Ako zvládať migrénu spôsobenú stresom z dieťaťa?
Ahojte, odjakživa trpím migrenami. Pred tehotenstvom to bolo kvôli menstruaxii - zmena hladiny Hormónov. Odkedy mám ale dieťa je to ho stresu alebo paniky. Akonáhle sa veľmi zľaknem bojim o malého mám do dvoch troch hodín migrenu jak hrom. Problem je že teraz sa nemôžem zavrieť na 12 hodín do spálne a vylezat ju. Je mi kvôli vareniu noseniu prebaľovaniu horšie a horšie. Ten strach a stres neviem ovplyvniť hlavne keď je chorý buchne sa place, mame očkovanie a podobne. Ten strach a stres sa vôbec nelepší časom a tým pádom áni moje záchvaty. Všade radia vyvarovať sa spúšťačom pre niekoho to je alkohol čokoláda atd. Ale v tomto prípade sa tazko vyvarujem spúšťacu 😂 ma niekto podobný problem ???
Toto ste mali mat vydiskutovane s partnerom Ne si otehotnela, ak si vedela ze si neschopna starat o dieta pocas "migren" naco si otehotnela, alebo cakas ze sa niekto Bude starat o dieta, kym ty mas svoju "migrenu"? Ak ano totalna nezodpovednost mat deti
Áno,mám migrény a v podstate dve malé deti po sebe. Neprikláňam sa k názoru,že dieťa si mať nemala. Mne extrémne pomáha masáž krčnej chrbtice,vyskúšaj tu hodinku ti dieťa niekto postráži 🙂
@kittykat22 prepac, aj vedela autorka,, ze ma straaasne migreny, a nie je ich schopna zvladat, naco si planovala dieta, ked sa o Seba nevie postarat
@riyadh ja len ze predtym, nez som mala deti, som mavala tiez dost silne migreny. Odkedy mam deti, migreny mavam minimalne. Takze vidis, clovek nikdy nevie dopredu, co bude.
Autorka, ak vies, ze spustacom u teba je strach a stres, ries ich. Preco mavas strach a stres? Chapem, ze rodicovstvo je narocne (sama mam prave babatko + starsie dieta), ale stres dokazem zvladat v ramci moznosti.
Stres keď sa buchne, plače, očkovanie?
,,Je mi kvôli vareniu noseniu prebaľovaniu horšie a horšie" -??? To vážne?
Kvôli prebaľovaniu ti je horšie?
Migréna nebude tvoj problém. Tvoj problém je oveľa vážnejší. Len naozaj netuším, či je to tvoja lenivosť, sebeckost, pohodlnosť, neschopnosť, depresie, .... naozaj neviem...
Ale lamentovat nad prebalovanim dieťaťa???
@riyadh jednoznačne ma pravdu.
Ty sa rýchlo preber lebo si matka a si povinná sa o dieťa starať. A neviem ci niekedy niekto plakal že sa nemôže starať o dieťa lebo ma migrénu.
Bože ženská! Vzchop sa, ber lieky na hlavu a vezmi na seba zodpovednosť. Alebo daj dieťa niekomu kto sa o neho postara.
Ak vies, co je spustac - u teba strach a panika - , tak na migrenu necakaj, hned si daj lieky. Odkedy toto sledujem, fakt silny zachvat (3 dni v posteli...) som nemala roky.
@riadh to akoze myslis vazne? Aj to, ze slovo migrena das do " "? Ty si tusim velmi empaticka osobka.
Mavala som migrény pred prvým tehotenstvom, potom zase od mal prvý syn 5mesiacov a naskočil mi cyklus, kľudne aj 2x do mesiaca, prišlo druhé tehotenstvo a migrény neodisli
Dokonca druhý syn má 5 mesiacov a už som mala migrénu 3x ako je na svete
Ak kojis, tak je to trochu horšie, lebo si nemôžeš dať veľa liekov od bolesti - mne napr panadol ani Brufen na migrenu nezaberá
Ale ak nekojis, je veľa liekov na predpis alebo aj bez,.s ktorými sa relatívne dobré dá fungovať resp aspoň trochu zmierniť bolesti
Mne zaberal panadol migréna ale počas kojenia ho brať nemôžem
Našťastie keď mi je fest zle, že aj pol dna prezvraciam z migreny, tak manžel príde z práce
Viem, je to hrôza taká bolesť a ešte mať na starosti malé dieťa
Držím palce, verím, že aspoň tými liekmi sa ti podari zmierniť bolesť
@simona20201309 vidno, ze migrenu si nikdy nemala. Sudis iba podla obycajnej bolesti hlavy, ktoru ludia volaju migrena - toto ale migrena nie je!!! Ano, kvoli prebalovaniu jej moze byt horsie - jednak to, ze nelezi a hybe sa, brutalne zachvat zhorsi. Pachy spojene s prebalovanim takisto. Pocas silneho zachvatu mne osobne vyvola vracanie pohnutie hlavou v posteli. Divne, vsak? Moja rodina pocas mojho zachvatu nevari nic aromaticke, lebo vedia, ako velmi mi to zhorsi stav...
PS Mne migrena zacala az v dospelosti po prvom porode. Dcera je uz davno dospela, ale doteraz si pamatam, ako som ju polozila v kresielku na zem a ja si lahla s kyblom na zem vedla nej, kde som lezala a vracala, kym sa manzel nevratil. Dcera spokojna nebola, ja som sa vsak bala ju zdvihnut a nakrmit ci prebalit, lebo som vedela, ze odpadnem s nou na rukach.
Áno, mala som. Lieky si nemôžeš dať? Mne to veľmi pomohlo, že mi vtedy prvý krát predpísali triptany a našťastie teda zabrali aj bez ležania, po nejakej hodinke bolo po bolesti...
@simsalabim nepreháňaj.... tak potom v takomto stave mat 3 deti, z toho jedno dobrovoľne bolo maximálne nezodpovedne a podla toho co opisujes životu nebezpečné....
Okrem toho sú na to lieky.
@simona20201309 nie, neprehanam. A ano, su na to lieky. Len vies o tom, ze nemusia zabrat? Vies o tom, ze rozbehnuty zachvat sa vacsinou neda zastavit? Vies o tom, ze mnozstvo migrenikov sa so zachvatom uz zobudi? A neprehanaj ty - nie, nie je zivotu nebezpecne mat dieta, ked trpis migrenou. Ta migrena totiz v bdelom stave u mnohych prichadza s varovanim - aurou - kedy si stihne lieky dat a zachvat sa zastavi. A ak aj zachvat prepukne, stale vies zabranit najhorsiemu - polozis dieta na zem, do ohradky... a zavolas pomoc. Zlozite, vsak? A k tej nezodpovednosti mat dalsie dieta - ty by si mi odporucila potrat? 😲
@simsalabim ak ti lieky nezaberajú a nie si schopná starať sa o dieťa tak ze ho musíš položiť a volať si pomoc - (co ak to nestihneš, čo ak v tej istej chvíli začne byť zlé aj dieťaťu, čo ak ..) tal určite by som sa druhému tehotenstvu bránila.
Chvalabohu si vychovala 3 krásne deti, ale príde mi nereálne plakať ze sa neviem postarať o dieťa ako autorka.
Neriesila by som bolest hlavy, ale tu uzkost a strach, ked ta rozhodia take veci, ako ze sa dieta buchne alebo ockovanie.
@simsalabim hej, ja toto nemavam az takto, ale naozaj pomaha, ked si to odsleduje a pri naznaku si daco da. Ja mam len bolest hlavy, je mi na vracanie, zavraty a mat otvorene oci je nadludsky vykon. Ale nebudem migreny zlahcovat. Raz som volala RZP pre kamosku, co byvala so mnou a stalo sa jej to prvy raz, bolesti, ze plakala a zvracala, daco strasne to bolo. To je to iste, ako zlahcovat depresie...ba este horsie, lebo ide o fyzicku chorobu a aj tak si to nevedia predstavit. To je fakt mentalny "vykon"...😬
Riesila by som neurologa, predpis triptanov, denne magnezium alebo guajacuran a psychiater
@simona20201309 to, co som opisala, bol moj prvy zachvat v zivote. Nejaku dobu mi trvalo, kym som zistila spustace a chvalabohu, mam migrenu s aurou, teda s varovanim. Ale aj tak sa niekedy s migrenou zobudim, hoci poznam spustace a davam si lieky dopredu, no nie vzdy to odhadnem. A to tvoje “co ak” - nehnevaj sa, trochu to je pritiahnute za vlasy. Co sk niekomu praskne slepak? Co ak sa prejavi aneuryzma? Atd… Ver mi, ze tomu dietatu sa vobec nic nestane, ak pocka hodinu, kym sa mu dakto bude venovat. Aj matka ma narok byt v stave, ked je ona prednejsia ako dieta. Migrena nie je obycajna bolest hlavy, neda sa zatat zuby a ist, mnoho ludi vtedy naozaj nedokaze fungovat. V tomto ohlade s autorkou sucitim, virm, ake to je. Pozna svoj spustac - urcite by si mala nasadit hned lieky. A riesit tu paniku a stres, ktore spustacom su. Neempaticke reci jej vsak naozaj nepomozu. To je ako niekomu s depresiou potlapkat po pleci a povedat, nech sa vzschopi.
Ak je to migréna, tak ta sa nemá len vylezat. Hneď keď cítiš že sa ti spúšťa, máš si dať lieky proti bolesti hlavy.
Nie len ísť spať. Mám migrénu s aurou, a keď si nedám dva paraleny a magnezium pred jej nástupom, tak som odpísala na deň. Neurologička mi hovorila, že migréna sa takto nerieši. Ešte pred migrenovym záchvatom si musíš dať lieky proti bolesti, lebo inak ohrozuješ aj svoje cievy v hlave (nervy sú podráždené pri silnej bolesti a deje sa tam potom kadečo, čo môže prejsť az do mozgovej príhody, takže si daj vždy lieky keď cítiš že to na teba ide).
@simsalabim nechcela som znieť neempaticky, len autorku trosku prebrať aby sa vzchopila.
@simona20201309 no bohuzial, toto empaticky neznie: ,,Je mi kvôli vareniu noseniu prebaľovaniu horšie a horšie" -??? To vážne?
Kvôli prebaľovaniu ti je horšie?
Migréna nebude tvoj problém. Tvoj problém je oveľa vážnejší. Len naozaj netuším, či je to tvoja lenivosť, sebeckost, pohodlnosť, neschopnosť, depresie, .... naozaj neviem...
Ale lamentovat nad prebalovanim dieťaťa???
@riyadh jednoznačne ma pravdu.
Ale beriem, ze ak nemas s migrenou ziadne skusenosti - sama, ci v okoli - mozes si mysliet, ze sa staci premoct, ako pri obycajnej bolesti hlavy. Ale nie, nestaci… to nie je iba bolest, ale aj strata rovnovahy, nevolnosti, vracanie, denne svetlo tak boli, ze nevolnost sa zhorsi, zvuky a pachy tiez… to je akoby si niekomu so zlomenou nohou povedala, nech sa premoze a navari 3 chodovy obed a potom pokope zahradu 🤷♀️ Silny zachvat cloveka naozaj uplne odstavi. Slabsi, zvladnuty liekmi - pomoze fungovat. Preto je dolezite, aby autorka riesila - dopredu- aj tu bolest aj svoje spustace.
@simona20201309 ozaj je to tak ako píše
@simsalabim
Trpim migrenam od pôrodu skoro 19 rokov. Bolesti sú take silne,že mam problém otočiť hlavu a celkovo hybat sa. Keď mám ja bolesti u nás sa ani nevari ,len si objednávajú jesť. Neznesiem žiadne pachy z jedla okamžite grcam.
@riyadh ano, migrena je problem. Ale urcite to nie je dovod, preco nemat dieta. Je to prilezitostna bolest hlavy ktora sa da tlmit liekami pripadne ked je dieta starsie tak sa mu strci do ruky ipad, jedlo a pride partner. Este aby zeny s migrenami nemali deti. Tak to urcite.
Uff ďakujem za kopu odpovedi, len som chcela dodať že samozrejme že beriem lieky hneď ako cítim že prichádza bolest hlavy. Nezalezien do postele a dúfam že to prejde ale ten liek mi pôsobí najlepšie pokial môžem ležať v posteli a nie sa zohýbať ale zdvíhať dieťa plienky všetko toto mi hlavu nechá vybuchovať.. a aj kojím ešte takze už len ta poloha keď musím byt v určitom uhle vytočená je nepríjemná..

Otec dietata nepomoze?