Ako zvládnuť tehotenskú cukrovku a jej následky?
Ahojte, včera mi bolo oznámené, že mám tehotenskú cukrovku. A teda po prvotnom žiali, že budem musieť jesť obmedzene som zistila koľko rôznych zlých následkov na dieťa môže mať nedobre liečená cukrovka a už som v strese.🙄 Dnes som výsledky odniesla diabetologovi, ktorý mi nákazal v priebehu nedeľe si spraviť 7x odber krvi z prsta do ampuliek, ktoré mu mám v pondelok ráno odovzdať. Moc zhovorčivý nebol, takže absolútne neviem aký bude cca ďalší postup a som celkom v strese, že by ten cukor nebol tak ľahko udržateľný v hodnotách v akých ma byť. Tie, ktoré ste si to už prežili, ako to bude prebiehať? Aký bol u vas priebeh? Chcela by som počuť, že to nemusí byt vždy až tak strašné ako si predstavujem. 😕 Ďakujem za odpovede
@ccvh
Ja nechápem načo máš doktorovi nosiť odbery z prstov.
Mala som 3x tehu cukrovku. Pri prvom som som mala ku koncu vysoký rannú cukor. Aj je je na to zopár figlov. Napríklad som si od sledovala, že okolo 22-23 treba niečo malé zjesť. Kúsok chlaba1)4 krájač a plátok syra alebo mozarelu či jogurt. Cukor bol tak ráno super. Keď som nič nejedla v noci, bol vyšší paradoxne. Tie hodnoty cukru niekedy okolo 5tej ráno začínajú stupať. Takže keď som merala o 6, bol ok a o 8:30 už zase hraničný.
V druhom to už bolo lepšie. Hodnoty som mala ok, dokonca fajn na stresové obdobie ale nič dlhodobé.
A v treťom dom si aj sem tam sladké dala a vtedy som mala najlepší aj ten dlhodoby cukor.
Vždy mi stačila len úprava stravy.
Inzulín dom si pichala len posledný 1,5 mesiaca v prvom trhu. Ten ranný cukor bol vždy obfost vyšší aj keď som jedla predpisovo.
Keby ťa niečo zaujímalo, kľudne sa pytaj 🙂
@ccvh
Ja nechápem načo máš doktorovi nosiť odbery z prstov.
Mala som 3x tehu cukrovku. Pri prvom som som mala ku koncu vysoký rannú cukor. Aj je je na to zopár figlov. Napríklad som si od sledovala, že okolo 22-23 treba niečo malé zjesť. Kúsok chlaba1)4 krájač a plátok syra alebo mozarelu či jogurt. Cukor bol tak ráno super. Keď som nič nejedla v noci, bol vyšší paradoxne. Tie hodnoty cukru niekedy okolo 5tej ráno začínajú stupať. Takže keď som merala o 6, bol ok a o 8:30 už zase hraničný.
V druhom to už bolo lepšie. Hodnoty som mala ok, dokonca fajn na stresové obdobie ale nič dlhodobé.
A v treťom dom si aj sem tam sladké dala a vtedy som mala najlepší aj ten dlhodoby cukor.
Vždy mi stačila len úprava stravy.
Inzulín dom si pichala len posledný 1,5 mesiaca v prvom trhu. Ten ranný cukor bol vždy obfost vyšší aj keď som jedla predpisovo.
Keby ťa niečo zaujímalo, kľudne sa pytaj 🙂
@svetlonos inak, ocino ma cukrovku a presne toto si odsledoval, ked vecer zjedol dynu alebo dajme tomu aj kolac, kus torty, rano mal cukor uplne v pohode. Ale on uz je na inzuline, lieky mu uz nepomahali.
Ja cakam piate dieta, mam vysoky tlak, ale na 1 odbere kvoli bielkovinam a moznej preeklampsii mi vysiel hranicny cukor, test na cukrovku ma.este len caka, ale uz ratam s tym, ze asi bude daky problem. Teraz mi robili testy zas na kardiologii, tak uvidim v pondelok na kontrole, ak bude vyssia glukoza, kupujem glukomer.

Kúp si v lekárni glukomer a meraj sa.