Ako zvládnuť stres pri podozrení na autizmus?
Ahojte. Mám 17mesacnu dcéru a ja neviem čo si mám myslieť. Nikdy som nemala vzťah k deťom, tak som ich ani nevnímala a neviem čo je ok a čo nie. Poslednu dobu sa správa zvláštne a ja už mám taký stres z autizmu že vraciam, mám bolesti hlavy, nespím, nejem, plačem a vkuse ju sledujem. Napríklad keď ideme na ihrisko, je schopná sa hrať aj 10minut s kamienkami, dáva ich do autíčka, do kosa, všade ich sype. S deťmi sa nehrá, príde k nim a sleduje ich ale nezapojí sa. Začala špičkovať. Napodobňuje zvieratá ale nehovorí ešte, iba pár slov a tie tiež tak skomolene, rozumiem iba ja. Niekedy sa zľakne keď započuje nejaký zvuk - vŕtačku, fén, doteraz jej tie zvuky vôbec nevadili. Očný kontakt slabší, ale keď chce ukázať niečo tak prinesie a pozerá do očí. Mám pocit že veľakrát mi nerozumie. Vie ukázať kde je kúpeľňa, kde má časti tela (nos, uši, ústa, tvár, koleno, ruku, vlasy, nohu, jazyk), donesie knihu, ale keď jej poviem napríklad nalep nálepku na chladničku, tak nevie čo má robiť. Všade len počúvam že deti v tomto veku už všetkému rozumejú a moja dcéra veľakrát ničomu. Ako keby vedela len to čo sa naučila naspamäť a nie od seba. Žiadna aktivita ju nebaví viac ako minútu, nehrá sa “akože”, iba občas dava lyžičku babike alebo ukáže do zrkadla, dá pusinku ale nič iné, že napríklad miska predstavuje loď atď. Dáva papa, aká buď veľká, pusu pošle. Nehrá sa so stavebnicami. Vyniká v plávaní, v tom je extrémne šikovná, ale mám pocit že je iná ako ostatné deti v jej veku a ja už chytám paniku keď inde vidím videá čo robia ostatne detičky, ako sa hrajú, spájajú slová :( čo by ste robili na mojom mieste? Vyhľadať pomoc alebo diagnostiku?

Ahoj ako ste prosím dopadli ?