icon

Autizmus v rodine- syn je autista

mama321
10. nov 2018

Ahojte, prosím vas, nie je tu nahodou maminka, ktora ma viacero detí a aj dieťa s autizmom, po prípade, či nepoznáte rodinu s dieťaťom, ktoré ma autizmus a jeho mladší súrodenci ho nemaju. Máme totižto syna s ľahším autizmom a narodila sa nám dcéra a prepadli ma obavy... konzultovala som to s dr. ktorá sa venuje čisto autistom a tá ma trošku upokojila, že za jej prax sa nestretla s rodinou, kde by bolo viac ako 1 autista,že mladší súrodenci sú v poriadku. Tak či sú tu také maminky. VĎaka

Strana
z2
charlie1980
13. nov 2018

@pininka Dg.autisticke črty neexistuje. Buď autista je, alebo nie je. Ak má autisticke črty/správanie, môže to byt klasifikovane ako sekundárny jav. Z inej dg.
Ešte aj ten AS - najfunkcnejsi sa prejavuje od útleho veku. Len si to matky nevšimnú, resp.pripisuju to nejakým obdobiam....všetko si vysvetlia spätne.

mama321
autor
13. nov 2018

@charlie1980 ty mas syna s PAS? .... a druhe dieta mas zdrave? Ak ano druhe dieta si nedavala ockovat?

charlie1980
13. nov 2018

@mama321 Prveho mam zatial neuzavreteho (5r). Ak, bude VFA. Druhy je ok, ma 2r. Druhy je uplne neockovany, ano. Prvy je do 1,5r ockovany.

mama321
autor
13. nov 2018

@charlie1980 nemali ste ziadne problemy ked neni ockivany? Nas sa zacal "menit"prave po ickovani...dovtedy povedal aj mama dede aj tata po 9ckovani nam pomaly ako keby odchadzal

charlie1980
13. nov 2018

@mama321 Nie....nasej pediatricke som to polopatisticky vysvetlila, ze ak by aj druhy mal mat nahodou PAS, potom nie je vhodnym adeptom na ockovanie. Ona to aj uznala s nevolou, ale myslim, ze sme sa pochopili.
Povedala som jej, ze ockovany bude potom, ked si budem na 100% ista, ze sa vyvija spravne. No teraz sme zostali pri neockovani definitivne.
Aby sme sa nepochopili nespravne. Autizmus s ockovanim do suvisu nedavam....avsak ak zaockuju potencialneho autistu, moze to dopadnut zle.

zuz02
13. nov 2018

@mama321 áno. Presne tak.

mama321
autor
13. nov 2018

@charlie1980 zle? Akoze v horsej forme sa mu to prejavi?

staleja
14. nov 2018

Dobrý deň. Nechcem nikoho ani stresovať ani strašiť. Poznám mamičku, som s ňou takmer každodennom kontakte. Má dve detičky. 7 ročnú slečnu - aspergerov syndróm a 5 ročného chlapčeka - detský autizmus. Obaja zrejme podedili po ockovi - pravdepodobne nediagnostikovaný asperger.

nicemary
15. nov 2018

@mama321 ahoj, my máme tri deti, prostredný syn ja VFA.
Teraz bude mať17 rokov. Pri dcére som sa veľmi bála, či bude zdravá, ale je v poriadku. Synovu diagnózu nám stanovili v čase, keď som s ňou bola tehotná, dovtedy nám asi tucet odborníkov tvrdil, že nie je autista.
Najstarší syn aj dcéra majú iba akoby niečo z autizmu v povahe, sú introverti a ťažšie si zvykajú na nové prostredie, ľudí, stresy a pod, ale nie je to nič strašné a zasa v inom sú nadaní.
Myslím, že najlepšia vec, ktorú môžeš urobiť, je veľmi sa venovať bábätku, veľa mu rozprávať, usmievať sa naň, túliť, hladkať, hrať sa s ním atď, aby sa jeho sociálne schopnosti dobre rozvíjali. Ja som to robila s dcérou, je kamarátska, a máme super vzťah /jasne, možno je to aj tým, že je dievča/
Inak je skvelá kniha "Prulom v autizmu" - o terapii sun-rise - určite ju odporúčam. Ja som už prečítala všetkom možné, ale táto nám naozaj veľmi, veľmi pomohla, synovi sa podstatne zlepšilo správanie, znížili sme mu dávky liekov / je psych. pacient/ . Škody, že sme ju nemali, keď bol malý. Vyžaduje to síce mnoho hodín práce s tým dieťaťom, ale stojí to zato.

lubik87
5. feb 2019

@mama321 ahoj 🙂 môj starší syn 6 rokov má veľmi ľahkú formu autizmu a mám dcérku má 1 rok je zdravucka 🙂 už používa zhruba 20 slov ukazuje komunikuje je to taký pricucok 🙂 nestrachuj sa ...držím.palceky 🙂

lapcacatko
19. feb 2019

Prosim vas a aky je rozdiel medzi autistickymi crtami a autistom

dilino
22. dec 2019

@nikachru veľmi zo ❤ti držim🙏kto to nezažil nikdy nemôže pochopiť že čo musite ako členovia rodiny zaživať ked je agresivny to musi byť veľmi ťažke.

maxxim
17. máj 2020

@mama321 ahoj, ak by si potrebovala nejake informacie a rady kludne napis rp. Máme v rodine ucitelku , ktorá vychováva autistov v specialnej skole.

noemi125
9. jún 2022

@mama321 dobry mozem sa spytat ake boli priznsky u synceka na autizmus? Dakujem

dada2025
13. okt 2025

Milé mamičky bojovníčky, našli by sa medzi Vami, aj pri Vašej zaneprázdnosti, také čo by boli ochotné online odpovedať na pár otázok na tému: Riešenie sociálnych problémov rodičov s autistickým dieťaťom na Slovensku a Anglicku❓️❓️❓️Rozhovor je anonymný ...Ďakujem za odpoveď, veľmi by ste mi pomohli..Želám všetkým pekný večer❤️

Strana
z2