icon

Centrálna tonusová a koordinačná porucha (hypotónia).

galib
13. mar 2020

Je tu niekto koho babatko malo taketo diagnozy? Nejake skusenosti, rady? Cvicime vojtovku. Mala ma 9mesiacov. Zatial len lozí, pekne sa otaca do stran, rotuje...Nesadne si sama, nestavia sa na nozky. Ake su prognozy?apgar mala 10-10-10 a sla von sekciou koli KP polohe. Velmi sa bojim DMO. Dakujem ❤️

Strana
z4
deedol
19. jan 2024

@andrea19841984 a na tie pasticky nikto nic nepovedal? lebo my sme vojtovkovali, kym taketo veci (asymetria, pasticky, hypertonus na dolnych koncatinach) neboli uplne v poriadku, nedovolili nam prestat skor.

andrea19841984
19. jan 2024

@deedol nebola som u primarky,bola som u tej druhej,povefala v roku ze chodit bude,ze mam sa zamerat na to mentalno,lebo ine deti su pei mame a on sa k nej ako cidzej rozbieha,..on mal vzdy skor rad cudzich…teraz s nim zacinam plavanie,chodim na to hranie,k spec pedagogicke,no uz velmi si robi co chce ,..snazim sa aj k logopedicke no stale mi dojde,ze to nestsci,veci stale brzdi ts hruba a jemna motorika i ked je to kusocek lepsie nez bolo

andrea19841984
19. jan 2024

@deedol on mal podozrenie na epi lebo mal motoricky neklud v noci,nic sa neukazalo no sme sa bali a citila som ze nemame prestat,bola to chyba no dali nam uz len bobatha,tie 4mes nam mohli pomoct a bol by dnes inde,no uz to nevratim,v 8mes sme skoncili,dali pobyt v axise a pozom zacal napredovat a tak som chodila dva razy do tyzdna len na bobath take valkanie na fitlopte v tetise,no vravim mali sme radsej vojtit,len uz som ho ani udrzšat nevedela

deedol
19. jan 2024

@andrea19841984 viem, je to narocne, ked je uz dieta vacsie. my sme cvicili intenzivne do 9m a potom este 2m "udrziavaco" 1x denne. v kazdom pripade by som skusala rozne moznosti (centra), ktore existuju, hadam vas niekde nasmeruju

chiara_elle
19. jan 2024

Baby, ja vas chcem povzbudit. Aj ked to vyzera zle, nakoniec to moze dopadnut velmi dobre.

Moja osobna skusenost: kvoli preeklampsii a nepostupujucemu porodu sa mi po cca 10tich hodinach kontrakcii narodila dcera v 39tt. Rodila som prirodzene, lebo ... mlada lekarka si myslela, ze to pojde.
Apgar skore vasich deti je super v porovnani s mojim pripadom: 1, 2, 5.
Neplakala, napila sa smolky, ozivovali ju 5 minut.

Co vam poviem, pocas tych 3 tyzdnov co bola na JISke som si precitala vsetky mozne clanky, preplakala noci a vsade mi to vychadzalo, ze s takym Apgar skore to bude DMO, postihnutie a celozivotne trapenie.
Od 6tich tyzdnov sme zacali cvicit Vojtovku 4x denne pocas 1.roka, sledovana u x lekarov, mala hypotonus - stale ma oslabene brucho ( cvici kvoli chrbtici) a ma ploche nohy.

Ale, vsetko robila cca tak ako mala, v 1.roku zacala chodit.
Teraz ma 10, tancuje, plava, chodi na gymnastiku, v skole vynika - ma same 1, uplne normalne dieta po vsetkych strankach: tak intelektualne ako aj co sa tyka socialnych vztahov.
Takze, vzhladom k tomu ake dramaticke to bolo pri porode, mali sme stastie.

Vzdy ked vidim nejake postihnute dietatko v dosledku porodu sa mi vsetko v pamati vrati a dakujem Bohu, ze sa z toho vylizala.

andrea19841984
20. jan 2024

@deedol dakujem krasne,no teraz len to harmony,no jevto slabota

andrea19841984
20. jan 2024

@chiara_elle kraasa,no my mame asymetriu i echolalie zlu celu pravu stranu,no ja neustale nestracam nadej,dakujeme za prispevok

kythos21
20. jan 2024

@andrea19841984 mali sme to rovnaké
Bolo z toho expresivna porucha reči vramci Nks a pravdepodobne aj DySpraxia
Maly napreduje ale ten rozdiel vidno
Dal sme ho do škôlky a najlepšie rozhodnutie
Veľmi ho to posunulo
Má 2,5 r kľudne mi napíšte Ss

Strana
z4