Ako zvládnuť laryngitídu u ročného dieťaťa?

zienkajaninka
24. nov 2013

Ahojte mam 1 rocneho syna a druhykrat zaciname mat laryngitidu. Momentalne maly kasle, este nie tak casto ale uz steka...dala som mu stoptussin na noc mam k dispozicii diazepam...uz sme inhalovali chladny vzduch, na noc mame pripraveny ionizator..mozem mu dat na noc nahriatu kacaciu mast na hrdlo....tentoraz by sme to chceli zvladnut bez nemocnice...da sa to vobec? co odporucate, poradte. Dakujem.

zvalka
24. nov 2013

diazepam je od horucky velmi vysokej a na febrilne krce, nie? na dusenie su potrebne cipky rectodelt. a treba dat este calciovy sirup a antihistaminika napr. zyrtec...a v pripade zachvatu studeny vzduch...

anniera
24. nov 2013

Ja pri prvých náznakoch laryngitídy okamžite dávam kalciový sirup (ten neriedený), sirup na vykašliavanie (napr. ambrobene, solvolan....). Rozvešiam po izbe mokré uteráky a udržujem izbu v chlade. Držím palce nech to zvládnete. Najhoršia je prvá noc, potom už je dobre.

basika
24. nov 2013

Určite treba Calciový sirup a Fenistil kvapky a v zálohe Rectodelt čípky. Pozor na laryngitídny kašeľ nie teplé obklady na hrdlo.

takyna
24. nov 2013

Calciovy sirup, Fenistil, REctodelt cipky v chladnicke nachystane, na hrdlo davame olej nie teply igelit a obviazat, vela vetrame, najnovsie som jej zvykla aj na hrud natriet mast - mucoplant napriklad.

mischelin
24. nov 2013

daj dithiaden- ten sa mi osvedcil najviac, nie fenistil alebo zodac, mali sme to uz 5x a 2x sme skoncili na JIS. ak uz steka, daj rectodelt, calciovy sirup a polku toho dithiadenu. ak to neprejde do hodiny, chod na pohotovost.

rena107
24. nov 2013

My sme už boli 2x v nemocnici a vždy nám povedali, že hrdlo v teple a vzduch studený. Vždy nám hneď obviazali hrdlo. Takže teplý obklad na hrdlo by som dala. Držíme palce! A tiež tie čipky rectodelt.

elzu
24. nov 2013

Při začátku onemocnění je třeba mít na mysli, že se může stav kdykoli zhoršit (především v noci), protože otok v oblasti krku se může velice postupovat.
Při typických příznacích (pískání při nádechu a štěkavém kašli) je potřeba zvlhčovat vzduch, inhalovat studený vzduch (v létě hlava do lednice, v zimě otevřené okno), nutno nezapomínat na dostatečný příjem tekutin...první pomocí je podání RECTODELTU-čípek obsahující kortikosteroidy, následně však je třeba okamžitě odvézt dítě k lékaři, který dle dalších klinických parametrů stanoví tzv.Downesovo skore a pak doporučí buď léčbu v domácím prostředí (rodiče musí být náležitě poučeni) nebo dítě hospitalizuje. Převoz musí být rychlý a dítě již zajištěné rectodeltem! Pokud toto nemáme k dispozici, určitě je rozumné volat rychlou záchranou službu.

monika91168
24. nov 2013

my sme s tým mali problémy rok, čo rok až naraz seklo. Záchvat prichádza nad ránom, otvoriť okno, dieťatko poriadne prikryť, aby sa vzduch zvlhčil, na postielku rozvešať mokré uteráky aj na radiátor, dobre je aj držať na sušiaku mokré prádlo, poriadne vyvetrať aj keby bolo pod nulou. Podať rectodelt čípky, sťahujú opuch, ak to není možné treba mať vždy na jeseň už pripravený sirup calcium chloratum, na hrdielko v žiadnom prípade nedávať teplý obklad ale dobrý je zábal s husacej masti. Natrieť na plienku a obtočiť okolo hrdielka.Ak ho nemáš tak postačí aj stolový olej, len to nenahrievaj. Ak si môžeš zohnať, najlepšia je masť z borsuka. Ráno , čo najskôr choď k lekárovi a ak dieťatko v noci začne ťažko dýchať alebo chrčať, choď na pohotovosť, nečakaj do rána.Nám to prešlo aj pri synovi aj dcére až išli do školy a to mi aj detská lekárka povedala, že to takto zvykne ustúpiť a tak aj bolo. Viem ako sa bojíš aj ja som sa triasla od strachu a nevedela som čo a ako aj som si poplakala. Tie čípky rectodelt ak vieš, že malá to máva, zadováš si diazepam je na ukludnenie pri inom kašli alebo pri žihlavke či kiahňach, štípancoch po hmyze. Držím palce a prajem malinkej skoré uzdravenie. 😉

sara85
24. nov 2013

tak ako baby hore radia a plus nam velmi pomaha jazvečia mast ,držim palce 😉

veki23
24. nov 2013

Ja som si stým prešla u staršej a trvalo to asi od 1,5 roka do 4 rokov. Prvé 2 roky to bolo vždy s nemocnicou, lebo u nás pri Rectodelte musela byť hospitalizácia aspoň na 48 h, nemohla byť domáca liečba. V nemocnici inhalovala a aj domov sme zabezpečili zvlhčovač s ionizátorom. V nemocnici nám odporúčali teplý olejový obklad na hrdlo a to sme dávali aj doma - na zvinutý servítok nakvapkať 2-3 kv. oleja , zohriať v MW a vložiť do poskladanej bavlnenej plienočky a priložiť na hrdlo. A hrudník natrieť mentolovou mastičkou na uvoľnenie dýchacích ciest. Hlavičku vypodložiť viacerými vankúšmi až do polosedu a často intenzívne vetrať. A na radiatoroch sme mali rozvešané mokré uteráky až z nich tieklo. 2-3 bezsenné noci, po ktorých som Ja vždy prechladla, ale hlavne, že dcérke sa uľavilo 🙂 Nakoniec jej zistili silnú alergiu na roztoče, čo mohlo priebeh choroby ovplyvniť. Daj urobiť aj ty alergologické testy.

adahogh
24. nov 2013

My sme zvládali bez nemocnice a od šiestich rokov sa nám už záchvaty neopakujú. Keď to na malého prišlo prvý krát, nemal ani rok. Potom to mával aj v zime aj v lete, nerobila nám dobre ani klíma na dlhých cestách, ani príliš veľké bláznenie s deťmi. Po oslavách a detských párty sme mali pravidelne záchvat v noci. Ako prvá pomoc určite ihneď Rectodelt čípky, a posadiť sa s dieťaťom do okna. Obliecť na hlavu čiapku, zabaliť do periny a sedieť v otvorenom okne kým sa neupokojí dýchanie po podaní čípku. Niekedy sme sedeli aj pol hodinu s malým v náručí. Vždy nám to pomohlo. Deti sa toho že nemôžu dýchať veľmi zľaknú a preto je potrebné ich aj utíšiť, lebo plač to zhoršuje.
Často bolo spúšťačom záchvatu aj prekonané prechladnutie a soplíky. Po vyliečení sa spustil záchvat. Jeden špecialista neonatológ nám poradil, že u týchto detí nemáme čakať na vysoké teploty, ale podať ihneď pri najmenšom infekte protizápalové lieky ako napr. Nurofen, Panadol, detský sirup. Pomáhalo to.
Od teraz by ste mali mať vždy v chladničke Rectodelt, aj keď pojde dieťatko na výlet, alebo k starkým atď., vždy mať pri sebe pre istotu. Držím palce, aby ste sa s tým naučili fungovať, kým z toho vyrastie.