Ako zmierniť atopický ekzém u dvojročného?

22. máj 2022

Ahojte, vedeli by ste poradit co na ekzem malemu dvojrocnemu. Trapime sa uz par mesiacov a stale to ma horsie, skrabe si to aj ked pije denne sirup proti svrbeniu, pediatricka nam predpisuje kys mliecnu, ichtamol aj lockoid mu davam, trosku sa to napravi, potom si to zase zoskrabe a stale tak dokola, uz som z neho bezradnna, aj mi ho je luto chudatko, ze ho to svrbi. :/ prosim vas ak mate s niecim skusenost poradte, ale cenovo dostupne 40€ na kazde serum nemame nazvys, mozno nieco domace co by pomohlo, citala som tu niekde aj o modrej indulone, ale neviem ktora bola na mysli nasla som krem na ruky, moze sa pouzivat aj na cele telo? Alebo nejake telove mlieko indulona no neviem. Budem rada za vase postrehy. Velmi pekne vam dakujem.

heidy222
22. máj 2022

Dolezite je najma nekupat, Len sprchovat vlaznou vodou, bez mydla, pripadne Len ritku umyt jemnym mydlom. plus urcite vylucit vsetky parfumovane Produkty a nepouzivat avivaz.locoid natierat najprv 2 krat denne 3 dni a potom az do uplneho zhojenia 1x denne, cca 2 tt v kuse sa zvykne brat

heidy222
22. máj 2022

Indulonu urcite nie. Na svrbenie najlepsie polaneth Lotion od dermasence

nikpa
22. máj 2022

Hlavne treba ísť aj ku kožnej, môže mu dať silnejšiu masť ako len kyselinu mliečnu. A tiež by si mala odsledovať či mu ten ekzém niečo nespôsobuje, jedlo, mlieko...

heidy222
22. máj 2022

@nikpa pise, ze pouzivaju locoid, to je Uz Steroid, aj ked najslabsi

zuzanaete
22. máj 2022

S kremami je to zial tak, ze kazdemu najlepsie sadne nieco ine. Treba mat produkt na zmiernenie ekzemu a na premastenie. U nas sa na premastenie osvedcil lipobase. Kyselinu mliecnu mal syn na zaciatku, ale po case zacala vadit. Premastovat treba viacej raz za den. Druhy krem iba na loziska sme mali od Avene, to sme davali 2x za den. Najprv krem Avene a potom premastit. V Avene su aj kupele pre atopikov. Maju dobre zlozenie vody. Pohladam ho a doplnim neskor. Dalej treba dodrziavat zakladne veci - ziadna avivaz, idealne neparfumovany prasok, blede farby oblecenia (tmave ma viacej chemie v sebe), minimalizovat ecka v potrave, vylucit najvacsie alergeny (nemusi byt dieta priamo alergicke, ale je to zataz pre telo). Ak ho to aj pocas dna svrbi, tak treba prikladat studene obklady. Drzim palce, je to beh na dlhe trate.

scila
22. máj 2022

Ak neviete príčinu, krémy riešia problém len krátkodobo. Jednou z rád od lekárov bolo len oblečenie z čistej bavlny najlepšie biele. Prať v Lovele. A skúsiť zistiť, z akých potravín to má. Mali sme diétu - vynechať všetko v prvom rade mlieko a mliečne, lepok, zeleninu a ovocie, sóju, mak atď. Syn (aj ja keďže som kojila) sme jedli len ryžu, kuracie a hovädzie mäso, zemiaky, kel, brokolicu kým ekzém nezmizol. A potom sme postupne vždy pridali niečo nové a počkali 3-4 dni či nebude reakcia. A modrá indulóna pomáhala - krém na ruky sme používali na celé telo.
Inak je tu na MK skupina deti s atopickým ekzémom

nikpa
22. máj 2022

@heidy222 synovi locoid nezabral, až silnejšia masť. Ekzém patrí do rúk kožnej ak trvá dlhšie, určite. To bola pointa toho čo som chcela napísať.

zuzka148
22. máj 2022

My máme toho v tomto smere za sebou už dosť veľa. U syna začal ekzém tiež v 2r. Pátrajte po príčine. Ja som mala stále pocit, že mliečne mu to zhoršuje. Dychový test, aj krvný mal ok. Až z biopsie žalúdka vyšla intolerancia na laktózu. A u nás aj nejaké ďalšie veci.
Ale čo som hlavne chcela, kortikoidy nič neriešia. Ja som dala, keď to mal už fakt extrémne. Jasné, krásne to zmizlo a za pár dní zas. Dosť pomáhal aj krém Eczema od LaRoche. Ale teraz nedopustím na lanolín 😀 Ako fakt, čo sa používa pri kojení na bradavky😀 Tak mu to ten ekzém regeneruje, že nechápem. Nechcelo sa mi ísť hneď do Medely, tak máme z DM za 2e😀

asia83
22. máj 2022

Som atopik s doktorka mi predpisuje masť, ktorú robia v lekárni. Neplatí sa nič, je to v podstate iba vazelína s kyselinou mliečnou. Mne veľmi pomáha, mastím sa ňou niekoľkokrát denne. Keď to veľmi sčervenie a veľmi svrbí, natriem to kortikoidmi, tiež miešaná masť z lekárne, no to sa snažím minimálne a v tenkej vrstve, no veľmi pomôže. Beriem tiež Omarit, bilastín, to mi zmierňuje svrbenie. Neviem, aký ekzém konkrétne bol diagnostikovaný vášmu synovi, podľa toho sa nasadzuje liečba. Ja mám od narodenia vrodený dedičný atopický ekzém, ide o autoimunitné ochorenie kože, spôsobujúce zápal a následné svrbenie. Na autoimunitné ochorenia pomáhajú iba kortikoidy, ktoré zabraňujú imunitnej reakcii tela. No s nimi opatrne.

alexandra2010
22. máj 2022

pricina Ekzemu? liekmi to len potlacas. Mysli havne na alergiu kravskej bielkoviny (nie laktoza).

autor
22. máj 2022

Dakujem kazdemu, u koznej sme este boli, len pediatricka nam dava, cez email s nou komunikujeme.