Ako zistiť miesto bolesti u dieťaťa do 2 rokov, ktoré nerozpráva?
Ahojte,
Tuto diskusiu som zalozila, pretoze sa mi nepodarilo zatial najst odpoved uspokojivu odpoved. Mozno mi pomozu vase skusenosti. Ide o to, ze moj syn - 19mes. este poriadne nerozprava, ale uz ma celkom slusny "arzenal" slov, ktorym vsak rozumiem len ja 🙂 Kym sa naucil chodit, nespocetne vela krat si udrel hlavu a my sme ho naucili gesto "bobo" a pritom sme ukazovali na hlavu. Takto sme ho vystrihali pred nebezpecenstvom - "Nerob to, lebo budes mat bobo"...on si to zapamatal a ked sa niekde buchne, vzdy sa poplaca po vrchu hlavy a povie "bobo". Za posledny tyzden sa stalo ale niekolko zvlastnych situacii. Maly sedel vo svojej stolicke po veceri a vacsinou tam po chvilke zaspi, tak bol pri nas v obyvacke a my sme chvilu pozerali Modre z Neba - on to videl iba tak ciastocne z uhla, skor pocuval, ako pozeral a zrazu si ukazuje na hlavicku a hovori "bobo,bobo, bobo", prisla som k nemu, vzala ho na ruky a pytam sa: "Mas bobo na hlavicke?" A on uz nic. Neplakal pri tom, ani sa netvaril nejak nestastne, len to proste skonstatoval. Normalne sme ho potom ulozili spat a spal ako obvykle. Muz mi spominal, ze mu to aj pocas prechadzky spominal iba tak si zacal ukazovat na hlavu a zase povedal "bobo"., ale muz si to nevedel dat do suvisu, kedy to presne bolo....potom bol asi tak 2-3 dni pokoj. a minule mi zase "bobo" ukazal po tom, co sa vo vytahu, sediac v kociku zaklanal a pozeral do ziaroviek na strope. Ale inak je cez den v pohode, obcas sa nad ranom zobudi, ale neplace, nemam pocit, ze by ho nieco bolelo, ako ked mu isli zuby. Mimochodom, este stale sa mu nevysli ocaky. Inak je stale aktivny, vela beha, komunikuje, smeje sa, normalne je, pije, skratka, rozvija sa uplne normalne. Neviem si to "bobo" preto vysvetlit. Kedze on toto gesto spravi, aj ked spadne na zadok, ruku, alebo si buchne inu cast - on si proste "bobo" spojil len s hlavou. Neviem teraz identifikovat co ho moze boliet, a ci vobec, ci ho len niekde nieco nezabolelo, nepichlo.... Moze ho boliet hlavka bez toho aby to bolo na nom poznat?? Neplakal by pri tom, ked iny diskomfort prejavuje placom a mrncanim? Zda sa mi to cudne, aby sa pri bolesti hlavy nahanal vonku za loptou, smial a nijako inak to neprejavoval, ale ako kazda mama mam z takehoto spravania obavy. Povedala som si, ze to este odsledujem a ak sa to behom tyzdna zopakuje este, tak pojdeme k Dr., ale co jej poviem, ked mu vlastne nic nie je? Nemate s niecim podobnym skusenost? Ako vam vase deticky naznacuju bolest, ako sa pri tom spravaju? Budem vdacna za kazdu radu, odpoved.
@sisaha Aha, no, je to mozne...Minule tak padol na koleno, rozplakal sa, potom sa za neho chytil a v zapati som sa ho pytala, "buchol si si kolienko?" a ukazujem na to jeho a on sa chyti zase za hlavu, ze "bobo" 🙂 Je mozne, ze ked sa to stalo prvy krat - bud nieco v telke zazrel, alebo sme my sme nieco v spojitosti s tym povedali a si to spojil - to som si aj najprv myslela. Len to ma prekvapilo, ze to spomenul opat ked sme boli sami, ale vzdy to bolo len raz, a uz viac sa tomu nevenoval. Dufam, ze to bude, len to co hovoris, lebo normalne trpim neurozou vzdy ked to povie 😒
@iwesska ja mam doma 14 mes dcerku, zatial hovori malicko, ale vela rozumie a pohotovo reaguje. takze napr sa s niecim hra a ja hovorim muzovi, ze idem niekomu zavolat a dcerka si da ruku k uchu a povie halo, halo. ja jej prikyvnem a ona sa hra dalej. tym chcem povedat, ze aj tvoj chlapcek moze reagovat na okolie, tv, radio. moze vidie nieco s cim si v minulosti ublizil a upozornuje na to....
moj starsi syn, teraz ma 4 roky, obcas spomenie nieco aj spred pol roka, lebo mu to nieco pripomenie. akurat sa s nim uz da diskutovat.
@rebroza Vidis, akurat mi napadla suvislost ako si spominala toho syna...asi pred tromi mesiacmi zhodil na seba televizor...boli sme na pohotovosti, lebo mu to padlo na brusko a mal podozrenie na zlomeninu nohy ☹ Nastastie sa nic nepotvrdilo a veselo dalej okolo toho telkaca chodil, tak som si myslela, ze uz zabudol, ale mozno sa mu to pripomenulo. A aj s tym svetlom je mozne ze si spomenul, lebo ked par krat tak nestastne spadol, ze si udrel hlavu, boli sme opat na pohotovosti a tam mu svietili tym svetielkom do oci, tak aj toto by sedelo...Som ako Colombo teraz 🙂 Vobec mi nenapadlo, ze take male stvorenie by si mohlo davat veci takto do suvisu aj z davnejsieho obdobia, tak ako je to u nas.
mna napadlo...ak sa pozrel vo vytahu do svetla a ze "bobo"...ja ked pozrem do svetla tiez ma zaboli v ociach/hlave...mozno preto, nie?
@iwesska ja som bola tiez kedysi presvedcena, ze sak male dieta (tak do troch rokov) zabuda veci a suvislosti. ale syn ma vyviedol z omylu. ako pises, moze to byt presne tak. a moze tam dieta najst uplne inu suvislost.
ale pamataju si. mna takto syn prekvapil, mal asi dva roky, prisli sme k svokre po cca 4 mesiacoch a on si presne pamatal, ze tuto v skrinke ma gumene hracky do vody, tuto je kupelna s vanou a ide sa kupat...
jasne ze treba dieta sledovat, ale ja sa riadim tym, ze kym sa vie smiat, primerane papa, beha a vymysla a dobre spi, tak je v pohode. a uz len sa tesit, ked zacne hovorit a povie, co a ako.
@rebroza
No veru, ten nas ma tiez ohromnu pamat. Presne aj ked dlho nieco nevidi pamata si, kde to je. Nas je zatazeny na kamienky - kade chodime tade zbierame nejake sutre, strk... 🙂 Chodime tankovat na jednu pumpu a ked sme tam raz prisli, zrazu hovori "kam, kam" /akoze kamienky/ a ja pozeram, ze kde, vsak nic nevidim...a potom pozriem a par metrov od nas navozena na kopci kopa strku 🙂 Oci maju ako sokol 🙂 Od toho posledneho razu v sobotu sa zatial na bobo nestazoval, beha veselo dalej, komunikuje, papa co to da 🙂, spinka ako ma, takze asi to bude tak ako si pisala. Len to vies, mama streska, si hned dava do suvisu veci, ale trosku inak ako on. Lebo tym, ze niekolkokrat si tak nestastne uz udrel hlavu, som si myslela, ci to s tym nema nejaky suvis, zeby ho mohla zacat boliet hlavicka. Ale tak naposledy to uz bolo dost davno, ked sa to stalo.

@iwesska ja si myslim, ze na hlavu ukazuje, ked si zrovna na to spomenie. Urcite je sprievodnym priznakom bolesti plač.. Mozes sa maleho pytat co ho boli a ukazovat rôzne miesta na tele. Napr. uvidis, ze spadne a zacne plakat a ty sa ho spytas? boli ta kolienko? a pri tom ukazes na jeho koleno...
Moja mala pocula mna niekolkokrat povedat, ze ma bolia krize a o dva dni na to mi hovori...bolia ma kríže a držala si ich 🙂...Alebo momentalne v skôlke (zaucame sa), ked je hromadny plac v jedalni, tak hovori ucitelke ze ju boli hlava, koleno, ruka... proste vsetko, len aby ju polutovali. Pritom podstata je ta, ze nechce jest...