Ako starostlivo liečiť 8-mesačné choré dieťa?
Ahojte, som slobodná mamička a mám 8 mesačného syna. Včera prvý krát ochorel. Som na neho úplne sama, neviem zatial čo to všetko obnáša. Mama je odcestovaná a nemám nikoho. Má soplíky a kašel. Netuším, čo robiť. Či takéto dieťa vydrží celý deň ležať (samozrejme by som bola s ním). Písala som detskej lekárke, 3x denne dávam Fenistil, podla potreby Nurofen a Stoptusin. Rád sa hrá, pretáča na bruško, v priebehu dňa je v kočíku… teraz neviem čo robiť. Vydrží mi v posteli? Ako ho zabaviť atď.? Som z toho hotová.
Prečo má byť len v postieľke? Môže normálne fungovať - hrať sa pretáčať - všetko čo sa mu chce
Ak nemá teploty môžeš aj von na prechádzku
@patka06 Včera som ho zobrala von na slniečko a zdá sa mi, že sa to potom len zhoršilo. Preto sa pýtam. Sama znášam obyčajnú nádchu velmi zle a keď ho takto vidím je mi to strašne lúto a neviem čo robiť. Doma máme úplne chladno, takže sa bojím ho dať na zem hrať sa ako inokedy.
Merala si mu teplotu? Dávaj mu veľa čaju , to je dôležité.
Moja neboj, to zvladnes. Lieky mas. Podavaj podla pribalovych letakov. Dietatko nemusis obmedzovat, ak bude unavene, viac si pospinka. Moze spat aj vonku, v kociariku. Do nosteka davaj nasivin, odsavavaj sopliky a ukladaj do zvysenej polohy. Takychto prechladnuti si este uzijes vela, s kazdym dalsim budes vacsi profik 😁. Ocenujem styl pisania, ze si nepisala v mnoznom cisle (sme chori, mame soplik). 😉 Prajem skore uzdravenie dietatku
Ak nemá horúčku a je inak čulý, len ma proste spolík, tak kľudne choďte von. Ale zas nie na priame silné slnko, to vyčerpáva. Riad sa svojim inštinktom a dieťaťom. Zožeň si sirupy proti teplote, oba Nurofenový aj Paralenový. Aby si ich už mala,ak by ti napr.začal v noci horúčkovať. Pri vysokých teplotách ich môžeš striedať po skôr ako 6 hodinách, keďže majú inú účinnú látku. Ak počuješ,že má veľa sopliku, odsávaj, až potom daj sprej do nosa. A neboj sa teploty,ak by prišla. Telo s ňou bojuje proti chorobe.Ja dávam lieky až nad 38,5, vždy ale aj záleží od stavu dieťaťa. By mal aj len 38 ale bol očividne nekludný, nebolo mu dobre, tak môžeš dať aj vtedy
Ahoj. Idem ťa trošku povzbudiť. Moja prvá ochorela hneď týždeň po príchode z nemocnice (muž už v tom čase chodil na týždňovky), druhá má teraz necelé 3m a už bola od staršej chorá 2x. Na každu jednu chorobu svojich detí som bola a som sama keďže muž stále pracuje mimo región v ktorom bývame.
Malý ti pravdepodobne kašle preto lebo mu zatekajú soplíky. Môžem ti napísať čo mi radí dr ak ťa to upokojí. Noštek pravidelne vyplachuj morskou vodou a potom odsaj soplíky (od dr viem, že ak sa vodnaté soplíky zmenia na zelenkasté, že už bude dobre).
Ak by bolo, že ich má stále a rýchlo zas veľa. Tak vypláchnut, odsať a buď vytriet vatovou tyčinkou namočenou v detských kvapkách do nošteka, ale keď už má 8m, môžeš aj rovno kvapnut (strieknut). A používaj klinovy vankúšik aby mal hlavičku vyššie. A zvlhčuj a poriadne miestnosť ak sa ti dá.
A nech pije dosť tekutín.
Ak ma len soplíky a kašeľ, treba ho normálne nosiť von a nedávať mu zbytočne nurofen. Antipyretiká podávaj od horúčky 38,5°. Fenistil by som nedávala absolútne, stačí prečítať príbalový leták. Celkovo ten význam antihistaminík pri nádche nedokážem pochopiť. Áno, akože má odpuchnúť nosná sliznica, čo aj tak neodpuchne, len je dieťa nadrogované zbytočne. S odsávaním to tiež nepreháňaj. Používaj morskú vodu a treba si skôr domov zadovážiť aromadifuzer a kvalitné esenciálne oleje. Pri 8 mesačnom môžeš použiť na nádchu napr. Tea tree, Eucalyptus radiata (nie globulus), Borovicu, Kadidlo, Cypruštek...
Keď je malý chorý, vždy volám dr, ta mi predpise pamycon. 3x denne odsat sople, dat pamycon a ak ma zápchaty nos nasivin ten najslabší. Na kasel mi odporučí sirup podľa toho aký kasel ma. Keď ma horúčku tak striedam paralen a nasivin. Malý je vtedy viac spavi, čiže sa nedržím žiadneho režimu a dávam ho spat kedy chce, koľko chce. Von som s nim išla iba keď išiel spať par krát za deň, alebo len tak do kočíka, nevybrala som ho von nech sa hrá alebo tak. A celkovo doma som volila pokojnejšie hry.. Do 5 dní bol ok.
Držím palce a prajem ľahký priebeh🤗
@lucia13022023 mimochodom lokalne podavanie atb do nosa je uz obsolentna zalezitost, bohuzial osveta pediatrov je slaba, kazdy si ide svoj zauzivany postup stary uz min 15 rokov
Odporucaju to ORL lekari aj viac osvieteni pediatri, ktori sa vzdelavaju
Takymto postupom len podporujes rezistenciu na antibiotika u svojho dietata
Premyslela by som si ci nabuduce dam do nosa ten pamycon
A odsavaj kolko je potrebne teorie len 3x denne je totalna blbost
Odsavacka na vysavac je za nas naj naj...my sme s 9 mesacnym skoncili na infuziach, len preto, ze nechcel pri horuckach dobre pit. Takze hlavne treba davat vela pit, aj po duskoch, ale casto, ak nema nad 38,5, netreba antipyretika, ale ak je velmi placlive, hlavne na nocny spanok davam aj pri nizsej teplote. Moze ho boliet cele telicko, hlavicka, ako aj dospelaka.
Odsavat sople podla potreby. Dala by som Nasivin tie striekacie kvapky, pockala chvilku a odsavala potom, z toho odpuchne sliznica a lahsie pojdu sople von a medzi Nasivinom este morsku vodu, cistit nos, nech to nezateka dole. Bezne nech sa hra, ked bude unavene dieta, to zbadas, moze aj castejsie spinkat. Fenistil by som nedavala. Nasa pediatricka to dava jedine pri kiahnach a nejakej vyrazke, aj to vynimocne, ved to "ide cez mozog", ze za nu nie. Mozes podavat vitamin C, pokracovat v D vitamine, pridat B komplex (Bevitko), prikrmy ako je zvyknuty.
Náš bol prvý krát chorý ako 9m - covid (všetci traja sme mali ťažký priebeh) a sme tu. Bolo to ťažké starať sa o malé bábo, ktoré malo 5 dní 38-40°C teploty a M s mužom týždeň 40tky.
Základ bol zvýšený príjem tekutín, kojila som permanentne, zvýšené dávky vit Ca D, odsávanie, inhalovanie. Pokiaľ ma tvoje dieťa teplotu, von by som určite nešla. Fenistil považujem za zbytočnosť, pokiaľ nemá záchvaty kašlu.
Deti vnímajú teplotu trochu ináč ako my dospeláci, takže pokiaľ je on sám čulý a chce sa "hrať" nevidím dôvod, prečo by mal celý deň byť v postieľke 🙂
@taktotedanie tak ja som vždy dôverovala pediatricke, a mal ich za celý svoj život asi 2x, kedy mal fskt ze husté zelené sople. Ale vďaka.
@taktotedanie aj keď sú dlhodobo sople?Napr aj zelene j 2-3tyz?
Ja v som dala skôr sinupret alebo Michalovčan na rozpustenie soplov,Stoptussin len n noc na utlmenie kašľa cez deň skôr na rozpustenie. Morskú soľ,ak ma j inhalovanie.
My nedavame nic na sople. Aj zelene prejdu same, len bylinky a Just pripravky,,plus inhalovanie.Riesime az ked je teplota. Ale do skolky vtedy nejdu. Ale to su uz vacsie deti.
Klud, to prejde,,ved davas lieky. Je to prvy krat, je normqlne, ze sa bojis. Dietatko to zvladne.
@lucia13022023 uz to je obsolentna metoda liecby, najnovsie guidelines to uz neodporucaju
Davaju sa zbytocne , pokial nieje realne potvrdeny bacil vyterom a je potvrdene ze je citlivy na pamykon a nic one uz nezabera na zelene sopoe su zbytocne
Vacsina chorob typ nadcha/kasel, su virusoveho povodu. Takze ATB pokial nie je potvrdena bakteria nemaju zmysel.
Odsavat, cistit nostek atd. Mukolytika sa v mnohych zahranicnych krajinach uz tiez davnejsie nepouzivaju, prave preto, ze sople mozno zvlacneju a potom lahsie tecu hlbsie...
@autorka je statny sviatok, doktorka Ti neodpovie. Proste Cistit nostek, ak je horucka (nie len vyssia teplota) tak davat antipyretika. Ponukat dostatocne pit.
@taktotedanie okii to som nevedela
Nemusis sa bat. Detske vírusy ako pridu tak odídu. Ked sa chce hrat, nech sa hra. Aj von do kočíka ho mozes zobrat pod vecer akebo zajtra rano, ked este nie je teplo. Meraj teplotu ak by boli horucky. Na sopliky kludne kup kvapky pre 8 mesacne, v lekarni ti poradia. Ak by isli horúčky nad 39 kludne zavolaj na 112, povedz, ze si sama, ze potrebujes pomoc. Bud ti poslu sanitku alebo ta prepoja na oddelenie a tam ti doktorka povie co mas robit. Bola asi jedna hodina rano. Mna prepojili do Nitry a doktorka mi naviedla krok za krokom a cely cas bola na telefone so mnou, kym sa mi nepodarilo znížiť teplotu. Tiez som bola sama, v totálnom strese a velmi mi pomohla. Jaaaj a zapisuj si kedy davas nurofen a kolko na papier. To mi aj vtedy poradila, ze vzdy nech si to pisem. Moj maly maval aj 39,5 a viac, vtedy mi dovolili davat nurofen a paralen vzdy po 3 hodinach. Ked na studene nohy a zimnicu, treba zakryť, ked je horúci treba mu dat len bavlnene tricko a plienku, nezakrývaj.
Bol dnes vonku skoro celý deň okrem spánkov a zasa sa to zhoršilo :( . Nechce vôbec piť, ťahať soplíky je ako za trest, stále odkláňa hlavičku a strašne plače. Nechce ani jesť. Jediné čo zje, je miláčik (viem, že mliečne výrobky by sa nemali kvôli hlienom, ale nemohla som do neho dostať príkrm, víživu.. nič) . Ja som v koncoch. Viem, že takých nemocí ešte bude, ale hneď 1. krát a ešte sama… :( . Bojím sa aby nemal horúčku… je teplejší, ale zatial nič. Len mám starosť, lebo nechce vodu ani čaj :(
Sprav kurací vyvar
Nestresuj hlavne.Ma len sopeľ a kašeľ,ešte si toho veľa zazijete. To ze sa to zhoršilo je normálne aj 2tyzdne to môže trvať. Odsavat sokle treba,hoc aj nasilu. Keď bude mať horucku, neboj prežijete, to patrí k deťom, nieje to nič co by mu ublizilo.
Nezhorsilo sa to pobytom vonku, skor ta choroba ma taky priebeh. Mliecne moze, hlupost je, ze mlieko zahlienuje. Ale pit by mal, ponukaj vodu, caj. Vela deti pri odsavani soplov place, to je normalne. Ked doodsavas, prestane plakat.
@dadis Stále mu dávam vodu/čaj a on začne plakať a vôbec si neupije. Teraz som mu merala teplotu a má 37,9 :( Nurofen mal naposledy o 13:00
ne večer teplota vždy stúpa, 37,9 nie je žiadna tragédia, telo bojuje s chorobou.
Znižuj len prirodzene zdržiavať sa v chladnejšej miestostii /ak sa to v tomto teple dá/ ľahké oblečenie, ak leží nezakrývať, dopĺňať tekutiny, ale nemusíš stále ponúkať - to už potom aj dieťaťu "lezie na nervy"
To takto stresujes, keď si chorá aj ty? A inak,ty keď si chorá,si celý deň vonku na teple? HM stačí len trošku porozmýšľať a ukľudniť sa, dieťa to zvládne lepšie ako ty sa zdá, vodu mu dávaj striekačkou a oddávať aj keď plače, treba to dať von.

Hlavne klud
Odsavaj sopliky, das morsku vodu pockas chvilu, odsajes a das nasivin pre tak male deti
Ostatne lieky davaj ako povedala doktorka
Moze sa pohrat, byt v kociku nemusi lezat v posteli ako dospely to ti nevydrzi