Ako ste ošetrovali ranu po obriezke?
Dobrý večer mamičky.Založila som túto tému lebo som našla iba podobné aj to väčšina bola uzamknutá.A ja sa chcem poradiť s mamičkami ,ktoré obriezku zo svojimi synátormi podstúpili. Môjmu 3ročnému synčekovi robili pred dvoma týždňami obriezku.Rana sa mu celkom pekne hojí,žalúdik už máme v podstate celkom zhojený nemáme tam už ani žiadne chrastičky,ale znervozňujú ma tie stehy,povedali nám že sa mu to pekne vstrebe,ale jemu ich stále vidno a vyzerajú tak zvláštne.Doktor aj doktorka mi ale tvrdia že o dva mesiace si ani nespomeniem že mu niečo robili.Nieje to dlho?A tak hľadám niečo o tom že ako sa to hojilo iným chlapčekom ,či je to ozaj v poriadku,Alebo iba ja panikárim.Takže,kto s tým má skúsenosti ,nech mi poradí že ako ste ranu ošetrovali,čím ste mastili a tak.Ďakujem
@sashabb myslim ze uz je nulove % na zopakovanie to by si musel velmi dlho neumyt cikoska aby sa mu to tam zachytilo tak ako to mal ja som ho naucila ze ked sa umyva treba umyt aj cikoska a hygienu dodrziava vlete kazdy den a vzime kazdy druhy den ho oplachnem vzime sa tolko nezapoti nezaspini .a co si pisala ze u dospeleho sa to moze stat tak moze ale uz u starsieho pana ktory nema sex a ktorym sa uz aj do vane tazi vliest .
@ivuska6 tak ono to vôbec nieje o hygiene 😒 Stalo sa to známemu, keď mal asi 25rokov (ale teda išlo o zúženie , nie prilepenie) a čo čítavam, tak sa to jednoducho stáva 😒 a nieje to o tom, či sa umývajú alebo nie, alebo či majú sex alebo nie. Jednoducho sa predkožko zúži a iné východisko nieje.
Ono napríklad aj prehnaná hygiena môže viesť k takýmto stavom. Večer sa umyje, pôjde spať a ráno sa môže zobudiť so začervenaním a bude problém predkožku stiahnuť.
Čiže je to celkovo o niečom inom ako o skorom "strhávaní lebo treba"
@sashabb presne tak ako píšeš,nieje to len o hygiene...a stačí že aj dospelý muž tam chytí zápal a má problém... nám to nasilu nikdy dr.nestiahol a to sme chodili k dvom lebo ten prvý nebol detský tak nás poslal špecialne k detskému...skúšali sme bylinky a tie kortikoidne mastičky nepomohlo....ale po dvoch rokoch nám povedal že už nemá význam to odkladať lebo malý už mal aj vážne zdrav.problémy ,ak by nemal že by sme mohli ešte počkať tak sme to podstúpili...no ale moja skúsenosť je taká ,že nie hneď to každý dr.strháva nasilu alebo posiela na obriezku
@sashabb ahoj prosim ta mozem sa ta spytat? pises ze maly si to stahoval sam, to si ho na to nejako upozornila alebo to zacal sam od seba? ja mam len 5mesacneho chlapceka a nemam este skusenosti kedze starsia je dcera, ale vsade naokolo som tlacena aby som mu predkozku pri kupani stahovala, co ale nerobim. mne sa nepaci tento nazor starej skoly zda sa mi to neprirodzene, len teda som pocula ze neskor moze byt problem.
.
@ivuska6 mojmu sa uvolnila predkozka v 7 rokoch, bez akehokolvek nasilia. (je vsak pravda, ze v 2och rokoch mal nasilne strhnutu, vtedy som este nemala tieto poznatky ako teraz, no po tom som odmietla akykolvek dalsi zakrok, na vlastnom dietati som videla, co taka nasilnost moze sposobit) Nie je pravda, ze MUSIA na zakrok a uz vobec nie cim skor tym lepsie. Nemas pojem o tom co je prilepena predkozka, co je zrastena predkozka, ziadny pojem o detailnejsej muzskej anatomii. Predkoza od prirody je prilepena, NIE zrastena, drzi zalud prirodzenymi vazivovymi blanami nazyvanymi "balano-preputial lamina" a chrani ho pred mech. poskodenim ako aj pred bakteriami, atd. Zrastena moze byt jedine PO zle alebo nasilne vykonanom zakroku akym je nasilna retrakcia predkozky.
Zacervenanie sa nerovna vzdy zapal predkozky. Moze ist o podrazdenie.
@majushkab samozrejme su pripady (mala cast) kedy sa predkozka neuvolni a nepomozu ani menej invazivne zakroky v podobne kortikosteroidnych masti. Vtedy ja naozaj potreba obriezka.
Z jednej studie liecby fimozy kortikosteroidnou mastou:
"Vysledok - zo 137 pacientov, ktori boli sledovani, 112 bolo uplne uspesnych uz po piatom tyzdni aplikacie, 17-tim sa dostavila ciastocna uspesnost a 8-mi boli zatial v liecbe neuspesni. Neuspesnych s nalezom nespecifikovana kozna fibroza s nemoznostou uspesnej liecby prave kvoli tejto diagnoze (kozna fibroza - jazvove stavy, silne pevne nepoddajne a neelasticke tkanivo). Tymto bolo zo zdravotnych dovodov odporucene vykonanie obriezky."
@frola ja mam rovnaky nazor, nestahovat, v tomto veku v ziadnom pripade. Precitaj si tento clanok, ak mas chut. https://www.modrykonik.sk/fotoblog/hajanka/clan...
Dobry den, prosim mohli by ste mi napisat, aky je postup pred tym nasilnym pretiahnutym predkozky, resp. po nom? Moj syn ma len 10 mesiacov, ale mame problem s oblickou, takze nam kazali uz davno nenasilne pretahovat. Nejde mu to vobec a urolog povedal, ze ak to do marca nepojde, da nam tu kortikoidnu mast. Ako dlho sa to nou maze? a co ked to potom nepomoze? nasilne pretiahne - to sa robi bez uspania? a kedy je teda pripad ze idu na obriezku - ked to po tom nasilnom pretihanuti zas neide dolu? Vdaka za kazdu odpved, chcem sa na to vsetko psychicky pripravit, tiez uz mame toho dost za sebou ☹(((( inak malemu to slo dolu, ale ked mal 3 mesiace tak mu potrebovali zaviest hadicku do mechura a stiahli to - tvrdili, ze to slo lahko. ale mal to popraskane a teraz to nejde VOBEC - dierka je velka asi 1 mm a zaludik mozno 7 mm...mali ste daktora tiez takyto problem po tom zakroku? som z toho velmi nestastna, maly si uz dost vytrpel. je mi to luto.
@ivuska6 samozrejme, že je to rozdiel no ako čítam, je zbytočné ďalej písať 😒 kto chce pochopí, kto nechce nepochopí.
A súhlasím so všetkým čo napísala @hajanka
@frola bežná hygiena u chlapca je jemne stiahnuť predkožku a umyť prípadnú nečistotu. Keď má už "vyšší" vek sám sa začne zaujímať o svoje telo a potom mu len stačí prizvukovať, že treba aj tuto časť tela umyť. A potom to už pôjde samo 😉
@ella1980 normálne "vas" lutujem, nakoľko maly zažil "úžasný" prístup lekárov. Tak bábätku to nasilu stiahnu, ešte tvrdia že to šlo lahko a pritom mu to potrhali? Panebože! a sú normálny???
Žiaľ je tam možnosť, že už je predkožka zúžená vďaka tomuto násilnému stiahnutiu! keďže tam boli trhlinky a popraskania.
Určite treba skúsiť túto mastičku, ale osobne by som to odmietla a počkala minimálne do 3rokov malého (aj to je dosť skorý vek aby sa to riešilo). Dovtedy by som mu s tým nič nerobila, samozrejme bežná hygiena je samozrejmosť
stale sa riesia len chlapci, ale dievcatka maju presne to iste......jemnou blankou sa im prilepia o seba sliznece malych pyskov a uzatvoria posvovy vchod...... a nedostane sa tam žiadna znecistujuca latka..... okolo 8 roku, kedy je dievcatko uz pod vplyvom estrogenu by sa to malo zacat odliepat........ je to presna paralela s chlapcekovskymi problemami. Mne sa tiez zda, ze takto je posva chranena...... ale preco to potom nemaju vsetky dievcatka? a preco niektori chlapcekovia su bez problemov a ini maju predkozku prilepenu? Ja neviem, moja malicka mala synecjiu a doktorka jej to jemnym potiahnutim s vatovymi tycinkami roztiahla. Clovek nevie co je v poriadku, co chce priroda ako to ma byt. jeden lekar povie, že smegmu neodstranovat a druhy povie, ze smegma je nehygienicka a synechi alebo prilepenie predkozky je nasledok zlej hygieny............. tak si vyberte. neviem, fakt....... keby som mala osobnu skusenost, alebo navlastne oci videla dievcatko s prilepenim, a ze sa jej to bez zakroku odlepilo same niekedy teda okolo toho 8 roku zivota, tak by som to malej nedala rozlepit.......neviem, naozaj neviem co je správne............A obriezka, hm........ no zidia etc, to maju ako svoju prislusnost k nabozenstvu a etniku.... ci je to OK ale nie som si ista......ak by tam predkozka nemala byt, tak by nebola...... sice aj mandle a niekede apendix si daju ludia odstranit, ale to len vtedy ak robi problemy...... proste obriezka je dobrovolne mrzacenie........neverim ani hygienickym obhajobam, lebo ci s predkozkou alebo bez, dlho neumyty penis a žalud je vystaveny infekciam, potom je tu este sexualne hladisko.... dlhsie trvajuca suloz, lebo zalud je trvalym obnazenim "strvrdnutejsi" a menej citlivy........ no, hm..... kopa otázok a málo odpovedí....
tu je clanok o tom, ako drzime dievcatka v nehygiene a ako sa im preto prilepuje sliznica..... verit clánku? neveriť? neviem......
http://www.prolekare.cz/pdf?ida=pg_06_04_04.pdf
@usacek79 ahoj,my sme boli na obriezke v pondelok,dnes je to štvrtý den,malí má ten konček pipíka(žalud)také zvláštne strašne vysušené a zo spodu mu to trocha mokvá,dnes sa s ním chystám k doktorovi ,strašne ma to trápi či to má byt takto,nič iné mi nekázali ,len mu to kamilkou oblievat ,nie máčat,neviem ako ho dostanem k doktorovi ,nech sa mu na to pozru,lebo nohavice ,si vôbec nechce obliect ☹ boliet ho to nebolí,len to má velmi citlivé,nechápem prečo nám nepovedali ,že by sme mali používat nekaké krémy.Bojím sa aby mu to nepopraskalo ,a to hnisanie ma tiež velmi trápi ☹,prosím odpíš mi ,vydím že sa do toho rozumieš,dakujem za odpoved.
@diadurikova nuz ja sa do toho ktovieako nerozumiem, moj muz sa rozumie, kedze to absolvoval 😀
on si ho tiez potom macal v kamilkach a asi tyzden trvalo hojenie, tiez to vyzeralo vselijako prvych par dni... Ale tak to je hadam aj normalne, ze rana prechadza istym procesom hojenia prve dni a najma prave zalud si musi zvyknut, ze uz nie je "obleceny" 😉 muz nemohol nosit spodare snad mesiac, co ho mal takeho citiveho (predstav si, ze si suchas klitoris o bavlnu nonstop, no nic moc tiez...), ale potom ta kozicka zacne postupne hrubnut, prisposobi sa a je to OK 🙂
Ahojte, v akom veku je podla vas najlepsie urobit obriezku? V pripade ze cakam chalana (vyzera to tak 😀 ) tak sa ho to bude tykat, ujz len ostava rozhodnut sa, kedy to dat spravit.
Rozmyslam, ze asi kym je maly, a napr. v lete, aby nemusel byt zabaleny? Cize napr. v pol roku, alebo v roku a pol? Ci myslite, ze ma zmysel pockat dlhsie? Alebo praveze co najskor?
Vdaka dopredu za nazory. 🙂

@ivuska6 ano presne tak. Bude mať 6r. ...v 3r nás posielali no nešla som, odlepilo sa mu to až v 4,5r. bez násilia, bez pomoci dr. Sťahoval si to pekne sám, aby ho to nebolelo. To je základ, nič nerobiť nasilu 😉
Vieš, boli ste u dr. stiahli mu to, povieš si je malý zabudne, všetko je v poriadku. No jemu sa to môže opäť zopakovať a potom čo? Budete chodiť stále dokola? Taktiež takýto "problem" môže nastať aj v dospelosti. Poznám taký prípad. Taktiež poznám prípad, kde vďaka dr. a násilnému sťahovaniu museli isť na obriezku 😠