Ako znížiť teplotu u malého dieťaťa?
Ahojte. 2 dni sa mi nedarí zraziť synovi teplotu. Vždy má nad 38, väčšinou 38.5 ale mal už aj vyše 39. Má 1,5 r. U doktorky sme boli. Čo poradíte prosím? Ja už plačem s ním
autorka ahoj náš drobec mal minule baktériu a z toho hnačky a zvracanie prvý deň poobede teplota 38,5 a v noci regulerne horúčky okolo 40 bolo to hrozné chápem ťa.. ja som dávala každé 4 hodiny paralen a nurofen na striedačku.. chladila tak, že som napustila vaňu s takou príjemne teplou vodou a nechala ho tam hrať sa kým mu voda nevychladla a v noci spal len v plienke úplne odkrytý to som už bola zúfalá a ešte som mu dávala v noci aj mokrú vlažnú plachtu na telo nech sa kus schladí akože nevyspala som sa abolo to strašné ale pomohlo to pomaličky a vodu som mu samozrejme aj v noci dávala piť a to som si všimla, že naozaj dosť pomohlo... úplne sa mi to vrátiloten pocit keď mal horúčku.. každopádne ťa chápem a držte sa
Ak ti môžem poradiť,kúp si v lekárni testovacie prúžky na moč aj domáce crp. Budeš mať aspoň orientačný údaj,či je to ozaj viróza.
Takejto teploty sa neboj, to je znak, že imunita pracuje správne. Do 38,5 nezrazaj teplotu, vtedy imunitný systém najintenzívnejšie ničí baktérie a vírusy.
Skoré uzdravenie!
Ak klesne aspon na 38, tak to je predsa v pohode. Nemozes chciet, aby mal hned 36,8... Staci, ze tie horucky nie su vysoke. Ja podavam lieky az pri 38,5 - 39.
Ahoj,ja sa pridám so starou,ale rokmi overenou radou a to síce vždy pri teplote som dávala svojim deťom krúžky citrónu na stupaje nôh následne obviazať kapesníkom či kúskom obväzu,aby nespadli a teplota vždy 100% klesne a nezaťažuješ tráviaci trakt.Je to stará "babská" metóda ale fakt funguje.🙂
38,5C fakt nie je teplota na stres, bezna u takych deti...lieky, nech vela pije...ak je to viroza, treba pockat, ak je to angina, atb zaberu aj tak o 2-3dni.
Moji mali raz hnisavu anginu ci co a syn 2 dni 40C...tak to som sa uz stresovala ze tak dlho a slabo slo zrazit...dalsi mali uz len okolo 39C...takze odvtedy do 39C nestresujem.
Aké ATB dostal? Nurofen váha :2 čiže 5,5 ml , do 38,5 nepodávať lieky na zníženie teploty, telo si tvorí protilátky a bojuje s chorobou, keď teplotu nad 39 zníži liek na 38, tak nemáš prečo plakať a stresovať. Nemôžeš očakávať, že z 39 ti teplota klesne hneď na 37. Keď mal zahnisané hrdlo, tak to bude angína, pri tej sú vysoké teploty a silná bolesť hrdla. Veľa piť, vetrať, davaj vit. B,C,D . Pridala by som Junior Angin sirup. A ATB určite dávaj. Keď doktorka videla hnis v hrdle, tak bez atb nezmizne. Mala som presne pred rokom angínu. Bez Flectoru 3x denne som nevedela fungovať. Sama som videla ten hnis v mojom hrdle.
1.5 roka uz skutocne nie je male telicko. Take dieta je uz silne a teplotu 38.5 kludne zvladne. Takato horucka je to najlepsie na vyliecenie. Najucinejsia zbran na bacily. Nezrazaj a neber jeho telu tuto zbran.
Tu kde zijem sa chodi s horuckou k lekarovi ked je viac ako 3 dni, lebo takto dlho horucka vacsinou trva.
Jedinne co ma zarazilo je ze tak vela place, akoby ho nieco bolelo. Neskusila si sa opytat?
Naša 10 mesačná mala 5dni teploty tiez do 39.striedala som nutofen čipky a paralen sirup po 6hod.na 4
deň čo mala teploty sme isli k dr, všetko čisté a crp 20.rano a večer fenistil,fajne sa vyspala,
A už je ok
Držím prsty
Nepanikar nepomôže to ani tebe ani jemu... A áno ako píšu vyššie 38.5 nie je nejaká mimoriadna horúčka... Ja som mala 1.5r dieťa s horúčkami medzi 40 a 40.5 ktoré nešli ani za nič dole keď som dala sirup tak horko ťažko klesli na 39.5 a to som skákala od šťastia... Treba veľa piť každú chvíľku aj po lži kach ak to inak nejde... Keď bude mať horúčky nad 40 a sirup nezaberie tak na pohotovosť na injekciu proti teplote ta zaberie hneď ale pri 38.5 ti ju nikto nedá..
Takže kľud a dychaj dieťa ti neumiera...
Som lekárka. Chápem tvoj strach,ale absolútne nieje dôvod plakať pri 2 dňových teplotách . Ako píšu vyššie, pri 38,5 C sa len začína zrážat. Dávaš nízke dávky antipyrerik, Nurofen treba dávať pri tejto hmotnosti 5 ml, Panadol 7 ml. Čipok je fajn, ale nemusí zabrať, lebo napr Nurofenovy je 60mg, čo je málo ( Nurofenový sirup 5 ml obsahuje 100 mg účinnej látky), dva čípky naraz je už zas vela, a poliť sa neodporúča. Dobrý je Panadolový čipok 125 mg. A ATB? Po 2 dňoch? Bez CRP? Zvláštny postup. Všetky moje tri deti si teraz prechádzali škaredou virózou a každé jedno malo teploty od 38-39C po dobu 6 dní. CRP každé jedno nízke. Čiže vírusova infekcia,ATB by boli zbytočne. Veľa zdravíčka.
Ďakujem. V noci som dala normálnu dávku nurofenu a dnes teplota 36.7.. Už budem vedieť aspoň dávkovanie.. Ale mne nikto nikde nepovedal že sa dávkuje podľa kg 😏.. Inak, všimla som si na špičke jazyka biele vyrážky.. Môže to byť teda tá angína?
Nie,angína sa neprejavuje bielymi vyrážkami na jazyku. Hnisava streptokokova angína,ktorá sa lieči ATB sa prejavuje bielymi/žltými povlakmi na mandliach. Zapálené/červene hrdlo,ani pľuzgieriky v dutine ústnej nie sú dôvodom na ATB liečbu.
Soor- ľudovo povedané žaba
@koniarova nevyzerá to tak. Vyzerá to takto ako je na foto v tejto diskusii https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/co-to-ma-dcerka-na-jazyku-po-prekonani-covidu-19/
Vyzerá to na soor, kvasinkovu infekciu.
Veď to je tá žaba. Presne. Na to sú antibiotiká zbytočné. Je to bolestivé.
Môže to mat aj v tráviacom trakte.
@koniarova čo s tým?
Antimykotiká a niečo na potretie nám dr. predpísala. Ale ja už mám veľké deti. Tam nepamätám presne čo. Baby určite bližšie poradia. Aké keď toho nemá veľa, nerobí sa sa s tým nič. Prejde samé
Pozri,či to nemá aj na perách zvnutra,na lícach zvnútra,na podnebi,... Môžu to byť afty.
@koniarova ale písala si že to môže mať aj v tráviacom trakte. Nemá veľa len na špičke jazyka
@ankare skúsim zajtra pozrieť ale nenechá si veľmi robiť teraz nič s ústami
Doktorka ti predpíše antimykotika vo forme vodičky budeš to potierať. Alebo gencianova violet. Alebo x babskch rád ( sóda bikarbóna, atď atď) vygoogli
A nema malinivocerveny jazyk s drobnymi vyrazkami? Ten byva pri sarlachovej angine.
@kp7333 netuším, až tak som ho neskumala. Len toto som si všimla. Včera mal jednu bodku, myslela som si že si kusol do jazyka a dnes ich má viac ale zatiaľ len na špičke
malinovo cervenu farbu jazyka by si si vsimla a drobne vyrazky, len take bodky. hod do googla sarlachovy jazyk.

@snehulak77 môj ma 10 kg ...čiže sú váhou takmer rovnaký...preto som tam dála to dávkovanie q vek dieťaťa...ono zas ani 2 kg neurobia veľa v dávkovaní..a tie deti sú si vahovo a výškou veľmi blízke....az neskôr sú rozdiely ...