Ako riešiť problémy s jedlom u dieťaťa?
11rocne dievca je velmi malo. Trva to uz dlhsie. Skoro nic nejedava. Z chuti sa naje iba pizze a mcdonaldu a rezen. Pripadne sladkosti. V klasickej strave jej stale nieco vadi . Pripadne zje len maso a prilohu nie. Ak nedostane na desiatu to co chce vobec desiatu nezje. Pri jedle dokaze sediet aj pol hodinu a tazko to do seba dava. Ak je niekde a ponukaju jej jedlo nikde jej nic nechuti a no ona take jest nebude a hotovo. Je chuda ma 26kil. Vysledky krv minuly rok boli v poriadku. Je naladova problemove spravanie. Jej obvodny neriesi. Co s tym?
Ake ma spravanie? Aj deti s autizmom alebo aspergerovym syndromom su velmi vyberave. Ak su problemy aj v spravani, kontaktujte psychologa. Nemusi byt hned rozmaznana ako ju tu viacere hned zaskatulkovali.
@kissymissy keby moja (prakticky rovnaký vek) nezje normálnu stravu, tak MC Donald alebo pizzu nedostane.
Niekto to dieťa naučil na ne zdravú fastfoodovu stravu.... Dieťa nemá anorexiu ale nesprávne stravovacie návyky.
@kissymissy je velmi prieberciva- tiez jedno z mojich deti je take. A ak mu nedam nic jest, tak jednoducho nic jest nebude- kde je problem? Ale ma to mat po kom- mm je tiez taky isty- zje to, co sa mu na tanieri pozdava. Ak sa mu nepozdava, nebude aj 3 dni jest, pokial nedostane na tanier to, co je ochotny zjest😬😬muza nepreucim, ale s dietatom mame dohodu, varim nove jedla a z noveho jedla musi aspon 2-3 lyzice zjest. Ak mu nechuti, okej. Ak ano, zaradujem do jedlanicka a snazim sa mat taketo jedla 2-3x v tyzdni, kedy viem, ze mi toto dieta zje normalny tanier (niekedy aj duplu alebo obed+vecera) takehoto jedla. A najstarsia tiez bola taka do 13, od 13r. sa to o dost zlepsilo- zje toho vela a je menej prieberciva ako bola (alebo jej chuti viac jedal, ktore by jej mladsie ja velmi velkym oblukom obislo🙈). Cize ponukat, ponukat a ak je krv v poriadku, tak to dietatu k zivoti staci....
Zazila som v našej rodine.
Dieťa malo nakoniec diagnostikovanú -
obsedantno kompulzívnou poruchu.
Užíva lieky a zacal jesť ,aj pribral tak ako treba.
Uz si vobec v jedle nepreberá a je oveľa šťastnejší .🙂
Treba dievča zobrať ku psychologovi.
A netreba za všetkým vidieť rozmaznanosť
@ullala áno aj v nasej rodine dieťa s Aspergerom podobné správanie ako toto dievča
Rozmaznana a zle vychovavana vo vztahu k jedlu.
@kissymissy aj ja som tak bola vychovavana. Odpor k jedlu som ale mala tak silny, ze by som s kludom anglicana nejedla nic aj tyzden. Tu nastava otazka, ci by si sa ako matka nato s radostou pozerala alebo dala zjest dietatu aspon to malo co zje. Mam 30 rokov, nenavidim vyhadzovanie jedla, snazim sa jest zdravo lebo uz samozrejme chapem skladbu jedalnicka ale co mi nechuti do mna nenapchas do dnesneho dna. Nadrapuje ma na grcanie, nepomozem si...
@kissymissy odhlasenie z obedov v skole bola pre mna dosiahnuta zivotna vyhra, pre mna bola situacia, ked ma niekto nutil jest nieco hraniciace so sikanou. Nechcela som kvoli tomu chodit na prazdniny, tabory, skoly v prirode... sposobovalo mi to neskutocny stres. Niekto kto to nezaziva v sebe si to nevie ani predstavit
@kissymissy toto bude iný problém,ako že zje iba mekáč.V prvom rade toto majú riešiť rodičia a nie osoby v okolí dieťaťa a tlačiť na pílu..sorry,ide z teba taký negatívny opar.Ja ako macocha aj keď ich všetky mám rada,nezasahujem do vážnych vecí,iba ak by ma obe strany požiadali.
Čo si výchova človek to má. Moje dieťa je smažené a nezdravé pomaly raz za 10 dní pizzu raz za mesiac max. Má jest vrvom rade zeleninu, keď tak ovocie zdravé jogurty keď tak neviem tvaroh..ryba keď nechce rybu tuniaka hocičo len nie MC Donaldy. Takto bude ona "raz vychovávať svoje deti" na nezdravom. Pekne ne výberová akože co by dali iné deti inde za vôbec nejakú DESIATU ! Nedala by som jej nič hlad je veľký pán. A hlavne vysvetľovala maminka - že vlastne ostatné jedlo je zdravé a treba ho papať a mňam ako chutí aj mne maminke! A kúpim si ho a zjem pred ňou. ..... keď aj surový kaleráb (priklad)
Šikana je jest niečo vybrané pár typov. Krik stáť nad jedlom. Niekto nenávidí lečo rajčinovú polievku atd vybrané. Tu sa je ale výhradne nezdravé a rýchle smažené žalúdok bude happy. Tu sa muselo viac krát podať nezdravé velmi velmi casto to neni len tak skôr ako zdravé zato je taky výsledok. To je ta ľahostajnosť
@damira90 to je velmi naivna predstava, ze nedam ti jest, zjes ked budes hladna....- keby to tak lahko fungovalo! Bud rada, ze mas deti, ktore ti zjedia vsetko- ale nie je to tvojou vychovou. Ja som na to prisla az pri 4 dietati, ze problem je v chutovycv bunkach- ak mi dieta slabo jedlo odmala, jedak sa z neho nestal nikdy. Ak mi dieta zjedlo cokolvek, tak aj v neskorsiom veku zje cokolvek....
@kissymissy nie je to žiadna rozmaznanosť. Moji synovia sú rovnakí. Už sú dospelí a majú nízke BMI jeden ma 194cm a váži len 60kg druhý ma 176cm a váži len 52kg. Obaja sú veľmi vyberavi v jedlách. Vraj to súvisí s chuťovým pohárikmi na jazyku. Majú ich veľmi citlivé. Zistili to vedci pri prasiatkach keď im nechceli priberať. Problém bol v jazyku. Moji synovia keď sa ich spýtam nedokážu zjesť jedlo napríklad len preto že ma zlu konzistenciu. Žiadna omáčka jedlo musí byt tuhé. Žiadna kyslosť kapusta ani syr. Ani paradajka. Ale rezeň hamburger chlieb so šunkou alebo vajce (iba na tvrdo!) to môže byt. Potravina nesmie mat divné pach ako napríklad ryby vôbec nie. Je to akási fobia na jedlo. Mladší mi nedávno povedal že od kedy si pamätá, tak je iba preto, že musí. Ale podľa mňa aj vymýšľa. Vidím že niekedy si príde večer vyjedať tyčinky. Takže on hladný je. Akurát že ho vždy zasýtiť len malé množstvo jedla. Bojím sa o ich budúcnosť a slabé kosti. Svaly sa dajú nabrať aj neskôr ale kosti nie.
@vevesh ak by dieťa nevedelo co je MC Donald existuje hnus a rezne kazdy deň zjedla by naozaj tej stravy viac a je to aj výchovou vzorom všeličom. Chuťové bunky na McDonald's a rezeň sory len na ne . Takže voľakedy 100rokov dozadu by zahynula.za chuťové bunky, jasné.....
Ja sa len vyjadrím darmo plakať nad rozliatym mliekom co sa dietstu raz ukázalo a dovolilo.
Jedine ak by malo onú vadu doslova svoje že si ide..to potom je iná káva ze nepapá vsetko a je to pochopiteľné ne(vychovou) neukazovanim nevedením.
@damira90 volakedy dakedy by jedli len maso- ja to vidim na detoch, ked sme v koncinach, kde hamburger/pizza neexistuje. Raz za tri dni poriadna porcia masa (dokazu zjest z fleku aj pol kila) a k tomu trochu uhorky/papriky a ficia dalej. Ale klasicke jedlo zemiaky/ryzu s masom a omackou do nich nedostanes. Omacky mi ti dvaja nejedavci vobec nejedia - skor zjedia suchu ryzu, ak uz veeeeeeeeeelmi musia, dobrovolne nie....
@vevesh ach jaj ja neviemja odmalicka dám a med nechcela taj som jej. Vysvetlila alebo se keď spapas potom si dáme takéto dobré. A sama som to jedla. Ja neviem mne zje všetko. Aj ohrnala nad cibuľou nos ale toľko som jej to vysvetľovala že to štipľavé troska je zdravé ze to spapá. Stále vediem aby jedlu mali aj zeleninu, ale odmaleho bábätka. Ja neviem to vám prajem veľa stastia ale ja si myslím ze niečo je aj za to ze dávajú rodicia moc moc na výber.
@kissymissy napadla mi ešte jedna možnosť, pokiaľ prekonala covid, mohla by to byť teoreticky parosmia. Skúste si o tom prečítať, ale zrejme túto možnosť vylúčite.
@slovakboy u mna to iste s dcerou. Ma uz 20 rokov. Od mala bol problem s jedlom. A nepomáhalo nič. Ani po dobrom ani po zlom. Radsej by umrela od hladu ako by mala zjest nieco co nevypada podla nej dobre. Taktiez paradajky, kecup, omacky nezje ani za svet. Maso len kuracie. Obvodna v tom nikdy nevidela problem. Krvne testy mala v poriadku. Teraz je dcera samostatna, zije vo velkom meste kde je na výber viac jedal. Postupne ochutnava a trochu si rozsiruje jedalnicek. Ale casto z nejakeho menu vyhodí pol veci pri objednavke. Ale uz sa aspon naje. A napriklad ovocie zje kupenske, domace nie. Ja si myslím, ze to bude tou chutou. Ze to kupenske je take bez chuti a presne ako si povedal s tymi chutovymi bunkami tak asi domace je pre nu uz prilis.
Nikto si nevie predstaviť nas rodicov cim sme si presli. Roky boja s dietatom a jedlom, roky strachu. Za kazdou chorobou vidim jej nedostatok vitamínov. Bojim sa o nu ale uz nebojujem.
@damira90 my varime zdravo ( a nevarim slovensku kuchynu). Vzdy som ponukala a ponukam stale - 2 deti zjedia vsetko, 2 nie a mam to nejedavec, vsezravec, totalny nejedavec, kyselina v poradi za sebou, ako sa narodili🙈🙉🙊 moja mama sa pokusala ich obratit tym slovenskym, no pockaj nedam ti jest,naschval pred nimi jedla, vydierala, skusala uplacat zmrzlinou, keksikami, dokonca aj mekacom- po 2,5 dnoch s placom, ze deti sa jej nicoho nedotknu im pekne servirovala to, co zjedia🫣🫣🫣a nie, nebol to mekac, i ked deti ho maju radi a ano, dokazali by sa na tom vystravovat 7/24, kebyze im to dovolim🙃 paradoxne, od babky lubia palacinky- to uprednostnia pred mekacom (ale suche!🤌🤦♀️)
Neviem, co to je, ale anorexia nie. Treba patrat dalej.
@kissymissy aj ja som v jedle veľmi vyberavá, niekde mi vadí chuť, niekde tá textúra či ako to nazvať (bolo to spomenuté už aj vyššie). Asi od svojich 4-5 rokov vôbec nejem mäso- jednoducho som sa tak vtedy rozhodla z dôvodov, ktoré tu nejdem rozoberať, dovtedy som ho normálne jedla. Naši sa vždy vyhrážali, že pokiaľ niečo nezjem, od stola nevstanem- mne tam nevadilo sedieť aj veľmi dlho, ale nezjedla som. Takže v tejto časti to dokážem pochopiť. Na druhej strane som zase jedla iné, bežné, zdravé jedlá, takže to nebol až taký problém. Ale ukážte mi, ktoré dieťa, keď si má možnosť vybrať medzi pizzou a "bežným výživnejším" jedlom, by si nevybralo pizzu? Možno sa nájde taký exemplár, ale drvivá väčšina by uprednostnila pizzu. Aj ja, aj iní dospelí. Jednoducho to viac chutí ako taký šošovicový prívarok. Moja otázka však znie, ako sa taká bežná "jedenástka" k tej pizzi a mekáču dostane? Takže to je primárne vizitka tých, ktorí sa o ňu starajú. Chápem, že sladkosti si kúpi aj sama z vreckového, ak z neho behá aj sama do mekáča alebo na pizzu, tak asi treba obmedziť vreckové a trávenie voľného času. Ak tam sama nechodí, čo je v tomto veku pravdepodobnejšie, tak jej tieto nezdravé jedlá núkajú dospelí, tak jednoducho by jej to nemali ponúkať/kupovať a vybavené, kým nezačne jesť primerane aj iné jedlá. Nepoviem že z času na čas, pri nejakej príležitosti, ale naozaj výnimočne a nie dovtedy, kým nezačne jesť aj niečo iné. Dávať jej to len preto,že sa toho ako jediného s chuťou naje a ešte sa čudovať, že v ostatných jedlách sa potom vŕta a nechce...🤦♀️ Kto by chcel, keď môže mať niečo, čo mu chutí viac? Akceptovala by som, že niečo nemá rada, je to normálne, či už celé jedlo alebo len časť. Ak napr.nemá rada len cibuľu , do jej časti jedla by som ju nedala, viem jej predsa časť už pripraveného jedlá oddeliť. Pizzu, mekáč, sladkosti by som jej zatrhla úplne a dávala len výnimočne za predpokladu, že bude jesť aj iné jedlá. Hlad človeka donúti, nikto ju predsa nenúti jesť to,čo neznáša, ale inú vhodnú alternatívu.
Mojho kamaráta dcéra zje oba opecenu slaninu , mekac , pizzu aj to iba šunka , syr , kukurica , kurací rezeň , jeden druh keksíka a to je všetko . Je iba kosť a koza . Anorexia to nie je, je to len rozmaznanost . Ak si jej “macocha “ tak to nerieš . Na to ma svojich rodičov
ARFID - to moze byt skor jej porucha prijmu ako anorexia. ARFID je vyberave jedenie. Najdite si.
Zly vztah k jedlu je dvoma sposobmi:
- cez jedlo kontrolujem, pretoze nieco je v neporiadku a neviem kontrolovat nic ine
- jedlo mam ako odmenu namiesto emocii, lebo tie pozitivne emocie neprichadzaju do mojho zivota.
Ona ma ocividne ten prvy druh problemu. Kontroluje.
@kissymissy psycholog! Jednoznacne je niekde chyba

Ak zje McDonald a rezeň to anorexia ani iné PPP nebude..ale ťažko poradit, toto "nástročné" obdobie je ozaj náročné..čo ja by som dala za to keby moje dieťa zje rezeň či McDonald ale to je o inom no v každom prípade držím palce 🥰