icon

Ako zvládnuť skoliózu u dospievajúceho syna?

7. apr 2025

Dobrý deň, idem si k Vám pre radu, alebo skôr čo nás všetko čaká. Syn 14 rokov má pravdepodobne skoliózu chrbtice. Syn často trpí na migrény, bolesťami chrbta. Čaká nás vyšetrenie. Ale ako nám potvrdí diagnózu, ako mu pomôcť od bolesti chrbta? Migrény? Má nový lepší matrac, na bolesti berie ibalgin, ale nechcem do neho pchať lieky....je pravda,že za rok sa vytiahol asi o 20 cm,čo je určite tiež príčinou....ale asi najviac mne zaujíma čo nás čaká..... ďakujem za každú radu

Strana
z3
minenkaa
7. apr 2025

Cvicit,posilnovat stred tela a chrbat,vela a zdravo jest

sense
7. apr 2025

Mne pomáha cvičenie, ale záleží aj od stupňa skoliozy a to určí lekár, rovnako aj postup.

ivana11155
7. apr 2025

cvicit, kazdy den,nic ine nepomoze

autor
7. apr 2025

@minenkaa zdravo jesť konkrétne to čo znamená ak sa smiem opýtať?
@ivana11155 na internete je milión cvikov, ktorý konkrétne pomáha?
@sense stupeň to sa určí ako?

bolarazjedna
7. apr 2025

Pokiaľ má závaznú skoliozu, bude musieť pravdepodobne nosiť korzet, keď miernejší stupeň, tak liečebný telocvik. Ja som mala okolo 19°, musela som cvičiť každý deň, čo mi ukázali na RHB, asi každé 3 mesiace sme chodili na kontrolu a menili sa aj cviky. Plus ukázali mi, ako musím spať, napr mala som podložené rebrá z jednej strany.... Aj sedieť som sedela roky tak, že som jednu polovicu zadku mala podloženú...

3 mesiace po cvičení z 19 stupňovej skoliozy bola 12, takže to reálne pomáhalo. Ale úprimne, mala som vtedy 13rokov a mne sa potom cvičiť už nechcelo, tak bud som klamala, že som cvičila, alebo som to cele odflakla a cvičila nepravidelne..... Čiže je v puberte, ak on nebude chcieť niečo urobiť pre seba, tak ho ťažko donútis... Aj keď, ak má bolesti, môže ho to motivovať viac...

Držím palce!

bolarazjedna
7. apr 2025

Tie cviky mu ukážu na liečebnej telesnej výchove - na RHB, to mu neordinuje lekár. Fyzioterapeut presne ukáže, ako to robiť, ako to nerobiť, na čo dávať pozor, takže určite nech sa nepusta do toho sam podľa cvikov z internetu.... Ja som napr často mala cvičiť tak, že na 1 stranu som robila 3 opakovania, na druhú stranu tela iba 1x (aby sa na jednej strane skrátené svaly roztiahli a vy vážili sa obe strany). To ty ako laik nijako nevieš posúdiť, ako robiť správne.

tinkavvv
7. apr 2025

Urcite fyzioterapia. Kludne chodte aj pred vysetrenim, ak mate neskoro termin. Nech necvici sam, aby si este viac neuskodil.

ivana11155
7. apr 2025

Autorka, ja som synovi zaplatila fyzioterapeutku na zaciatok, aby ho naucila spravne cvicit a potom uz cvicil bez nej.

autor
7. apr 2025

Aby som doplnila, nadváhu nemá, práve naopak je chudučký😀

autor
7. apr 2025

Pôjdeme za ortopédom, ten určí stupeň. A potom na Rehabilitácie?

autor
7. apr 2025

@tinkavvv
@ivana11155 Ďakujem,l! Skôr k fyzioterapetovi. To sa plati? Koľko asi?

joesvk
7. apr 2025

Cvičenie SM systém s elastickým lanom .Ale aj na to,aby sa to správne naučil cvičiť, treba inštruktora.

vler
7. apr 2025

Ortoped urobi rtg a ten ukaze uhol/stupen zakrivenia chrbtice. A potom ortoped odporuci dalsi postup, ktory moze byt napr aj nosenie korzetu.

minenkaa
7. apr 2025

Kedze je Chudy a rastie treba aby prijmal
dostatok energie ,ja netusim ako sa teraz stravuje ale treba maso,syry,mlieko,vela ovocia a zeleniny,ja napriklad som mavala flasu kaka,

januska12323
7. apr 2025

S cvičením počkajte po vyšetreniach aby si viac neublížil ako pomohol.

luccija
7. apr 2025

Môže mať niečo iné a nie skoliozu.Len niečo zablokované atď. .sám nech necvici, keď mu niečo nájdu dostane fyzioterapie.Ja by som išla k neuro, keď ma aj migrény, ale ano môže to mať od krčnej chrbtice čokoľvek...skôr lieky na uvoľnenie typu guajacuran.

luccija
7. apr 2025

Hlavne nech sa nehrbi nad mobilom😉

autor
7. apr 2025

@minenkaa kakao má rád , len už ho netobíme, dobrý tip! Mäso okrem hovädzieho zje mliečne dezerty, pomazankove maslo to ľúbi. Syr ani jogurt neodmietne. To má často na desiatu aj syr, šunku a k tomu jogurt.

minenkaa
7. apr 2025

A na aj dostatocne mnozstvo kalorii

autor
7. apr 2025

@luccija nebolí ho to denne, raz týždenne chrbát, hlava niekedy častejšie, niekedy vôbec. Ďakujem za tip:guajacuran
Podľa detskej má skoliozu tak ona rozhodla

autor
7. apr 2025

@minenkaa ako že ho obmedžujem? Zje presne koľko mu chutí

autor
7. apr 2025

U ortopeda sa robí len rtg, žiadne testy?

minenkaa
7. apr 2025

Kto pisem o obmedzovani,pytam sa sa ci ma dost kalorii ,ci dost je na to ze rastie

autor
7. apr 2025

@minenkaa to nám nikto nehovoril. Takže si mám zistiť čo 180 cm teeneger potrebuje dostať do seba a prepočitať to na jedlo ktoré mu dám?

minenkaa
7. apr 2025

Presne

autor
7. apr 2025

@minenkaa a to pomôže chrbtici?
Proste ak vypočitam , že musí zjesť 3 rezne napr. dokedy ich nezje ho nepustiť od stola?

sense
7. apr 2025

Ortopéd podľa RTG snimku

minenkaa
7. apr 2025

Svaly na rast potrebuju vyzivu ak nemaju nerastu,niesu svaly nie je sila ,nie je sila telo sa nedrzi pokope,vies o Tom ze sedaci sval je potrebny pre chrbat a tak isto aj brucho

minenkaa
7. apr 2025

Poznas vyznam jedla pre telo?

autor
7. apr 2025

@minenkaa Ďakujem odsledujem
Dnes na večeru má zemiakový privarok a fašírky Kolko toho cca má zjesť

Strana
z3