icon

Ako vyriešiť problém s febrilnými kŕčmi a škôlkou?

tara42
2. nov 2023

Dobrý deň,
dcérka bola tento rok prijatá do štátnej škôlky. Začiatkom októbra nám ale ochorela a prvýkrát v živote mala febrilne kŕče (do 15 minut). Stalo sa to raz. Lekár nám predpísal diazepam keby sa to zopakovala. Ale nakoľko majú v školskom poriadku, ze nemôžu v žiadnom prípade deťom podávať lieky, s ťažkým srdcom nás vylúčili zo škôlky a povedali, ze nas nezoberú do ziadnej štátnej škôlky kvôli tomu podávaniu lieku v pripade opakovania krcov. Cize nám ostáva len súkromna. Ja nechcem zatajovat v inej štátnej škôlke febrilne kŕče, jedna sa o zdravie dieťaťa. Príspevok od tých 3 rokov nedostanem nakoľko bola prijatá do štátnej škôlky. Ostáva nám len podať si žiadosť na predĺžený rodičovský do 6 rokov kvôli dlhodobému zlému zdr. stavu dieta. Ale ten kŕč trval 15 min, inak je to zdravé dieťa, nie je vôbec iste ci ho bude mať aj v budúcnosti, takže to si myslím, že nám to zamietnu. Viete mi poradiť čo ďalej? Viac hláv, viac rozumu. Dakujem.

Strana
z2
pe_mi
Autor odpoveď zmazal
deni9
2. nov 2023

@pe_mi dobrý deň,mame podobný problém rada by som sa niečo spýtala môžem vám napísať súkromnú správu?

pe_mi
Autor odpoveď zmazal
januska12323
2. nov 2023

@pkgirl30 lieky smie podávať len zdravotná sestra alebo niekto na to vyškolený, neviem presné podmienky.

luciazahornadska
3. nov 2023

Naozaj nerozumiem, prečo dieťa automaticky vylúčili zo škôlky. Febrilné kŕče sa prejavujú len pri teplote...takže pokiaľ je dieťa v škôlke a zdravé, febrilný kŕč určite nenastane a nebude nutné podávať Diazepam. Toto nie je epilepsia, že dieťaťu hrozí záchvat kedykoľvek. Predĺžený rodičovský príspevok vám na toto určite nedajú - ten niekedy nedajú ani dieťaťu s epilepsiou. Skôr by som pouvažovala o inej škôlke, kde budú mať k tejto situácii normálny postoj.

tara42
autor
4. nov 2023

V ten deň tam bol muž takže som mala len info od neho ale nakoniec je to tak, ze zastupkyna mu povedala ze tam dcerka byt nemôže a musí ju hneď zo škôlky zobrat (volala zevraj predtým aj s riaditeľkou !!! ) nerozumiem preto tomu, ze v ten deň ešte muž volal s riaditeľkou a ona povedala ze to nie je na vyhodenie zo škôlky ale musíme si sadnúť a vyriešiť to. Učiteľky sú tiež v strese z toho ze co potom keď dcerka febrilne dostane ale ved s tým musia počítať. Každé dieťa to môže dostať v škôlke alebo prísť k inému úrazu. Takze uvidime.

danielahamar
5. nov 2023

@tara42 mam stále pocit, že nikto Vám nevysvetlil tie kŕče 🙄 a vy ste z toho urobili chorobu. Ak škôlka ma tento problém, nech to dá na papier, keď majú toľko odvahy a potom by som to riešila. Podľa mňa sa stalo niečo, o com sa mlčí

mamina7070
5. nov 2023

@tara42 vy ste to asi opisala ako ochorenie a lieky atd je normlane ak dieta je chore nejde domskolky ak tam zistia horucku volaju rodicovi
ved do skolky chodia diabetici alergici atd nechapem naco ste to vy vobec riesili dones potvrdenie od lekarky dietatu nic nie je

lienka.7
5. nov 2023

@tara42 ty si stále ideš svoje 🤦‍♀️ nechapes, ze sa to v podstate moze stat ktorému kolvek dietatu? Bezne dávajú rodicia deti do skolky chore, ráno ich nastopu paralelnom a kvapkami, o 10-11 tie deti sú úplne KO, v horuckach, učiteľky ich dajú akurát tak do postele. Darmo volajú rodičom, ani po ne neprídu. Ako prve nechapem, naco si to skolke vôbec vesala na krk. A po druhé, nemala si tam posielať muža, mala si tam ísť si to vydiskutovat ty sama. Keby sa hocičo stalo, učiteľka musí pomoct, vola sanitku a pod.

tara42
autor
5. nov 2023

Ja z toho nerobím chorobu. 🙈 Zástupkyňa s učiteľkou z toho spravili, ze dcerka je chora a nemôže chodit do štátnej škôlke. Ja veľmi dobre viem co su febrilne kŕče a nechápem prečo to nechali zájsť až do takéhoto bodu. My sme im to spomenuli medzi rečou, informačne.A prečo by som to nemohla spomenúť? Aj tu baby písali, ze vedia v ich škôlke ze to dieťa v minulosti malo a neriešili to v škôlke a normálne fungovali. Žiadne pravidelne lieky muž nespomínal. Vysvetlil im, ze to dostala len raz a ze to môže dostať hocijaké iné dieta a mala je úplne zdravé dieťa.
@lienka.7 ja neviem ci ty čítaš inú diskusiu alebo nerozumiem tvoj komentár kde píšem že sa to nemôže stať inému dieťaťu? Ved som pisala viackrát predtým ze sa to môže stať každému inému dieťaťu. A za druhe môj muž išiel normálne v ten deň odniesť dcerku do škôlky ako každe bežné ráno, ja uz pracujem v tom čase. On postupoval normálne. To len zástupkyňa z toho spravila haló.

weronika90
5. nov 2023

@tara42 Náš mal febrilne kŕče už dvakrát a teda do škôlky ho tento rok zobrali normálne. Veď kŕče dieťa dostane keď je choré a má teploty. Nikdy ich teda nedostal len tak z ničoho nič, pokaždé až keď už bol viditeľne chorý pár hodín. Čiže nevidím problém aby nechodil do škôlky normálne, v papieroch to má napísané ale nikto to neriešil so mnou. A viem teda že to nie je jediné dieťa v škôlke čo ich už niekedy mal.

marllik
5. nov 2023

Popros pediatricku o pisomne vyjadrenie, ze jednorazove febrilne krce v chorobe doma nie su zdravotnu prekazku navstevovat solku a dieta je zdravotne sposobile.

k_e_y
5. nov 2023

Moja dcéra mala febrilne kŕče ako 15 mesačná, nedýchala a až modrela, boli sme v nemocnici a predpísali nám tiež diazepan preventívne vzdy ak teplota stupne nad 38.5. Mala testy aj na epilepsiu keďže ju mame v rodine. Teraz má dcéra 10 rokov a našťastie sa to už nezopakovalo. Chodila normálne do statnej škôlky a teraz do statnej školy, vzdy keď som videla že už na ňu niečo lezie (lesklé oči, nechuť do jedla a pod) som si ju nechala doma a ver že po nástupe do škôlky bola často chorá, horúčky v každej chorobe a predsa sme ani diazepan už nikdy nepodali, všetko sme riešili dostatkom tekutín, časťou kontrolou teploty a zabalmi, resp. Letnou sprchou. Je to individuálne ale nie je dôvod aby nenastevovala štátnu škôlku, ved tam s horúčkou nebude ;)

1mina
5. nov 2023

Ja tiez nechapem tomu aky ma zmysel neprijat dieta s febrilnymi krcmi do statnej skolky. Ved takych deti je vela. U nas naprikald je tiez v skolskom poriadku, ze ziadne lieky sa nesmu podavat v skolke, a zaroven pri prihlaske sme vypisovali ci mozu dietatu podat paralen - a riaditelka nam to na rodicku vysvetlovala ze je to prave preto, ze aj ked su lieky v ms zakazane, oni okamzite volaju rodicovi ked zistia ze dieta ma teplotu, ale ano ze nie kazdy rodic dokaze prist do skolky do hodiny napriklad, pretp podavaju lieky prave kvoli febrilnym krcom.

merii
15. okt 2024

@tara42 dobrý deň prajem chcela som sa opýtať zo zvedavosti či ste požiadala o ten predĺžený rodičovský príspevok a teda či Vám bol zamietnutý alebo schválený.
Tiez máme febrilne kŕče ale už sme mali viackrát a fakt je to tak že do 15 minút nám vybehla teplota za 40.01°C
2x podané kortikosteroidy a nezaberalo
Týžaden v teplotách v nemocnici a ani doktorky nevedeli čo sa deje....boli sme na jiske pár dní a potom sa to začalo zlepšovať.
Chorá vtedy nebola ....nebolo na nej vidieť nič....len zrázu teplota
Bojím sa že sa to zopakuje a nedostane včas lieky.

tara42
autor
16. okt 2024

@merii Dobrý deň, mrzí ma čím si prechádzate :(. Moja dcerka to mala len ten jeden raz. Žiadosť som si vôbec nepodávala, myslím si ze by mi to zamietli. Nakoniec sa nám skolka ospravedlnila ze jednali neuvazene keď nás okamzite kvôli FK zástupkyňa vyradila a chodí tam stále ... Nemáte v okolí škôlky starých rodičov ze by to rýchlo priniesli?

bosorkabb
16. okt 2024

Aj dcéra raz mala tieto kŕče a nikto ju nevylúčil zo škôlky. Syn má spolužiačku v štátnej MŠ ktorá tiež už prekonala febrilne kŕče a chodí normálne do škôlky.
Podľa mňa potrebovali miesto pre niekoho iného.
Predĺžený RP na toto isto nedostanete.

Strana
z2