icon

Časté ožarovanie (RTG, CT) u detičiek

mia132
12. apr 2023

Chcela by som sa spytat,ci ma niekto podobnu skusenost Syn (4roky)spadol na laket a poslali ho na pohotovosti na RTG,dali mu sadru,lebo to mal zlomene a potom kontrolny RTG,ci je sadra ok.O dva dni neskor chirurg povedal,ze to moze byt posunute a poslal nas na ct,na prvykrat sa nepodarilo,lebo sa akurat nadychol,tak az na druhykrat to vyslo ok.O tyzden neskor sme isli na kontrolny RTG, ale cez sadru nebolo na sminkoch vidiet zlomeninu dobre, tak mu dali dole sadru a poslali nas znova,pre istotu na RTG na oba lakte,aby videl,ako to ma byt.A ked mu potom dr. pozeral ruku,zistil,ze ma modrinu na zapasti a ze to moze byt zlomene,tak nas poslal na dalsi RTG,ten vysiel ale rozmazano,tak chcel rtg zopakovat,ale to som uz odmietla,nakolko sa mi zdalo toho ziarenia pre take male dieta uz dost...(5 rtg,z toho 3 v jeden den a plus opakovane CT).Myslite,ze by mohlo mat tolko ziarenia nejaky negativny efekt do buducnosti pre neho?bolo mi povedane,ze v dnesnej dobe su uz moderne stroje omnoho setrnejsie,s nizkou davkou ziarenia...no ale aj tak spm znepokojena.Dakujem za odpovede.
maiec ked mu potom dr pozera zapasti a poslal nas estw na rtg zapastia,ale ten bol rozmZ

Strana
z2
taktotedanie
13. apr 2023

@macatt neviem ale podla mna laket na pohyblivost ruky je dost dolezity ale vy ho asi nepouzivate 🤷🏻‍♀️

macatt
13. apr 2023

@taktotedanie trápne zo mňa robiť imbecila👍

taktotedanie
13. apr 2023

@macatt precitajte si svoje komentare a potom sa bavme o imbecilite

macatt
13. apr 2023

@taktotedanie treba si prečítať čo píšem🙈 veď dala som palec hore.. ani to nie je dosť fajn?

cafelatte
13. apr 2023

@vler Dobry den, ak sa môžem spýtať používajú sa na SK pri röntgene také akoby ochranné ťažké vesty ktoré chránia pacienta pred oziarenim tela? Lebo v zahraničí to používajú stále. Pýtam sa čisto len informačné pre seba. Ďakujem

mia132
autor
13. apr 2023

@vler prosim Ta,aka je cca davka pri tom rtg lakta pri takom malom dietati?viem ze pri dospelych je ta davka nizsia...a naozaj si myslis ze mu tych 5 rtg,z toho 3 v jeden den za sebou v priebehu 3 hodin a 2ct lakta ,vsetko dopoky v priebehu 10 dni neuskodilo?

hefo
13. apr 2023

@cafelatte Čo si pamätám, zvykli mi to dávať. Teda minimálne pri zubnom RTG - pri RTG hrudníka to pochopiteľne nejde a na inom som už veľmi dávno nebol.

vler
13. apr 2023
vler
13. apr 2023

@mia132 ja pracujem v usa a pridala som screenshot zo stranky cancer.org, neziskovej organizacie kt sa venuje rakovine. Neviem ci vies po anglicky ale je tam napisane ze jeden rontgen hrudnika zodpoveda ziareniu ktore kazdy z nas dostane za desat dni len z toho ze je vystaveny prirodnemu prostrediu. A kedze laket je mensi ako hrudnik, tak to ziarenie je este umerne mensie

vler
13. apr 2023

@mia132 takze rtg by som ani nepocitala. Ani jedno CT. Druhe za 10 dni je uz na zvazenie, ale riadila by som sa odporucanim lekara-odbornika a verila ze on ma vedomosti a skusenosti aby spravne vyhodnotil riziko oproti prinosu

nikelca
13. apr 2023

Skor by som sa desila opakovaných CT za sebou ako RTG - bežne sa robia 2 snímky naraz spredu a zboku popripade ak sa dieťa pohne. Ten jeden snimok hore dole nie je rozdiel zvlast ak uz ma za sebou cr ktore je kolko? Ako 100 snimkov za sebou? Ale Doktor toto vie, vidí kolko snímkov mal nie len pri nom ale za posledné obdobie a vie uvážiť riziko pred ziskom. Môj malý má problém s kĺbom a porovnávaciu snímku mu robia často zdrava oproti problémovej - čiže ani to ma neprekvapuje. určite by som rtg neodmietla lebo zo zle zrastenou kosťou naozaj nie su žarty.

vler
13. apr 2023
vler
13. apr 2023

Odbornici v USA uz pouzivanie olovenych viest na bezny rtg neodporucaju na zaklade najnovsieho vyskumu

andreatytler
13. apr 2023

@mia132
Je zaujimave ako malo informacii je bezne dostupnych o tejto problematike.
Celkom sa mi paci toto ak vies anglicky.
http://nuclearsafety.gc.ca/eng/resources/radiat...

https://www.cancer.org/treatment/understanding-....

Ujo Google vravi ze:
Rtg hrudnika – 0.1 mSv
Rtg ruky – 0.001 mSv
CT hrudnika – 7 mSv
Prirodne zdrojev v priemere – 1.3 - 3mSv za rok
Choroba zo ziarenia nastava pri 1000 mSv

V zdravotnictve neexistuje davka, ktora by sa povazovala za nebezpecnu. Vsetky davky v zdravotnictve su povazovane za bezpecne. Vsade sa pise ze lekar velmi zvazuje ci je RTG potrebny, ale tu sa mi natiska otazka. Do akej miery zaujima lekara zdravie pacienta o 20 rokov? Jeho ulohou je vyliecit zlomenu nohu a tak sa nebude obmadzovat tym ze o 20 rokov jeho sposob liecby moze sposobit rakovinu.

V jadrovej energetike je bezpecna davka 50mSv za rok. Pre tehotne pracovnicky 4mSv za tehotenstvo.
Cize by bolo treba mat 50 000 RTG ruky za rok aby to bolo tych 50 mSv. Skutocne RTG ruky je zanedbatelna davka, ale…
Vsade sa pise ze u deti je to inac. Jednak sa ich bunky delia rychlejsie a vo vacsom mnozstve a maju ovela viac rokov zivota pred sebou. Kedze rakovina zo ziarenia sa moze prejavit o 20 rokov, je rodiel ci ziarenie dostava 50 rocny clovek, alebo 5 rocne dieta.
Okrem toho sa zda ze RTG ziarenie ma kumulativny efekt, aj ked ani o tom som nevedela poriadne najst informacie. Cize to nie je o tom ze jeden RTG je len 0.001 mSv a tym to konci. Dalsie ziarenie pridava na moznych problemoch sposobenych prvym ziarenim.
Tiez tvrdenie ze viac ziarenia dostane clovek z prirodnych zdrojov ako z RTG a teda naco sa toho RTG obavat… no preto, lebo ak uz dostavam ziarenie prirodzene voci ktoremu sa nemozem chranit, logicky sa budem snazit dalsiemu ziareniu zabranit.

Je to velmi diskutabilna tema a je o tom malo lahko dostupnych a transparentnych informacii pre verejnost.

mia132
autor
13. apr 2023

@vler nooo praveze on mal to ct hned jedno za druhym,lebo to prve sa nepodarilo,kedze sa nadychol,ked ho to zosnimalo,to ct snimanie cele trvalo par sekund,ze to mu oziarilo len ten laket a ta davka ziarenia vraj bola nizka(370mGy na cm2).To ct potrebovali urobit aby vylucili posunutie a mozne vyklbenie, posunutie mierne tam je,ale netreba to operovat)..no a po tyzdni od toho ct mu vcera na kontrole spravili tie 3 rtg(vzdy 2 snimky) a dalsie toho zapastia som uz odmietla.

mia132
autor
13. apr 2023

@andreatytler ano,malo je tych clankov z aktualneho obdobia.Ked aj najdes nieco,je to tak max z roku 2012 abo 2013,cize stare clanky,v ktorych sa pisalo,ze mozu sposobit rakovinu.Jeden clanok som nasla z roku 2018,ktory to vyvracia,lebo ze povedat,ze niekto dostane rakovinu z par skenov,je asi taka pravdepodobnost ako ze zomrie pri autonehode a tiez ze hladanie pricinnej suvislosti medzi oziarenim a pripadnou chorobou je obtiazne...ale tak clovek naozaj nevie,ci z toho oziarenia nemoze za 20 rokov nieco dostat...preto som znepokojena,ze kolko oziarenia je este unosnych ,resp.ci radiacna zataz nebola prekrocena u neho.

euka210
13. apr 2023

@mia132 aj mne by sa videlo 3xden vela. Aj tie vysetrenia okolo...ale ked si pisala, ze to bolo komplikovanejsie a hrozila operacia, tak asi je dovod na caste kontroly, aby to bolo v poriadku. Mojmu 6r robili snimok zapastia a v pohode drzal rucku ako mal.
Ked som ja bola dieta, tak bolo pripustne tusim 2-3x za rok...ale to bolo pred viac ako 20r 🤷‍♀️

Strana
z2