Asymetrické ryhy na nožičkách 5 mesačného bábätka

juljul
1. aug 2015

Ahojte, prosim o radu. Nasej 5-mesacnej dcerke pred par tyzdnami 'zmizla' ryha z jedneho stehienka, na druhom ostala, vid foto nizsie. Nasa lekarka skonstatovala, ze je to sice zvlastne, opytala sa, ci sme absolvovali screening klbikov v prvom mesiaci, co samozrejme ano a tam bolo vsetko v poriadku. Dalej sa uz nic nepytala a nikam nas neposlala. Az doma som zacala trochu patrat, lebo dovtedy ma spojitost s klbikmi nenapadla a nasla som, ze asymetria zahybov je jednym z hlavnych priznakov, ze sa bedrovy klb nevyvija spravne. Mate s tym prosim skusenost? Mam sa dozadovat ortopedickeho vysetrenia, alebo cakat do dalsieho preventinveho screeningu v 8. mesiaci (tak nam povedali po prvom vysetreni v 1. mesiaci, ktore bolo OK)? Dakujem pekne.

liebling98
1. aug 2015

Najprv som sa chcela opýtať, či sa náhodou neudrela a nejde o opuch, ale píšeš, že je to už pár týždňov, čo tú ryhu nemá. Že to nie je čerstvá záležitosť posledných dní. Ja by som na Tvojom mieste žiadala ortopedické vyšetrenie. Možno to fakt nič nie je, ale radšej pre pokoj duše, nech sa na to pozrie odborník. Ak by niečo bolo, je lepšie riešiť to na začiatku, ako potom, keď začne loziť a stavať sa na nožičky.
Držím palce!

juljul
autor
1. aug 2015

@liebling98 Dakujem za odpoved, no pytala som sa to ako prve, lebo do tej nozicky dostala prve ockovanie, tak ju celu prehmatala, ale je to makkucke, bez opuchu, tak by to nemalo byt tym.

liebling98
1. aug 2015

@juljul tak daj ešte raz vyšetriť tie klbiky. Možno u iného Dr. Ja som bola so všetkými troma u MUDr Kusina. Síce sa tam platí, ale počula som naňho len dobré referencie.

juljul
autor
1. aug 2015

@liebling98 Presne u neho sme absolvovali to prve. 🙂 Veru to bude asi najlepsia cesta, nech sme na istom. Vdaka. Len som chcela zistit, ci pripadne niekto s tymto istym nema skusenost, ze to nakoniec nic nebolo, nech ma to aspon trochu zatial ukludni. 🙂

elenajezova
1. aug 2015

Ja si pamatam, ze pri dcerke mi to presne hovorili o tych symetrickych ryhach na nozickach. U nas, to mala len asi tri tyzdne, ked poculi, ze jej babka mala vyklbene nohy, hned nas posielali na sono. A vtedy spominal ortoped aj tie ryhy na nozickach.

lunnita
5. sep 2015

@juljul ako ste dopadli s nozickami?u mojho syna som to tiez objavila, cca. pred mesiacom, len nedavno sme boli u dr. kusina a bolo vsetko ok.

juljul
autor
5. sep 2015

@lunnita Boli sme na kontrole i dr. Kusina a vsetko je v poriadku. 🙂 Vysvetlil to tak, ze ziadne telo nie je super symetricke, ze sa to niekedy stava, ze je to sice aj jeden z priznakov tazkeho vyklbenia klbiku, ale to by sa na to prislo uz hned pri tom prvom vysetreni, ze ta pravdepodobnost, ze najprv je to ok a potom nie, je velmi mala, takze nas ukludnil, pekne aj ukazal na sone, ze jadierka mame osifikovane a vsetko je ako ma byt. 🙂 Zaroven uz ani nemusime na kontrolu v 8. mesiaci, co sme mali povodne, lebo touto kontrolou sme to odbavili. Ak ste boli nedavno u neho na vysetreni, urcite nie je dovod na obavy, ak by tam bolo nieco podozrive, uz by to videl. ;)

lunnita
5. sep 2015

@juljul super, vdaka za info, som sa upokojila aspon. pekny večer

babenko789
14. okt 2015

@juljul moja ma presne toto iste uplne! Buduci tyzden ideme radsej k ortopedovi, len nahodne som sa tu dozvedela, ze to moze znacit problem, ma to tak v podstate odkedy jej pribrali nozky a spravili sa zarezy, mozno od 2,5 mesiaca. Ale tvoj komentár ma uklidnil

juljul
autor
14. okt 2015

@babenko789 ja som to tiez len nahodou vtedy niekde nasla, vobec ma nenapadla suvislost s klbikmi. 🙂 Neboj, urcite to bude v poriadku, deticky sa menia strasne rychlo, ako priberaju, asymetria sa prihodi raz dva, ale pre uplny pokoj zajdi k dr., drzim palce. 🙂

babenko789
14. okt 2015

@juljul dakujem 🙂 Kontrola mala byt az v 8.mesiaci v decembri, ale dovtedy by som asi nespavala. Na kontrole v 1.mesiaci bolo všetko ok, tak snad bude aj teraz.. :/

analim
7. jan 2016

Boze baby ja sa doma stresujem kvoli tym ryham a tento komentar ma tak ukludnil ze joooj. 🙂 super a to som nechcela uz nic citat ale ze idem a bum super

basketka
4. feb 2023

Dobrý večer @juljul viem že už prešlo dosť rokov, ale chcem sa spýtať ako tá nôžka vyzerala postupom času ako vaše dieťa rástlo? Strácalo sa to alebo bol stále dosť viditelný rozdiel?
Ak mi niektorá z vás odpovie(nájde to😁) budem vďačňá.