icon

Ako zvládnuť skoliózu u dospievajúceho syna?

7. apr 2025

Dobrý deň, idem si k Vám pre radu, alebo skôr čo nás všetko čaká. Syn 14 rokov má pravdepodobne skoliózu chrbtice. Syn často trpí na migrény, bolesťami chrbta. Čaká nás vyšetrenie. Ale ako nám potvrdí diagnózu, ako mu pomôcť od bolesti chrbta? Migrény? Má nový lepší matrac, na bolesti berie ibalgin, ale nechcem do neho pchať lieky....je pravda,že za rok sa vytiahol asi o 20 cm,čo je určite tiež príčinou....ale asi najviac mne zaujíma čo nás čaká..... ďakujem za každú radu

Strana
z3
autor
8. apr 2025

@jajka257 je možné , že ai to spravil bicyklom, čo chodime na tury a hokejbalom. Zakazovaŕ , neviem. Neexustuje možnosŕ, nejaké kompenzačné cviky?

autor
8. apr 2025

@janettdamian Ďakujem, potešila si ma, že to nemá až tak zle😀 Dúfam, že u môjho sa to napraví cvičením.
Uvidine čo teda povie ortoped.
A na kratšiu nohu je aj rtg chrbtice aj nôh?

janettdamian
8. apr 2025

Tú "kratšiu" nohu mu pri vyšetrení skoliózi v Bratislave určila tak, že mu dala panvu do správnej polohy a jedna noha bola vtedy kratšia. Pod tú nohu vkladala také vyrovnavacie doštičky, ktoré merali, aký má byť v topánke vysoký podpätník, aby boli bedrá v rovine.

janettdamian
8. apr 2025

Ešte si tu spomínala športy. Myslím, že športom skoliózu tvoj syn nezískal. Proste rýchlo narástol, a chrbtové svalstvo má slabé. Ten šport, ktorému sa venuje nebuduje svalstvo tak ako to chrbtica potrebuje. Preto sa cvičia špeciálne cviky. Môj syn má teraz zákaz hier, kde sú prudké pohyby, výskoky, žiadne ťažie bremená. Zákaz gymnastiky, atletiky, behu. Odporúča sa plávanie, liečebný telocvik, a prechádzky max 5-10km.

vakatko
Autor odpoveď zmazal
vakatko
8. apr 2025

Autorka šport, rýchly rast aj strava spôsobili skoliózu.Keď dieťa rastie a zároveň športuje telo stráca veľa energie - elektrolyty a minerály potrebné pre zdravý vývin a rast.
https://www.brainmarket.sk/blog/elektrolyty--mi...
Nepotrebuje jesť veľké porcie a veľa kalórií, ale stravu plnú živín z ovocia, zeleniny, proteínov, zdravých tukov.. strava je dôležitá aby sa skolióza nezhoršovala k tomu samozrejme aj pravidelné cvičenia. Migrény s tým tiež súvisia.
Dobrý fyzioterapeut vie natiahnuť kratšiu nohu cvičením.
Pri rýchlom raste chrbticu deformujú stuhnuté svaly, slabé svaly by sa rastu kostí prispôsobili a nedeformovali ich + migrény spôsobuje stuhnutá krčná chrbtica

autor
8. apr 2025

Keď spomínate športy, starši syn je dorastenec v náročnom športe , venuje sa mu aktívne , je vysoký má 188 cm. A s xhrbticou nikdy nič nemal.
Mladší s bolestou chrbta turistika len občas, bicykel cez víkend také dlhšie trasy a to nie po ceste, ale po lesoch. Hokejbal hrávavs chalanmi. Nie je to top športovec, fakt iba rekreačný. A zabudla som chodí do takej posilky ,ale nedviha váhy, len také kondičné cviky robí. Stravovanie nemá najhoršie.
Ani nikto v rodine to nemal. On je prvý.
Ja si myslím, že rast a že ten pohyb nie je pravidelný.
A rozdiel medzi ním a staršim je aj ten, že starši má program trening, škola, učenie, trening, spať. Mladší má čas si posedieť pri playku a pod.

autor
8. apr 2025

@luccija
@januska12323
@ivana11155
@tinkavvv Baby termín u ortopeda máme 25.4. a na jednej fyzio som dala rezervaciu na piatok o 15 hod.
Isť skôr k fyzio

autor
8. apr 2025

@janettdamian mám isf skôr k fyzio ako k ortopedivi?

tinkavvv
8. apr 2025

Kludne chod. Osobne si myslim, ze dobra fyzioterapia bude to najdolezitejsie.

vakatko
8. apr 2025

Starší cvičí aktívne, je pod dohľadom trénera, má vytrénované a pružné svaly na rozdiel od mladšieho, ktorí športuje len rekreačne, starší asi netrpí migrénami.
Tak mladý chalan by mal byť v posilke pod dozorom trénera, nesprávne cvičenie môže chrbtici viac ublížiť.

autor
8. apr 2025

@tinkavvv vyskúšame uvidíme Ďakujem

autor
8. apr 2025

Tá cena Vstupné vyšetrenie fyzioterapeutom 50 min./55€ cvičenia 25/50 mim 30/50€
50 minút to tak dlho trvá???
Ortopéd to by mala byť rýchlovka?

janettdamian
8. apr 2025

Ortopéd oproti fyzioterapeutovi bude áno "rýchlovka". Pretože ortopéd ho rýchlo vyšetrí v priebehu pár minút. Cvičenia však trvajú tak ako píšeš. My chodíme teraz na rehabilitácie - škola chrbtice (tak sa volá to cvičenie). To je zadarmo a jedno cvičenie trvá 30 minút. Máme 10 stretnutí, kde sa bude učiť. Potom každý deň už musí cvičiť poctivo doma. Áno je to časovo a aj finančne náročnejšie (súkromný fyzio).

autor
9. apr 2025

@janettdamian Ďakujem, za rady!

autor
9. apr 2025

Na fyzioterapiu, ste brali športové oblečenie. Povedala, že netreba???

profantova
9. apr 2025

Mne keď bolesť vystrelovala do stehna - až do kolena, tak to boli kríže, chvíľu som s ňou nemohla pohnúť a chodiť...

autor
10. apr 2025

@janettdamian ja som našla tieź cvičenia Zdravý chrbát zamerané na skoliozu a zlé držanie tela cena 120 € 12 cvičení.
Ortopéd vie asi vystaviť výmenný niekde?

mikella912
10. apr 2025

sm systém cvičiž s fyzioterapeutom odporučam

janettdamian
10. apr 2025

Ortopéd nás poslal s výmenným lístkom k rehabilitačnému lekárovi. Ten nám "naordinoval" 10 krát cvičenie po cca 30minút na rehabilitačnom oddelení normálne na poliklinike (zadarmo). Tam teraz chodíme.

janettdamian
10. apr 2025

A ešte predtým sme týmto istým postupom chodili zadarmo na SM systém cvičenie s lanami.

autor
10. apr 2025

@janettdamian fyzio sú neskutočné pálky😀

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
23. apr 2025

Ako to prebieha u ortopeda? Tam len pozrie chrbát a pošle na rtg? Karta sa neberie?

autor
25. apr 2025
@luccija

Sorry to Damianin syn má kratšiu nohu🙂a môže ju mať aj tvoj syn ortopéd to určite vyšetrí.Dysbalanc chrbtice má skoro každý niektoré svaly uvoľnené ostatné stuhnuté a z toho je bolesť a potom neskôr vyskocene platnicky

@janettdamian skoliozu má 12 st. kratšiu nohu o 8 mm podĺa rtg robili mu rtg chrbtice panvy Taký bol prekvapený
@adamar Pýtala som sa že pod 1cm sa to rieši len cvičenim
Poslal nás na rehabilitacie aj na neueologiu
@luccija keďže má bolesti

autor
25. apr 2025

Nejde mi tu nahrať správa

luccija
25. apr 2025

Tak fajn aspoň vieš...bude to dobre ešte je mlady

autor
25. apr 2025
@luccija

Tak fajn aspoň vieš...bude to dobre ešte je mlady

@luccija v podstate viem, že mu treba cvičiť! Uvidíme kedy ho objednajú na rehabilitáciu.
Nevieš čo neurolog zistí vuac ako ortopéd?

anonym_df85fe
2. nov 2025

Dobrý večer autorka, môžem sa spýtať, že ako ste dopadli ? Čo všetko ste museli absolvovať? Ďakujem

Strana
z3