Ako správne vybrať kliešťa?
Dobrý večer, kliesta vybral muž s tým že ho vybral krutenim ..teraz čítam ze sa to nesmie. Chlapec ho mal na ramene ale s tým že sa hybal to dlho trvalo .. po vybrati kliest žil nebol ani dlho prisaty čiže nevyzerá že mal okolo cervene.. ja teraz čítam ze ti sa tak nemôže vyberať .. mám strach
My tiež kliešte vyberáme tak ako sa to nemá a nikto zatiaľ žiadne ochorenie z toho nedostal. Miesto poriadne vydezinfikuj.
@glade22 dezinfikovqla som sa ale bojím sa aj tak
Chcem sa opýtať nebude lepšie dat malého zaočkovať?
@anonym_autor myslíš proti kliešťovej encefalitide?
očkovanie je preventívne opatrenie, nie liečebné.
@anonym_autor tak to asi neskoro na to myslis. Kazdopadne ockuje sa len encefalitida ale borelioza zatial neexistuje ockovanie
To ako sa vybral (ci kyvanim, ci vytrhnutim) nic nemeni na tom, ci sa dieta nakazilo alebo nie. Ine je, keby ho zadusil olejom a potom vybral “vygrcaneho”. Ockovanie urcite ma zmysel (preventivne, nie uz teraz po tomto konkretnom kliestovi), ockuje sa len proti encefalitide, teda riziko boreliozy zostava rovnake - tam najucinnejsie je vybrat kliesta hned, co najskor (a aj to nie vzdy pomoze). Zapis si datum, kedy mal kliesta a najblizsi mesiac ak by dieta bolo chore (bezne priznaky virozy, chripky), tak je treba ist k lekarovi a spomenut kliesta. Co nie je potrebne je zbytocna panika a strach.
To ako sa vybral (ci kyvanim, ci vytrhnutim) nic nemeni na tom, ci sa dieta nakazilo alebo nie. Ine je, keby ho zadusil olejom a potom vybral “vygrcaneho”. Ockovanie urcite ma zmysel (preventivne, nie uz teraz po tomto konkretnom kliestovi), ockuje sa len proti encefalitide, teda riziko boreliozy zostava rovnake - tam najucinnejsie je vybrat kliesta hned, co najskor (a aj to nie vzdy pomoze). Zapis si datum, kedy mal kliesta a najblizsi mesiac ak by dieta bolo chore (bezne priznaky virozy, chripky), tak je treba ist k lekarovi a spomenut kliesta. Co nie je potrebne je zbytocna panika a strach.
@anavixy bohužiaľ vyberal ho presne tým čím nemal .. s to bol ten olej.. a kliest ešte žil... mám strach po kliestovi mu nezostalo nič.. len mam strach co sa stane teraz ..
Kedy sa môže prejaviť ta kliestova encefalitída?
@anonym_autor neboj. Naopak, vždy je lepšie, ak ešte žil, keď ste ho vybrali- teda hlavičku ste neodrhli. Miesto poriadne vydenzifikuj a malého si psoleduj. Encefalitída nie je bežná, častejšie sa objaví bolerioza. Príznakmi sú kruhové škvrny. Môže sa objaviť tuším do 3 týždňov (u kamaatkinho syna po cca 2). Vo sa očkovania týka, určite je fajn, ale nie ako liečba- to sa robí preventívne a myslím že teraz už nepomôže. Robí sa to pred sezónou…
Možno ma niekto opraví, ale ak bol kliest infikovany, tak je jedno, akym sposobom sa vytiahne. A naopak. Ak nebol, tiež je to jedno.
Moji rodičia v detstve bezne dusili kliesta kremom a potom ho vytocili, nevytiahli. A nikdy nám nic nebolo.
My to robíme namydlenou vatou 🙈 a nikto sa zatiaľ nenakazil. A to moje deti sú vychytavaci kliešťov, rekord máme 10 kliešťov naraz na synovi.
Len ja po kliestovi nevidím žiadnu červenú bodku .. ani nic na ramene
Tuším v DM som kupovala také pinzetky na vyberanie kliešťov, sú tam tri veľkosti. Najlepšia vec.

My tiež kliešte vyberáme tak ako sa to nemá a nikto zatiaľ žiadne ochorenie z toho nedostal. Miesto poriadne vydezinfikuj.