Ako sa lieči novorodenec s dierou v srdci?
Moja dcéra sa tak narodila bola pravidelne sledovaná mala dve dierky jedna väčšia sa vekom spravila a druhú jej uzatvárali katetrizaciu asi v roku a pol
@amaliagallikova moja dcéra, keď mala 2 mesiace, zistili na kardiológii, že má 2,98mm dierku na srdiečku, nemali sme žiadne lieky, len som musela dávať pozor aby moc neplakala, aby sa nerozčuľovala, proste taký kľud aby mala... Kontrola o rok, bol to najhorší a najdlhší rok v mojom živote, ale na kontrole, keď mala 1r. a 2mesiace povedali, že sa dierka krásne zrastla sama a odvtedy sme nikde neboli.. teraz má 11rokov a nemá problémy žiadne 🙂 ale tiež povedali, že keby sa to nezrastie, tak to spravia jedným stehom, že je to vraj bežné tieto dierky, ale že väčšina sa zrastie sama bez potrebného zákroku...
@amaliagallikova to je vždy individuálne....čo v danom prípade ti povie len kardiológ ktorý posúdi daný nález a aj celkový stav dieťatka....sú deti ktoré sa len sleduje lebo to nerobí žiadne ťažkosti , aj deti kde sa to musí operovať....
@amaliagallikova myslíš Ductus? Ten sa ma do 3 rokov uzavrieť sám ak nie katetrizacia. Dcére ho robili v 3, 5 roku.
baby a to aj nejako vidno na dietati, ze ma tu dierku neuzatvorenu? myslim, ze ci ma nejake problemy to dieta. Tiez ako vam prisli na to doktori? A v poslednom rade moze to byt dedicne?
@kluska
nie
po narodení
nie
@amaliagallikova My máme 4-ročnú dcérku, u ktorej sa to zatiaľ len sleduje a teraz sa nám narodil novorodenec, ktorý má rovnaký nález. 🤷🏻♀️ Dcérka má veľké problémy najmä v lete - neznesie teplo, horúčavy a pravidelne odpadáva (ale ona má aj ďalšie neurologické diagnózy). Nález musí zhodnotiť kardiológ, nakoľko každý prípad sa líši. 🙂
My sme s obomi detmi boli poslani na kardio kvoli selestu. Obom nasla dierku na srdci a pri oboch povedala, ze je to v podstate nalez zodpovedajuci veku, ze tie dierky sa u deti vyskytuju a potom sa same uzatvoria. Starsi syn (3 roky) to uz ma v poriadku, sledovany je uz len skrz selest. Postup asi zavisi od toho, aka velka ta dierka je a ako sa to vyvija.
@kluska dedičné to vraj nie je, to mi povedal dr na 3D v HC... Ale príznaky moja malá mala. Hocikedy prestala dýchať 🙈 aj keď som ju kŕmila, zrazu zostala bez pohybu, okolo úst a nosa začala chytať šedú farbu a hneď som vedela, že treba ju prebrať, jemne zatrast, nadýchla sa a papala ďalej, akoby sa nič nestalo 🙈 mňa ten rok porazalo, ani spať som nemohla poriadne, stále som sledovala, či dýcha... Ale už to máme za sebou 🙈 🙏

@amaliagallikova závisí na diagnóze, na stave, ja som bola sledovaná u kardiológa do 18r, raz za rok som chodila na kontroly. Žijem bežný život, v podstate mi nič nie je