Puberta u dievčat: Ako zvládať zmeny nálad?
Ahojte, prosím vás, mám 9-ročnú dcérku a chcela by som sa spýtať mamičiek dievčat, či to máte tiež podobne.
Sú aj vaše dievčatá v tomto veku také ufrflané? Všetko im vadí, raz je na mňa dobrá, raz zlá – podľa toho, ako sa zobudí. Nálady jej skáču, človek sa jej už pomaly bojí niečo povedať. 😅
Oblečenie je večný problém – večer si sama nachystá veci a ráno ich nechce. Kúpi si oblečenie a potom ho nechce nosiť. Proste… už to s ňou nezvládam. 😆😆😆
V kolektíve je pritom všetko v poriadku, problémy sú len doma… hlavne so mnou. Máte to aj vy tak?
No, u nas to zacalo cca v tych 9 rokoch. Ale ona je aj fyzicky celkovo vyspela a pletu si ju so siestackou, ma teraz 10,5 roka a dostala menzes. Takze u nas je puberta v plnom prude. Ako na hojdacke s nou.
U môjho syna tiež začala oklo 9 rokov, je to hrozné, proste nepríjemny, podráždený, nič ho nebaví, frfle. Tak dúfam že to nebude dlho trvať.
Moja má o chvíľu 11 rokov a puberta už vypukla, no úplne sa s ňou dá vo všetkom vyjsť. Skôr je taká,že sa na všetkom smeje, fakt je jej všetko smiešne 🤣🤣... Jasné,že si povie svoj názor, no zatiaľ ma úplne rešpektuje a čo poviem,to platí. S oblečením tiež ok, chystáme ho spolu večer, vo väčšine prípadov jej nechám vybrať a len schválim. Veľa sa rozprávame o tomto období dospievania a trávime spolu veľa času... výlety, prechádzky...❤️
Moja má 8 a už to asi začína u nej tiež , niekedy sa s nou nedá komunikovať, u syna to začalo v 10 rokoch....
mám 9 ročnú... a teda obliekanie problém nie je ale jej reakcie a odpovede.. keď na mňa zbrklo odvrkne alebo fučí alebo prevracia oči keď jej niečo poviem že má urobiť,,, dosť sa tomu čudujem lebo také zlaté dieťa to bolo 😅 všimla som si že aj medzi kamarátkami chce byť tá čo zavelí čo sa ide robiť... a v škole mali rozhovor so psychologičkou o menštruácií tak už 2 týždne len to riešime.. vedela čo to je aj všetko okolo toho ale teda pani im povedala že to čoskoro budú mať a moja je v strese že dnes zajtra napozajtra 😕 má ísť do školy v prírode tak sme nakúpili hyg. pomôcky no ale už ma to nebaví stále riešiť len to isté ... zblba ich úplne...
@mimaapeto ako myslíš zblbla? Nie je lepšie keď o tom vie dopredu? Keďže naozaj môže dostať prvýkrát aj o dva dni? Ty si sa s ňou o tom ešte nerozprávala?
@miriam7979 nuž je to vek puberty, treba to len prežiť
mám 9 ročnú... a teda obliekanie problém nie je ale jej reakcie a odpovede.. keď na mňa zbrklo odvrkne alebo fučí alebo prevracia oči keď jej niečo poviem že má urobiť,,, dosť sa tomu čudujem lebo také zlaté dieťa to bolo 😅 všimla som si že aj medzi kamarátkami chce byť tá čo zavelí čo sa ide robiť... a v škole mali rozhovor so psychologičkou o menštruácií tak už 2 týždne len to riešime.. vedela čo to je aj všetko okolo toho ale teda pani im povedala že to čoskoro budú mať a moja je v strese že dnes zajtra napozajtra 😕 má ísť do školy v prírode tak sme nakúpili hyg. pomôcky no ale už ma to nebaví stále riešiť len to isté ... zblba ich úplne...
@mimaapeto radšej nech takto blne ako keby ti ma chytit hysak že nevie čo sa deje len krv ide a umrie, zrejme si to nezažila ... a to sa tažko ukludnuje to mi ver
@mimaapeto ako myslíš zblbla? Nie je lepšie keď o tom vie dopredu? Keďže naozaj môže dostať prvýkrát aj o dva dni? Ty si sa s ňou o tom ešte nerozprávala?
@januska12323 rozprávala ale ja neviem ako im to podala pani keď teraz sa všetky dievčata len o tom rozprávaju a volajú si ... môže aj nemusí to dostať hneď prepánajána spávala s termoforom že ju bolí brucho potom som jej vysvetlila že menštruácia má aj iné sprievodné javy výtok atd... a určite to len tak nepríde... a zrazu ju aj brucho prestalo bolieť mala len stres z toho...
@miriam7979 u nas je to podobné u 11 ročnej.. len s tým rozdielom že nam uz pribudli kramy...tyzden pred nimi je to s ňou na nevydrzanie. :d neostáva nič iné len vydrzat 🙂
Až tak nie. A ak skúsi niečo, okamžite je usmernená. Ešte aby si dovoľovala….😵💫
@januska12323 noo ale niektoré dievčatá o tom ešte počuť nechcu... ako moja ked som začala túto tému... ona vie, ona tomu rozumie a nechce sa o tom teraz rozprávat (predtým sme sa o tom nebavili)... krámy nakoniec dostala v skole...domov prišla taká vseliaka ticha že mami ja mam tak inac špinavé gatky. 🤦(nepoprosila triednu aby mi zavolala ved naco).
@januska12323 rozprávala ale ja neviem ako im to podala pani keď teraz sa všetky dievčata len o tom rozprávaju a volajú si ... môže aj nemusí to dostať hneď prepánajána spávala s termoforom že ju bolí brucho potom som jej vysvetlila že menštruácia má aj iné sprievodné javy výtok atd... a určite to len tak nepríde... a zrazu ju aj brucho prestalo bolieť mala len stres z toho...
@mimaapeto chápem ale naozaj je lepšie keď vie viac ako menej
@januska12323 noo ale niektoré dievčatá o tom ešte počuť nechcu... ako moja ked som začala túto tému... ona vie, ona tomu rozumie a nechce sa o tom teraz rozprávat (predtým sme sa o tom nebavili)... krámy nakoniec dostala v skole...domov prišla taká vseliaka ticha že mami ja mam tak inac špinavé gatky. 🤦(nepoprosila triednu aby mi zavolala ved naco).
@svetlusska no mojej som musela kupiť špeci taštičku na vložky ako baby nosia v taške.. a teda už to má schované v taške...a už je kľudnejšia
@svetlusska to je normálne, ale keď bude dospelá povie ti aká bola šťastná, že aspoň niečo vedela a mohla ti povedať.
Bohužiaľ poznám také čo v 9 už majú menzes...je to hrozne posunuté všetko
@svetlusska no mojej som musela kupiť špeci taštičku na vložky ako baby nosia v taške.. a teda už to má schované v taške...a už je kľudnejšia
@mimaapeto moja nosi menštruačné nohavicky ale teda ona uz ma krámy.
@svetlusska to je normálne, ale keď bude dospelá povie ti aká bola šťastná, že aspoň niečo vedela a mohla ti povedať.
@januska12323 hadam mas pravdu 🙂
No tiez by sa mi zisla rada ako na taketo stavy pubertalne,lebo ja sa s mojou hadam kazdy den. aj za blbosti, co sa hned vytoci ozaj za blbost. Bude mat 10 za chvilu. No horsie ako u syna, mi pride ze ten bol oproti dcere uplne dobrucky. Ale toto co tato dokazuje.. 😏😏😏 aspon vidim, ze nie som sama 🫣
@mimaapeto ukazes mi aká tasticka to je? Diky moc 🙂