icon

Astigmatizmus u detí: Je možné to zlepšiť?

leyla97
Dnes o 10:58

Dnes 5 rocnej dcerke na ocnom zistili 0.75 dioptrie.....nikdy sa nestazovalq na zrak, len toto zistenie, da sa to nejako zlepsit alebo co robit?

anonym_df9371
Dnes o 11:13

@leyla97 nosit okuliare, chodit na pravidelne kontroly. Ci sa to zlepsi alebo bude zhosovat asi nepovie ani lekar po prvych vysetreniach
To, ze sa nestazovala nic neznamena, ona ani nevie ako je to dobre vidiet, videla a bola na stav zvyknuta, myslela si, ze to tak ma byt

vandavision
Dnes o 11:32

Ja som na to tiež prišla náhodou. Mala som asi 12 a vzala som si zo srandy okuliare mojej mamky (0.5) A videla som lepšie. Vôbec by mi nedošlo, že vidím inak. Ja som mala tiež 0,75. Chvíľu som nosila okuliare, potom som prestala. Keď sa mi zhoršilo v dospelosti, začala som nosiť, to už som mala 1,5. A teraz mám 2,5. Už je to dosť silné, pri astigmatizme je to videnie také divné . Takže je to rôzne. Moja mamka má 0,5 celý život a mne sa to zhoršuje... A vôbec to nezáležalo od toho či som okuliare nosila alebo nie .. takže len kontroly a sledovanie.

anonym_05abe2
Dnes o 11:58

na zlepšenie videnia sú okuliare. pomôže aj operácia - v dospelosti.

zuzana2910
Dnes o 12:30

Co robiť? Oftalmológ určite predpísal korekciu, dať vyrobiť okuliare a podla pokynu lekára chodiť na kontroly. Astigmatizmus je v dnešnej dobe úplne normálna refrakcna chyba zraku.

anonym_f3fb4b
Dnes o 13:11

@leyla97 náš syn má astigmatizmus zistený v 6. rokoch a odvtedy stále zhoršenie, teraz má 2,7 dioptrie. Má ho aj manžel, ten to má lepšie. Je to individuálne, najhoršie na tom je že sa táto očná vada nedá dobre korigovať ani okuliarmi a pozor na poriadne vyšetrenie, my sme roky chodili k že vraj najlepšej očnej široko ďaleko a nakoniec sme zistili, že mu celý čas zle nastavovala okuliare.

leyla97
autor
Dnes o 13:34
@anonym_f3fb4b

@leyla97 náš syn má astigmatizmus zistený v 6. rokoch a odvtedy stále zhoršenie, teraz má 2,7 dioptrie. Má ho aj manžel, ten to má lepšie. Je to individuálne, najhoršie na tom je že sa táto očná vada nedá dobre korigovať ani okuliarmi a pozor na poriadne vyšetrenie, my sme roky chodili k že vraj najlepšej očnej široko ďaleko a nakoniec sme zistili, že mu celý čas zle nastavovala okuliare.

@anonym_f3fb4b planujem este jedno vysetrenie u inej doktorky, a vy ste mali nejake priznaky ze maleho bolela hlav a pod. alebo pri preventivke to zistili ? neuvazujete nad operaciou ked vyrastie?

zuzana2910
Dnes o 13:45
@leyla97

@anonym_f3fb4b planujem este jedno vysetrenie u inej doktorky, a vy ste mali nejake priznaky ze maleho bolela hlav a pod. alebo pri preventivke to zistili ? neuvazujete nad operaciou ked vyrastie?

@leyla97 prečo ste išli na očné? Dcera mala nejaký problém? Ty alebo muž nosíte okuliare?

leyla97
autor
Dnes o 14:14
@zuzana2910

@leyla97 prečo ste išli na očné? Dcera mala nejaký problém? Ty alebo muž nosíte okuliare?

@zuzana2910 ked sme mali preventivku tak dcerka povedala ze nevidi dobre na tie najmensie obrazky...tak pre istotu pedi odporucila ocne

blahaa30
Dnes o 14:50

Mne pomohla operácia až v dospelosti, dovtedy len korigovať cez okuliare. Ale po pár rokoch od operácie sa mi to opäť začalo vracať, ale stále vidím lepšie ako predtým. Je to komplikácia aj pre očné kliniky.

leyla97
autor
Dnes o 15:33
@blahaa30

Mne pomohla operácia až v dospelosti, dovtedy len korigovať cez okuliare. Ale po pár rokoch od operácie sa mi to opäť začalo vracať, ale stále vidím lepšie ako predtým. Je to komplikácia aj pre očné kliniky.

@blahaa30 ktora operacia konkretne lebo ich je viac druhov.... znama mala lasik a je spokojna

andrea_82
Dnes o 15:55

Prepana, operaciu u tak maleho dietata by som urcite neriesila, ved to nema az take velke dioptrie. Nas syn tiez nosi okuliare od 5. rokov, ma astigmatizmus. Dioptrie sa sice zvysuju, ale operaciu moze riesit az teraz, ked je dospely.

zuzana2910
Dnes o 16:01
@leyla97

@blahaa30 ktora operacia konkretne lebo ich je viac druhov.... znama mala lasik a je spokojna

@leyla97 a známa mala koľko rokov, keď jej operovali zrak? U tak malých detí sa to nerobí štandardne, pretože dieťa ešte rastie, rastie aj oko, vyvíja sa, meniť sa pravdepodobne bude aj výška dioptrie. Cylinder nemá až tak vysoký, ak tam ie je ešte sfera, treba nosiť okuliare, dľa predpisu od ocnej lekárky.