icon

Ako sa vyrovnať s neodhalenými dioptriami u dieťaťa?

15. jún 2025

Ahojte, som nahnevana a velmi.
Pred rokom sme boli s vtedy 3 rocnym synom u ocnej lekarky. Poslala nas kozna, kedze ma 1 mastocytom na kozi. Odporucila aj jednu, veeelmi dobru ocnu lekarku, teda podla nej. Nevahala som, zavolala, dostala termin a isli sme esge ten tyzden. Chceli sme komplegne vysetrenie, teda cital z monitoru, kvapkala, pozrela sa na zadnu cast oka, ci tam nema loziska mastocytomu. Vsetko dokonale. Zaplatili sme a isli domov.

Ja spokojna a kludna, ze je vsetko ok.

Minuly mesiac v skolke merali detom plusoptix pristrojom oci. Synovi vysli dioptrie, tak sme hned aj isli k ocnej lekarke. Nie k tej, kde sme boli, ale k inej. Ta, kde sme boli, neodpisala.

Isli sme teda zas na komplet vysetrenie, a bum. +8 a +6,5 + tupozrakosf na jedno oko, kedze nenosil pri takychto dioptriach okuliare.
Kebyze aspon pred rokom mu odmeria aj dioptrie, gak teraz neriesime tupozfakost, nelepim oko na 6 hodin, atd atd.

Som strasne nasrata a sklamana. Viem, ano, aj ja som mohla vtedy sa opytat, ci nema dioptrie, lebo ja som bola v tom, ze merala, kedze kvapkala do oci. :(

A nasrata som este viac, kedze sa to teraz zistilo nahodne. :( Stale mi beha hlavou, co ak???? Co ak sa to nezisti teraz? Je slepy na 1 oko v dospelosti.

Ako prosim, prijat tuto situaciu? A byt v klude? Obrovske stastie mame, ano, sa to zistilo este vcas. 🙏

mamaaja82
16. jún 2025

Paneboze,ma okuliare nie rakovinu,hystercis pre uplnu blbost.Aj nasa ma tyzden okuliare 4rocna tiez nikto nic az v skolke jej namerali.Takto vystrajat🤦‍♀️,nechcem vediet ako zvladas tazsie veci v zivote.

enya00
16. jún 2025

veru ani ja som si u syna nevsimla, ze nevidi..vsetko cital, zdalo sa, ze vidi..az ked mu zacalo oko ubiehat, som isla k ocnej.A bum 5,5 dioptrie a to mu vysliaz 7,5, ale dala mu mensie..Az s okuliarmi zbadal, ako ma naozaj vidiet..od malicka videl inak, tak si asi zvykol na to-netusim fakt..ale on mal 5 rokov..teraz ma 14 a ma 3,5

sense
16. jún 2025

Mne je tiež divné že ste si to nevšimli, naša žmurila, trela si oči, nechcela kresliť, nevedela chytiť či kopnúť do lopty až na neviem kolky pokus. Od očnej sme odchádzali s receptom na okuliare, dioptrie plus astigmatizmus. Odkedy dostala okuliare úplne iné dieťa čo sa týka zručnosti. Doteraz si pamätám keď dostala okuliare že jej reakcia bola : Mami akú mám veľkú nohu. Deti v Tom veku nevnímajú že nevidia dobre. Pretože pre ne je to v podstate prirodzene...rozdiel zistia až keď dostanú okuliare. Rovnako ako pri zavádzaní prikrmov , deti nevedia že banán chutí lepšie ako brokolica či jeosoleny zemiak lebo chuť nepoznajú. Až neskôr začínajú vnímať a selektovat

maryetta
16. jún 2025
@martinkatinka

Prepac, ale ako sa da nevsimnut, ze dieta nevidi? Nakvapkanie nie je meranie dioptrii. Ty si sa s konkretnym problemom, ten vysetrila. Keby si ju upozornila aj na iny problem, tak to vysetri. Inak nemala dovod.

@martinkatinka veru mam doma. A fakt ze zo dna na den mu zacalo oko ubiehat. Do vtedy nic. Ani bezne. Ani na fotkach.
Absolutne aj sa hral. Aj chodil. Nepadal.
Az to oko. No ked som si "zrazu" vsimla to oko. Tak by som si ho azda vsimla aj predtym.

jana_eyre_2
16. jún 2025
@luccija

@jana_eyre_2 tiež mi to tak očný vysvetlil.Az neskôr mi dcéra povedala ako dobre vidí na bilboard z auta🤣

@luccija presne deti si to uvedomia až spatne a zrazu sú prekvapene ake je všetko jasnejšie...

ja som s najstarším synom išla k očnej preto lebo ho bolieva hlava a pediatricka na to šla vylučovacou metódou.. keď sme čakali s rozkvapkanymi očami, tak som vôbec neočakávala že by sme mohli odísť s receptom na okuliare, preto ma to veľmi prekvapilo.. bolesť hlavy to síce nevyriešilo ale aspoň znížilo castost.. a on zrazu keď mal okuliare bol šťastný ako super vidí.. pritom predtým som si nikdy nevšimla že by bol v niecom problém.. u dcéry to bolo iné, ona sama zhodnotila že vidí horšie na tabuľu, ale jej sa zrak zhoršil akoby náhle po prekonanej korone a potom za rok nosenia okuliarov sa jej zase zvýšili dioptrie.. a teraz už aj syn vie povedať že horšie vidí, čiže aj on bude mať asi na kontrole zmenu dioptrii..

autor
16. jún 2025
@mamaaja82

Paneboze,ma okuliare nie rakovinu,hystercis pre uplnu blbost.Aj nasa ma tyzden okuliare 4rocna tiez nikto nic az v skolke jej namerali.Takto vystrajat🤦‍♀️,nechcem vediet ako zvladas tazsie veci v zivote.

@mamaaja82 no, nielen okuliare, ale aj tupozrakost. S tym 6 hodinove prelepovanie oci.

autor
16. jún 2025
@enya00

veru ani ja som si u syna nevsimla, ze nevidi..vsetko cital, zdalo sa, ze vidi..az ked mu zacalo oko ubiehat, som isla k ocnej.A bum 5,5 dioptrie a to mu vysliaz 7,5, ale dala mu mensie..Az s okuliarmi zbadal, ako ma naozaj vidiet..od malicka videl inak, tak si asi zvykol na to-netusim fakt..ale on mal 5 rokov..teraz ma 14 a ma 3,5

@enya00 ano? Zlepsilo sa? A mali ste aj tupozrakost?

enya00
16. jún 2025

ano a aj sa zlepsilo..5rokov mal stale 5,5ky, co sa mi uz nezdalo, tak sme isli k inej ocnej a ta mu dala 3,5 a tie sa mu zatial nemenia..

enya00
16. jún 2025

pozri inak okulozor na oci na sashe, alebo tu niektore baby siju ..to sa nasunie na okuliare..super vec, ja som mu nedavala tie lepiace

simca06022011
16. jún 2025

je uplne bezne ze na niektore veci sa pride u nas az na xy-ty krat.... klud a proste teraz sa tomu povenujte.
Ja viem a chapem ake je ot na nervy, ale to ze dioptrie neboli odmerane, je maximalne zvlastne, myslela som is, ze sa to robi odjakziva hned...

mamaaja82
16. jún 2025

Stale plati co som napisala,kym nejde o zivot nejde o nic,robis dramu tam kde to vobec netreba.

zabka79
16. jún 2025

Asi je zbytocne hladat vinnika....urob teraz co sa da ked uz to vies...po kvapkani sa dioptria nemeria lebo ma dieta rozsirene zrejnicky....mne v 45 rokoch oznamili ze mam vrodenu vadu oka ktora sposobuje glaukom a to som u kadejakych ocnych bola x krat. Vacsinou sa bojime viac ako je potrebne uvidis ako sa to ustali casom pride sa na to ze to nie je az take zle ako si to brala hned v prvy den....

princezna_bosorka
19. jún 2025

zmerat dioptrie rozhodne mala, je to absolutny zaklad. mne tiez neskoro zistili dioptrie (mala som 8 rokov a 3,5 dioptrie) a nol to zahul (akoze ta zmena s okuliarmi). Podala by som podnet na urad pre dohladnnad zdrav. starostlivostou

natalka13
19. jún 2025

3r detom sa preventivne zrak nemeria.
okrem toho aj keby ho merala - ved si tam bola to by si si snad vsimla ze "cita" 🙈
nebud helikopterova matka a skludni hormon, keby dostal okuliare pred rokom tiez by si prelepovala oko.

natalka13
19. jún 2025
@princezna_bosorka

zmerat dioptrie rozhodne mala, je to absolutny zaklad. mne tiez neskoro zistili dioptrie (mala som 8 rokov a 3,5 dioptrie) a nol to zahul (akoze ta zmena s okuliarmi). Podala by som podnet na urad pre dohladnnad zdrav. starostlivostou

@princezna_bosorka a preco mala zmerat dioptrie ked sa na to neobjednali?
k ocnemu lekarovi ked ides s nejakym problemom na 100% preventivne nemeria dioptrie.

maminkadeticiek
19. jún 2025

Keby mal problem uz vtedy tak ho nameria.Skor rozmyslam ako si si toto ako matka nevsimla sama.Ja viem co je to mat dioptrie 6 a ver mi ze bol svojim sposobom bol prakticky slepy.Pre mna akonclovekankt.kedysi nosil takrto dioptrie absolutne nepochopitelne.

simca06022011
19. jún 2025
@natalka13

@princezna_bosorka a preco mala zmerat dioptrie ked sa na to neobjednali?
k ocnemu lekarovi ked ides s nejakym problemom na 100% preventivne nemeria dioptrie.

@natalka13 dioptire sa meraju vzdy, aj ked s akymkolvek problemom pridem, VZDY mi meraju odjakzia dioptrie

ivana.natasha
19. jún 2025

U dcéry sme zistili, že treba ísť očnej na predškolskej preventívke- mala podobné dioptrie ako u vás.Nemám výčitky, videla dobre presne ako si písala, detské oko vie vykriť veľa dioptrií. Teraz má 14 rokov a dioptrie cca 2ky. Zlepšilo sa to. A vôbec sa nestažovala, že by bolo niečo v neporiadku. Vo veľa prípadoch je detské telo zázrak a dokáže pri vhodných opatreniach-pomôckach zlepšiť stav. Jediné čo jej zostalo problematické je prepojenie ruka-oko, nieje dobrá v loptových hrách, ale nieje celkovo športovo nadaná, takže to ničomu nevadí.

ukulela
19. jún 2025

Nám okuliare zistili až na predškolskej. Tiež zrazu 4,5 dioptrie na jednom oku, druhé 0. Neskulil, videl všetko. Pol roka nosil okluzor. Nerobila som z toho drámu. Ušila som mu na okuliare dinosaurove krytky, znášal to lepšie, ako nalepky. A nehystercim. Tak nebude vojenský pilot, a čo..... ked bude dospelý, môže si dať oko operovať.

nelabe
19. jún 2025

Úplne ťa chápem moje prvé dieta podobný problém všimla som si to tak že opatrne išlo dolu schodami ako keby vstupalo do prázdna išli sme k očné a podobný verdikt skolabovala som bolo to moje prvé dieťa doktorka mi vynadala že čo robím scény sú deti ktoré ostanú na vozíku zo dňa na deň ... Nikto v našej rodine okuliare nemal ale spravili sme z toho módny trend a už si dieťa bez okuliarov neviem ani predstaviť a ďalšie zase pri raste sa môžu znížiť aj o 5° neboj zvykne te si a on keď ich naozaj potrebuje tak ich aj rad bude nosiť

moninah
19. jún 2025

Ja ti len chcem povedat, ze je normalne, ze si si to nevsimla. Poznam viac takych deti, ktorym zistili vysoke dioptrie a vobec sa nestazovali, ze zle vidia. Ani okolie si to nemalo ako vsimnut. Len prelepujte, cvicte to slabsie ocko - nech si lepi mozaiky, striha, kresli drobne motivy, navlieka koralky. Este je maly, este sa mu to trocha vyrovna. A bude mat frajerske okuliare. Uz je zbytocne sa trapit, co by bolo, keby. Drzim palce.

nyphadora
19. jún 2025

Uplne ta chapem aj to, že ste si to nevšimli, stalo sa nam podobne, dcera nezačala škuliť , išli sme k očnej a bum dioptrie +5 a +7 a tupozrakosť, ale ja som premotivovala a hladala som odbornika, trištvrte roka sme čakali na termin v Uvei v Martine, tam nam našťastie tupozrakost vylučili🙏, ale jedno oko prelepujeme, lebo je slabsie. Tvoj syn ma 4 roky ? To ešte stihane veľa cvičiť a chodit na pleopticke cvičnia. A tiež by som bola nahnevana na tu prvu doktorku a pozrela si lekarsku spravu čo nam dala. Teraz musiw spracovať ten šok, ale to prejde neboj, ja som tyzden po nociach plakala a vyčitala si to a ďalšie dva tyždne sa s tym zmierovala. Dcera už dva roky nosi okulky a teraz aj lepime okulzor( su aj farebne, len ich nepreplaca poisťovňa a objednavame z česka 🙈, qle je nemu aj motivacny plagat). Hlavne najdi odbornika .

biibiana
19. jún 2025

Autorka. Chcem ta len podporiť, niektoré ženy sú tu fakt majsterky sveta, dokonalosť sama o sebe. Moje všetky 3 deti majú okuliare (nikto v rodine nemá okuliare) 6 ročnej sme to zistili uuuuuplne náhodou očným vyšetrením -6,5 obidve oči, jedno trosku lepšie. Nie matky dokonale, si predstavte, že nikto v rodine ani len my rodicia sme si to nevšimli. Tak isto najstaršia dcéra sa začala sťažovať až v škole 1.roč., že zle vidí na tabuľu a bum dioptria -2,5. Držím prsty, aby sa to dalo co najlepšie doporiadku. Dnes sú už operácie oči na vysokej úrovni. Nebude to take hrozne navždy, určite nie. 🙏🌷

dudos
19. jún 2025

Viem ako sa cítiš. My sme boli so synom keď bol malé bábo u očnej. Všetko bolo ok. Ako prišiel covid som s ním ostala doma a vsimla som si, keď sa na mňa zahľadel, že mu uteká očko. Ťažko to bolo zistiť skorej nakoľko má nystagmus a oči má v pohybe stále. Dostali sme sa ku pánovi doktorovi Gerincovi a bum, tiež silné dioptrie, prelepovať očko… Mal 4 roky vtedy.
Vôbec sme si nevšimli, že by zle videl, a indície boli, nevedel kopnúť do lopty, keď sa bicykloval mal nehody, že do niečoho vrazil, bál sa hluku, bazénu a pod. S manželom si to doteraz nesieme ako zlyhanie. Ale naozaj sme si mysleli, že je šikovný na iné veci, nie na šport, je hudobne nadaný, rád tvorí.
Oči a zrak sa mu zlepšuje. Nystagmus ostane. Je šikovný, rád športuje, tvorí, hrá na gitare, turistikuje, pláva. Čo mu ostalo, je strach z hlučného prostredia.
Úplne rozumiem ako sa cítiš, ale naozaj v maličkom veku je ťažké zistiť, že dieťa zle vidí. Tieto vyšetrenia v škôlkach sú výborná vec.
Uvidíš, budete robiť pokroky, a časom sa to upraví.

angelheart
19. jún 2025

Milujem tie premúdrelé reči, ako si to nemohla nevedieť, nevidieť, že nevidí ... no predstavte si, ja som ďalšia krkavčia mater, čo si nič nevšimla.
Dieťa neškúlilo, nepribližovala si papier/knihu, aby lepšie videla, nenakláňala hlavu na jednu, druhú stranu. Proste naša dcéra nerobila z týchto vecí nič. Pozerala v knihe obrázky, ukázala na všetko, čo sme sa pýtali.
Povedzte mi, mudrlantky, podľa čoho by ste zistili, že nevidí dobre?
Dioptrie má 5+ cylinder.
Aj ja som bola nahnevaná sama na seba, že som si to nevšimla, ale ako, kedy, keď tomu nič nenasvedčovalo? Učiteľky v škôlke ani neverili, že až také silné dioptrie má. Takže toľko k tomu.

@autorka nič si nevyčítaj, cvičte oči, zaliepajte a uvidíte. Držím palce.

dudos
19. jún 2025
@angelheart

Milujem tie premúdrelé reči, ako si to nemohla nevedieť, nevidieť, že nevidí ... no predstavte si, ja som ďalšia krkavčia mater, čo si nič nevšimla.
Dieťa neškúlilo, nepribližovala si papier/knihu, aby lepšie videla, nenakláňala hlavu na jednu, druhú stranu. Proste naša dcéra nerobila z týchto vecí nič. Pozerala v knihe obrázky, ukázala na všetko, čo sme sa pýtali.
Povedzte mi, mudrlantky, podľa čoho by ste zistili, že nevidí dobre?
Dioptrie má 5+ cylinder.
Aj ja som bola nahnevaná sama na seba, že som si to nevšimla, ale ako, kedy, keď tomu nič nenasvedčovalo? Učiteľky v škôlke ani neverili, že až také silné dioptrie má. Takže toľko k tomu.

@autorka nič si nevyčítaj, cvičte oči, zaliepajte a uvidíte. Držím palce.

@angelheart presne, dieťa keď sa narodí s očnou vadou sa tomu stavu prispôsobí, berie to ako normálnu vec. Poznám ženu, ktorá to zistila až v prvom ročníku na ZŠ na utobusovej zastávke syn nevedel prečítať číslo autobusovej linky.

angelheart
19. jún 2025

A ešte k autorke, 6 hodín je teda ozaj dosť, nám kázali cca. 2-3, že stačí v domácom prostredí, takže v škôlke to zakryté nemá. A ako tu už niekto radil, dávam jej látkový okluzor s obrázkom. Lepšie to znáša.

sundew
19. jún 2025
@mamaaja82

@mamaaja82 uplne od veci koment, vobec si neuvedomuješ ako tupozrakost moze ovplyvniť budúcnosť.

sundew
19. jún 2025

Mne na tupozrakost tiez prisli az skoro v 7 rokoch! Isto zacni s cvičeniami ale da sa stym zit 🙂 clovek si zvykne.ano vzdy sa nastrasim ked zrazu niekto z pravej strany na mna prehovorí 😂 a ani neurochirurg som neni, ale parkovať som sa naučila a VS mam ako ostatný;viac si davam bacha na oci lebo viem ake by to bolo keby sa mi nieco stane na to ,,zdrave,,oko (na ktore mam minus teraz); drzim palce 💪

natalka13
19. jún 2025

syn nosil okluzor aj do skolky na obedny spanok odlepil a potom este vecer sme hrali tak hodku pictureku alebo skladal puzzle a lego s okluzorom. dnes je bez okuliarov uplne.Deti mozu z ocnych vad vyrast.