icon

Ako zvládať zistenie autizmu u malých detí?

13. máj 2025

Ako ste to zvládli? Môj syn má 13 mesiacov ale už plno príznakov ja cítim a viem že je autista. Zrútil sa mi celý svet, v septembri máme vyšetrenie tam mi to iba potvrdila. Nevládzem existovať:(

jaskolka
13. máj 2025

Ja neviem,ale príde mi,že teraz je to veľmi prehnane s autizmom. Aké príznaky má? Pretože v tom veku je takmer každé dieťa "autista"podľa správania v tom období. V 13 mesiacoch ti nikto autizmus s určitosťou nediagnostikuje,ako si k tomu došla?

autor
13. máj 2025
@jaskolka

Ja neviem,ale príde mi,že teraz je to veľmi prehnane s autizmom. Aké príznaky má? Pretože v tom veku je takmer každé dieťa "autista"podľa správania v tom období. V 13 mesiacoch ti nikto autizmus s určitosťou nediagnostikuje,ako si k tomu došla?

@jaskolka ja viem že nie preto nás objednali kým bude mať 18. Nereaguje vôbec na meno, nerobí tap tap, vôbec neblaboce, mece hrozne ruckami aj nozkami, vôbec nerozumie keď poviem daj alebo podaj alebo neurobí nič z toho keď sa hráme, nepovie ani mama tata. Má akokeby svoj svet. Jedine čo má je očný kontakt, nezdieľa pozornosť že aha mami čo mám čo vidím. Stále sa pri jedení hra s ruckami, keď ho mám na rukách mece sa chce ísť dole na zem,není pritulny, neukazuje v knižke prstom na nič, nevie napodobniť zvieratká, nič proste hrá sa sám, všetko dáva do úst, hryzie, nevie ani papá urobiť

marianarem
13. máj 2025

A sluch ma vysetreny?

autor
13. máj 2025
@marianarem

A sluch ma vysetreny?

@marianarem nie tiež idem dať , ale myslím že počuje výborne akonahle niečo pukne len podlaha alebo kľúčom niekto kde so bytu sa otočí

zuzap33
13. máj 2025

No neviem, moji synovia chodia na strednu skolu. V tomto veku, 13 mes, som vobec neriesila taketo veci. Ani som nevedela, ze je nejaky autizmus. Su obaja uplne normalny. V sucasnosti kazda matka ide podla nejakej tabulky a mysli, ze jej dieta je hned autista. Uzivaj si toto obdobie a neries v 13 mes somariny

jaskolka
13. máj 2025

V takom veku moji ani jeden ešte nereagovali na meno,tap tap tuším nikdy ani nerobili,ani papá vôbec,syn je doteraz nie veľmi kontaktný,ako bábätko reval úplne vždy, neznášal kočík,ani nosič,ani na ruky nechcel, hračky ignoroval,len ich hádzal okolo seba. Až neskôr,keď šiel do jaslí,začal úplne všetko robiť,teraz normálne rozpráva, vystrája,hrá sa s deťmi, debatuje s nami,v škôlke je klasické bežne veselé dieťa.
Nevravím,že tvoje dieťa nemá naozaj nejakú diagnozu,len podľa mňa takto sa správa veľa maličkých detí, ktoré postupne sa úplne normálne vyvíjajú.

rachel36a
13. máj 2025

Ja ti to nejdem vyvracat...tiez som vedela veľmi skoro zd niečo nie je ok...matka to cíti...ale v 13 mesiacoch ti ho nikto nezdiagnostikuje,, pretože veľa veci co hovoríš je v tomto veku bezne skoro u všetkých detí...nic však nedáš za to keď veci začneš riešiť a začneš s dietatom pracovat

elianto_01
Autor odpoveď zmazal
elianto_01
Autor odpoveď zmazal
anjelicek26
13. máj 2025

V 13 mesiacoch sa ti nema co rucat svet, mame jedno auti dieta a nebolo odlisne od svojicch surodencov v tom veku prakticky vobec, tie veci prisli az vyrazne neskor, niekde okolo 2-2,5 roka zacinalo byt jasne, ze niektore veci su inak. Ale ty to riesis skoro... btw. som uplne ista, ze moj najmladsi auti neni, tap tap nerobi, hovorii dve slova, v drvivej vacsine ked ho zavolam ma ignoruje, pretoze ma proste 14 mesiacov a ma ma hlboko v pazi 😂😂 Nenapodobnouje zvieratka, knizky by trhal... pred mesiacom zacal skladat vkladacky, postavi vezu, po zahrade trha kvety, pekne sa krmi, uklada veci, ked niekde vypadnu, proste robi stovku inych netabulkovych veci, vidim pokrok a ucenie... "zrutil sa ti svet" a "nevladzem existovat" podla mna mas len paniku z neznameho... pricom je to momentalne len paranoja, ani profesional ti to v tom veku nezdiagnostikuje...

ivik4
13. máj 2025

Daj sa dokopy zenska. Toto je strasne,prisudzovat vsetkemu diagnozu. Moj mal priznakov na milu Jarmilu ,po ockovani to bol horor a miesto fnukania som s nim behala jak na gumicke stale na sedenia a riesila som problem. Ziadny autizmus nemal ,je to bezne dieta .
Kks vsak ma 13 mesiacov , to je velmi malo,co chces od neho.

reela
13. máj 2025

Tak napodobnit zvieratka by 13 mesacny vediet nemal. To, ze sa nechce tulit nemusi byt autizmus, moze byt len nekontaktne dieta. Ze vsetko dava do ust - to je normalne spravanie u deti. Ze nereaguje na meno (vzdy alebo len niekedy?) je uz problem. Mozno bude mat nieco, ale nebude to tak zavazne. Aj autizmus je spektrum a mas aj prisposobivych jedincov. Nemusi mat hned tu najtazsiu variantu.

alandra
13. máj 2025

Podla mna je 13 mesiacov málo na diagnozu autizmus. Sama mam auti dieťa a diagnozu dostala v 5 rokoch - ale je fakt že 14 rokov dozadu to tu bolo v plienkach. Neboj sa zvladnes to a budes najlepsia mama pre svoje dieťa. Autista či neautista aj tak ho budeš ľubiť. V dnešnej dobe plnej možností čo sme tu v čase ked sme to my riešili nemali, máte veľa možností a šancí na obrovské zlepšenie. Napokom nieje autista ako autista.
A aj tak si myslím že tvoje dieťatko je ok.

zuzkaa1991
13. máj 2025

Tiez moja nic nechcela robit 🤦‍♀️ nerozprávala neblabotala nestvornozkovala neukazovala v knizke neopakovala nic žiadne tapi tap ani nic podobne nemala zaujem a je z nej zdrave sikovne 7r dievča.....a to sme mali so svagrinou rozdiel 4m (synovec je mladší) a ovladal viac veci ako moja...kazde dieta ma svoje tempo

Neurologicka mi v 3m ci 4m povedala ze moja tak skoro chodiť nebude(nezdvihala hlavicku do 4m) a pekne sama sa spustila v 13m

Netreba sledovat tabuľky ale ist s tempom dietata ano opakovať stale na dieta sa lepi všetko len nedokaze prejaviť to....ale 13m je ešte malicke dieta

kleopatra114
13. máj 2025

V 13 mesiacoch moje dieťa nič nerobilo, niežeby robilo ťap ťap, kývanie , zdieľanie . Jedine , čo v tom veku robila , tak extrémne slintala. Teraz je šikovná jednotkárka

kacena4
13. máj 2025

no v prvom rade to vyzera ako NKS takze nerucaj sa uvidis casom a co sa zmeni diagnostikou na tvojom dietati?! nic stale to bude rovnake dieťa a budes ho mat rada

mamutka
13. máj 2025

Nás starší bol podobný v tom veku. Nakoniec mal podozrenie na aspergerov syndróm. Po rokoch sa to ani nepotvrdilo, je to normálny drzý puberťák. Neboj, skús ho menej sledovať a byt kludnejsia. Už nič nezmeníš a je dosť možné, že sa proste mýliš. Snad je to tak