Ako zvládnuť odber krvi 15-mesačnému dieťaťu?
Dobrý vecer chcem sa spýtať ideme zajtra na odber krvi k pediatrička z tým ze už asi pól roka ma problém s kakanim ma neskutočne tvrdú stolicu len bobky a tvrdé ako kameň najorv sme to neriešili lebo mu išli aj zúbky a doktorka hovorila že kľudne môže aj zapekat z toho no ale potom sa nám to už nezdalo lebo stále a dlhodobo mal problémy nevidím ze by ho bolelo bruško len mi nechce papať kaká väčšinou vždy za dva dni a ked vidim ze nekaka skúsim mu dať glycerin cipok keďže ma také tvrdé nechcem ho nechávať dlhšie aby nemal väčšie problémy vyskúšali sme už všetko možné doktorka nám odporučila taktiež všetko možné a nič nepomohlo stavy vlákniny ovsené vločky a pod. Nič z toho nepomáha už som bezradná a neviem ako mu pomôcť z čoho to môže takto mať už mám aj strach no ale doktorka mi nepovedala kvôli čomu mu idú tu krv brat a ani neviem kde mu budú brat tu krv ideme takto prvý krát a som z toho hotová malý je aj taký cintlavý bojazlivý aj na 15mes drobnučký ako to zvládneme neviem ja by som sa chcela spýtať či ste niektoré nemali z vašimi detičkami takéto dlhodobé problémy a ak ano ako ste to vy vyriešili čo vám pomohlo z čoho to môže mať a odkiaľ mu tu krv budú brat na takýto problém lebo viem ze sa robia testy aj s prsta príklad Ďakujem pekne
@trushme20 nasmu brali v 2 rokoch krv najprv u pediatricky a potom este zvlast na gastre. Normalne mi sedel na nohach ja som mu prikvacila nohy, sestra sa prisunula a prikvacila mne moje, j som drzala jednu rucku, lekarka vystierala druhu z ktorej brala sedtra krv. Poplakal ale prezil to v pohode. O par minut tam uz lietal po ambulancii s lizatkom. Nas mal opacny problem ze polroka ho zlievalo (hnacka). Nezistilo sa nic, vsetko mal uplne super. Vysledky v norme. Dodnes nevieme preco maval take takute stolice. Ale sme radi, ze sme to zistovali. Vieme na com sme. Uz to nemava.
dcere brali, ked mala 6m. mala horucky a nevedeli sme z coho. nakoniec sa vysypala. asi 5-ta choroba, ci 6-ta, ci take nieco. potom opat v asi v 19-20m, neskor v 3r a od 3r niekolkokrat rocne.
@majamat Neviem či ste mi týmto pomohli neviem či to ma súvis s odberom krvi alebo s tym že mame problém dlhodobo s tvrdou stolicou. My nemáme problém s horúčkami ani so 6-chorobou 6-chorobu som mala ja 16 rokoch a to sa doktorka čudovala ze som to dostala už skoro ako dospela takže to poznám ale s tvrdou stolicou to nemá nič spoločne 😒😒😒 ale Ďakujem aj to sa cení 🙏
@trushme20 myslela som, ze ej problem s odberom krvi, ze ako to zvladne a pytas sa odkial to budu brat.
co sa tyka priciny, sice si polozila otazku,a le dost sa stratila v tych ostatnych info.
co sa yka odberu, hlavne z o zily sa odobera. z prsta sa toho kontroluje fakt malo a len urcite konkretne veci. tiez si myslim, ze to bude odber z laktovejjamky.
problem s kakanim zacal zrejme v obdobi, ked sa zacinala zavadzat bezna strava. moze amt nejake alerggie, ci intolerancie na potraviny, pediater toho nevie vela skontrolovat, ale moze overit lepok, ci mlieko. pripadne sa moze skontrolovat aj stitna zlaza. pri znizenej finkcii moze byt aj metabolizmus spomaleny. no ako zaklad sa robia take zakladne odbery,lebo na zaciatku sa musi popracovat na tom, aby sa urcila skupina nejakych potencialnych poruch, alebo ochoreni, aby sa nasla cesta, ktorou sa ma unerat diagnostika.
pises, e je maly. neviem ci si myslela, ze je na svoj vek drobny? ak ano,a ke ma miery? pri zhorsenej vyzive moze byt problem aj s rastom a priberanim, rovnako aj pri stitke.
Odber sa robi z ruky a tvrdu stolicu velmi casto sposobuje ABKM.
Odber krvi je pár minútové zalezitost, treba ti dieta poriadne vysetrit. Z prsta nevycitas nič poriadneho, to mbozstvo stačí tak na určenie hladiny cukru.. nášmu dnes brali krv snáď 7 raz, vždy z hlavy.. pekný pohľad to nie je, ale keď treba..
@trushme20 Odber krvy sa robi zo zily v lakti. Z paty beru len novorodencom. Aspon 30 minut pred odberom, daj synovi vela pit a nechaj ho vybehat aby mal krv riedku a aby dobre tiekla. Budes ho musiet drzat aby sa nepohol. Skusena sestricka mu ju zoberie do par minut. Ak sa nebude darit, chodte do ineho labaku, nenechaj tam dieta trapit pri neskusenej sestrcke. Nedavno som sa tu docitala o kreme, alebo naplastiach ktore das na kozu 30-60 minut pred vpichom a oni znecitlivia kozu a dieta potom neciti bolest. Opytaj sa na to v lekarni.
Prosím ťa 🫣 je to odber krvi, nie lobotómia. Deti placu, no čo už, ale hádam nebudeš takto panikáriť. Chytíš ho, sestrička si nájde žilu, pichne a vybavené. Toľko paniky pre nič. Nehnevaj sa, ale si úplne zbytočne hysterická.
@trushme20 ako to dopadlo?
@malaopicka Niesom hysterická ale niesom ani typ ženy ktorá všetko zhlahčuje a povie si a šak je to len toto a hento 😉 ja veľmi dobre viem že je to LEN odber krvi ale nepozerá sa nato dobre aj ked viem že ked chcem zistiť prečo a v čom je problém tak jasne že musím ho dať vyšetriť len sa mi zachádza od plaču a nevie sa nadýchnuť a práve z toho mám panicky strach a ani nevieš aký veľký 😉 Velice ľahučko sa ti to rozpráva ty asi ked si bola s tvojim dieťaťom na odber si si asi pustila film a papala pukance no nie každá je taká ako ty ze nieje zbytočne ( hysterická ) a nie každej sa nato pozerá ako na nejaký dobrý film 🙂 aj mne ked berú krv a vidim to je mi z toho zle a hlavu otacam aj neviem kde a to som dokonca potetovaná a ked sa to týka môjho syna a vidim že plače až tak že sa až trasie nieje to krásny pohľad a je mi až do plaču ked to vidim nuž ale čo niektoré ženy sú citlivé a niektoré to berú že to nič tak nuž čo všetci sme nejaký 🤷🏻♀️🤷🏻♀️🤷🏻♀️ pekny vecer 🖐🏾
@dievcatko112233 ráno mi vela tej vody vypiť nechcel ale našťastie mu tiekla krvicka plakal aj sa zachádzal až od plaču kašľal a aj triasol bol tam so mnou muž a muž ho aj držal ja som ho skúšala nejak zabávať ale vela to nepomohlo nejako sme to zvládli a už čakáme na výsledky
@trushme20 daj potom vediet.
zial, deticky placu pri odberoch, aj ked je to trochu individualne. no zas na druhej strane, caso vystrajaju ani nie koli bolesti,a le koli nevedomoosti.
ja som si vzdy povedala, ze su deticky, tazko chore od narodenia a maju za sebou kopec roznych vysetreni a vykonov, casto aj operacie, ze odber rkvi je proti tomu nic.

@trushme20 Odoberá sa bežne z lakťovej jamky alebo chrbát ruky (ale da sa aj z päty alebo prstu). Krvný obraz, CRP, pečeňové testy, obličkové parametre