icon

Ako riešiť selektívny mutizmus u detí?

26. dec 2023

Mám dcérku bude mať 5 rokov vo februári, ide o to, že do školky velmi nechodí často je chorá. Problém je aj v tom že ma selektívny mutizmus, proste nekomunikuje s cuzdzími, alebo kedy ako sa jej chce. Chodíme ku svokrovcom a tam stále počujem, že nevie dobre hovoriť že jej nerozumejú, je pravda, že ak rýchlo hovorí tak niekedy jej ťažšie rozumieť, ale inač vie všetky písmenka dokonca aj R vie povedať. Ku svokrovcom chodí aj sestra svokry a tá stále chce aby jej moja dcéra spievala pesničky, alebo aby jej recitovala. Mala nechce jej recitovať a ani spievať a ide od nej preč tak hneď začne že nevie hovoriť, že tak sa nesprávajú 5 ročné deti, že sa chová ako 3trojročná. Že ju ani nezoberú do školy, keď sa takto bude chovať. Proste takto jej ta pani hovorí. Svokrovci sú ticho alebo ešte tej pani prikyvujú. Ja som z toho nešťastná, lebo ja neviem rozkázať malej aby na povel hovorila pri selektívnom mutizme, ale ani vôbec jej neviem rozkázať aby na povel recitovala ak to nechce. S mužom sa kvoli tomu potom hádame, lebo on chce aby dieťa na silu recitovalo, a spievalo jeho tete a rodičom. Čo by ste robili vy ? Vaše deti recitujú na povel ? Svokrovci vedia že s malou chodím ku psychologičke aj napriek tomu sa chovajú divne. Niekedy rozmýšĽam, že tam prestanem chodiť, lebo psychicky to nerobí dobre ani mne a asi ani malej.

tanyag
26. dec 2023

@autor
Tak to máš dosť blbé potom. A ešte blbšie to má vaše dieťa, ktoré vidí, cíti, že v otcovi nemá podporu 😔 Ale ty ako matka si stoj za svojím dieťaťom a nedovoľ, aby tvoje dieťa nútili do niečoho, čo nechce a aj keby si mala 100krát dookola povedať to isté, rob to...tvoje dieťa ti za to neskôr bude vďačné.

aandrea9
26. dec 2023

Môj príspevok bol o tom, že diagnózu nemáš stanovenú odborníkom. Na tvojom mieste za tým šlapem a riešim. Dieťa pôjde za chvíľu do školy a bez odborného nálezu neviem ako budú pristupovať k dieťaťu. Na to si nemyslela???? Tam tvoja veta dcera ma mutizmus stačiť nebude.

zuzanaete
26. dec 2023

Ani jedno dieta nerecitovalo a nespievalo pred rodinou. Nemaju to radi. Treba v tomto respektovat dieta. Ani kazdy dospely nie je schopny postavit sa pred ludi a mat prejav.

autor
26. dec 2023

@aandrea9 teraz riešim inú vec.

autor
26. dec 2023

@zuzanaete Presne ja si tiež nepamatam, že by som musela recitovať pred rodinou, lenže starí rodičia a tetka to nevedia pochopiť.

aandrea9
26. dec 2023

V prvom rade máš pripraviť svoje dieťa na život žena. Ale asi čakáš len chápajúce komentáre. Tak sorry.

marianarem
26. dec 2023

Moj nerecituje na povel a v podstate by ma naopak znervoznovalo, keby mi hocikde na povel recitoval. Pozerala by som, ci nema niekde skrinku na baterky 🙂 Niekedy sa sam rozhodne, ze v spolocnosti zaspieva, vacsinou to byva ale nim vymyslena pesnicka. Obcas vymysli nieco vtipne a niekedy ho poziadam, ci by to nezaspieval aj babke alebo dedovi, ktorych ma velmi rad. To je vsetko.
Vela ludi este v dospelosti s utrpenim spomina na to, ako ich nutili spievat a recitovat pred navstevou. Takto sa deti nemaju predvadzat. Tie, co chcu, zaspievaju/zarecituju aj same. Vsak nech si manzel skusi predstavit, ako by sa on citil, keby ho niekde postavili, ze ma zarecitovat. Deti su taki isti ludia ako my a aj maju pocity ako my.

autor
26. dec 2023

@aandrea9 si psychológ ? Alebo študuješ špeciálnu pedagogiku ? Ja som zdravotník ja viem čo mám robiť chodim s dcérou na logopediu a za psychologickou. Ale myslím si, že nie je správne aby dieťa robilo niečo čo nechce ak nechce recitovať a spievať prečo by som ju mala nútiť. Ja riešim inú vec chovanie svokrovcov a tety, ktorá núti dieťa do veci, ktoré dieťa robiť nechce. Mala nemá problém recitovať ale nechce recitovať pri nich. Nechápem však teba prečo riešiš niečo, čo nie je tvoja starosť. Nechcem chapajuce komenty ja som sa iba opýtala či ostatné deti recituju ako opičky ak nechcú a či ich matky do toho nútia. Ostatné veci nerieš nech ťa z toho hlava neboli. Lebo ja sa pýtam iné ty riešiš niečo čo sa ťa netýka. Tak ma respektuj.

nikaeli
26. dec 2023

Môj syn je predškolák bez mutizmu či akejkoľvek inej poruchy a neznáša recitovanie a spievanie. Ako jediný z celej triedy nevinšoval na vianočnej besiedke. Za to odtancoval a spoločne odspieval všetky pesničky s ostatnými deťmi. Nerád vystupuje sám. Bola som taká istá, neznášala som ani odpovedať pred tabuľou, hoci som učivo ovládala. Aj naše babky mali pri včerajšej a dnešnej návšteve potrebu počuť všetky básničky zo škôlky. Nedali si vysvetliť. Toľko doňho rýpali, až kým sa nerozplakal 🤷🏻‍♀️ a potom sa mu ospravedlňovali, že keď nechce, nemusí..

autor
26. dec 2023

@nikaeli Áno chápem moja mi hneď povedala že už nechce chodiť ku svokrovcom ak tam bude ta teta. Ona im dokonca začala tancovať aj spievať Frozen pesničky ale ju hneď vysmiali, že čo je to za spev a tanec. Jasné že nevedela všetky slová po anglicky tak melódiu dohmkala a ony ju vysmiali.

domkakvet
26. dec 2023

Da sa to povedat aj slusne napriklad: " Ano chova sa inak, lebo je ina, ma diagnozu a mozno ju nezoberu ani do skoly." Alebo: " Niektore deti bez diagnozy nechcu recytovat, ona je este aj ina."

autor
26. dec 2023

@aandrea9 A mimochodom ako by si riešila ty, ak by tvoju dcéru niekto nútil recitovať ? A ak by aj niečo povedala tak by sa im to nepáčilo a kritizovali by to ?

aandrea9
26. dec 2023

Mňa hlava nebolí z cudzích problémov a svoje sem nevešiam 😄

autor
26. dec 2023

@domkakvet Psychologická povedala že časom bude komunikovať aj s cudzími len potrebuje čas a aby sme ju do ničoho netlačili. Ona nevidí problém, prečo by nemala nastúpit do školy. Mutizmus nie je retardacia, je to vyberovost dieťaťa pri komunikácii s určitými ľuďmi. Časom sa to má u detí zlepšovať.

autor
26. dec 2023

@aandrea9 ok a riešenie na moju otázku ? Čo by si robila ak by tvoje dieťa nútili recitovať a ak by aj recitovala, stále by videli problém v niečom ?

autor
26. dec 2023

@aandrea9 Moment do škôlky ona chodí, ale problém je v tom, že 3 dní je v škôlke a potom ochorie a 3 týždne je doma. Sme sa nepochopili alebo som to zle napísala. Proste 2 alebo 3 dní v škôlke a potom buď angína alebo iná choroba.

autor
26. dec 2023

@cimage No v podstate problém bol v škôlke, že mala nechce komunikovať s ucitelkami, ale zasa v škôlke je veľmi málo, lebo sa v škôlke stále niečím nakazi. 3 dní je v škôlke a potom sa liecime doma 3 týždne a stále sa to opakuje. Dávam jej probiotiká, Imunoglukan vitamín C, ale stále niečo z tej škôlky donesie.

domkakvet
26. dec 2023

Tak si to napisala ako keby bolo potrebne to rozvyjat, cize by mala recytovat a spievat, aspon mne toto vysvetlenie tak pripada, tak ak aj im, tak sa necudujem ich reakcie a za dalsie, nic to nemeni na tom aby si pouzila vety, ktore som ti napisala, nemusi ist o retardaciu aby bola ina, kazde dieta je ine, cize to mozes aj tak pouzit.

tanyag
26. dec 2023

@autorka
Myslím, že @aandrea9 len chcela poukázať na to, že diagnózu nemáš lekárom určenú, preto by si o tej diagnóze (selektívny mutizmus) nemusela písať, lebo to ani táto diagnóza byť nemusí...

autor
26. dec 2023

@tanyag ja chápem, ale ja som si to nevymyslela mňa tam poslala logopedicka, lebo v školke s komunikáciou problém je. Ale chápem podstatu čo píšeš.

pau_linka
26. dec 2023

Ahoj, ked som bola vo veku tvojej dcery, nerozpravala som sa so ziadnym dospelakom, okrem rodicov. Jedna sa zrejme o nieco podobne ako opisujes u svojej dcery. Spustacom u mna bolo spravanie ucitelky v skolke. Ak by na mna niekto tlacil, aby som recitovala, spievala, tancovala, citila by som sa mimoriadne neprijemne, snazila by som sa vyhnut podobnym situaciam a ocakavala by som podporu od svojich rodicov, aby ma pred tymto tlakom branili.

mironka
26. dec 2023

@tanyag učím v MŠ a pochopila som v praxi, čo je selektívny mutizmus...mali sme predškoláčku, ktorá v rannom kruhu necekla ani slovo, ani hlásku, úplne nič na akúkoľvek otázku, ani naučené básničky...nič, na otázku,ako sa má, odpovedala kaaazdy Boží deň to isté...ja hrala s bratom, mama vari, ocko číta noviny...to už deti vraveli, že áno my vieme, že si sa hrala s bratom, mamka varila a ocko čítal noviny... akonáhle sme ranný kruh ukončili začala rozprávať....v hre, s deťmi, nám na otázky.... také pomimo riadenej činnosti...

tanyag
26. dec 2023

@autorka
Som rada, že chápeš, pretože v úvode si písala, že dcéra má selektívny mutizmus. Čiže ľudia to brali tak, že to máte potvrdené lekárom. A ver, alebo nie, podozrenie byť môže ale pokiaľ to nemáš na papieri, tak netreba žiť v tom, že tvoje dieťa je "choré". Môže to byť úplne zdravý malý človiečik, ktorý je možno utiahnutejší, tichší, menej komunikatívny, introvert. Už nech je to akokoľvek, ako som spomínala, stoj za svojím dieťaťom a svokrovcom povedz svoje aj 100krát a nech sa urazia, ak chcú.

autor
27. dec 2023

@tanyag Ale ja malú neberiem, že je chorá slovo chorá som napísala, že nechodí často do škôlky, lebo je chorá myslela som to tak, že často ju chytia choroby zo škôlky a tým pádom nechodí do škôlky. Psychologická na základe jej chovania povedala, že sa jedná o mutizmus, ale nič žiadnu správu mi zatiaľ nenapísala.

jumama
27. dec 2023

A tvoji svokrovci rozumeju tejto diagnoze? Vedia, aku ma diagnozu? Vytlacila by som im nejaky clanok a vzdelala ich. Nemyslim to, aby sa urazili, ono prijatie roznych diagnoz byva tazke, hlavne u takychto starych rodicov, co sa dŕuhym radi chvalia. Casto ani netusia, ze take diagnozy existuju, ze co to znamena, ako sa chovat a ako sa nechovat - nasla by som im o tom nejaky dobry clanok aklebo knizku a dala im to.

Sucastou liecenia byva aj psychoedukacia, tak ako tebe mozno vysvetli psychologicka o com takato porucha je, tak ty to mozes poslat dalej. A podla mna lepsie je to mozno nejakym clanok, knizkou, poprosis ich, aby si to precitali, ze ti na tom kvoli dcerke zalezi. Proste kludne, vecne, bez vycitania...

Kamoskin syncek nerozpraval celu dobu v skolke na nikoho. A potom raz pani ucitelka pocula, co vsetko pri obliekani v satni mamine rozpraval (boli v tej satni sami) a skoro padla na zadaok, co on vie vsetko povedat. Aj ked boli u nas na navsteve, tak on nikdy ani slovka nepovedal pred dospelymi, ale decka sa spolu zahrali. Uz su nase decka pubisi a on je stale taky malovravny, povedala by som ze introvert, ale ked sa ho povypytujes, uz povie cokolvek.

ja som to videla v mnohych rodinach, kde sa nieco vyskytne, trebars ADHD, autizmus - ako ti vsetci dohovaraju, ze nevies vychovavat svoje dieta a podobne... ako to nechce okolie ani vidiet, ani prijat, ako to neprijatie okolia ublizuje mame, ktora sa musi nasobne viac o dieta s akoukolvek diagnozou starat... Drzim palec, skus ich naozaj v dobrom edukovat.

autor
27. dec 2023

@jumama svokrovci o tom vedia, že má selektivny mutizmus.

jumama
27. dec 2023

V oblasti dusevneho zdravia sme vsetci velmi velmi pozadu. Nieto, ze ludia nie su sami pre seba schopni vyhladat odbornika, ked treba, ale nie su ani schopni zastat sa druhych, ked je to treba. Pochopit ich. Empaticky sa spravat. Proste vzdy je dolezitejsi ten pohad zvonka "Co na to povedia ostatni?". A to urcuje, ako sa vsetci spravaju... Chvilu to trva prekonat. Verim, ze aj vasi sa to naucia. A mozes to tak trochu vybojovat ty sama.

Posielam ti vela pozitivnej energie, bud aspon ty pevna a zastan sa dcerky aj pred ostatnymi. Neboj sa ich a nehanbi sa za to. Znova a znova im vysvetli, ze akykolvek tlak moze malu este viac blokovat a ze to predsa nikto nechcete.

Priprav si nejake 2-3 vety, ktorymi ju vzdy a pred kazdym takto obhajis. Nacvic si ich, nech sa ti vryju pod kozu. Trebars tak, ze ich hovris do zrkadla, pevnym, no vludnym hlasom, bez poucovania, skor laskavo - aby to aj ti, ktorym to potom povies tak vnimali, nie ako napomenutie, ale aby ich o prinutilo nenaliehat. To oni su ti nevzdelani, to oni tahaju za kratsi koniec - bud sebavedoma, robis pre svoju dcerku o co treba. Oni jej svojim chovanim leda tak skodia. Seba v duchu vzdy pochval, to ta posilni. Aby si tie 2-3 vety povedala naozaj vludne, s usmevom a presedcivo.

autor
27. dec 2023

@jumama ďakujem

aandrea9
29. dec 2023

@tanyag ďakujem, že si ma pochopila🙏

ptvw
29. dec 2023

Ani som nedočítala, dieťa nie je cvicena opica, nastav mužovi zrkadlo nech robí on napovel somár jeden a nešetrila by som ho 😡