icon

Ako si poradiť s hyperaktívnym synom?

3. aug 2024

Mám syna je druhorodeny a mám pocit že som na neho alergická už , nevládzem ho počúvať , nevladzem s ním, len zle robí , už som na nervy..naozaj, on len rozpráva tak že kričí (boli sme u usnej je úplne v poriadku)..je hyperaktivny, neustále skáče, behá , jeho pamäť je 5 sekúnd,stále robí zle ,aj sľúbi že nebude a za 5 sekúnd je po slube.. najhoršie je že aj on si myslí už že ho nemám rada a stále sa ma to pýta...ja ho mám rada naozaj , ale kricim po ňom stále, moja trpezlivosť je na nula,ako si s tým poradiť?má 5 rokov

Strana
z2
nikpa
3. aug 2024

Keď 5 ročné dieťa napadne opýtať sa mamy, či ho ľúbi, niečo nie je dobre... Tou hyperaktivitou hlukom a vymýšľanim volá po tvojej pozornosti. Ale podla toho co píšeš, sa dočká len kriku od teba. Áno, chápem ze si z neho na nervy ale ty si matka, to dieťa ta evidentne potrebuje. Nie motokáru, bicykel, pílu a neviem čo. Zober ho niekde do lesa, do parku, hľadaj si s ním palice, hádž s nim kamene do vody, chytaj chrobákov... Chce to kvalitne straveny spoločný čas, zrejme je to len dieťa, ktoré proste potrebuje viac, viac pozornosti a viac času s matkou. Tiež by som porozmýšľala nad krúžkom, pre neho niečo pohybové alebo čokoľvek co ho baví.

majlo1234
3. aug 2024

Mozno ma diagnozu. A mozno ma naozaj malo pohybu. Deti su naozaj neriadene strely. Ziadne elektricke auticka a motorky. Pekne slapat svojimi nohami, este by som mu priviazala pneumatiku za bajk, nech sa unavi😀

kristinapetronela
3. aug 2024

@eliska13 konečne normálna rada .a pravdivá 👍👍👍

alickapusinka
3. aug 2024

Pre taku ako TY mám radu bud rada že skače, beha kriči polož si otázku ak by si mala dieťa ktore by ležalo bolo ochrnute nevidelo by nerozpravalo a konečna by bola zo zomrelo ako by si sa chovala. Si envdačna nevieš si nič važiť mať zdrave dieťa nie ej samozrejmosť. Mňe je s teba do plaču nechápem ako nemôžeš mať rada dieťa že si alergicka.Na dieťa ktore si nosila 9 mesiacov.Nepochopím toto bud rada sa raduj že je zdraví mnoho žien na MK nemôže mať deti ma postihnute deti.To sú deti nechápem ako môžeš byť zla na dieťa si alergicka.Vieš čo ak ho nechceš daj ho do domova určite si ho niekto zoberie a bude chcieť ho z láskou vychovavať.Jasné že vidi ako sa chováš len ho okrikuješ a spravaš sa ako macocha.Ten prvorodený je sväty ten má svätožiaru nad hlavou.Ak si chcela jedno dieťa nie sme v dobr flinstona antikoncepcia funguje.Nie každe decko je take že kde ho posadiš sedí sú aj žive deti.Alergicka ja som na teba ani ťa nepoznáma prečital si to môj muž povedal že tu by som hnal svinským krokom.Neváži si nič však si ho porodila nie či si ho kúpila v hračkarni.Dieťa nie je hračka kedy sa pobaviš máš nervy podľa mna by si mala ísť na vyšetrenie pýtať lieky na nervy lebo TY si to robiš sama.Na dieťa alergicka alergický sú ľudia na lieky, potraviny a nie na dieťa ktore si si sama porodila.Ty dokonalosť sama o sebe.Ak ťa vidi že ho máš v ľavej zadnej tak sa tak chova venuj sa mu ale TY namiesto toho napíšeš že si na neho alergicka daj sa vyšetriť a venuj sa dieťaťu namiesto toho že máš nanho alergiu.

marianeta
3. aug 2024

@alickapusinka to už trochu prehanas, nemyslíš? Si ju tu vykreslila ako ľadovú kráľovnú čo neznáša vlastne dieťa. Proste je z toho sústavného kriku, pistania , skákania unavená, frustrovaná. Veď sama priznala ,že chyba je možno aj v nej ale to neznamená že svoje dieťa neľúbi. Aj mňa moje deti občas naštvú tak, že by som im najradšej kúpila jednosmernú letenku na mesiac a aj zakricim.

elisebah91
3. aug 2024

@alickapusinka verím že ti vyskočil tlak ale toto už je naozaj prehnane.

Autorka z toho čo vieme mi vyšlo toto: tvoj mladší syn trpí núdzou na spoločnosť, na pozornosť keďže je tvor spoločenský ako všetci ľudia. To že mu kupuješ kadečo je ako náplasť na tvoj/váš nezáujem tráviť a ním čas. Toto ti kúpim a das mi pokoj, ok? Obchod. Skôr by mu stačilo kúpiť loptu a teba aby si sa s ním hrala.
Viem že je náročné obdobie prázdnin a človek si tak zvykol na škôlku a školu (píšem o sebe) ale skús na tento čas nepozerať pohľadom...och ako prežijem ďalší deň...ale pohľadom čo by sme dnes mohli urobiť spolu? Stačí jedna vec. Viem že máš svoj systém, potrebuješ nejaký výkon urobiť ..ale je to len pár dní do septembra....ujde to. Stačí keď budete robiť spolu koláč bublaninu. Áno nebude dokonalá avsade bude bordel a bude to dlho trvať ale budete to robit spolu a bude sa mu to páčiť.

Právom sa pýta čo HO ľúbiš, keď v hlave neustále porovnávas so starším synom. Starší bol možno kludnejsie dieťa, možno rozumnejšie, možno ste mali viac síl a energie pre neho.
Mladší sa ťa pýta: Ľúbiš MŇA mama, alebo ľúbiš tvoju predstavu o mne? Vidíš moje prednosti a moje jedinečnosti? Alebo neustale porovnávas a bratom čo neviem aký som zlý? Máš rada MŇA?

Vidno že si žena na úrovni, vzdelaná a teda vieš že nieje hanba ísť za psychologičkou zo sebou. Aby ti poradila techniky ja neviem aké. Nie som odborník. Ona je a poradí ti daj sa do kľudu, vidieť tvoji mladšieho, dať bokom menej podstatne veci a do popredia na čas prázdnin dať to čo je potrebné TERAZ.

30katrusa40
3. aug 2024

Ako s ním tráviš čas ?

777januska777
3. aug 2024

Nájdi si s nim spoločnú aktivitu iba ty a on a hlavne veľmi vela pohybu. Mam 3 deti a fakt náročné a živé (adhd, nks). Pravidelne chodievame na bicykel ci prechádzky tak 3 až 5km (všade peso: obchod, skolka, atd) alebo hrávame rôzne fyzicky náročné hry na ihrisku.
A ďalšia vec u nás bol tiez dost veľký problém v sebavedomi a pocitu nedostatočnosti. Dieta bolo frustrovane zo seba, tak sa to prejavovalo v ničení veci okolo neho. To mňa privádzalo do zúfalstva a frustrácie atd. Ako sme začali budovať sebavedomie, už nemá takú potrebu nicit všetko okolo neho.

simona20201309
3. aug 2024

Ma elektrickú motorku, benzínovu motorku, motokáry.... keby mali vrtuľník, kúpila by si mu aj ten, len aby si mala od neho konečne pokoj, však? Kúpiš mu čokoľvek na svete, má milión hraciek a on nonstop len hučí okolo teba.
Niečo ti poradím a môžeš to vyskúšať. On je s tebou v práci 3 hodiny. Keď sa vrátite domov, odlož mobil, tablet, hrnce, mop..... A bud s ním ďalšie 3 hodiny. Len ty a on. Choďte spolu do piesku, spolu do vírivky, choďte si spolu kresliť, kopať loptu. Daj mu to, čo nikde nekúpiš- PRITOMNU MATKU.

autor
3. aug 2024

Baby asi ste to zle pochopili,alebo som to zle napísala
..ja sa mu venujem,my chodíme von spolu, veď nechodí v 5 rokoch sám ..chodíme na ihrisko , uspavam ho ja ,lebo.sam sa boji..nechce chodiť k babkam , tak je so.mnou v práci ..vo vírivke je tiež so mnou, veď ma 5 rokov , hádam ste si nemysleli že sa kúpe sám ..

autor
3. aug 2024

@simona20201309 ja mu kupujem všetko aby sa tešil aby mal radosť

simona20201309
3. aug 2024

Tak potom možno presný opak. Naučila si ho na to, že mu robíš program nonstop. Možno sa nevie sám zahrať?
Prepac ale z prvých príspevkov som mala taly pocit ze sa mu aktívne nevenujes. Ale problém je možno presne na opačnej strane.

simona20201309
3. aug 2024

Načo? To je veľká chyba kupovať dieťaťu všetko aby mal radosť. Aj keď dnes je veľa vecí ľahko dostupných a deti sú už prirodzene presytene hračkami. Skus mu odložiť 90% hraciek. Možno si bude vedieť ľahšie vybrať.

siska25
3. aug 2024

Ja ti uplne rozumiem. Moj syn ma 10 rokov a mam pocit, ze ja uz skoncim na psychiatrii z neho. On ma ADHD, ja chapem, ze za to nemoze, ale aj ja mam iste limity. Psychologicku, terapie, cvicenia, vsetko mame absolvovane. V skole ma sice asistenta, ale uci sa skvelo, vsetko si zapamata na hodine. On ma problem obsediet. Teraz v lete ma vysadene lieky a je to jedna katastrofa. Cez den si nesadne na 5 minut. Vkuse nieco nici a rozobera, do niekoho zabrda, momentalne je jeho najvacsia zabava vytacat 3 rocneho brata, do toho zacal riadne odvravat, vkuse skrieka. Tiez sme raz skoro vyhoreli, lebo on ide palit papier v jedalni nad svieckou, on vobec nedomysli nasledky, toho co robi. Jeho neexistuje unavit. Srale sa mu venujeme, rad pomaha, tak s muzom kosi, polieva,... chodime po vyletoch, kupe sa v bazene s nami a aj tak je vecne nespokojny. Vcera sa bolbicyklovat, utrhol stojan na bicykli, dnes isiel s kamosom na ulicu, utrhol brzdu, a stale cosi....Neporadim, ja len ze nie si v tom sama....

zuzanna33
3. aug 2024

Vaše pocity sú úplne normálne ale malý zato nemôže chlapci sú taký len všetky deti vycítia pocity rodiča takže ak je nervozita,krik v rodine dieťa sa tak správa. Nastavenie mysle aj keď je to už nad vaše sily ale chyba je len v prístupe. Ak treba aj nejaký krúžok, mama klub nájsť kamarátku ktorá má podobné dieťa... Určite by som ho neťahala po vyšetreniach aj tak sa tam nikdy neprejavy ako doma ...On s toho vyrastie len treba trpezlivosť ( kvapky na uspokojenie cbd oleje ale pre maminu!) Ja mám 3 chalanov vždy je hluk ale treba nájsť systém ak nerozpráva jeden tak druhý a dookola . Ak nejde o život nejde o nič podľa toho sa riadim🍀Keď vyletia z "hniezda" ešte mi budú chýbať tie chvíle hluku... držím palce!

sisska96
3. aug 2024

Tak je rozmaznané

liliana8
3. aug 2024

Mozno casto kricis z vycerpania a unavy. Skus poriesit aj tuto stranku-mat cas aj na seba na spanok, hobby, dobitie bateriek. Zapoj viac otca, rodinu alebo skus nejaku opatrovatelku na par hodin do tyzdna. Ma viac energie ako ty, nemoze za to, aj tak potrebuje citit tvoju lasku. Avsak aj ty si len clovek a potrebujes sa dobit, aby si vladala.

macekovam
4. aug 2024

Daj ho na nejaký šport...

bambulka224
23. jún 2025

Doktorka s ním nežije. Kontaktuj poradenské centrum. Tam ho vyšetria, porobia mu testy.... Poradia

bambulka224
23. jún 2025
@pribinak

@sashka22 tu by som skôr matku poslala k psychologické ako dieťa
Aby sa naučila predýchať svoje napätie

@autorka tvoj syn asi naozaj cíti, že ho nemáš rak rada ako by si chcela

@pribinak každému s týmto prístupom prajem také dieťa. Aby si aj on vypočul, že chýba je na jeho strane....

Strana
z2