajovat ako ok, podla mna to ok nie je. Vsetci by sadli za stol a jedli. TO co je navarene. AK bude mat vazny problem, smer psycholog, psychiater.
@egonsk presne, tak. Zle navyky v rodine = zle jediace dieta. Rovnako si niektori rodicia sami pilia pod sebou konar ako sa hovori, nezvyklo by si dieta na mekacik, ani by ju nenapadlo to pytat. Lebo to nie je jedlo na prezitie, to je jedlo na vynimocnu prilezitost, sem-tam. Ak vobec. Rovnako tak ine ustupky, ako radsej si daj teda ten keksicek, len aby si nebol hladny... a pod.
26 kg na 11 ročnej si neviem vôbec predstaviť 😳 môj 5 ročný ma 25 kg a je úplne chudý, aj dievčenské legíny sú mu voľné
@bluka2 zalezi aku ma vysku, ja mam dceru13r, a v 11r mala cca 170cm a 47-50kg... priblizne. Ale maju aj drobcence v triede, dievcata jej po plece a tie maju podstatne menej aj na vysku aj na hmotnost.
@lienka.7 ano od mala jedla tohto kedla bela. Do skolky nechodila a v skole obedy tiez nechce
@kissymissy mňa by tiež zaujímalo, v akom si vzťahu, keď máš potrebu to riešiť. Si s ňou v dennom kontakte? čo znamená problémové správanie? ako sa prejavuje? ako by to mal podľa teba riešiť pediater? od kedy sa stravuje takto vyberavo? Na všetky komenty reaguješ útočne, na otázky neodpovedáš. Je ťažké poradiť..
@kissymissy a na ten mekac ju kto asi naučil? Duch Svätý asi nie, ze?
Ja normalne žasnem tu nad niektorými matkami 🤦♀️ dieta nechce jest, piť, nedá sa s nim nič, neposlucha, bije ma a pod. A čím to asi je, hm? Nie náhodou neschopnosťou matky, resp.oboch rodičov? A mladá slečna by nič iné nedostala a rozmyslela by si, či bude trucovat a nejesť normalne jedlo alebo nie. Cize pozdrav sestru, švagrinu alebo koho je to decko (keď nie teda tvoje), že je na čase, aby ho začala aj trosku vychovávať.
@kissymissy to riešiš svoju dcéru či priateľovu?
Čítala som tvoje staršie príspevky a, keď priateľovu tak jeho dcéra toho dosť zažila traumatického nie?
@kissymissy selektívne jedenie moze byt spojené s príznakmi úzkosti, adhd alebo depresie. Asi by som zvolila smer pediater, psycholog, vyzivovy poradca. Bezne to rozhodne nie je.
@luccija presne to mi tam 'vyskočilo' - priateľova dcéra. Dieťa komunikuje správaním. Ak nevie ako inak vyjadriť svoje pocity, zvlášť tie negatívne, produkuje problémové správanie, čím sa snaží upútať pozornosť. Odmieta jesť, volá o pomoc. Halooo, aj ja som tu. Preto som sa pýtala na vzťah medzi autorkou a dievčatkom. Možno nám odpovie a možno sa budeme vedieť posunúť ďalej a poradiť, čo s tým. Ak je jej snahou dievčatku naozaj pomôcť. Čo ty na to @kissymissy?
@nikaeli ja som čítala trocha ďalej, ale nemám rada také príspevky vytrhnuté z kontextu, ak ide o priateľovu dcéru čo asi ide, tak prísť o mamu, lebo je vazeni a zrazu ma vychovava macocha získam nevlastnú sestru atď...tiež rebelujem.A už vôbec nemám rada, keď z deti, ktoré by mali dostať pomoc, empatiu a život do normálnych koľají sa ide robiť rozmaznanec a problémové dieťa.ked sa na to autorka necíti čo rieši v iných príspevkoch ako a či sa venovať výchove a koľko je dost...priatelovej dcéry, tak zdvihnem kotvy a starám sa iba o svoje dieťa.A to ešte neprišla puberta....

ked vymyslala s jedlom vzdy, tak nejde o anorexiu ale rozmaznanost. Ktoru za roky vypestovali vychovou. Roddicia. Podla mna aj 3r dieta uz ma byt "rozpapane" a nie "rozmaznane", ma mat pestru stravu a jest vsetko (samozrejme kazdy ma par veci, ktore nezje, to respektujem, napr. moja sa nedotkla roky smotanovych veci, syrokremov atd, proste biele veci boli podozrive :D )