icon

Ako zvládať hypersenzitívne deti? Sdielajte skúsenosti

lienocka44
26. nov 2023

Ahojte, mate nikto s takymito detmi skusenost? co Vam pomohlo, ako reagujete na dieta.? moje dieta napr. ma velky problem so zmenou oblecenia podla rocneho obdobia...ked ideme zmenit vetrovku, ciapku, velmi dlho to spracovava..aktualne je najvacsi problem s pancuchami :( dakujem za kazdu odpoved.

deedol
26. nov 2023

na niecom trvam a tam, kde sa da, sa snazim vyjst v ustrety. napr. bundu musi, rukavice musi (sam povie, ze je mu zima, tak napravame, kym su ok), ale pancuchy sme vymenili za spodky a ponozky.

majlo1234
26. nov 2023

Neviem, moj asi nie je hypersenzitivny, ale pancuchy si neoblecie. Davam mu kamase, ktore nie su take obtiahnute a tie mu nevadia

majkakvet
26. nov 2023

@lienocka44 moja dcera musela mat ostrihnute slapy na pancuchach. Bud spodky.

lienocka44
autor
26. nov 2023

dakujem za odpovede.nie je to len o pancuchach :( ma svoje ritualy, co, ako, v akom poradi, akym sposobom...keby si to spravi a ideme, no strasne nervy z toho chyta, lebo nie je s nicim spokojna ako to ma...snazim sa to tolerovat, no niekedy je to velmi tazke.

kacena4
26. nov 2023

nic s tym nespravis len to akceptovat. moj autista ma rovnake ritualy, aj tetaz nosi kratase, dlhy rukav vôbec zimne 5opanky detto, v zivote nemal pancuchace... u nas velmi pomohol teplomer a nadtavili sme si pravidla ked rano klesne teplota pod 10 da si mikinu ak klesne pod 0 da si prechodnu vetrovku.... drzim palceky

selest
26. nov 2023

Vychadzame v ustredy ak sa da. Zbytocne budem s nim bojovat za blbosti a potom bude v nepohode. Vsimla som si ze cim viac je tak v pohode ked napr dodrziavame vsetky tie pre nas nezmysly, kt ale pre neho maju vyznam, tym menej akoby na nich trva. Ak chapes ako to myslim. Akoby je viac v klude a potom zrazu mu nevadi sal, alebo mu ponuknem mikinu a zimnu bundu a on si ju oblecie. Samozrejme to chvilu trva a musim prekusnut ze dovtedy len tricko a softshelka (to som rada aj za nu lebo niekedy len to tricko ma ked ide do skolky a bundu nam v ruke alebo bez topanok atd.) a to vonku rano pod nulou..toto malokto chape aj odbornici alebo ucitelky v skolke mi velakrat davaju take rady ze neustupit. Lenze on si to potom niekde vykompenzuje to uz oni nevidia..Ja sama vychadzam zo seba ze viem ze mam s niektorymi vecami problem a ak by ma nutil niekto si to obliect tak by som bola nervozna z toho cely den a myslela iba na to. A potom funguj..Prosto vyberam a co sa da v tom vyhoviem..

alex666
26. nov 2023

@lienocka44 Kolko ma rokov? Aj moj syn toto robil a ciastocne ja robi ale uz je to lepsie. Ma 3,5roka.
Ked bol mensi, tak bol velky problem hlavne ho donutit vyskusat si topanky v obchode, to zaval hned vrieskat. A celkovo to tak bolo so vsetkym novym oblecenim.
Ono to casom prejde, netreba za tym hladat nic extremne.

basulaak
26. nov 2023

@lienocka44 mne nechcel nosit siltovku v lete. Na jesen chcel stale len siltovku a sandale a nie normalnu ciapku s topankami. Tak som ho uplatila na cukrik. Ak si das ciapku, dam ti cukrik, ok? A zrazu odkyval ze ano a nastavil mi hlavu nech mu obleciem. No a parkrat som to zopakovala a odvtedy nam uz cukrik netreba. Uz si neha nasadit v pohode. Nejak dosiel na to ze to nie je take hrozne

lienocka44
autor
27. nov 2023

@alex666 uz ma 5, predskolacka...zacalo to cca asi po 2. narodeninach a stale jej to trva...skusim sa tak ja nastavit, ze ju budem akceptovat a budeme hladat kompromis...pojdeme na konzultaciu aj k psychlogicke, nech poradi aj ona ako sa zachovat...dr. obvodna spominala aj formu autizmu...no uvidime...dakujem kazdej za odpoved...uz som bola faktu zufala :(

alex666
27. nov 2023

@lienocka44 Akoze 5r je uz dost na taketo spravanie, ale zase ak by islo o formu autizmu tak by si uz spozorovala aj ide deviacie spravania. Okrem tohto je ona v pohode?
U nas zaberaju take tie finty ako tu niekto pisal, ze musis si to obliect, inak nepojdeme tam a tam. Alebo ked si to oblecies, mozes toto a hento. A este pomaha ked mu to niekto pochvali ze aku ma peknu bundu/topanky atd.
Ale je fakt ze u nas sa uz toto spravanie zminimalizovalo.
Najhorsie to bolo okolo tych 2r - napr. ked som isla maleho odplienkpvat, tak som mu kupila prve boxerky a bojovali sme 2 tyzdne kym si ich bol ochotny vobec vyskusat len ci sedi velkost 😐

lienocka44
autor
27. nov 2023

@alex666 ano je v pohode, ani si nepomysli, ze nema spravne gatky, pancuchy nasaddene, ale akonahle sa povie, ze ideme von z domu a treba sa obliect tak zacne...

alex666
27. nov 2023

@lienocka44 Skusila by som urcite toho psychologa urcite lebo je uz dost velka na taketo spravanie. Ale skor si myslim ze to je len nejaky blok a nie autizmus.

lienocka44
autor
27. nov 2023

@alex666 uvidime, dufam, ze na to prideme a nejako najdeme riesenie. pytala som sa v skolke, tam sa oblecie bez problemov medzi prvymi...tak to mozno bude nejaky blok...

martinkachrustikova
27. nov 2023

@lienocka44 moj 7rocny je tiez hypersenzitivne dieta, presli sme si uz vsetkymi roznymi emociami, reakciami na vsetko mozne... 90% situacii hroti len a len pri mne. Mne v prvom rade pomohlo prestat s nim "bojovat" a zmierit sa s tym, aky je a prijat ho, ze on tie pocity neprejavuje tak vyhrotene naschval, netrucuje naschval, neplace naschval, je to jednoducho "len" jeho forma komunikacie, ktoru viem ovplyvnit ja mojou reakciou a mojou komunikaciu. Premyslam uz vopred nad sposobom komunikacie s nim. Nepouzivam vety typu "preco trucujes", "preco places", "musis", "prestan", "mna to nezaujima"...ale komunikujem pokojne, tak aby mal naozaj pocit, ze mu rozumiem, chapem jeho pocity a nekomfort, no vzdy sa racionalnymi dovodmi dostaneme ku kompromisu, aby bol spokojny aj maly aj ja. Ak na nieco reaguje precitlivene, velmi mi pomaha zapajat ho do zmeny situacie, ktora nam robi problem. Napr.v situacii s pancuchami ako pises vyssie, by som s dietatom komunikovala sposobom, ze suhlasim, ze nosit pancuchy je otrava, ale pozri, aj ja nosim pancuchy aby mi nebola vonku zima, lebo uz sa ochladilo. Je nieco co ti na pancuchach vadi? (samozrejme, ze dieta na 99%odpovie neviem, nechcem ich) ale skusaj s dietatom dalej pokojne komunikovat a najst, v com spociva problem/nekomfort...chces si vybrat sama ktore? mozes si vybrat z tychto dvoch, ktore z nich chces? alebo vysmieva sa niekto v skolke z inych, co nosia pancuchy? alebo je problem farba? skriabu? stahuju sa dole na sede az ku kolenam? nevie si ich sama obliect? Ak nevie odpovedat, skus to zistit prirovnanim na sebe, na hracke, skusaj rozne sposoby komunikacie, ci uz obliect plysaka/babiku, obliekat si rano pancuchy spolu aj ty aj ona a spravit si z toho preteky, zobrat plysaky na modnu prehliadku a nech ju chvalia ake ma krasne pancuchy, dovolit jej ist do obchodu vybrat si pancuchy ake sa jej pacia... ak nepomoze, tak bud sa budete trapit, alebo ustup, a nenut ju nosit pancuchy ale spravte kompromis, napr. leginy a navrch nohavice/teplaky... kazdopadne, ak sa citis bezradna, zajdi za detskou psychologickou, nemusis tam brat hned aj malu, mozes sa dohodnut na stretnuti len ty+psychologicka, a ona ti poradi ako reagovat v konkretnych situaciach, na co si dat pozor. Je pekne, ze ti na tom zalezi, a chces to riesit ❤ drzim palce a zelam veeeeeeela trpezlivosti ❤

lienocka44
autor
27. nov 2023

@martinkachrustikova dakujem pekne 🙂