Ako zvládnuť nočné bdenie 6-mesačného bábätka?
Dobry den,
Idem si po radu, nakolko som uz uplne zufala 😮💨 nasa uz teraz 6🌛 dcerka sa zacala pravidelne v noci budit na cca 30-60m, okolo 3-3:30 rano. A dovod su ruky. Odkedy sme ich zaciatkom roka vybrali zo spacieho vaku, su nase noci totalna katastrofa 😭 Spomeniem, ze od asi 1🌛 je plne na UM, teraz uz aj od 4teho prikrmovana a od cca 3🌛 nam zacala spat cez noc; s tym, ze kedze ma cumlik, tak som jej ho v noci podavala, ale nezobudila sa. Takto nam spinkala 11+h. Cez den to je katastrofa uz od narodenia, kedze nam nechce spat, spi uplne podpriemerne na jej vek, 30minutovky mame asi od 10tt. Ale noci nas vzdy zachranovali.
Vratim sa k rukam. Vybrali sme ich asi v 5🌛, co uz bolo asi neskoro, kedze sa v 3tom zacala pretacat na brusko. Lenze ona nevedela zaspat a budila sa na ruky uz vtedy. Tak sme ju nechali este mesiac a skusili odzavinovat v 4tom. Opat ten isty scenar. V 5tom sme si uz ale povedali, ze uz nemozme cakat, aj tak nas to neminie. Cez den mala ruky stale vonku, nejako sa s tym popasuje. A pasovala sa, nazvime to tak. Dva tyzdne od noveho roka nam az vrieskala pred nocnym spankom, nech sme robili co sme robili. Potom to nahradilo cez den skumanie si cumlika v rukach a obkuskavanie. Najprv mi to prislo mile, smiala som sa, ze super, zachvilu si ho aj sama das a nebudes ma potrebovat v noci. Och, ako som sa mylila 😭 prerastlo to do takeho stadia, ze sa s tym cumlom hra doteraz, pomaly uz vyse mesiaca. Nase relativne bezproblemove uspavanie sa zmenilo na niekedy aj 20m boj o "nehraj sa s cumlom", "prestan sa pretacat", "spinkaj uz prosim, si velmi dlho hore" a pod. Nemozem jej cumel zobrat, lebo zacne plakat. A to, ze ona si ho stale vybera z ust a place za nim, ani nekomentujem 🥴 stale sibrinkuje tymi rukami, chce sa pretocit na brucho, prpste sa sali a pokial ju fyzicky neuzemnim, ze jej drzim co sa da (hlavu, telo, ruky, nohy), nezaspi 😮💨 Zaroven sa po 3och mesiacoch zacala v noci pretacat zo spanku tiez na brucho, co mi pride dost opozdena reakcia, cakala som, ze toto sa bude diat uz od decembra, kedy sa to naucila. A dalej ruky... nestastne ruky 🙏😭 boli sme aj na neurologii (je zdrava), skusali sme 2 spankove poradenstva... nic nepomaha! Nikto nevie najst pricinu, toho vecneho sibrinkovania rukami. Kazdu noc je hodinu hore a dovtedy ju musim nasilu drzat, inak jej ruky mavaju kade tade, vybera si cumel, najnovsie zacala metat aj hlavou a pridala si aj nepokojne nohy 😭 vzdy bola strasne hlucna v noci a nekludna, ale toto je extrem. Magnezium nam zjavne nezabera.
Spomeniem este, ze momentalne sme presli na 3 spanky, 4ty uz odmietala. Vstava okolo 6tej (budime ju, inak by sme kazdy den stale vstavali inak) a spinkat ide okolo 19tej. Na druhy spanok ju douspavam, v postielke sa proste stale budi po 30m. Dokopy ma denny spanok asi 2-2,5h. V noci uz teraz spi asi 10h? 🤷♀️
A spomeniem este, ze je od narodenia celkom ziva. Neustale potrebuje nieco robit, menit polohy, nosit sa na rukach, aby vsetko videla pocula...
Som zufala, naozaj. V krci ju musime s manzelom medzi nami od tej 3tej rana tlacit (doslova) do postielky, aby zaspala a ukludnila sa. Pretoze ked sme to nechali tak, tak ci tak bola hore a este dlhsie.
Viem, ze je to dlhsi prispevok. Aj tak som nemohla spomenut vsetky detaily. Budem rada, ak sa aspon nejaka dobra dusa s co i len podobnym pripadom ozve a nieco mi poradi 😮💨
@mizsinka to je este male telíčko na to aby muselo pasovať s nejakymi látkami, co musis presjt tráviacim traktom a ladvinami v chemickej podobe, ak nemusi. Ak by bolo chore a ze musi, ina moznost nie je, tak ok. Ale ty mas zdrave babatko. Daj mu radsej banan ak davas prikrmy, alebo pozri co obsahuje magnezium a mixuj v jedle. Napriklad ja magnezium nemozem, robi mi zle znizuje tlak atd.. ale pri babatku nevies, nevie ti povedat, ze je mi z toho zle. Ale v strave mi napriklad zle nerobi alebo magneziova sol do kúpeľa, ktora sa ti realne dostane pod kozu a nemusi prejst tráviacim traktom. Skor to ukludnovanie je podla mna super, hladkanie, masaz bábätka, pustit nejaky sum pre bábätka. Moj maly miloval, ked som mu spievala, len tak jemne suskala vymyslenú uspávanku. Hocikedy aj pocas dna som ho tak ukludnovala. Nie ze by to pomohlo, lebo je to neposedné dieta, teraz uz velke a stale neobsedi ale spanok som upravila. Inak som si aj precitala knihu, neviem ako sa presne volala ale nieco v tom zmysle, ze kazde dieta dokaze dobre spat.
@betulinka1 no my buduci tyzden ideme na neurologiu na kontrolu a mozno to prehodnotime, ze uz to dalej nebude brat 🤷♀️ len som chcela skusit. Nebudem to do nej nasilu pchat, ak mi povedia, ze je zdrava a ze to prejde. Ze je len proste taka akcna. Nejako sa s tym popasujeme potom uz 🙈
A vymyslene uspavanky a pesnicky su najlepsie. Ja si popravde ziadnu z detstva nepamatam. Ani tie take zname, takze stale jej s manzelom spievame len nejake bludy 😅 ale paci sa jej
@anavixy nie, ja viem kam mieris s tým hlbokým spánkom, ale aj bábätko musí " poriadne" zaspať. Je rozdiel keď spí tak, že sa nevie nadýchnuť s tým syndrómom SIDS, ale teraz píšem o niečom inom. Ten mozog ide na plné obrátky a ono v spaní musí všetko spracovať. Je fakt, že sú deti, ktoré spia trochu viac či menej a tiež také ktoré zaspavaju skôr alebo neskôr. Ale ďalší fakt je, že hodinu spávať je extrém tak isto ako ten že sa dieťa zobúdza toľko x za noc. Ved to si aj vyguglila už človek, že správny denný režim dieťaťa je kľúčový k normálnemu spánku. Melatonin sa u bábätka vytvára už od prvého mesiaca a v druhom normálne organizmus funguje. Treba aj od sledovať kedy dieťa zaspáva samé.. Lebo nútiť ho napr o 7dmej lebo tak to rodič chce je odveci tak isto ako budenie dieťaťa na určitú hodinu.
@barbie2023 My ju nenutime spat o 7mej, lebo chceme 🙃 popravde teraz ked idu dlhsie dni, sa dost tesime, ze sa posuva cas, aby sme s nou mohli ist este ku veceru niekam pokocikovat a pod. Ona odmalicka uz okolo 18tej vecer je velmi umrncana, nekludna a proste uz ma dost. Ale chapem, ako si to myslela...
Už neviem kde som o tom čítala lebo strašne veľa som si toho už na študovala o tom keďže prvá dcéra mi spala od 2 mesiacov fakt ukážkovo a druha dcéra má 9 mesiacov a sme už hotoví. A tiež mala to tak, že keď mala cca 3 mesiace tak kým jej nešli zuby spala relatívne dobre a mala režim. Potom jej začali rásť zuby v 6 mesiacoch a odvtedy je to hrozne 🤷♀️ a vždy je ten nočný spánok lepší keď ma par dni takých, že sa nič nemení a ma presný režim. Lenže nie vždy sa to dá.
@mizsinka to bol len príklad. Len keď už je umrncana tak to je znak, že je unavená už veľmi a už mala spať. Toto aj my presne mame, že keď presianem ten okamih, že ju mám dať spať tak už je nervózna a spánok aj celkovo zaspatie je najhoršie.
@barbie2023 samozrejme, ze ta vecierka je podla toho ako sa vyspi po poslednom spanku. Ale je to okolo tej 19tej. Vzdy nam to akosi tak vychadzalo, ze sla spat cca 13h od kedy vstala. To sme sa nikdy nesnazili, ono to tak proste stale vychadzalo. Ked je umrncana, ide spat ho aj po hodine a pol od zobudenia, nenatahujeme to, radsej ulozime skor. Lebo toto resne, ze niekedy staci minuta a clovek to presvihne 🙈
Chcela by som vas este poprosit o nejake rady na to, ako dobuducna vyriesit to jej budenie nadranom okolo tej 4tej. Dovtedy sa budi tiez parkrat, ale da sa rychlo utisit, ze da sa cumlik, pridrzime a spinka dalej. Nadranom ju vsak s manzelom berieme medzi seba. A coskoro prevazi pristavnu postielku, tak si neviem predstavit, ako to budeme riesit, ked bude spat vo vacsej vo svojej izbicke 😮💨 nejak sme neratali, ze bude take velke babo heh. Neviem si predstavit tam za nou stale utekat z izby do izby a prehodena cez postielku ju drzat do tej cca 6tej. A zasa stale ju tu davat medzi nas, dost sme obaja v krci v jednej polohe a nikto sa tak poriadne nevyspi 😮💨 Mame velmi malu spalnu, ledva tu vojde terajsia postielka, vacsiu si tu neviem predstavit, aby sme preniesli.
Zacina uz reagovat aj na svetlo, mozno toto ju rano zacina rusit. Dnes sa chystame dat na okno zatemnovacie zaluzie, uvidime, ci to pomoze 🙈
Dakujem vsetkym za odpovede! Ja som sa v mojom okoli s tymto nestretla, ziadna mamicka taketo problemy nemala, preto som sa obratila na vas. Nie, necakam, ze bude kludne spat do 18r. Ale tym, ze ma taky naprd denny spanok, chcem, aby aspon v noci nieco pospala 😮💨 a to ona chce cez den spat, len nevie dlhsie ako 30m.
Budem verit teda, ze to prejde. Ja to riesim viacmenej kvoli nej, lebo sa budi a zle spi uz aj v noci 😮💨 viem, ze niektore babatka maju nizsiu spankovu potrebu, sama som taka bola ako malicka. Ale na nasej vidno, ze spinkat potrebuje. Ja som vyslovene proti spankom bojovala.
@mizsinka dobrý deň
Čítala som vás príspevok
Akoby ste písala o mojej malej
Mometalne prežívam to iste
Ako to s vami slo ďalej prosím ?
Tie ruky a vyberanie cumla

@betulinka1 preco nie? Ved to mam od doktorky "povolenie" 🤔 a isto jej nedavame nejaku sialenu davku. Aj tak popravde moc nezabera (zatial) 🤷♀️