Ako znížiť vysokú horúčku u detí?
Ahojte, staršia dcérka takmer 10r má veľmi vysoké teploty cez 39-39,5, nejdú dole. Dostala ATB dnes večer. No ak by bolo treba zábal alebo sprchu tak ako? Ja som to nikdy nerobila.
Mladšia mala takto teploty v nedeľu, a vraj hnisava angína. Ďakujem
@jaruska18 okolo zápästia a členkov zábaly. Sprcha od nôh hore. Postupne a musí byť vlažná voda aby tvoja dcérka nedostala šok. Ale pri takejto teplote pozor. Je to blízko 40. Keď je 40 tak volať sanitku.
Podľa jej váhy jej striedaj antipyrotiká - a sprchuje sa teplou vodou 37stC. Sprcha má byť krátka cca 5min, nemusíš jej namočiť vlasy. Začni pri nohách a postupne smerom ku krku ju osprchuj.
Vo vlažnej vode umyť tvar, nie v úplne studenej, ale takej vlažnej.
Potom osušiť a dať sprchu, pomaly od nôh hore, tiež vlaznu nie úplne studenú vodu
A dávať veľa piť s znižovať teplotu aj napr paralelnom či panadolom
@anonym_50ac20 presne veľa vody. Môžeš skúsiť aj Novalgin. Ale len 1 typ lieku. Nesmie sa kombinovať, vtedy hrozí predávkovanie.
- dávať správnu dávku liekov podľa hmotnosti, ak je nutné striedať po 4 hodinách účinné látky
- veľa tekutín, citrónová voda je super
- uložiť do vetranej miesrnosti, nezakrývať, ľahké oblečenie
ak nemá studené končatiny môžeš ochladiť sprchou, začať od nôh vodou teplou aká je jej príjemná a postupne ochladzovať
@jaruska18 odkrojeny zemiak daj na chodidlo zospodu a ponožky.
@magdalienka11 takéto pokusy pri takto vysokej teplote by som neodporúčala
Mojim deťom pomáhalo telo na telo. Vedela som takto stiahnuť teplotu aj na 38 pri horúčka 39,5. A úplne do nahá po vyzliekať. Držím palce
@magdalienka11 takéto pokusy pri takto vysokej teplote by som neodporúčala
@anonym_50ac20 merať teplotu tak každú hodinu, polhodinu. Ak zábaly a lieky nepomôžu tak je to na záchranku. Pri teplote 40 hrozia krče z teploty.
Hlavne nie vlažnú vodu, normálne cca 35-36 stupňovú, teplú vodu, keď má telo 40st, bude to úplne stačiť.
@anonym_50ac20 merať teplotu tak každú hodinu, polhodinu. Ak zábaly a lieky nepomôžu tak je to na záchranku. Pri teplote 40 hrozia krče z teploty.
@anonym_d04ce4 to mi načo píšeš? To pošli zakladatelke témy
@jaruska18 odborné poradenstvo 116117. Tam zavolaj zdravotníci ti poradia čo máš robiť. Chvíľu sa čaká, ale zodvihnú ti.
@jaruska18 zábaly a zábaly.. normálne namočíš uteráky do vody, nie veľmi studenej, dáš jej na hrudník a stehná,. nohy, zakryješ suchým uterákom alebo plachtou, prikryješ ju paplónom.... necháš napr.pol hodinu a potom znovu, a znovu.... až dokedy nepôjde dolu
@jaruska18 po 4h mozes striedat nurofen a panadol (ibuprofen a paracetamol). Sprcha je lepsia ako zabal, sprchuj prijemnou len mierne chladivou vodou hlavne trup. Kludne 5-10min.sprchuj, kym sa nebude citit lepsie.
Moji take horucku 39-40C mali tusim pri herprsovej angine. Kym atb zaberu, tak 2-3d musis takto bojovat. Vela vela tekutin musi pit.
Hlavne mojim deckám vôbec nezabral paralen. Nurofen som dala potom a ten im pekne zrazil
Moja dcéra máva bežne pri chorobe teploty cez 40 st. ... ja už som vycvičená neskutočne ... lieky od teploty Paralen/Nurofen striedať každé 4 hodiny pokiaľ by teplota nešla pod 39 st. ... veľa piť ... z overených babských rád natierať chodidlá, lýtka rozkrojeným citrónom, na stopy dať rozkrojený zemiak - mám to overené, funguje to ... do tých 39 st. to nie je tak strašná teplota, organizmus sa teplotou bráni, netreba ho brzdiť ... u nás už aj 41,7 st. bolo, vtedy sme už ale bežali do nemocnice, nevedela som nijako zraziť ...
@anonym_d04ce4 Riziko febrilných kŕčov je u 10 ročného dieťaťa minimálne.
Pokiaľ má dostatok tekutín, nestráca vedomie, komuikuje na záchranku to nie je
môjmu pomáhali iba zábaly… žiadne sprchovanie (to plakal že ho to pichá na koži), žiadne obklady na členky, tie nemali žiaden efekt - iba zábaly…
40 stupnova horucka je na nemocnicu? to by moje deti museli velmi velakrat lezat v nemocnici. Mne poradila doktorka jednoduche zabaly, namocit uterak do vlaznej vody , omotat okolo hrudiku a striedat kazde 3 minutky. Ziadne handry na celo. A samozrejme spravne davkovanie liekov - dokonca pri paralene sirupe kludne o 1 ml viac. Ked som ležala s malou v nemocnici, sestricky tam lietali okolo jedneho chlapca v horuckach a nic svetobornejsie ako nurofen/paralen a zabaly nevymysleli.
40 stupnova horucka je na nemocnicu? to by moje deti museli velmi velakrat lezat v nemocnici. Mne poradila doktorka jednoduche zabaly, namocit uterak do vlaznej vody , omotat okolo hrudiku a striedat kazde 3 minutky. Ziadne handry na celo. A samozrejme spravne davkovanie liekov - dokonca pri paralene sirupe kludne o 1 ml viac. Ked som ležala s malou v nemocnici, sestricky tam lietali okolo jedneho chlapca v horuckach a nic svetobornejsie ako nurofen/paralen a zabaly nevymysleli.
@szam tak v nemocnici majú aj ine postupy, to zase nie je pravda že len nurofen/paralen a zábaly. Ja som minulý rok ležala s dcérou čo mala horúčky čo neklesali po liekoch, tak jej dávali ľadom chladené infúzie ale ani to nezaberalo a zrazil jej to až kortikoid do žily.
To len pre upresnenie
@szam tak v nemocnici majú aj ine postupy, to zase nie je pravda že len nurofen/paralen a zábaly. Ja som minulý rok ležala s dcérou čo mala horúčky čo neklesali po liekoch, tak jej dávali ľadom chladené infúzie ale ani to nezaberalo a zrazil jej to až kortikoid do žily.
To len pre upresnenie
@anonym_3ee9e4 to je v poriadku. ved chvalabohu, ze toto maju. Ja som iba opisala,co robili s tym chlapcom. Tam bol evidentne probelm mamicky s kortikoidmi lebo ludia sa ich boja ako cert kriza
Daj ju do vane, do teplej vody (tak aby to bolo prijemne, nie horucej) a dopustaj studenu vodu aby sa voda postupne ochladila. Nerob jej sokove chladenie sprchou, to vydrzi len kratku dobu a neschladis ju realne

Vo vlažnej vode umyť tvar, nie v úplne studenej, ale takej vlažnej.
Potom osušiť a dať sprchu, pomaly od nôh hore, tiež vlaznu nie úplne studenú vodu
A dávať veľa piť s znižovať teplotu aj napr paralelnom či panadolom