Ako žijú vaše deti s cukrovkou?
Ahojte. Sme v Ba malej zistili cukrovku. Šok,plač a veľa otázok ....
Momentálne mám jednu ako žijú vaše deti? Je to naozaj neustály stres pre rodičov? Neustále sledovanie? Na malú som bola dosť citlivá a dosť som ju sledovala, neviem ako to dopadne so mnou teraz ... Viem musím byť silná, ale zatiaľ to nejde.
Neviem čo škôlka, čo ja robota. Mala je úžasná má 5 a naozaj všetko zvláda úžasné.
Keď si predstavím, že to je na celý život mi zviera srdce...
@natalia328 mňa vždy pri mojom autoimunitnom ochorení držalo nad vodou, že nie je to smrteľné ochorenie. 🙏 Čo sa týka diabetes, máme v rodine, od narodenia. Chlapec už okolo 6-7r vedel čo a ako musí robiť, aby mu nebolo zle. Vybavili mu aj inzulínovú pumpu, takže nemusel si pichať neustále prsty ani inzulín. Rodičia normálne obaja pracovali. Chlapec je už dospelý, dokonca zvládol aj internát.
Mimo to, poplač si, vieš, vôbec nemusíš byť silná, dopraj si to, že sa zosypeš. Je to zmena a náročná.
@natalia328 mňa vždy pri mojom autoimunitnom ochorení držalo nad vodou, že nie je to smrteľné ochorenie. 🙏 Čo sa týka diabetes, máme v rodine, od narodenia. Chlapec už okolo 6-7r vedel čo a ako musí robiť, aby mu nebolo zle. Vybavili mu aj inzulínovú pumpu, takže nemusel si pichať neustále prsty ani inzulín. Rodičia normálne obaja pracovali. Chlapec je už dospelý, dokonca zvládol aj internát.
Mimo to, poplač si, vieš, vôbec nemusíš byť silná, dopraj si to, že sa zosypeš. Je to zmena a náročná.
@anonym_ef4b02 ďakujem som momentálne s malou v nemocnici takže sestričky, že nemôžem plakať.
@anonym_ef4b02 ďakujem som momentálne s malou v nemocnici takže sestričky, že nemôžem plakať.
@natalia328 ale môžeš, oni nie sú v tvojej situácii, ani nemôžu rozhodovať o tvojich pocitoch. Určite to najviac dáš zo seba von doma ale ani teraz to nedrž v sebe. Bude to zo začiatku náročné, kým sa naučíš čo a ako ale zvládneš to. Posielam objatie ♥️
No hlavne neplač stále. Tvoje dieta potrebuje silnu mamu, o ktoru sa može opriet. A ktora ho dovedie k dospelosti a osamostatneni.
O nepracovní alebo problémoch v MS či ZŠ by som vobec neuvažovala. Pri dnesnych roznych alergiach ci intoleranciach je to len dalšie dietne obmedzenie.
A k otázke - mam v triede siedmaka, má pumpu či co to je, neustále mu to monitoruje aplikacia, ktoru má aj matka. Občas sa přihlásí, že sa musí najest / napit. Bol s nami normálne na týzden v zahraničí a teraz ide na týzden na lyžák.
Dalšia kámoška má cukrovku od 6 rokov. Má normálne dve deti.
Všetko je o nastavení mysle. Je to "len" cukrovka....
No hlavne neplač stále. Tvoje dieta potrebuje silnu mamu, o ktoru sa može opriet. A ktora ho dovedie k dospelosti a osamostatneni.
O nepracovní alebo problémoch v MS či ZŠ by som vobec neuvažovala. Pri dnesnych roznych alergiach ci intoleranciach je to len dalšie dietne obmedzenie.
A k otázke - mam v triede siedmaka, má pumpu či co to je, neustále mu to monitoruje aplikacia, ktoru má aj matka. Občas sa přihlásí, že sa musí najest / napit. Bol s nami normálne na týzden v zahraničí a teraz ide na týzden na lyžák.
Dalšia kámoška má cukrovku od 6 rokov. Má normálne dve deti.
Všetko je o nastavení mysle. Je to "len" cukrovka....
@barka1 toto sa krásne cita
@natalia328 máme v rodine tiež. Trvalo kým si zvykli aj že netreba panikáriť ale život šiel ďalej. Hlavne keď si to malá bude vedieť už "sama menežovať". Do roboty budeš normálne chodiť a ona bude normálne chodiť do školy. Život sa teraz nezastavil. Držím palce prvý rok bude náročný ale keď si zvyknete bude to ok. Btw bude môcť domkonca aj občas jesť to čo iné deti len k tomu sa bude musieť dať určitá dávka inzulínu. Dnes je doba už inde.
Deti si na to absolútne vedia zvyknúť a neberú to ako príťaž, jednoducho od detstva to bude prirodzene súčasť jej života. Zvykajú si na to oveľa rýchlejšie ako my dospelí a neberú to tragicky. Priateľ má syna, ktorý ma cukrovku, žije normálny život, športuje, cestuje. Meria si cukor a zároveň si pichá inzulín. Nejaký čas mal aj inzulínovú pumpu. Dokonca ja som mala na ramene to zariadenie, čo ti merá hodnotu cukru 24/7 a je to mega super. Všetky hodnoty máš v appke, hlási ti to epizódy vysokého cukru, nízkeho cukru a vieš zareagovať. Treba dodržiavať určitú životosprávu, nechlastať. Ale to sú všetko veci, ktoré sa dajú zvláduť. Nemá rakovinu, ani SM, nemá zle prognózy. S týmto ochorením plnohodnotne prežije celý život.
Deti si na to absolútne vedia zvyknúť a neberú to ako príťaž, jednoducho od detstva to bude prirodzene súčasť jej života. Zvykajú si na to oveľa rýchlejšie ako my dospelí a neberú to tragicky. Priateľ má syna, ktorý ma cukrovku, žije normálny život, športuje, cestuje. Meria si cukor a zároveň si pichá inzulín. Nejaký čas mal aj inzulínovú pumpu. Dokonca ja som mala na ramene to zariadenie, čo ti merá hodnotu cukru 24/7 a je to mega super. Všetky hodnoty máš v appke, hlási ti to epizódy vysokého cukru, nízkeho cukru a vieš zareagovať. Treba dodržiavať určitú životosprávu, nechlastať. Ale to sú všetko veci, ktoré sa dajú zvláduť. Nemá rakovinu, ani SM, nemá zle prognózy. S týmto ochorením plnohodnotne prežije celý život.
@anonym_beba2b áno viem na druhu stranu ďakujem že to nie je nič horšie. Verím, že aj nám dajú senzor a naučíme sa žiť
@anonym_beba2b áno viem na druhu stranu ďakujem že to nie je nič horšie. Verím, že aj nám dajú senzor a naučíme sa žiť
@natalia328 senzor si viete zakúpiť, ak by vám nedali a je to super, namiesto pichania si niekoľko krát do dňa. Naozaj by som sa tešila, že moje dieťa bude žiť a nie je ohrozené na živote, bude ok, a o rok si na toto ani nespomeniete. Riadne vieš chodiť do práce, ona do škôlky, nič sa nemení v zásade. Jedlo jej budeš baliť, keď bude treba.
Ahoj. Som sestricka a presla som si trauma.
Kludne, ale naozaj kludne mozes plakat. Ja to dokonca odporucam rodine mojich pacientov.
Tiez odporucam kupit Libre sensor, Mera to cukor nie priamo v krvi, ale je to lepsie, ako 5 krat denne pichat do prsta.
Dcerka si zvykne a vy tiez.
Pozri na fcb skupinu DIA mamičky.
Ahoj. Som sestricka a presla som si trauma.
Kludne, ale naozaj kludne mozes plakat. Ja to dokonca odporucam rodine mojich pacientov.
Tiez odporucam kupit Libre sensor, Mera to cukor nie priamo v krvi, ale je to lepsie, ako 5 krat denne pichat do prsta.
Dcerka si zvykne a vy tiez.
@oslo1 v pondelok jej ho majú dávať. V noci mala 17 dávali inzulín, potom mala 3.9 a potom 4,4
@natalia328 ja mam DM1 20r a zivot je v pohode. Cestujem,pracujem, mam dieta ,cvicim.. ja som dostala az v 18 cize som si uzila detstvo bez starosti co je lepsie urcite, ale tak zvladnut sa to da. Dcerka nech sa co najskor nauci sama mazovat co treba o 2-3 r to zvladne a budes aj ty menej v strese. Hlavne ju nechaj. Co sa tyka placu ak chces plakat plac len nie pred nou preboha. Ja som mala 18 ked ma brali do nemocky, ale kebyze vidim mamu plakat tak by mi to dost stazilo prve mesiace kym si clovek zvykne.
@natalia328 v prvom rade sa neobvinuj,ako rodic,nic si nespravila zle.To nam povedali v nemocnici,ako prve.Dcere diagnostikovali
DM1,ako 8- rocnej,synovi, ako 17 rocnemu.Nikto v rodine DM nema.Dnes, su to plnohodnotni,dospeli ludia.Syn sportuje,dcera trochu menej,nema tolko casu.Pouzivaju senzory Freestyl Libre.Syn 3,dcera 2.Dcera,kym prisla puberta,mala ukazkovy HB1AC.
V puberte, jej hodnoty lietali hore dole.
Syn ma dlhodobo hodnoty,ako zdravy clovek.
Aj,ked je to tazke,primy to,pocuvaj lekarov a vsetko bude ok.
Ja som tym presiel 2x a som rad,ze je to len DM1.
Drz sa,🍀
@natalia328 Chápem, strach o dieťa. Prešli sme tým asi všetky mamy. Ale vedz, že drobča si veľmi rýchlo zvykne, a nebude to pre ňu možno žiadna záťaž. A to, že dcérke teraz lietajú hodnoty, je normálne. Musia nájsť vhodný inzulín (našej dcére 2x menili), nastaviť dávkovanie.
Dcéra mala 11, keď jej prepukol DM1 aj celiakia. Jej to ani nejak nedošlo, hneď si začala pichať sama, dokonca zvládla nabehnúť na bezlepkovú stravu, čo beriem ako väčší problém. Predtým robila zopár športov, s obľúbeným plávaním musela skončiť. Ale prešla na iný kolektívny šport, bola aj v reprezentácii. Od 13r. bežne niekoľko nocí mimo nás, aj v zahraničí (školské výlety, tábory, sústredenia, turnaje). Má senzor, v aplikácii vidím údaje, pipa to pri hypo. Ak je mimo, mám dohodu s nejakým zodpovedným dospelakom,že mu môžem aj v noci zavolať, a on zasiahne, zobudí ju, ak by dcéra tvrdo spala.
Tieto dia decká sú v kontakte cez sociálne siete. Tí starší podržia sa aj vzájomne. Vôbec to neberú ako extra obmedzenie. Skôr registrujem,že v puberte si dávajú dole pumpy a majú len senzory a perá. V dcérinom okolí je veľmi veľa dia aktívnych športovcov. Odporúčam šport aj pre drobča.
Zvládnete to obe, neboj sa.
Kolegyňa má syna diabetika. Od 4 rokov. Ráno ho doma pichla, potom letela z prace do skolky aby jo pichla na obed a spat do prace.
V škôlke mal dzusiky a gumenne cukríky ak by mu náhodou padol cukor
Chodí s mojim synom do plaveckého klubu. Plavanie skvele reguluje cukor. Je to pravidelná aktivita a telo na to výborne reaguje
Senzor sa normálne predpisuje, alebo ak by vám nevyšiel tam si kúpiš, je to bežne dostupná vec
Jemu na 2 stupni asi 12 ročnému museli meniť Denny inzulín, bol z neho hladný.
Kľudne sa vyrev, je to stres, aj si ponadavaj, aj sa poľutuje, ale nie pred dcérou
Veľa šťastia 🍀🍀🍀
@natalia328 hlavu hore,bojujte…. Zo zaciatku urcite hnev,obvinovanie,otazky-nevedie to k nicomu,akurat k vacsiemu stresu,poplakat si treba,pustit ventil…. V tomto obdobi je to 3r.co synovi diagnostikovali DM1,zial pridala sa aj celiakia… myslim,ze tie deti to beru prirodzenejsie,rodicia neustale bojuju so strachom. Zvladnete to urcite,lebo musite….Syn je aktivny sportovec,vsetko sa da, pumpu zarial nema… Naucia Vas podavat inzulin,pocitat sacharidy-co je velmi dolezite, monitorovat s pristrojmi. Potom uz len budete sledovat, co jej zvysuje glykemie rychlo,pomaly,velmi ,slabsie… Kszdy den bude zo zaciatku vyzva…Vsetko sa pytajte v nemocnici,urcite Vam vysvetlia co a ako a tiez odporucam fb dia mamicky. Zelam vela vela sil..
Ja mam 40 rokov, DM1 od 10 rokov, zistené v r. 1995. Rodičia zdraví, na začiatku plakali, ale nie pri mne. Mama zdravotná sestra, tak o niečo jednoduchšie s aplikáciou inzulínu. Začiatky boli na perách, prechod na pumpu v roku 1997 doteraz, už aj so senzorom. Vyštudovala som VŠ, pracujem, bola som v zahraničí aj ako au pair jeden rok (v minulosti to fičalo) alebo cestovala, vydala som sa, a teraz v 40tke čakám bábo. Sú aj dobré dni aj zlé dni, sam život Ťa naučí, aj dcéru. Nebudem zľahčovať diagnózu, ale treba na nej fakt makať, aby to bolo celkom OK. Až vtedy človek pochopí aká je to Dg. DM1, keď ju dostane, hlavne dobrý manažment. Nebavíme sa o DM2. Držím palce, budete sa veľa učiť....
@natalia328 neplač pred ňou, chod si poplakať napr na toaletu, alebo keď spí.
Neter má diabetes od 8r, dnes má vš, je vydatá a má dve deti. Áno v istým spôsobom si musí dávať viac pozor, ale to sa časom nauči
Prepac, ze budem zniet necitlivo, ale je to len diabetes. Vzchop sa predsa, svet sa neruca, dieta neumiera. Je to cukrovka, s ktorou sa da zit plnohodnotny zivot. Nie je to leukemia. Poznam viacero deti, ktore maju diabetes a normalne funguju, chodia do skoly, sportuju. Chapem, ze ta to sokovalo, ale naucite sa s tym zit a budete zit takmer uplne normalne. Veda sa v tomto posuva fakt rychlo dopredu a dnes uz existuju moznosti, o ktorych sa pred takymi 20 rokmi ani nechyrovalo.
Prepac, ze budem zniet necitlivo, ale je to len diabetes. Vzchop sa predsa, svet sa neruca, dieta neumiera. Je to cukrovka, s ktorou sa da zit plnohodnotny zivot. Nie je to leukemia. Poznam viacero deti, ktore maju diabetes a normalne funguju, chodia do skoly, sportuju. Chapem, ze ta to sokovalo, ale naucite sa s tym zit a budete zit takmer uplne normalne. Veda sa v tomto posuva fakt rychlo dopredu a dnes uz existuju moznosti, o ktorych sa pred takymi 20 rokmi ani nechyrovalo.
@anonym_22152b ďakujem také slová asi potrebujem...
@anonym_22152b ďakujem také slová asi potrebujem...
@natalia328 drzim palce, bude to dobre, neboj. Ale fakt sa vzchop, hlavu hore, zvladnete to.
@natalia328 zvyknete si, nie je to nič hrozné a veda ide dopredu verím že to bude v budúcnosti ľahko zvládnuteľné, moja teta mala cukrovku od malička dožila sa 85 r, zdedili ju aj deti, tie sa s tým už ľahšie pasujú, nakoľko liečba je aj šetrnejšia
@natalia328
malam kolegu, mladeho chalana. Od asi 2 rokov ma typ 1 - dedicne po tete. Ta mu ikazala, ako sa s tym da zit. Co ten chalan "vyvadza", nezvladnu mnohi zdravi. Bycikluje po horach, robi paraglaiding, chodi na túry a vie si z8vot uzit na plno. Ma voperovanu pumpu, robi na recepcii a oali mu to tiez dobre.
Urcite je to stres hlavne pre male deti aj rodicov. Bolo by fajn najst skupinu ludi, ktori by ti pomohli rovnskymi skusenostami. Naboj bude dobre. Ja som ho fakt obdivovala. A vies co? Aj si obcas poharik dal, nie ze by sa opijal! Casom sa naucite co jest a kolko. Ale teda prajem pevne nervy a vela lasky ❤️ Neboj, bude dobre.
Kolegynin syn mal tiež zistenu cukrovku cca vo veku tvojej dcérky a všetko v poriadku zvládli. Pekne sa naučil na diétu a aj celá rodina sa tomu ľahko prispôsobila. Teraz je to dospelý 34r muž a nemá žiadne ťažkosti, normálny život. Oni to riešili pred takmer 30 rokmi, kedy neboli také možnosti a všetko bolo komplikovanejšie. Teraz je všetko pohodlnejšie a hlavne bezpečnejšie (napr nie je tak jednoduché dostať sa do hypoglykemie ako vtedy, rýchlejšie sa dočkáš zdravotnej pomoci pri ťažkostiach a podobne). A v dnešnej dobe kedy toľko deti má samé intolerancie a alergie by nemal byt problém ani v škôlke/škole, už sú na to zvyknutí. Hlavne k tomu pristupovať seriózne.
Ahoj, moja dcerka mala 4 roky,ked jej zistili diabetes. Tiez to bola velka rana pre nas aj pre nu. Ak niekto napise,ze sa da lahko zvyknut a prisposobit tejto chorobe, asi si tym nepresiel alebo si tym nepresiel s malym dietatom..ano, da sa na to zvyknut aj viest takmer normalny zivot,ale je to obmedzenie,ktoremu sa musite prisposobovat kazdy jeden den.. viem, ako sa citis a neboj,zvladnete to.. my s DM1 fungujeme uz 4 rok a az teraz sa chystame na pumpu.. ak by si cokolvek potrebovala,napis mi kludne spravu. Ak budem vediet,poradim🙂
@natalia328 Poznám mládenca s diabetesom.Kym bol menší a mamke senzor odoslal do mobilu upozornenie o nízkej, či vysokej hladine cukru, letela aj do školy,aby sa dieťa najedlo,alebo pichlo inzulín.Momentalne je mládenec stredoškolák a všetko sa naučil zvládať sám,dokonca bol aj na zahraničný výmenný študijný pobyt.Kym je dieťa malé a diagnóza nová,je to stres a človek to berie ako veľké obmedzenie, ale časom sa s tým vyrovná a naučí sa s tým fungovať rodič i dieťa
@natalia328 Poznám mládenca s diabetesom.Kym bol menší a mamke senzor odoslal do mobilu upozornenie o nízkej, či vysokej hladine cukru, letela aj do školy,aby sa dieťa najedlo,alebo pichlo inzulín.Momentalne je mládenec stredoškolák a všetko sa naučil zvládať sám,dokonca bol aj na zahraničný výmenný študijný pobyt.Kym je dieťa malé a diagnóza nová,je to stres a človek to berie ako veľké obmedzenie, ale časom sa s tým vyrovná a naučí sa s tým fungovať rodič i dieťa
@anonym_6e3519 áno to čaká aj mňa.. v škôlke uvidíme bude na pol dňa a v škole chvalabohu g škole robím ja takže to bude okej
@anonym_6e3519 áno to čaká aj mňa.. v škôlke uvidíme bude na pol dňa a v škole chvalabohu g škole robím ja takže to bude okej
@natalia328 Ver mi, bude❤️

Máme v rodine. Podľa nich je to veľké obmedzovanie v živote. Ich malému to zistili vo veku 3 r.
Prečo by si nemohla pracovať?
Je to síce na doživotne, ale osamostatniť sa dieťa v dospelom veku môže. Čo sa o postihnutých ľuďoch povedať zrovna nedá, najmä s mentálnym postihom.