Ako účinne zastaviť obhrýzanie nechtov u dieťaťa?
Ahojte, chcela by som vás poprosiť o radu.
Dcéra si obhrýza nechty a už neviem čo s ňou. Skúšali sme ten hnusný lak, odmeny, tresty (zákaz TV/tablet, nie fyzické).
V škole sa jej darí výborne, má veľa kamošov, chodí na krúžky. S manželom si žijeme v harmonickom manželstve. Má 2 mladších súrodencov, ale tí majú 7,5 a 5r. Žiadna novinka pre ňu.
Kedykoľvek sa na ňu v aute obzriem, prsty v ústach. Aktuálne doma nosí tenké rukavice 😅 Mimo domu je však väčšinu dňa.
Pred časom fungovalo, že musela mať určitý počet nechtov, aby mala večer tablet. Ale keď som s tým prestala, zas je na nule. Ani jeden jediný nemá. Nemá problém s lámavosťou.
Normálne zvažujem, že jej dám spraviť gélové 🙈.
Ešte mi napadol psychológ, ale to sa mi úprimne nechce riešiť. Inak je bezproblémová. Mrzí ma, že si ničí lôžka.
Vie mi niekto poradiť? Ďakujem
Och, k psychologovi...treba najst ine sposoby ako uvolnit vnutorny stres.
je to vnutornym napatim aj dcera to robi, ma vsak adhd, nam nepomohli ani gélové nechty. lebo jej zničili nechty. obcas si dava gél lak a je to lepsie. no psycholog je fajn moze ju naučiť ako odburat stres. odporucam skolskeho moze s nou pracovat cez vyucko
Nas si tiež hryzie...uz ms ide poraziť...niekoľko rokov nemám čo strihať...zlozvyk...uz sme boli aj u psychologa..ale nič...nema to zo stresu...
@rachel36a moj tirz tak. Zacal v skolke z nudy na posteli nikdy tam nespal . Lezat mu bolo dlho tak hryzol. Ma 11 a robi to stale nepomohlo nic ani psycholog..
@slavomira236 ved to...uz som vyskúšala rukavice, lak, aj hrozby a nic
@zabinkalenka môj syn má 14 a tiež to robí. Ja mam 40 a to isté. Nič nepomohlo. Teda mne gélové nechty ale aj do tých hryzkam
@veselo_neveselo no tak dajte nejaké návrhy, vhodné pre 10 ročnú
Tu sa pridam. Obhryzala som i ja v detstve. No potom prisla puberta a jasne ze som prestala no... to lozke je uz hrozne naveky....
deti tiez obhryzali. Dcera prestala. Ju som motivovala ze ked videla moje ake su "skarede-deformovane lozko" a ze ani lakovat nebude lebo to bude vyzerat este horsie. Tak prestala a ma krásne. No syn... este aj na nohach bude🙈
Tiez ma 10rokov... sikovny... ale teda prsty vkuse v ustach.
@agnes28
Podla mna najhlavnejsie je naucit sa vnimat a pomenuvat emocie, napatie, stresove situacie a ich prezivanie.
A potom s tym pracovat.
Pomoze pisat pribehy, dennik, malovat, mozno spievat. Co robi dospely ked si vsimne ze ho nieco stresuje? Niekto fajci, niekto si ide zabehat, niekto si stale obhryza nechty, niekto pokeca s kamoskou, niekto medituje,...
Najst si aktivitu, ktoru moze robit namiesto obhryzania.
Preto psychlog doporuci, pomoze otvorit dialog o tom co to dieta preziva, pomoze mu to pomenovat, a presmerovat to niekam inam.
@veselo_neveselo s tým plne súhlasím, tak bol môj príspevok aj mysleny. A vy ste naň zareagovali, akoby psychológ bol niečo prehnané...
@zabinkalenka nijako, hovorim z vlastnej skusenosti, napr. aj kolegovia dvaja nad 30 maju okusane po maso, ja si uz nechty nekusem (vacsinou) ale koza dostava riadne zabrat. A to povacsine nemam nervy ani doma ani v praci ani s detmi.

@zabinkalenka nerozmyslajte nad gelovymi nechtami a zoberte ju k psychologicke. Hoci žijete v harmónii, ako píšete, ona nevie niečo spracovať... psycholog ju naučí uvolnit sa, spracovať emócie ...