Autizmus u 9,5-mesačného dieťatka
Ahojte. Mama 9 a pól mesačného špunta 🙂 v hrubej motorike je veľmi šikovný, sedí, plazi sa, stavia sa popri nábytku. Trápi má však jeho správanie. Buď bude obrovský flegmatik alebo má moja intuícia neklame. Ako malinké babatko bol úplne vporiadku. Nič zvláštne som nebadala. No postupom času , okolo 5-6 mesiaca som si zacla všímať že má vôbec nevyhľadáva. Nie je na mna nijak navizany. Ani na otca. Ráno keď sa zobudí ani sa na mna nepozrie, postaví sa v postieľke , a obzerá sa po izbe. To je tak každé ráno až doteraz. Led ho ukladám na poobedny spánok , ležím vedľa neho. Keď sa zobudí , hneď odo mna uteká, zas sa na mna ani nepozrie . Nemazná sa snami. Na meno reaguje celkom dobre si myslím. Očný kontakt má iba ak nie je na rukách , resp. v tesnej blízkosti . Inak uhýba pohľadu, a je pri tom nervózny. Na ruky sa pyta iba ak ho vyzvem a aj to sklony hlavu. Nechce nič opakovať po nás, ani papa nechce dať. Vadia mu dotyky, keď ho chytím za rúčku, hneď ju dá preč . Hračky ho zaujímajú, ale mám pocit že skúma detaily. Všetko škriabe. Pokazila sa mu aj chuť do jedla, trva to už asi dva mesiace. Najskôr musí ochutnať , pri tom place a potom doňho horko ťažko niečo dám. Aj mlieko začal odmietať. Máte niektorá babatko v tomto veku a nie je na vas akoby naviazané? :/ všade sa teraz rieši autizmus, mohlo by ísť aj o to? Ďakujem
Nic nepokazis ked to zacnes riesit..vela veci u deti vymizne ale ja vzdy hovorim, ze mama ti citi ked nieco nie je ok.,..navstiv psychologa, my sme zacali chodit v jednom roku, navigovala nas ako s nim pracovat...nas zase taketo veci vedel..aky bude velky, tapi tap, zakyvat a pod...
na meno reaguje a aj s tebou zdiela tvoju hru.
toto mi pride uplne v pohode a nic autisticke.
ine deti su zas extremne kontaktne, mozno az “nesamostatne” a potom je aj tu xy prispevkov vycerpanych matiek, ze dieta sa od nich nepohne ani na centimeter a co by za to dali, keby sa ich dieta hralo aspon chvilu aj samo…ziadny extrem nie je dobry.. podla mna mas na svoj vek normalne dieta.
ved skus sa teda skontaktovat s CVI, psychologom, ale take malinke dieta ti tak lahko na vysetrenie nevezmu a vsade su dlhe cakacky
šmankote, prečítaj si niečo o neurologickom vývine, takéto malé bábo si ešte ani neuvedomuje, že ono a mama nie sú dve osoby... odporúčam: https://media.libris.to/jacket/20411913_aha-ja-...
Chapem tie pocity, mala som podobne, zial mna intuicia neklamala. Tiez mi vsetci naznacovali ze to ja som ta premotivovana atd. Tazko posudit, ja verim ze su aj take flegmaticke deti ktore casom z toho vyrastu. Zial u nas sa casom tie obavy kt som mala ked maly nemal ani pol roka potvrdili..Ale pri mladsom zdravom som hned videla ze je v poriadku, a vlastne vsetky deti co som dovtedy poznala boli uplne ine ako moj prvorodeny a komunikativne.
A co sa tyka tej hry, aj moj reagoval na urcite hry, dokonca opakoval zvieratka a ked sa clovek velmi snazil a blaznil s nim tak nas aj vnimal a komunikoval. To nas presvedcilo ze ved je ok. Aj semtam zatlieska, aj sa semtam zahra s nami. S odstupom casu vidim ze to ozaj ok nebolo..
Je vo faze objavovatela, všetkoho zaujíma. Neboj este príde separacna uzkost a uvidis tu naviazanost na mame.
Co sa tyka jedla a apetitu, deti maju vzdy rozne obdobia, plus zuby rastu, nikdy nevies co je za tym, moznosti je vela.
A ano, aj povaha sa zacina pomaly crtat.
Porad sa s pediatrickou, uvidis, ale nemysli hned len na nieco zle, každé dieta je ine a inac napreduje. Neporovnavaj
@selest a aký presne bol? Čo robil? Ako sa správal? Tiež bol taky že vás nevyhľadával?
@enoula bodaj by si mala pravdu. Len ako píšem , jeho zaujímajú veci naokolo a nie ľudia. Sem tam si všimne keď sa snim niekto hra . Najviac má znepokojujú tie rana, keď sa prebudí. Ani nepátra po nikom. Hned chytá štítky na deke, škrabka na postieľku. Niečo blaboce. Ani keby si nečítam o autizme toľko koľko teraz tieto posledné dva mesiace, tak by som cítila že niwco nie je v poriadku za to jeho správanie. Nevie zdielat pozornosť , ani v maličkostiach. Že by sa pozrel na mna keď ho niečo zaujme, prekvapí. Zblízka akoby sa bal na mna pozrieť, resp. na hocikoho. Uhýba pohľadom. Som z toho na prášky lebo čakám druhé dieťa , a nemám kľud.
Uplne ti rozumiem❤️. Ja som teda citala, ze ak sa autizmus zacne prejavovat velmi skoro, to znamena do 1roka dietatka, tak sa prejavi prave v tom kontakte. A nech mi nikto netvrdi, ze taketo dietatko si nepozna rodica a podobne🤦..ze ho nepotrebuje..to ako moze nejaka matka, co ma zdrave deti tvrdit, vsak to vidiet, citit, ze dietatko inak reaguje na matku a inak na cudziu osobu. Mame 5mesacneho a dva dni dozadu prisiel svokor, maly ho este nepozna, tak si ho len obzeral obzeral, nevedel, co si mysliet. Na nas sa vyskiera od rana do vecera a najstastnejsi je pri mne. Inac, tiez som cakala tretie, ked sme riesili autizmus u syna, bolo to o to narocnejsie.. Velmi vam drzim palce
@denuss no veď toto mi nepríde normálne, aj keď je to moje prvé dieťa. Že ma nijak nevyhladava, neteší sa. Akože ukľudniť sa ukludni na mojich rukách, aj zaspáva tak. Ale to je celé. Snažím sa s ním čo najviac toho fyzického kontaktu zdielat. Ale zas nechcem nič robiť na silu. Len to že nemá ani 10 mesiacov a keď tie diagnózy určujú až okolo 3 roku , do vtedy čakať že čo, to sa zbláznim 😏
Nas bol velmi kontaktny, lebo vyhladaval polohu na rukach koli refluxu. Cize nacrukach stravil prvy rok. Ale bolo mu jedno kto ho drzi, vobec si nevsimol ked som isla ja alebo muz do prace. Netesil sa ked sme sa vratili, nezdielal pozornost, prosto nas mal len na naplnenie potrieb a bolo mu jedno ci mu to co chce dam ja alebo nejaka cudzia zena.
Ahoj ako ste natom dnes ? Riešime podobný problém
Keď ma dieťa 9 mesiacov, ma vyhladavat mamu minimálne pohladom, aj pri hrani, a pozerat na ľudi okolo. Aj ked sa zobudi, moj syn autista, ked bol bábätko, to nerobil tiež. A ked sa zobudil len lezal a pozeral do blba okolo, vobec neplakal, nehladal ma. Ale tak to sa ukaze neskor, ak sa pridajú dalsie veci v nasledujúcich mesiacoch
@skaja_111 ahoj. No vyzerá že je všetko okej. Očný kontakt stále nie je dobry ale neviem čím to môže byt. Teraz má už rok aj dva mesiace a rozumie skoro všetko, má rad deti, pekne sa hra tak uvidíme ako sa to vyvinie. Vy máte tiež podozrenie?
Ano, ako ste na tom dnes?
@katka533 povedala by som že všetko sa zlepšilo ako som písala vyššie len ten očný kontakt ako by sa bal na nás pozrieť. Akože pozrie sa keď niečo chce, keď na niečo ukazuje ale keď ho držíme na rukách tak sa na nás nepozrie, a keď sa pozrie tak sklopí pohľad. Tomuto nerozumiem
Tak to som rada že je to u vás lepšie 😊 no vieš čo u našej sa objavili stereotypne pohyby nožičiek, neviem ti to presne opisat ale toci s nimi v kotnikoch + sa pridalo že zatvára a otvára rúčky väčšinou keď sa začne hnevat, bola chorá cca pred týždňom a od vtedy prestala blabotat a celkovo sa ozývať, ja už hľadám všetko možné aj nemozne lebo včera na poradni u dr povedala že sú to autisticke črty, ale mame 7 mesiacov tak neviem čo čakať asi len sledovať ako to bude ďalej
@skaja_111 ako aj mne písali vyššie a aj mi hovorila doktorka že to je veľmi skoro pretože tie deti sa menia fakt každý deň. To krútenie nožičiek je u veľa deti normálne, kamoskin syn to robil to 15 mesiacov. To bľabotanie, mohla prestať preto lebo sa teraz sústredí na niečo iné. Akože ja som s regresom zatiaľ skúsenosti nemala s malým. Iba vyslovene to že sa nechce pozerať do oči. Potom to, že nebol na nás naviazaný. Ale to sa zmenilo. Teší sa keď prídeme buď jeden alebo druhy z niekade. A na tatina je naviazaný viac ako na mna. Ale netesim sa predčasne. Dúfam že to nie je to, na čo myslíme. A pevne verím že aj vaša dcérka si prechádza len obdobím. Ja som už z toho sledovania tiež na nervy. Mne doktorky (obvodná aj neuro) povedali že toto je veľmi skorý vek na zhodnotenie niečoho a že deti budú mat stále nejaké auti črty. Každé je iné. Nezdieľal pozornosť vtedy keď mal (podľa tabuliek) a z jedného dňa na druhy deň to prišlo. Ukazuje, pyta si, zoberie si sám, pozrie sa na mna keď niečo chce. Hovorím, mám obavy stále kvôli tomuto ocnemu kontaktu lebo vidím ako sa pozerajú iné deti do oči keď sú aj na rukách atd. On sa pozrie, aj keď sa bláznime, alebo ako som spomínala že aj keď niečo chce, alebo nie je na rukách ale v ohradke napríklad tak vtedy sa vie normálne pozerať. Akonáhle si ho zoberiem na ruky tak akoby sa bal. Tomuto nechápem fakt. A ešte stále má problém s nočným spánkom, neprespí od 4 mesiacov noc. Budi sa s plačom. Zaspať zaspí v pohode ale budi sa stále. No a aj to som čítala že take deti majú problém so spánkom . Tak neviem no
Úplne Ta chapem že si z toho pozorovania na nervy ja to robím posledný cca mesiac a niekedy už mám problém sama so sebou vydrzat
@skaja_111 prosím ako ste na tom dnes....
Prosím vás ako ste na tom
@veroniiika1206 stále je veľmi malý na to (nemá ani 2 roky) aby mu mohlo byt čokoľvek diagnostikovane, to je len "moderne" v dnešnej dobe hľadať u detí silou mocou autizmus...
@veroniiika1206 napíšte mi ss
Dobrý deň.
Mohla by som sa opýtať ako ste na tom dnes ? Lebo presne mám aj ja taký problém so synčekom, že keď ho máme na rukách tak sa na nás nechce pozrieť.
@mbiresova29 nebojte sa. Zo všetkého vyrástol. Ja už mám aj druhu a je taka istá. Vôbec sa nechce pozrieť. Keď je na rukách. Ale ten prvý už má skoro 2 roky a to sa nedá porovnať. Veľmi je šikovný. Teraz by chcel byt stále len pri mne, aj pekne udržiava očný kontakt. To podľa mna tie malé deti sú take no. 🙂
Ďakujem vám veľmi pekne za odpoveď 🙂 trošku ste ma ukľudnili 🙂 lebo tiež mám strach z autizmu uňho. Ale asi niektoré deti sú proste také a potrebujú na všetko dozrieť... Tak hádam sa to aj u nás časom zmení 🙂
@mbiresova29 a koľko má vaše babo? … fakt sa nemáte čoho bat. Tie detičky sa od malička inak správajú, tie čo majú autizmus. Ja som si to potom neskôr uvedomila , napozerala som si veľa videí. Veľa som sa natrapila a twraz si to vycítam.
Ako sa teda správalo vaše dieťa keď ste si mysleli že je autista?riešim to isté a mám strach

@rachel36a preto to chcem aj ja čím skôr podchytiť ak náhodou. Moj malinky na meno reaguje , aj sa na mna usmeje vždy, reaguje aj na hru ,,kuk, kde si?,, zatiaľ neukazuje, nevie dať papa, neopakuje po nás. Zatiaľ mi fakt ide len o to, že má nevyhľadáva, že je taký samostatný, že nepotrebuje objať, že nechce aby som ho držala za rúčku keď zaspáva. Zaujímajú ho detaily, štítky a podobne. Na všetko škrabká prstekmi. Viem že veľa veci robia aj iné deti. Len mne to príde cudne