icon

Ako zistiť, či má vaše dieťa autizmus?

1. jún 2024

Nikdy som o svojom synovi nepochybovala myslela som si že je to len lenivý chlapček ktorý bude mat v seotembri 3
Až do momentu kedy sme v obchode stretli pani ktorá sa pýtala či mame autistu(keď ho videla ako v tom obchode vystrája )…Najprv som ostala zaskočená a nahnevaná ale stále mi to vŕtalo v hlave a teraz keď si čítam tie príznaky a prejavy na nete mám pocit že všetko to moje dieta spĺňa
Až teraz si dávam tie veci dokopy a mám strach
Nikdy som to nejak neriešila až tetaz
Hlavne má trápi to že moje dieta je “introvert “aspoň som si to myslela ,ale čítala som že je to len další príznak autizmu…
Má doma niekto takéto dieta ? Ako ste to zistili ? Riesili?

Strana
z2
zuzuliennka1
2. jún 2024

@henka123123 moj nespickoval, nikdy, ani nie je vyberavy v jedle. Aj spanok ma vynikajuci. A ma autizmus

henka123123
2. jún 2024

@luccija hlavny znak ked som sa pozastavila nad tym bolo ze v 3 rokoch ma neoslovoval mama..vedel iba opakovat po mne take to mama baba tata atd..ale cielene nevedel mi povedat mama a nenapredovala mu vobec rec...potom som si to dala v spojitosti s tym ze vsak on sa nevie hrat.aj ked som sa s nim chcela.nezaujimalo ho to.stale bol v pohybe.vyliezal na parapety.v roku mi preliezol postielku tam aj spet..skor ho bavili kable.otvaranie dveri.pustanie vody.presypanie piesku si pred ocami..zle spaval od narodenia...toto bolo take co som si uvedomila a hned ho objednala na diagnostiku v ten den presne na jeho 3tie narodeniny..a uz o 2 tyzdne sme boli u Janosikovej na diagnostike a potom v 4 r na rediagnostike u Lazikovej...a ked teraz tak spetne nad tym rozmyslam tak boli tam aj ine znaky lenze som nepoznala ziadnych autistov a nevedela som o tom..na poradniach bolo vsetko ok..iba ze je to chlapec rec sa spusti po 3tom roku..no ma 6 a nezorpava stale a podla mna ani uz nebude

henka123123
2. jún 2024

@zuzuliennka1 ale nikdy napr.nespickoval.netrepal rukami.neskakal.nesibrinkoval si prstami.nic take typicke autisticke..zje hocico co mu clovek da okrem sladkych jedal ale tie nejedavam ani ja...

henka123123
2. jún 2024

@zuzuliennka1 a teraz mam aj 2heho syna 3 rocneho zdraveho a to je uolne rozdiel v komunikacii..keby ich mam opacne.viem skor ze s tym autistom nie je nieco v poriadku

ahhola
2. jún 2024

Povie vo vete JA, alebo svoje meno? ... Daj Jankovi pit... akoby bol "nad sebou"

henka123123
2. jún 2024

@ahhola pisala ze nehovori vety.ani ju neoslovuje.len opakuje slova

kiki68
2. jún 2024

Najlepsie je vyhladat priamo centrum ako je adept v ziline a tam riesit, v Bratislave je andreas. Pockas aj pol roka, rok, ale oplati sa. Mozes tiez neurologa riesit popritom. Ale ten moc toho nepovie, iba natoci eeg. Co je dobre skrz moznu epilepsiu ( vela auti deti ma nejaku formu). A hlavne autizmus je spektrum, takze stale moze viest uplne normalny zivot. Mozno bude nejaka integracia v skole. Tam je dolezite, co pride do cca 7 rokov co vyvine a potom v puberte. Ale vela deti funguje uplne v pohode a tiez dospelych

xsuzannex
2. jún 2024

Zas aj ja co mam skusenosti pri synovi tak tiez v troch rokoch nerozpraval a ked zacal tiez to bolo len o opakovani pocuteho. Je to znak toho ze je tam zhorsene porozumenie. Preto aj ked som mu polozila otazku, len mi ju zopakoval lebo nevedel sformulovat odpoved, nechapal ck sa ho pytam.
Skus poguglit "echolalie"

andulka1988
2. jún 2024

Treba zájsť za pediatrom a usúdi, taktiež pošle kde treba.

meri_84
2. jún 2024

Ak máš pochybnosti, objednaj ho na diagnostiku ku klinickému psychológovi, no nie hocijakému -ale takému, ktorý sa týmto deťom fakt venuje. Na východe npr. v Košiciach PhDr. Zuzana Sinayová Očovská, alebo pani Bišová. Netreba sa toho báť, vedia čo robia. A vedia aj poradiť ako na tieto deti, ako s nimi pracovať. Nie je autizmus ako autizmus, je ich mnoho variácií na spektre. Tieto deti sú veľmi špecifické, každý má tie svoje prejavy a ich hĺbku a asi nenájdeš dvoch rovnakých autistov. Špecifikom, ktorý je tiež na spektre je aspergerov syndróm..., nejde o klasický autizmus, navôkol je plno nediagnostikovaných aspergerov ...skús pogooglit, možno sa v tom nájdeš... Tieto deti fungujú inak, ich nervová sústava nasáva všetko, veci vnímajú intenzívnejšie, preto sú rýchlo preťažené. Preto neznášanlivosť hluku, akejkoľvek zmeny, dotykov, aj niektoré kusy oblečenia ich dráždia. Je toho veľa. Dá sa s tým fungovať, no treba to pochopiť. Diagnostika je platená služba. No je fajn tam ísť, lebo zažiješ mnoho aha momentov a vlastne pochopíš ako s takým dieťaťom fungovať. Držím palce

beata_k
2. jún 2024

Autorka, skus si precitat aj o hypersenzitivnych detoch. Tiez su take "ine" ako ostatne deti. S autistami, ale nemaju nic spolocne.

ircik55
2. jún 2024

Ak Vám môžem poradiť, obráťte sa na pani Zuzanu Mastenovu. Ma centrum Aba v Košiciach, nájdete na nete. Najlepšia pomoc pre nás v začiatkoch, hneď povie svoj názor a nasmeruje na správnu cestu. Držím palce, a nenechajte sa hneď odradiť zlou diagnózou. Nie každý psychológ je odborník na tuto tematiku. Tiež sme pobehali možné aj nemožné.

pipistrel13
3. jún 2024

@heln to nie je pravda,ze si to vsimne skor,mame na skole decka,ktorych rodicia si to nevsimli do ich 15tich,az na nas podnet ich zdiagnostikovali,podla rodicov boli len trocha ini...
a radsej autorka chod,ak mas pochybnost,cim skor sa diagnoza zisti,tym.lepsie sa s dietatom pracuje a nech je vysledok akykolvek urcite to zvladnete❤️

petik22
3. jún 2024

neviem odkiaľ si, ale pozri v krajskom meste CVI - centrum včasnej intervencie. Oni ti pomôžu zorientovať sa a nasmerujú ťa. To čo popisuješ - taká bola i moja dcéra. Nemala a nemá problém si po 2 prečítaniach zopakovať básničku, ale vyjadriť a zložiť vetu to bol ťažký problém - v 3 rokoch. v 1,5 roku sa sama naučila čísla, abecedu, farby asi za pol hodinu. Je asperger.

janette2021
3. jún 2024

Bude to niečo z PAS- poruchy autistického spektra. Netreba sa dopredu báť, je to široké spektrum, môže to byť čokoľvek, rôzny stupeň. Môj syn je vysokofunkčný Asperger, prejavoval sa ale úplne inak.
Určite treba diagnostiku, opýtaj sa najskôr obvodnej, nech ti dá odporúčanie na diagnostiku v okolí.

monikaluky
10. aug 2024

Určite choďte na diagnostiku. Javí sa to ako autizmus. My sme boli u Mgr. Lázikovej v Trnave.

molu12
12. aug 2024

Klinický psycholog by mal diagnostikovat autizmus. A áno, vyzerá to u vás na autizmus. Ked nie sú výrazné príznaky môže sa na to prísť aj neskôr, napr. u môjho dieťaťa v 5 rokoch.

Strana
z2