icon

Ako vytušiť autizmus u malého dieťaťa?

18. dec 2019

Maminky deticiek s autizmom, prosim, ako ste vytusili, ze vase dieta ho ma? Pri com ste zbystrili a co boli vase prvotne signaly podla ktorych ste vedeli, ze nieco nie je v poriadku.
Poprosim aj vek dietata, v ktorom ste zacali mat pochybnosti. Dakujem

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
autor
22. dec 2019

@zuzudrnda Velmi pekne dakujem za povzbudive slova ❤
Nas syn nereaguje na meno vobec. Aj ked sa mu snazime zmenenou intonaciou hlasu nieco ukazat, aby sme ho zaujali, neotoci sa alebo az na 3.x a viac. Nerozprava ziadne slova. Recovy prejav sa vacsinou obmedzuje na zvuky. Kedze nevedie ocny kontakt, bude velmi obtiazne ho aj naucit rozpravat..
Deti obcas pozoruje, ale moc sa o ne nezaujima. Rovnako ked pride do miestnosti, najskor si so zaujmom prezrie aj ludi, ale potom im nevenuje pozornost vobec, ani ked ho oslovuju.
Chodievame von pravidelne. Deti na ihrisku ho nezaujimaju. V hernych centrach tiez nie. Chodili sme s nim na baby-balance cvicenie. Davove aktivity ho nebavili, bolo to pre neho skor trapenie. Nechapal, preco musi robit to, co ostatni a v case, kedy to robia ostatni...
Chceli by sme ho dat na 4 hodiny do jasliciek cisto len kvoli tomu, aby bol v kontakte s rovesnikmi. Len sa obavam, ze na to nie je pripraveny a bude tam nestastny...

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
juliet86
22. dec 2019

odporucila by som ti mudrehranie.sk resp. v ba maju specialnu tzv dihovu terapiu hrou. tam sa specializuju na deti so specifickymi potrebami. robia s detmi uz od veku babatka pracuju tam specualne pedagogicky aj psychologicky za skusku nic nedas

autor
23. dec 2019

@zuzudrnda Dakujem za povzbudenie ❤
Nas syn si veci nepyta celkovo. Vacsinou pride k tomu, co chce a obsluzi sa sam. Napr.vylezie na uciacu vezu a vezme si vodu, napije sa.
Na meno nereagoval nikdy, co si spominam...
Velmi pekne dakujem za tip na aktivity. Urcite vyskusame! Ja si tiez moc nie som ista, ze by jaslicky boli pre neho. Je to 8 deti na 2 ucitelky, specialnu pozornost tam mat asi nebude. Len sme dufali, ze kontakt s rovesnikmi by vedel pomoct. Ze by odpozoroval od deti niektore veci a spravanie...

autor
23. dec 2019

@juliet86 Dakujem moc! Uz sme to s manzelom aj pozerali a urcite do toho chceme ist. Vdaka za tip! 👍

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
maca2017
25. dec 2019

Ahoj. Tak ja toto podozrenie riešim s krpcom od cca 11 mesiacov. Očný kontakt, zdielanie, reakcia na meno, reč ...U Janosikovej sme boli keď mal 13 mesiacov. Chodíme na Play wisely, logopedicke, CVI, boli sme v Rata centre, objednani sme do ACVA (už pol roka).... Teraz ma drobec 19 mesiacov, dá sa povedať že celkom pokročil....A od októbra je v jasliach, co si nemôžem vynachváliť...Ak chceš, píš správu.

katrin21
25. dec 2019

Kup si knigu Syndrom travenia a psychologie a rafy v nej cim skor aplikuj.

bobbena
Autor odpoveď zmazal
maca2017
26. dec 2019

@katrin21 Ja ju mám...

meluela
26. dec 2019

@katrin21 ta kniha je jednak vraj priserne prelozena do slovenciny, ale aj samotny original za moc nestoji (https://sciencebasedmedicine.org/gaps-diet/)
Samozrejme, zrejme je to tak, ze je suvis medzi stravou a stavom mozgu/nervovej sustavy, vyskum ide tymto smerom brain-gut hypotesis, ale GAPS dieta nestoji na overenych faktoch a obsahuje vela nepravd, takze radsej opatrne pri experimentovani s dietatom ...

katrin21
26. dec 2019

@meluela to by som netrvrdila,prelozena je dobre,citala som ju,su tam fakty a ziadne bludy. Vsetko realne poznatky a fakt pomaha..najdi si vida v AJ, gaps testimonials, aj mne velmi pomohla s traviacimi problemami a je tu skupina mamiciek ktore to robia s detmi a maju pokroky, takze... za mna super kniha pre kazdeho a za tym si stojim😉

autor
26. dec 2019

@zuzudrnda Dakujeme ❤
Sviatky uz pre nas nie su, cim by mali... aspon na teraz nie...

autor
26. dec 2019

@maca2017 Dakujem krasne. Aj za zdielanu skusenost aj za rady, kam este ist. Rada napisem aj SZ 👍

autor
26. dec 2019

@katrin21 Dakujem, uz ju studujem 👍

lina17x
19. apr 2020

Dobry den, pred chvilou som odpovedala na jednu podobnu otazku, tak len upravujem a kopirujem odpoved. V clanku “Autizmus test online vyvinuty pre rodicov” na https://rieseniapreautizmus.sk/autizmus-test-on..., ktory nie je oficialne uverejneny na nasom blogu len cez uvedeny link, najdete niekolko volne dostupnych testov. Ak vam vieme odporucit, najpresnejsi z tych testov je test ATEC, ktory bol navrhnuty institutom ARI, zvlast pre rodicov deti postihnutych autizmom alebo trpiacich inou neurologickou vyvinovou poruchou. Kvoli statistickej presnosti ho tiez casto pouzivala aj vedecka komunita pri svojich studiach. Trva chvilu nez ho vyplnite (sklada sa zo 77 otazok), ale ostanu vam v rukach vysledky, ktore sa vam neskor zidu pri hodnoteni aplikovanych liecebnych a terapeutickych intervencii alebo dietnych uprav vyhodnocujucich prejavy symptomov typickych pre autizmus. Budete mat skratka moznost porovnat, ako ktora nasadena terapia zabera/nezabera na zlepsovanie stavu vasho dietata. To vam pomoze pri dalsom rozhodovani, ci v nejakej terapii vobec pokracovat alebo skusit inu.

Samozrejme konecnu diagnozu si treba nechat potvrdit/ziskat od lekara.

Karolina

anez30
11. aug 2020

Dobrý deň, môžem vedieť ako ste na tom so synčekom dnes? Ďakujem

lina17x
16. aug 2020

Dobry vecer @anez30, asi pred tyzdnom som vam odpovedala na vasu otazku, ale na privatnu postu. Presla vam?

petuska2222
16. sep 2020

@maca2017 ahoj a co vam povedala janosikova? Zobrala ta v takom nízkom veku?

maca2017
16. sep 2020

@petuska2222 Ahoj. Áno zobrala. Povedala ze ona na ňom nič vážne nevidí, ale že je ešte moc malý. Že mame prist tak o rok ak sa mi to stále nebude pozdavat. Boli sme, ale u Lazikovej. Ta zhodnotila expresivnu poruchu reči, vylúčila Aspergera a k autizmu toľko, že je ešte malý a treba prísť na rediagnostiku. Naša logopedicka však expresivnu poruchu reči vylúčila a už nemusíme k nej chodiť . Ze ak sa výslovnosť nezlepší, tak logo riešiť okolo troch rokov. Nateraz že mu netreba nič. Drobec ma teraz 2 roky a tri mesiace, rozpráva všetko, dava aj vety len ta výslovnosť je horšia. Očný kontakt stále slabší ale na vyziadanie to dá. Chodi do škôlky, veľmi sa mu páči. Tak uvidím že čo bude....

martina0303
3. nov 2020

Viem ze si to písala minuly rok moj stn je na tom rovnako ako si tu písala zaujima ma ako ste dopadli ?

lina17x
5. nov 2020

Dobry vecer @martina0303, pisala som vam internu spravu.

ggabriella88
Autor odpoveď zmazal
rachel36a
3. feb 2022

@ggabriella88 ja uz v 3 mesiacoch som tvrdila, ze nieco nie je ok...nepozeral sa na mna pri krmeni, pozer akokeby cezo mna...nevyhladaval ma pohladom, neotacal sa za hlasom...v 10 mesiacoch po tazkej operacii sa stupnovala nervozita a zly spanok...v roku neukazoval prstom, nereagoval na meno...to uz sme zacali riesit psychologa ako s nim pracovat...neskoro nastupila rec, este v troch rokoch netozpraval...

martina0303
3. feb 2022

@rachel36a môžem sa spýtať v akom veku zacal rozprávať moj skoro 4r nepovie nic

rachel36a
3. feb 2022

@martina0303 v troch rokoch len echolalie, v 4 rokoch funkcne slova, v 5 rokoch vo vetach...teraz ma 7, uz normalne komunikuje, ale este pouziva vela agramatizmov

arasidka123
3. feb 2022

@rachel36a môžem sa opýtať, aké mal príznaky?

rachel36a
3. feb 2022

@arasidka123 ako vacsina, nereagoval na meno, neudrzal ocny kontakt, prudke zmeny nalad, nerozpraval, neukazoval, velmi skoro poznal cisla a abecedu, skoro cital atd

777andy77
8. dec 2022

Zdravim, chcel som sa spytat autorky ako to cele dopadlo. Ak by to bolo mozne velmi by ma vasa odpoved potesila. dakujem