Atopický ekzém a zvýšená priepustnosť čreva

nikuskabee
12. apr 2022

Milé mamičky, ak by ste mali k téme akúkoľvek radu, budeme radi. Syn má od narodenia atopický ekzém. Pred rokom a pol sme vysadili všetky lieky od alergologa a začali len prírodne. Rok bol pokoj, no pred pol rokom sa stav začal zhoršovať rapídne. Dali sme si vyšetriť mikrobiom čreva v Symptomedike. Jasné zistili zvýšenú priepustnosť čreva a dysbiozu, no každá ich návšteva je 200€ a už finančne sa to nedá. Len nám povedali, čo môže, čo nie. Jasné, vylučte tuky, cukry, mlieko, laktozu, lepok, z ovocia len niečo a zo zeleniny niečo. Už nevládzem. Dieťa ide do puberty, ja už neviem, čo variť a keby ich žiadam o jedálnik na mieru, dalších 200€. To je na zaplakanie. Máme sa len riadiť tanierom zelenina, bielkoviny, sacharidy.. Budem rada každej rade, aku máte.

heidy222
12. apr 2022

@nikuskabee Moja Rada sa nebude pacit, radim poriadne preliecit mastou s Kortikosteroidom. Co sa tyka stravy Len tak vylucit tolko potravin zavana sarlatanstvom, seriozne Studie ukazali, ze na mikrobiom a crevnu sliznicu najlepsie funguje rozmanita strava, co najviac rastlinnych zloziek a co najviac roznych druhov. Vyhybat sa polotovarom, konzevovanym jedlam, varit z cerstvych surovin. Pri atopickom Ekzeme sa omielaju dookola diety, Studie ukazali Len velmi maly efekt stravy na Stav ekzemu a aj to Len U malych deti.

lydus2015
12. apr 2022

Súhlasím s vyššie napisanym. V konečnom dôsledku sa u detí črevná sliznica vyvíja, a čo platilo pred rokom a pol už platiť nemusí... Riešila by som to určite inak, nie takým radikálnym obmedzením v strave. Najist dobrú alergo, gastro, kožné...

domiklik
12. apr 2022

@heidy222 presne tak

nikuskabee
autor
12. apr 2022

@heidy222 vobec sa nehnevám. Chápem. No čo sa týka kortikosteroidov, odmala sme nedávali. Krémy som robila sama. Teraz sme ich na čas museli dať,lebo nám hrozila nemocnica. No tej ceste sa chceme vyhnuť. A máte pravdu, tiež sa mi tá cesta stravou nepáči, lebo tak radikálne zmeniť jedálniček, deprimuje aj nás nielen dieťa vo vývoji.

nikuskabee
autor
12. apr 2022

@lydus2015 Ďakujem, lenže žiaľ nájsť dobré gastro, alergo , ktoré vás pochopí a nepredávkuje zbytočne liekmi je ťažké. Viem svoje, vyskytli sme sa na kardiologii kvoli tomu, že lekárka nechcela znížiť liečbu. A poviem Vám 9 ročné dieťa počula kardiologa, že je predávkované a tak vysadilo liečbu a teraz je na tom s nádchou,alergiou, astmou lepšie ako pred tým ked bral lieky. Ale ak poznáte alergo, ktorý Vám chce pomôcť aj inak ako pchať silou mocou liečbu budem rada za typ.

marianarem
12. apr 2022

@nikuskabee A aspon sa to upravilo tou stravou, pomaha to? A probiotika nejake beriete?

matabb73
12. apr 2022

Máte vyšetrenia na alergie seriózne u lekára? Atopický ekzém môže byť aj z alergie na nejakú potravinu, napríklad mliečnu bielkovinu. Nedržala by som takúto diétu kým by som nemala istotu, že ide o alergiu. Strava na byť rozmanitá. Moja dcéra mávala tiež ekzém keď bola malička. Dlhodobo brala lieky na alergiu, kožu sme denne premaťovali a keď bolo treba, natierali krátkodobo kortikosteroidmi. Dlhodobo som jej aj dávala probiotika. Zo stravy som vylúčila len to, čo spušťalo ekzém. Časom z toho vyrástla. Teraz má 13 a má len suchšiu kožu a ekzém len výnimočne. To, čo ste vy vylúčili zo stravy mi príde extrém. Tiež mi to zaváňa šarlatánstvom a mám pocit, že z vás len ťahajú peniaze.

nikuskabee
autor
12. apr 2022

@marianarem nie,prave to, že vylúčili sme lepok, ml.bielkovinu, laktozu, cukry, ovocie s vysokým obsahom cukru, určitu zeleninu a nič. ano probiotika berie jedny, čo odporučili.

nikuskabee
autor
12. apr 2022

@matabb73 Ano 10 rokov od narodenia sme chodili na alergo, bral od narodenia sirupy, lieky, alergie nie sú smerodatné, to mi povedali viaceré labáky, lebo dieťa sa vyvíja.. Celý život má alergiu na pele, trávy, brezu, to sa nemení. Do piatich rokov mal alergiu na vajce, teraz môže a teraz má len na psa a jablko. Psíka sme odstavili, ale stav sa nezlepšil. Celý život sme mali psíka a nebol nikdy problém. Ked si už myslím, že sme fajn, že sme prišli na príčinu, príde niečo nové. môžem povedať naozaj sme mali pokoj skoro rok a pol. No a teraz brutál extrémne zhoršenie. A teraz sme dali vyšetriť mikrobioóm čreva a tam ukázalo tie diagnozy.. ☹ Čo pomohlo Vám, myslím v diete?

marianarem
12. apr 2022

@nikuskabee Tak ked to nepomohlo tak to asi nema velky vyznam. Mne sa pred pubertou a v puberte tiez velmi zhorsil ekzem, vtedy som skusala vylucit rozne potraviny - raz mlieko, raz maso, raz vajicka atd. ale nic. Jedine, co pomohlo, ked som nejedla v podstate nic len ryzu, zemiaky, cestoviny. Vtedy to do 2 dni preslo. No potom som pridala syr a bolo to naspat. Pridala som nieco ine a bolo to naspat. Tak to sa nedalo, upravilo sa to casom. Druhe velke zhorsenie nastalo po porode. Takze asi aj hormony robia svoje. No ale isla som za koznou a ta zistila histaminovu intoleranciu. Nasadila som nizkohistaminovu dietu, probiotika, ktore znizuju histamin a tiez antihistaminikum Aerius a preslo to. Nizkohistaminovu stravu ste neskusali? Ja som videla zmenu v podstate okamzite.

nikuskabee
autor
12. apr 2022

@marianarem tak v tom sme neni moc zbehlí, ale aj to nám v tom centre vylúčili, nie uplne antihistamínovú, ale vylúčiť produkty s vysokým histamínom. Poviem Vám, sú chvíle,ked mám depku riadnu. Že unavená večer ešte vymýšľať, čo dieťaťu. Ale máte asi pravdu. Vlani bol syn a to už nebral lieky asi týždeň u rodičov a prišiel domov uplne čistý. No mamka kuchárka mu varila denne. No žiaľ teraz sme to skusili, ale nepomohlo. Z mikrobiomu nevyšla histamínová intolerancia, ale vraj máme znížiť potraviny s vysokým hist. No ale to už neporadili, ktoré sú to. A ak chceme na mieru jedálnik, tak ďalšia návšteva ...200€. Viete mi poradiť, kde nájsť takú diétu,overenú, lebo už ma to fakt nebaví. A máte pravdu, tiež som si všimla, že ako dovršil 11 začali zmeny pubertálne a tiež si myslím, že má kvoli tomu zhoršenie.

matabb73
12. apr 2022

@nikuskabee ja som len odpozorovala čo jej to spúšťa s to sme vylúčila. U nej to bola napríklad zelená paprika keď bola menšia. Naša kožná tiež vravela, že dieťa nemusi mať žiadne preukázané alergie a aj tak má ekzém. Lenže alergikom môže byť a aj preto má ten ekzém. Je to u detí prvý prejav alergie. Moja to mala najhoršie keď bola bábätko a čisto dojčená. Ja som vtedy pol roka držala prísnu diétu. Pečivo som jedla normálne; to nevadilo. Vylúčila som mlieko, lebo mala podozrenie na bielkovinu kravského mlieka. Ovocie a zeleninu som tiež okresala a jedla len tie, ktoré nespúšťali ekzém. Ale ja som aj videla výsledky. Koža sa jej pekne vyčistila. Ktoré ovocie a zeleninu jej nechali? Lebo ja som napríklad alergická na peľ brezivitych stromov a mám skríženú potravinovú alergiu na skoro všetko ovocie čo rastie u nás . Či aj tam nebude problém.

marianarem
12. apr 2022

@nikuskabee No s tym histaminom je to take neprebadane, nikto uplne nevie. Unavu z vymyslania stravy uplne chapem. Takze napisem taky zaklad histaminovej diety, co zabrala u mna:
1. Jem iba cerstvo uvarene. Aby som sa nezblaznila, tak ked chcem odlozit na vecer, na zajtra, na inokedy, tak do takych 30-45 dam rovno do mraznicky a rozmrazujem potom rovno v hrnci pri ohrievani.
2. Maso kupujem velmi cerstve a sup rovno do mraznicky. Rozmrazujem v chladnicke a ani nenecham uplne rozmrazit, len aby bolo krajatelne. Ryby kupujem len mrazene.
3. Nejem kvasene, fermentovane, zrejuce potraviny - olivy, kysle uhorky, dlho zrejuce syry, kyslu smotanu atd. Vynimkou su jogurty Rajo ProBia, Danone Activia, Zvolensky, Banovecky smotanovy.
4. Na stranke www.mastcellaktivierung.info je zoznam potravin, ja som isla v podstate podla neho a jedla som zo zaciatku len potraviny oznacene 0 alebo 1. Neskor sa da experimentovat.
Je to zo zaciatku dost narocne si zvyknut, potom uz pohoda.
Napiste mi pripadne nejake synove oblubene jedla alebo nieco, co ste zvykli varit a uz nemozete, mozem skusit vymysliet nizkohistaminovu verziu alebo dat nejake tipy, co ano, co nie.

nikuskabee
autor
12. apr 2022

@marianarem 😢 rozplakala som sa, ako som prečítala vašu správu. , ked som opísala takto svoj problém lekár mi tam povedal, že on nemá na rozsiahle maily čas. Vy, ktorá ma nepoznáte ešte aj pomoc ponukate. Rozum mi postojí. Ste zlatá. Medzitým som pozrela, na histamínové potraviny. tam nám doporučili toto: Zaradiť do jedálnička viac equol produkujúcich potravín ako strukoviny, či brokolica.
Pre znížené množstvo Prevotella, Akkermansia a butyrát produkujúcich baktérií jesť
viac prirodzenej a rôznorodej vlákniny najmä zo zeleniny a celozrnných potravín.
Pridávať ju postupne, lebo môže zhoršiť nafukovanie.
Pridať tiež viac polyfenolov, omega 3 mastných kyselín, zeleného bezkofeínového a
kamilkového čaju. Pridávať do každého jedla štvrť čajovej lyžičky kurkumy.
Vyhnúť sa všetkému živočíšnemu mliečnemu a všetkým nezdravým tukom. Skúsiť
možno MCT olej a ghee maslo. Znížiť množstvo mäsa na max 4 porcie za týždeň.
Vyhnúť sa aj vysokofruktózovým potravinám ako sú jablko, hruška, mango, sušené
ovocie, med...
Vyhnúť sa aj šunke, saláme, slanine, rybám, špenátu, paradajkám, paprike, bakla-
žánu. Zo zeleniny doporučujem pridať: cvikla, mrkva, hrášok, zelené fazuľky, brokolica.
Z ovocia doporučujem: čučoriedky, ríbezle, maliny, granatové jablko, mierne nezrelý
banán, kiwi.
Strukovinové cestoviny sú dobrá alternatíva ku klasickým cestovinám.
Do jedálnička pridať viac naturálnej ryže, pšena, quinoa, amarantu.

No a teraz pozerám, že možno práve to, že banán má denne aj 2x, predtým skoro vobec, alebo strukoviny sme mali menej, teraz nakolko mäso môže len 4x a my sme boli mäsový, tak nahrádzame strukovinami. Už mám v tom taký zmätok, že už som psychicky zo synom niekedy na dne. Miluje mäso, zo sladkých palacinky, koláče, sladké obedy. No nakloko sme vylúčili lepok a cukor, tak si viete predstaviť, ryžový nákyp zo stéviou, kým si zvykol, kysnuté koláče bezlepkovej vobec sa nedarí. Kupované nechcem, lebo tam je kopu ečok. Miluje chlieb, no tie bezlepkové tiež kopu stabilizátorov... a na tie mi syn reaguje od mala.

matabb73
12. apr 2022

@nikuskabee mne sa táto vaša diéta zdá nezmyselná. Veď keď nemá celiakiu, tak prečo vylučovať lepok? Aj mliečne výrobky. Prečo ich vylúčiť, ak nema alergiu. A odporučia vám kiwi, čo je silný alergén. Ja by som to skúsila po častiach. Vylúčiť napríklad len mliečnu bielkovinu a ostatné jest normálne a uvidíš, či to ma nejaký efekt. Len to treba aspoň na mesiac. Mne sa koža pri ekzém čistí aj dva mesiace, tiež ho mávam. Potom to vymeniť. Vylucit napríklad ten lepok a pozorovať či bude nejaká zmena. Možno takto prídete na to, čo mu vadí.

marianarem
12. apr 2022

@nikuskabee Tak ak takato dieta za niekolko mesiacov nezabrala, tak by som ju zrusila a presla na tu nizkohistaminovu. Strukoviny sa tam prave zo zaciatku vylucuju a ked tak len cervena sosovica. Pre histaminikov su take idealne jedla pri tej najprisnejsej diete narychlo opecene alebo kratko povarene maso alebo ryba (ale co najcerstvejsie), k tomu kludne cestoviny, zemiaky, ryzu a nejaku zeleninu z tych doporucenych. Ak ste vysadili lepok a zlepsenie ziadne, tak asi v lepku problem nie je. Takze kolace by sa mohli vratit - tvarohove, s cerstvym ovocim, ale sladila by som ich mozno aj o polovicu menej a radsej medom alebo niecim inym nez bielym cukrom. Ja v pohode jedavam aj erytritol, nerobi mi problemy a je sladky. Chlebik sa pre histaminikov odporuca kvaskovy, kolace tiez radsej kvaskove alebo nie kysnute. Palacinky mozu byt, ale nie s dzemom alebo cokoladou, radsej tvarohove alebo s cerstvym ovocim.
Ozaj este co sa tyka masa, tak kuracia koz ma vela histaminu. Ja si stehna stahujem z koze. A vyvar tiez nie he ktovieco, ked tak uplne cerstvy a bez kosti a koze a nie vareny 10 hodin.
Popri tom vsetkom, z vlastnej skusenosti, pomahat nejako synovi so sebavedomim, mat viditelny ekzem v puberte je ciste peklo.
A kludne este piste, keby boli nejake otazky. Tie probiotika mate ake?

heidy222
12. apr 2022

@nikuskabee a preco sa branite lokalnej liecbe Kortikosteroidom? Pytam sa preto, lebo mam takych pacientov a nikdy nedostanem odpoved, Rada by som tomu porozumela

marianarem
12. apr 2022

@heidy222 Ja som napriklad pri aplikovani Belogentu na vacsie plochy mala rozhadzanu menstruaciu. Dalsi problem je, ze 2-3 dni po prelieceni kortikoidmi sa casto cely ekzem vrati naspat.

nikuskabee
autor
12. apr 2022

@heidy222 🙂 jasne vysvetlim. Nie som uplny laik, tiez som zo zdravotnictva. Jasne ak je velky problem, ako bol u nas, ze uz 80% tela je postihnutych, tak sme museli kortikoidy. Ale chceli ste moj nazor. Nepaci sa mi, ze vacsina lekarov dopuje kortikoidmi zvnutra, zvonka. Vobec nepocuvaju pacienta. Synovi som davala liecbu podla alergologa. Ziadala som o znizenie liecby mnohokrat. Antihistaminka som nechala no ostatne znizovala. Dieta v kuse soplave, chorlave, s kruhmi pod ocami a ked sme skoncili liekmi zo dna na den. To len bola katastrofa. 2 mesiace sa cistil organizmus brutalne cez kozu. A vtedy sme citali neziaduci ucinok antihistaminik po vysadeni este vyraznejsie svrbenie. Presli sme si peklom. A co sa tyka kortikoidnych masti. Od pamati rodine mame skusenost a je to dokazane. Ano ulavi Vam na chvilu a ked liecbu vysadite , problem sa vrati. Preto ti, co su trpezlivy a nechcu riesit problem ako vacsina: daj ho Boze, ale uz aj,... tak ti vacsinou odmietaju kortikoidy, antihistaminika. Ano tam potom zacina tiez problem, ak sa do toho clovek nerozumie. Napr.roky som robila maste pre syna a znamych. Nikdy mu nerobili problem. No zrazu po vysadeni liecby alergologa, vsetky kremy zacali vadit. To bolo prve skumanie.... a tak sme zistili, comu sme pred tym nevenovali pozornost, ze pri alergii na pele, moze prist alerg.reakcia aj pri nechtikovom kreme,...atd. a tak zacalo samostudium. Po zdravotnictve som zacala predavat kozmetiku. A ked nam dal koziar vzorky urcitych kremov. Pytam sa, to mam dat na syna? Ano, je to prirodny krem, odpoveda koziar, su s nimi dobre skusenosti.... viem ako to chodi, robila som na ambulanciach. Pozreli si niekedy vobec zlozenie tzv."prirodnych kremov"...a ked im to poviem, snazia sa vas zmiast a vyvratit. Tak preto. Samizrejme cest vynimkam. Len zial ja som sa este s takym nestretla, ze si vas posadi a sklby svoje vedecke poznatky s prirodou, vydiskutuje. Nie. Je lahsie napisat kortikoidy. Prepacte, ale takisto treba precitat neziaduce kortikoidov a veru stretavate sa s nimi denne.

nikuskabee
autor
12. apr 2022

@marianarem no dietu mame uz 2 mesiace. Mesiac uplne bez cukru, laktozy aj ml.bielkoviny, lepok sme mali kvaskovy, ale razny, teraz uz aj to bez lepku. Ten cukor citime najviac, ze chyba, lebo z ovocia ma len banan a cucoriedky tolerovane, vlastne uz teraz pochybujem, ci aj banan. Lebo zeleninu cerstvu okrem cibule nic. Ak mate nejake overene typy, rady, mozte mi kludne pisat aj spravu budem rada.

hanah3007
12. apr 2022
Používateľ hanah3007 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od hanah3007.

@nikuskabee ah až mi vas je ľúto.. ja som touto beznadejou prechádzala so synom roky. Atopický mal už od 3 mesiacov a až po prvom roku som si vydupala testy. Chodili sme na specializovanu kliniku. Kortikoidy problemy len zastierali. Kým sme nimi natierali, bolo ok akonahle sme prestali boli sme tam, kde predtým. Mal potvrdenú ABKM, alergiu na vaječný bielok. Mala.som ale odpozorovaneho toho veľa.. cukor stav zhorsoval, ovocie tiež. My sme prekopali komplet stravovanie, zmenili prasky, vyhodili alergeny zo stravy (pridala sa krizova alergia, ktorá sa miestami nedala určiť z čoho presne bola) a domu (pridala sa k tomu alergia na prach).. bala som sa, že to prerastie do astmy, pred ktorou ma.varoval jeden lekárnik, keď som si bola prvý krát po kortikoidove kremiky.. prosil ma, aby som to nenechala zajst tak daleko ako on u jeho syna. Vtedy som tomu ale vobec nechapala.. to prišlo až časom všetko. Za pomoci lekarov som sa dostala stále len ku kortikoidom, ktoré som ale odmietala.. sem tam mi zabudli povedať, že dieťa pri inom kréme, kde nienje kortikoid, nemôže na slnko (v lete)..ze to môže ublížiť. A ked mi kožná povedala, že nemám robiť moje dieťa viac choré ako je tak som si povedala, že toto už nemá cenu sa s nimi baviť lebo u nich je atopický kortikoidom vyliečený.. v mojom.zufalstve si ma ulovila jedna znama MLM spoločnosť a na istý čas, som sa stala super klientom, kym som nezistila, že po vynechaní xy produktov sa stav syna vratil do povodneho a my sme boli zas v beznadeji a v peňaženke o niečo lahsi.. ale na toto som už vzhľadom na jeho stav neprihliadala .. kto zažil, vie, že by dal všetko len, aby pomohol.. ale nakoplo ma to a kupila som si knihy o mikrobiome a zacala sa tomu viacej venovať. Dostala som sa k jednemu produktu a konzultovala som jeho podavanie priamo s vyrobcom (ziadny MLM). Diskutovali sme o tom, čo jedol, aké množstvo, aka bola reakcia, a proste o všetkom.. trochu som upravila mnozstva jedla (lebo moj maly zjedol kludne aj 5 jablk)..spočiatku som bola skeptická ale tak aj tak som nemala čo stratiť.. vydržali sme a oplatilo sa. Je to teda z mojho pohladu hlavne boj na dlhu trat..
Ja som v tom obdobi, ked sme prechádzali na ten produkt zacala prikrmovat mladsiu dceru a mala nabeh na tie iste problemy. Tym, že som dojcila, zacala som to užívať aj ja a klop klop..dodnes jej ziadny ekzem na tele nevykukol 🙏

nikuskabee
autor
12. apr 2022

@matabb73 ano na to sme tiez prisli sami, ze pri jablke dostal reakciu ako hrom. Budete mat pravdu, ze tie skrizene, cize nase ovocie robi problem.

heidy222
12. apr 2022

@nikuskabee realita je Ale Taka, ze lokalne kortikoidy maju v studiach dokazanu ucinnost pri minimalnych vedlajsich ucinkoch, dokonca sa preukazala bezpecnost aj pri dlhodobom uzivani Ako udrziavacia terapia. Dalej existuje nesteroidny protizapalovy Krem Elidel, tiez vhodny na dlhodobo. Netreba sa trapit, ked na chorobu existuje liek

nikuskabee
autor
12. apr 2022

@hanah3007 ktore knihy Vam pomohli. Mozte napisat aj produkty, ale poviem Vam. Som pri nivh skepticka. Presli sme uz vselicim, co pisete, presne od narodenia, bkm, bielok.....uplne chapem. A ten, co nezazil nepochopi. Co sa tyka kremov, vypisali, vybrali a ja som dala do kosa alebo darovala. Tak nam to nastastie do astmy az tak nepresli.

nikuskabee
autor
12. apr 2022

@heidy222 ja tomu rozumiem. Len zial vela lekarov zabuda, ze ekzem je vnutorny problem. Lieky zvobka nepomozu, len tlmia priznaky. Pricinu treba hladat vnutri. Nechcem Vas urazit, asi ste koziarka, alebo sa mhlim. Ale pocas praxe som tiez videla, ze koza je ukazovatel, ze nieco sa vo vnutri deje. A lekari mnohokrat len riesia zvonka, bez toho, aby sa pozreli, co sa deje vo vnutri. Samozrejme, cest vynimkam, robila som aj s takymi, ktory hladali hlbsie.

provence6
12. apr 2022

@nikuskabee ahoj, mam atopicky ekzem od 13 rokov, po tehotenstve sa rapinde zhorsil. ako dieta ma mazali kortikoidom elocom- pozor na to.. az teraz po x rokoch, mam z neho kozu velmi znicenu, v lete sa mi miesta potierane elocom neopalia, koza je tensia a je ovela horsie sa o nu teras starat.. ak mas elecom, len minimalne… skus kyselinu mliecnu vypytat od koznej.

hanah3007
12. apr 2022
Používateľ hanah3007 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od hanah3007.

@nikuskabee Superorgan Mikrobiom (Dr.Schaenzler, Dr. Beigl) tato je v nemčine a druhá mikrobiom lidskeho tela od B.B a J.M Finlay

janage
12. apr 2022

@nikuskabee tak ako doplnkovú liečbu od kožného poprosiť vypísať Tomesa kúpele (pozri ci mate v okoli) ak si ešte neskúšala. Atopik je každý iný, mam dvoch😉
Niekedy prosto tú príčinu nezistia.
Smrdáky ste už skúšali? Niektorí na síru reagujú úplne super.
Moje takmer 16rocne skúsenosti. Ak ten kortikoid je nutný, tak je nutný. Je fajn krémy na premastovanie po určitej dobe striedať a nebat sa domácich kúpeľov vo vani. (Síra, soľ, ovsené....)
Poznáš skin cap krém? Nie sú to kortikoidy a mnohým už pomohol. Kupuj ale cez internet a skus najprv vypýtať vzorku lebo je drahší.
Také ze oblečenie bavlna a prášok pre alergikov bez avivaze zrejme už vieš.
A histamin zmerajú na alergo.

hanah3007
12. apr 2022
Používateľ hanah3007 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od hanah3007.

@nikuskabee ja som si písala denne, čo syn jedol.. každú jednu maličkosť, čo dal do úst. Sledovala som ho ako reaguje. Kedy sa to lepší, kedy horší. Varila som mu aj obed do škôlky.
Produkt som napisala do spravy, keďže sa mi tu už stalo, že sa to niekomu nepáčilo verejne označenie a teraz vyzerám ako nedoveryhodna a asi vymyslena osoba 😂 Ponaučenie pre mňa.

@heidy222 ja som prestala natierať po upozornení mojej kamošky (lekárky), keďže nie som z fachu oprieala som sa spočiatku o to, čo povedal lekár.. ale keď mi začala rozprávať .. stensovanie pokožky, rakovinotvorné latky, a po "douzovani" si tam, kde pred užívaním, + robili sa mu biele flaky na pokožke po nich. Antihistaminiká tiež stav len zhoršovali.. síce ich úlohou je upokojiť, v čreve spôsobia presný opak..

martina8995
11. jan 2023

@matabb73 Dobry den. Prosim Vas z koznych testov Vam zistili alergie skrizene spojene s ovocim tu na SR a brezu? A ake ovocie ste mohli Vy a Vasa dcerka po ukonceni dojcenua?