Chodili ste s bábätkom na fyzioterapiu?
Chodili ste niekto s bábätkom na fyzio? Malý má 4 mesiace a silnú preferenciu pravej strany, hlavičku má už úplne zležanú. Pediatrička nás posiela na Vojtovku, ale ja mám z toho hrozný blok, kamoška mi hovorila, že malý jej tam v kuse plakal a bolo to na nervy. Oplatí sa radšej priplatiť za súkromné centrum v Bratislave, kde robia Bobatha, alebo je tá Vojtovka fakt taká zázračná, že to mám pretrpieť? Nechcem nič zanedbať, ale tie recenzie ma dosť desia.
@anonym_autor ano, vojtovka je zahul na psychiku, ale asi pomaha... (v zapadnom zahranici sa to nerobi vraj, ale v nasich koncinach je to oblubeny nastroj). Sami sme si tym presli. Podla sestricky dieta vrieska preto, lebo pocituje dikomfort, nie ze ho to boli.
Urcite by som neodmietol liecbu, lebo "je to neprijemne"... su aj horsie veci.
Cvicili to s nim roky, kym nebol prilis stary na to a uz nereagoval na podnety... potom musel prejst na normalne cvicenie.
este na margo "nedavala to"... co budes robit, ak dieta bude potrebovat precistit slzne kanaliky nahodou... to nas poslali von a daleko na chodbu ked to robili u doktora... 🙂 🙂
My sme necvicili vojtovku len take obycajne cviky a tiez plakal. Casom si zvykol. Nemyslim ze ho to bolelo. Proste to bolo neprijemne zo zaciatku. Cvicte ale kym je dieta male. Cim bude vacsie tym to pojde tazsie.
@anonym_autor tiez sme chodili na vojtovku raz do tyzdna a doma sme cvicili. Tiez syn pri tom plakal ale to len preto ze proste nechcel byt v takej pozicii akej musel , nie zeby ho to bolelo. A teda mali sme naplanovanych 10 cviceny a absolvovali sme 7 lebo velmi rychlo sa mu to upravilo. A doma sme mali cvicit 3 krat za den. Cvicili sme 2 krat. Syn mal hypotoniu.
Chodili a moja skúsenosť,vojtovka pomôže ale treba brať aj do úvahy prínos a to ako dieťa zvláda
Moje dieťa to zvladalo veľmi zle a nemal vážnu diagnózu, že bez toho by to nešlo
No chodili sme ajtak,no potom rok a pol mal obrovský strach a stres z ľudí
Ale každé dieťa je iné a má inú diagnózu a závažnosť
ano chodili sme, tiez preferencia jednej strany, kazdopadne deti placu pretoze su drzane napr v jednej polohe alebo nutene do pohybu, je to normalne ale ano, miestami tazke ked pritom place. Nam velmi pomohli na fyzio a vzdy bolo vidno vysledok 😊
Ano cvicili sme 2 roky kazdy den dva krat. Lutujem, ze som to tiez odkladala lebo nasa pediatricka nemozna nevidela problem aj ked som ju nato stale upozornovala.Mala si zyvkla tiez jej to nebolo prijemne ale stalo to zato. Ziadny iny rychly fix neexistuje
Radsej nech bude zležana hlava,len nech neplače? Zjavne maš o vojtovej metide malo info,ked ju odmietaš. Ano,je to zazračna metoda,pomohla tisicom detí vratane takych,ktore by bez nej nikdy nechodili.
@anonym_autor dieťa bude plakať aj v súkromnom, su to cvičenia kedy musí používať svaly ktoré si skrátené a oslabené takže to dieťa nechce robiť. Treba vydržať a postupne bude menej plakať 🙂 určite choďte čím skôr lebo to bude horšie a horšie a privodite dieťaťu horšie problémy ako má teraz keď nebudete cvičiť. S pohybom súvisí aj reč neskôr 🙂
cvičili sme dlho predlho. Dokonca sme chodili do Olomouca. Veľmi nám tam pomohli. do Olomouca chodilo strašne veľa Slovákov. Cvičili sme 4 krát za deň - veľmi intenzívne. Tak ma vytrénovali že mi ponúkli či nechcem skúsiť cvičiť aj s inými deťmi.
Určite doporučujem, dieťa to vôbec nebolí - skúšala som doma na deťoch ktoré boli OK. Vyslovene som chcela vedieť aký majú pocit popr. bolesť pri cvičení.
@anonym_autor ano, vojtovka je zahul na psychiku, ale asi pomaha... (v zapadnom zahranici sa to nerobi vraj, ale v nasich koncinach je to oblubeny nastroj). Sami sme si tym presli. Podla sestricky dieta vrieska preto, lebo pocituje dikomfort, nie ze ho to boli.
Urcite by som neodmietol liecbu, lebo "je to neprijemne"... su aj horsie veci.
Cvicili to s nim roky, kym nebol prilis stary na to a uz nereagoval na podnety... potom musel prejst na normalne cvicenie.
@anonym_91c493 nerobí? Však vojtovka je pomenovaná po lekárovi z ČR Václav Vojta.
bol v nemeckom Mníchove - emigroval kedysi dávno. Tam mal svoj inštitút, tak sa mi nechce veriť žeby v Nemecku o tom nevedeli a necvičili. Bol tým známy.
Keby si išla do RS Corpus Olomouc, tak hneď v stupnej hale je jeho pomerne veľká foto. Chodia tam Rusi, zo Slovenska, PL, - s deťmi ktoré sú úplne ochrnuté a veria že im pomôžu.
@anonym_91c493 nerobí? Však vojtovka je pomenovaná po lekárovi z ČR Václav Vojta.
bol v nemeckom Mníchove - emigroval kedysi dávno. Tam mal svoj inštitút, tak sa mi nechce veriť žeby v Nemecku o tom nevedeli a necvičili. Bol tým známy.
Keby si išla do RS Corpus Olomouc, tak hneď v stupnej hale je jeho pomerne veľká foto. Chodia tam Rusi, zo Slovenska, PL, - s deťmi ktoré sú úplne ochrnuté a veria že im pomôžu.
@anonym_d48b66 v Rakusku lekar povedal, ze bud od toho v 80.rokoch upustili, alebo to vobec nerobili.. netusim... ako som kupil tak predavam... na spasmu konkretne pouzivaju botox, na ostatne neduhy netusim...
@anonym_autor chodila som so synom. Vojtovka. Áno vrieskal, ale pomohlo mu to.. to dieťa ti bude revať tak či tak, pri každom cvičení, resp. nepohodli ...
Nie je to príjemné ale hádam ti je zdravie bábätka prednejšie ako niekoľko minút plaču.
nechodila som, ale isla by som, aj keby sme nemali vyrazny problem. Fyzio casto najdu rozne problemy a ako som prednedavnom pocula a citala, tak nejake problemy sa tym daju aj do buducna poriesit. Nemusi ist hned o vojtovku, ale urcite by som sa tomu povenovala.
A ze deti placu? no placu, ale si treba trosku uvedomit, ze to pri vela lekaroch deti placu, pri vela veciach, ktore nechcu robit, nepacia sa im a aj tak to robime.. pre ich dobro. Poplace, ale ak mu to ma pomoct?? A fakt to potrebuje?
@anonym_autor neviem ako presne je to u vás ale my sme išli sukromne, fyzio počas jednej návštevy syna popozerala, pocvicila s ním a ukázala nám ako ho podporiť aby zapájal aj druhú stranu. Doma sme cvičili a krásne sa to zrovnalo a nebolo treba ďalšie návštevy.
Ale opakujem, neviem ako presne ste na tom vy, možno bude treba väčšiu pomoc. Každopádne tá fyzioterapia je skvelá vec a aj keď sa detičkám nepáči, tak má skvelé výsledky a stojí to za to. Držím Vám palce 🍀
Ano, cvicili sme vojtovku. Zijeme v CR a cvicila to s nami pani, ktora sa skolila priamo u dr. Vojtu. Neraz som tam stretla mamicky zo Slovenska. Pani hovorila, ze dokonca aj z vychodu k nej dochadzali.
Autorka, boli ste aj u neurologa, ci zatial nie? Syna odporucil neurolog a on priamo rozhodoval, aky druh cvicenia sa bude s dietatom cvicit - ci vojtovka alebo bobath.
@anonym_autor chodili sme asi dva mesiace, kvôli brušku. Mal aj cviky z Vojtovky, no dalo sa to zvládnuť. Cvičila som aj trikrát za den s nim sama doma, mne to fyzio vysvetlila tak, že jemu sa to nemusí síce páčiť, ale nebolí ho to. A hlavne, výsledky boli rýchlo.
Vojtovka, najmä ak nie je odôvodnená a dieťa nemá takú vážnu diagnózu, nemusí byť idealna. Veľa som o tom čítala a hľadala informácie, lebo nám ju dávali tiež cvičiť a nemala žiadny efekt. Až keď sa mi podarilo dostať sa do kvalitného súkromného centra, v kombinácii s neurologickou, kedy posúdili, že dieťa je ináč zdravé a nie je žiadny dôvod na Vojtovku a začali cvičiť Bobatha, sa to konečne posunulo. Nášmu synovi neskutočne pomohla aj osteopatia.
Čiže áno, Vojtovka je zázrak, ale zároveň obrovská škoda, že sa predpisuje u nás rad za radom na všetko.
Na druhej strane, s tak malým babom sa Bobath nemusí cvičiť ľahko, a musím ťa vopred pripraviť, že môže aj pritom plakať, a nemusí to vôbec trvať kratšie, práve naopak, na niektoré cviky potrebuješ možno viac času, ako pri Vojtovke.
Ja by som ti poradila dobre súkromné centrum, alebo kľudne aj nemocnicu, ak máte dobré oddelenie, kde ti poradia, čo bude pre dieťa najvhodnejšie.
Opakujem, Vojtovka nie je zlá vec. Nám ale konkrétne nepomáhala a bola bez efektu. Potrebovali sme iné cviky.
Syn mal ináč podobný problém, len on kvôli dosť silnému torticolisu (to nenapolohujes) a slabé medzilopatkove svaly, diastazu. Dá sa tomu pomôcť a choď čím skôr, uvidíš, že to bude v poriadku. Náš napokon nenosil ani helmičku, nebola potrebná, nejak sa nám to podarilo ešte otočiť. Prvý rok bol fuška, ale krásne sa aj rozštvornožkoval, úplne samostatne bez opory chodil ako 14 mesačný. Všetko je v poriadku, len sa toho neboj. Možno pre vás bude Vojtovka práveže dobrá. Porad sa a ries to čím skôr, lebo čím skôr začnete, tým rýchlejšie to máte za sebou. Nestresuj, užívaj si dieťa. Je to na nervy, ale nie je to nič strašné, dá sa s tým pekne pracovať.
este na margo "nedavala to"... co budes robit, ak dieta bude potrebovat precistit slzne kanaliky nahodou... to nas poslali von a daleko na chodbu ked to robili u doktora... 🙂 🙂
@anonym_91c493 ja tomuto nerozumiem. Myslim tomu posielaniu von. Raz je to moje dieta, chcem byt pri vsetkom a drzat ho. Aj pri cisteni kanalikov
Male babo bude revat pri oboch, pretoze je to nieco, co nechce, bie preto, ze to boli. A je to mega efektivne, aj my ame cvicili par mesiacov poctivo, a dobehli sme cely
@anonym_91c493 ja tomuto nerozumiem. Myslim tomu posielaniu von. Raz je to moje dieta, chcem byt pri vsetkom a drzat ho. Aj pri cisteni kanalikov
@majlo1234 neviem, asi maju skusenosti... nepomozes (je male) a "nechces vidiet"... pri operacii tiez nie si pritomna...
@majlo1234 na to je voac dovodov, napr. lebo vela rodicov robi vacsi cirkus ako deti, pritom treba sa sustredit na vykon a nie rodica riesit, su aj deti co v pritomnosti rodica robia vacsi cirkus alebo spolupracuju lepsie ked tam rodic nie je ( to nam napr skusenost pri dcere, aj na obycsjnom cviceni) atd atd. Maju skusenosti a netreba za tym hladat nieco strasne... su rodicia co v pohode hocico zvladnu a taki co nie. Ved aj tu mas v teme, ze mama nedava "cvicenie" atd...
@anonym_autor priplatili sme si, fyzio aplikovala koncept Bobath.. chodili sme 8 mesiacov (od 4. mesiaca). Pokroky boli, ale minimálne. Teraz od januára chodíme k inej fyzio, platíme 1/3 toho čo u predošlej, cvičíme Vojtovku, pokroky vidim obrovské. Tiež som sa toho bala, preto sme zvolili inú cestu, čo teraz ľutujem. Verím však ze všetko dobehne a zanedlho začne chodiť. (Fyziologicky zdravé dieťa, ma však oneskorený psychomotoricky vývin).
@anonym_d48b66 v Rakusku lekar povedal, ze bud od toho v 80.rokoch upustili, alebo to vobec nerobili.. netusim... ako som kupil tak predavam... na spasmu konkretne pouzivaju botox, na ostatne neduhy netusim...
@anonym_91c493 v Rakusku ju ozaj takmer nerobia…ale ich fyzioterapia nie je nič extra
A nič lepšie ako vojtovku pre také dieťa nenájdeš
Tak hlavnw pediater take deti už videl a nie jedno a ak nieco odporuča tak vie prečo. Keby bili dve rovnocenne spôsoby pomoci danemu dieťatku tak povie rodičom o oboch. Pediater odpiručal jednu,tu najvhodnejšiu.
@anonym_autor takže dieťa má úplne zlezanu hlavu, a ty das na reči svojej kamarátky? Žena, preber sa.
Sak zapni mozog .dieta plače lebo sa mu to nepaci . Keby vedelo rozpravat povie ti.
Ale nechaj ho tak s capatou hlavou len nech nereve.
Matka roka si 🤷🏼♀️

Vojtovka mi postavila syna na nohy. Ano deti pri tom placu. Ale dalo sa ro zvládnuť. Cvičili sme pol roka.