icon

Ako zvládnuť starostlivosť o dieťa s postihnutím?

19. aug 2025

Po porode sa zistilo, ze s nasou malou nie je uplne vsetko v poriadku.
Celozivotne postihnutie, DMO

Mame este starsiu dcerku, ta sa tesi ked sa spolu budu hrat, nebudu.

Ja nie som Matka Tereza, ja sa necitim na celozivotne opatrovanie. Nie sme nijako financne nad urovnou. Skor len tak prezivame, chcela som sa po roku uz vratit do prace, riesit vacsi byt, mame 2i.
Nevieme ako dalej... ako by ste sa zachovali?
Co by ste robili?
Kam ju mozeme dat?

Myslite si o mne, ze som krkavcia mama, ale vediet, ze bude postihnute davno riesime potrat

anonym_cbcb07
20. aug 2025
@subartic

@anonym_cbcb07 lenže to nevieš napr. v prípade nedonosených detí , či budú zdravé , alebo iba vychovávateľné alebo z nich budú ležiaci .

@subartic preto je lepšie nezachraňovať ich nasilu, ale napríklad vynaložené prostriedky radšej venovať na záchranu onkologicky chorých detí, či?

tulipanik12
20. aug 2025

@evazhoufova to je síce možné, no to prečo sa prepredčasne narodil sa prejaví v ďalších jeho pok

tulipanik12
20. aug 2025

jeho pokoleniach, ver tomu

hopatko
20. aug 2025
@anonym_cbcb07

@subartic preto je lepšie nezachraňovať ich nasilu, ale napríklad vynaložené prostriedky radšej venovať na záchranu onkologicky chorých detí, či?

@anonym_cbcb07 a tie onkologicky chore deti su vsetky zachranitelne? Obe moje deti su podla tvojej terminologie predcasne narodene. Nejdem do skaredych narocnych a tazkych filozofickych debat, ale kde a kto urci tu hranicu, kedy je financne narocne take dieta vychovavat a kedy maju prinos pre spolocnost? Mnoho donosenych jedincov je omnoho vacsia zataz pre spolocnost....tym len chcem poukazat na absurdnost tohto nalepkovania a hrania sa na vyssiu moc, alebo ako neveriaca poviem na Boha, ktoru my ludia nikdy nedosiahneme. Nie vsetko je meratelne.

evazhoufova
20. aug 2025
@tulipanik12

jeho pokoleniach, ver tomu

@tulipanik12 sorry ale ako?

anonym_d000b6
20. aug 2025

@tulipanik12
@anonym_cbcb07

Ja mám obe deti predčasne narodené a v živote by som ich nevymenila.. obe boli v inkubátore a dokonca jedno malo podporu dýchania. Prepáčte ste povrchne..
obe moje deti sú úplne zdravé s bez diagnóz. Uvedomte sa

subartic
20. aug 2025
@anonym_cbcb07

@anonym_cbcb07 prečo zachraňovať onkologicky choré deti ? Však nechajme to na prírodu , prirodzená selekcia. Tieto deti nemajú v poriadku imunitný systém . To sú tak eticky náročné otázky , že nemôžu byť riešené takto radikálne.
Môj syn 17,5 ročný mi zomrel na onkologické ochorenie, amputovali mu nohu , vybral mnoho chemoterapii a aj tak zomrel . Tým pádom celá liečba bola zbytočná . Ak by prežil bol by bez nohy a časti pravej ruky , pre spoločnosť už v podstate " kripel " , invalid čo by zaťažoval sociálny systém .

anonym_9464b1
Autor odpoveď zmazal
tulipanik12
20. aug 2025

@anonym_d000b6 a si si istá, že sa to neprejaví u ďalších generácií? Ja by som si taká istá na tvojom mieste nebola. Príroda vie čo robí, len ľudia sa už hrajú v poslednej dobe na Boha

brendaa
20. aug 2025

@anonym_autor ahoj ja nezabudnem na príbeh Gabiky Piroškovej ... https://www1.pluska.sk/archiv/zelala-som-synovu... .... ťažké pravdivé,....
.... držím palce, je to vaše rozhodnutie, váš život.. ..

anonym_cbcb07
20. aug 2025
@subartic

@anonym_cbcb07 prečo zachraňovať onkologicky choré deti ? Však nechajme to na prírodu , prirodzená selekcia. Tieto deti nemajú v poriadku imunitný systém . To sú tak eticky náročné otázky , že nemôžu byť riešené takto radikálne.
Môj syn 17,5 ročný mi zomrel na onkologické ochorenie, amputovali mu nohu , vybral mnoho chemoterapii a aj tak zomrel . Tým pádom celá liečba bola zbytočná . Ak by prežil bol by bez nohy a časti pravej ruky , pre spoločnosť už v podstate " kripel " , invalid čo by zaťažoval sociálny systém .

@subartic tak to mi je naozaj úprimne ľúto, ale ja si myslím, že práve takto chorým deťom by sa malo viac pomáhať, pretože viem, že u nás nie je dostupná taká dobrá liečba ako napr. v Čechách a nejde o to, že by bol bez nohy, ale mentálne bol v poriadku, čo žiaľ väčšina nedonosených detí nie je

anonym_0f926a
20. aug 2025

nemá právo nik súdiť ťa, je to ťažké rozhodnutie.

ja mám kamarátku ktoré má doma dieťa - DMO, epilepsia, ležiak, slepota, počuje zvuky, vydáva zvuky ale nerozumie - večný novorodenec i keď už násťročný. To dieťa vlastne len leží, je, vydáva zvuky. Ale teda vníma podľa sluchu či je pri ňom rodič alebo cudzí človek a podľa toho reaguje, takže má aj city, vie čo je pocit bezpečia.
Obdivujem ju že sa s láskou o dieťa stará, rozpráva o jeho radostiach a starostiach ale teda má len to dieťa, žiadne iné tak všetko je podriadené jemu.
Ich život je kolotoč medzi domácnosťou, prácou, denným stacionárom a lekármi. Nechodia na výlety, na pobyty, necestujú. Všetky peniaze vrážajú do pomôcok. Ceny kočíkov, stoličiek na jedenie, autosedačiek sú vysoké. A tiež aj keby nešlo o peniaze tak by dieťa nemali s kým nechať lebo ťažko sa niekto postará deň dva tri o ležiaka ktorého treba prenášať, prebaľovať, máva epilepsiu, jedlo musia mixovať.

Takže netreba odsúdiť niekoho kto sa rozhodne také dieťa dať do ústavu aby zachránil seba a staršie dieťa pred takýmto životom.

vreckovka2
20. aug 2025
@anonym_70d3bb

@subartic Napísala som jasne, nechať to na prírodu od okamihu narodenia, platí to aj pre predčasne narodené deti. Nezachraňovať v podstate potraty. Navyše, lekári vedia určiť prognózy a vedia, pri akých komplikáciách bude mať dieťa problémy. Neviem, o čom sa tu chceš hádať.Tie najťažšie prípady by neprežili, rovnako ako v minulosti a žiadna tragédia by sa nekonala. Neboli by žiadne slintajúce ležiaky, viacnásobné postihnutia, deti, ktoré o sebe ani nevedia, možno by zostali nejaký mentálne postihnutí, prípadne telesne, ale nie také prípady, čo sú celé roky na prístrojoch, hadičkách a potrebujú opateru 24/7. Už tie ostatné postihnuté deti sú záťažou pre rodiny s hlavne pre systém, ktorý ich financuje. Aj keď sa tu stále nadáva na štát, v podstate sa tieto deti financujú zo štátneho, rodičia prispievajú minimom, pretože málokedy pracujú.
Pre mňa je memento syn od a.n.j.e.l.i. c.e.k. K čomu toto bolo akože dobré, udržiavať ho nasilu pro živote 12 rokov? A je tu takých prípadov ešte zopár, kde keby nebolo modernej medicíny, tie deti už dávno nie sú.
@subartic Toto nie je eutanázia, proste by žilo len to, čo žiť vie. Ako pri inom živočíšnom druhu.
Autorku veľmi ľutujem a prajem veľa síl.

@anonym_70d3bb lekar ti nevie dat uplne istu prognozu. Vies o tom, ze deti s tazkym postihnutim vobec nemusia byt len tie, ktore sa narodili predcasne? Poznam niekolko deti s tazkym postihnutim a z toho boli predcasne narodene asi len 2. Je velmi vela syndromov, ktore nevedia zistit pocas vnutromaternicoveho vyvinu. Je xy porodov, ktore su narocne. Choroby, kym su deti malicke, ale aj neskor. Nehody. Co s tymi detmi? Nechame ho vykrvacat, lebo spadol na hlavu, tak bude mat urcite poskodeny mozog? Alebo ked prebehne porod v termine, ale pouziju sa klieste, tak co s takym dietatom? Tiez je tam riziko. Narodi sa dieta pridusene pupocnikom, nebudeme ho ozivovat? Tiez je tam velke riziko nasledkov. Kto by urcil hranicu koho zachranujene a koho uz nie? Lebo mas potom predcasne narodene deti, ktore su bez nejakych vaznych nasledkov. Preco tym nedat sancu a inym ju dat?

anonym_525cec
20. aug 2025

@anonym_autor mame rodinnych blizkych, ktorí majú takto postihnutého synčeka. Dnes už je dospelý. Zo začiatku to mladá rodinka ešte nejak zvladala (majú staršiu dceru zdravú). Starali sa o neho sami doma, no ako to už (často) býva, prišli tlaky, finančné problémy, stres, vyhorenia, nemožnosť umiesniť dieťa do denného stacionára, frustrácia, “žiadne” možnosti, všetko ďaleko od domova... Vzťah sa im rozpadol. Dnes je už chlapec (papierovo) dospelý, no ležiak na špeciálnom vozíčku, plienkovany, nerozpráva, veľmi nevníma, … A ako to dopadlo? Matka dlhé roky opatruje cudzích starkých v Rakúsku, aby to aspoň finančne doma utiahla. O chlapca sa stará staršia sestra, na ktorú vlastne týmto padla cela tiahla (sama je na RD s vlastnými deťmi). Tým chcem len povedať, že ak sa na takýto život niekto necíti, netreba ho súdiť, nie je to jednoduchý údel..

mia781312
20. aug 2025

Bola som zo synom na jednej nemeckej klinike, je to reha klinika pre deti do 18 rokov. Teda prvé dni som sa nemohla ani najest, pretože sme mali spoločnú jedáleň a ja keď som videla niektoré deti naozaj ťažké bolo. Boli deti, bábätká ale aj dospievajúci co nevedeli o sebe kde je sever. Nič proste tma, potom boli deti co sa ich rodicia vzdali od malinka, boli tam pol roka na do liečenie a išli do domova pre mňa to bolo strašne. Ale ako by som sa rozhodla ja keby mam kráčať v tvojich topánkach neviem. Veľa šťastia

simik131
20. aug 2025

Ahoj autorka,napíš mi správu,nebudem to tu riešiť. Bez odsúdení a hlúpych reči,sľubujem.

diaamax
20. aug 2025

Autorka, drzim palce. Rizhodla by som sa uplne rovnako.

alickapusinka
20. aug 2025
@anonym_87dd49

@alickapusinka ja ta neodCudzujem,ja ta neodCudzujem
,ja ta neodCudzujem.. lenže ty.. ale ty.. a bla bla cely tvoj príspevok je o tom že ju odsudzuješ.
Si jedna zatrpknuta,frustrovaná,zlá a zákerná žena. Už si to tu dokázala svojimi príspevkami veľa krát. Ešte aj pod príspevkom chorého dieťaťa ktoré bojovalo 7 mesiacov o svoj život si si vybíjala svoju frustráciu.

@anonym_87dd49 neobťažuj a nekomentuj ma TY anonym.Anonym si taka dôverýhodna jak všetci v parlamente. A neboj nie som zatrpknuta zapomeň.Absolutne ma nekomentuj vieš veľke hovno borove o mojom živote tak si odpusť komentare prímitivna sedliačka.

autor
20. aug 2025
@subartic

@anonym_autor sebecky sa nezachránite, dieťaťa sa nedá zriecť takým spôsobom že nič s ním mať nebudem . Rodičovstva vás nikto nezbaví , aj keď ho umiestnia doživotne na neho budete platiť.

@subartic pod si to so mnou vymenit

anonym_478c2d
20. aug 2025
@alickapusinka

@anonym_87dd49 neobťažuj a nekomentuj ma TY anonym.Anonym si taka dôverýhodna jak všetci v parlamente. A neboj nie som zatrpknuta zapomeň.Absolutne ma nekomentuj vieš veľke hovno borove o mojom živote tak si odpusť komentare prímitivna sedliačka.

@alickapusinka ja by som ti odporučila vyhľadať psychológa, aby ti pomohol spracúvať tvoje traumy. Veď rozsievas okolo seba iba zlo. Musíš byť veľmi nešťastná. Dokazujes to v každej diskusii.

hopatko
20. aug 2025
@alickapusinka

@alickapusinka nepoznam tvoj pribeh, ale ak nie si zatrpknuta ako pises, tak neurazaj, a v klude vysvetluj a argumentuj. Nadavky su vzdy zbytocne.

barbora854
20. aug 2025

Možno budem hnusná ALE! Spamataj sa láskavo je to tvoje dieťa -úplne odkázané na teba a ty sa ho chceš zbaviť lebo nie je zdravé ???to dieťa ma len teba nikoho iného a ty jej nechceš pomáhať?mas s ňou chodiť na rehabilitačné pobyty .zabezpecit liečbu kmeňovými bunkami .urobit zbierku na liečbu .miesto toho aby si hľadala možnosti ako jej pomôcť ty riešiš kde ju smaris ako nejaký odpad ????mozes sa hanbiť za seba .nemam k tebe viac čo dodať .mas rodicak ?mas .mas zamestnaného muža?nezaraba toľko ?pracu zmeniť môže .moznosti sú stále .chce se mi vracet velebnosti .chudak to dieťa -ono si tento život nevybralo!!!!

subartic
20. aug 2025
@anonym_autor

@subartic pod si to so mnou vymenit

@anonym_autor prečo by som si to mala s tebou meniť ? Je to tvoje dieťa. Vymeníš si so mnou smrť zdravého dieťaťa ?Tvoje zdravé za moje mŕtve, hm ? Zbytočne stupídna poznámka na moju adresu . Ani jedna z nás čo tu je nemôže za to čo sa vám stalo. Ale dieťaťa sa jednoducho nezbavíš ani keď ho odložíš, rovnako tak sa nezbavíš finančnej ťarchy do jej smrti .A to treba prijať. Okrem toho neviem čo čakáš , že ti napíšeme že je v poriadku ho zabaliť do igelitu a nechať niekde v kríkoch akokeby sa nič nestalo . Len ono sa stalo , tak treba tomu čeliť ako človek. Nechceš sa starať, OK , tak hľadaj inštitúciu čo sa starať bude za teba a ty za to budeš platiť.

anonym_e0f8fe
20. aug 2025
@barbora854

Možno budem hnusná ALE! Spamataj sa láskavo je to tvoje dieťa -úplne odkázané na teba a ty sa ho chceš zbaviť lebo nie je zdravé ???to dieťa ma len teba nikoho iného a ty jej nechceš pomáhať?mas s ňou chodiť na rehabilitačné pobyty .zabezpecit liečbu kmeňovými bunkami .urobit zbierku na liečbu .miesto toho aby si hľadala možnosti ako jej pomôcť ty riešiš kde ju smaris ako nejaký odpad ????mozes sa hanbiť za seba .nemam k tebe viac čo dodať .mas rodicak ?mas .mas zamestnaného muža?nezaraba toľko ?pracu zmeniť môže .moznosti sú stále .chce se mi vracet velebnosti .chudak to dieťa -ono si tento život nevybralo!!!!

@barbora854 Kolko by si jej prispela na zbierku?

anonym_70d3bb
20. aug 2025
@barbora854

@barbora854 Na takéto príspevky by tu mala byť možnosť dislike. Nechápeš, že ona sa o to decko starať nechce aj preto, že to nemá význam? Vždy to bude ležiak s nefunkčným mozgom, bez ohľadu na to, čo urobia, škoda každého eura, ktoré naň vynaložia. Načo obetovať životy na niečo, o čom vieš, že je zbytočné? Načo ho vôbec držať pri živote čo najdlhšie?
V ústavoch s takýmito deťmi by mali pracovať presne také obetavé duše ako si ty.

lenkasarka
20. aug 2025
@barbora854

@barbora854 mne sa chce vracať z teba. Máš takto choré dieťa,že si dovolíš takto ju tu urážať. Ty sa spamataj

barbora854
20. aug 2025
@cyberk

@alickapusinka bez myhnutia oka by som ju dala prec v porodnici, keby zistim, ze je natolko postihnuta, ze bude nulovym prinosom pre spolocnost a len kotva na nohe. Chybala by mi? Ano, no radsej byt sama a uzivat si krasy zivota ako sa pozerat ako moje dieta trpi a s nim aj okolie.

@cyberk no fuj hyena

barbora854
20. aug 2025
@anonym_70d3bb

@barbora854 Na takéto príspevky by tu mala byť možnosť dislike. Nechápeš, že ona sa o to decko starať nechce aj preto, že to nemá význam? Vždy to bude ležiak s nefunkčným mozgom, bez ohľadu na to, čo urobia, škoda každého eura, ktoré naň vynaložia. Načo obetovať životy na niečo, o čom vieš, že je zbytočné? Načo ho vôbec držať pri živote čo najdlhšie?
V ústavoch s takýmito deťmi by mali pracovať presne také obetavé duše ako si ty.

@anonym_70d3bb ona si to len mysli !nikto jej nepovie dopredu ako to bude !a je to hyena keď sa o vlastne dieťa nechce starať .take matky by som pozatvárala .uprednosti vlastne pohodlie pred zodpovednosťou voči vlastnému dietatu

barbora854
20. aug 2025
@lenkasarka

@barbora854 mne sa chce vracať z teba. Máš takto choré dieťa,že si dovolíš takto ju tu urážať. Ty sa spamataj

@lenkasarka mám choré dieťa a nevymenila by som ju za nič !!!!

anonym_cbcb07
20. aug 2025
@subartic

@anonym_autor prečo by som si to mala s tebou meniť ? Je to tvoje dieťa. Vymeníš si so mnou smrť zdravého dieťaťa ?Tvoje zdravé za moje mŕtve, hm ? Zbytočne stupídna poznámka na moju adresu . Ani jedna z nás čo tu je nemôže za to čo sa vám stalo. Ale dieťaťa sa jednoducho nezbavíš ani keď ho odložíš, rovnako tak sa nezbavíš finančnej ťarchy do jej smrti .A to treba prijať. Okrem toho neviem čo čakáš , že ti napíšeme že je v poriadku ho zabaliť do igelitu a nechať niekde v kríkoch akokeby sa nič nestalo . Len ono sa stalo , tak treba tomu čeliť ako človek. Nechceš sa starať, OK , tak hľadaj inštitúciu čo sa starať bude za teba a ty za to budeš platiť.

@subartic ale tvoj syn ťa aspoň poznal, povedal ti mama a snáď aj vyjadril lásku a vďaku
To autorka nikdy nezažije.
Porovnávaš neporovnateľné