icon

Chodíte s chorými deťmi na ihriská?

28. jún 2023

Mamičky, ak máte choré deti, chodíte s nimi na ihriská medzi deti?
Nepýtam sa preto, lebo to robím ja, alebo že som hlúpa, len každý deň na ihrisku sú deti, ktorým z nosa tečú zelené sople, ktoré kašlu, dokonca aj ich mamičky sú choré, ale vraj doma by sa s deťmi zbláznili. Ale im pravdepodobne nevadí, že nakazia iné deti. A áno, momentálne je moje dieťa choré tiež, denno denne sa hrávalo s deťmi, ktoré kašlali, kýchali, soplili...Nerobím z toho vedu, len ma zaujíma, či aj vy idete s chorými deťmi von.

Strana
z2
cookie29
28. jún 2023

Ano chodime. Ale nezijem na Slovensku a tu sa z toho ziadna veda nerobi. Proste ziadne ked je dieta chore, treba ho drzat pekne v teplucku, ved aj bacilky a virusy maju radi teplucko 🙈

S teplotou by som nesla, respektive ak je nizsia, tak maximalne do kocika a previezt na cerstvy vzduch, ak nefuka a nie je horucka. Ale inak ano. Ale tu napriklad aj deti s kiahnami chodia do kolektivu, o sopli sa nebavime... je len par vynimiek, kedy dieta do kolektivu nesmie... a cuduj sa svete, v skolke/skole vacsinou nemaju vymeskane ziadne hodiny. Proste vybuduju si imunitu.

dadis
28. jún 2023

@nikpa Kiahne su najinfekcnejsie den az dva pre vysypom, dieta vtedy nenapadne pokasliava a virus siri. Preto je to taka rozsirena infekcna choroba, vsak 99% sa po vysype izoluje...no v tej dobe uz "inkubuje" polovica triedy v skolke 🤣🤣

autor
28. jún 2023

Ako som napísala, nerobím z toho vedu, len som sa nad tým zamýšľala...u nás som tiež videla detí namastené krémom, kiahne samozrejme, nepýtala som sa v akom štádiu, ale deti samé povedali, že sú to kiahne, keď sa moje zvedavé dieťa pýtalo, že prečo majú toľko "bodiek" a krém všade.
Samozrejme, že ja osobne dieťa "nedusím" doma, keď je choré (pokiaľ nemá teplotu), ale idem s ním len na prechádzku, dokonca za každého počasia, či prší, alebo fúka, dokonca aj na zmrzlinu 🤭

Ďakujem ešte raz za názory, ale vidím, že väčšinou je to OK ak je dieťa na ihrisku so sopľom a kašlom. Vážne neriešim, nie som z tých ľudí, ide mi čisto o názory iných.

cookie29
28. jún 2023

@nikpa Boze... tak teda netusim, kto tu je "hlupa mater" ci vseobecne "hlupy rodic"

Ako pise @dadis kiahne su najinfekcnejsie pred vysypom, este ked nie je ziaden priznak, Šíria sa kvapôčkovou cestou. Prave vtedy sa deti nakazia... Ked uz su vysypane, su infekcne menej - infekcna je ta tekutina vo vyrazke, a ked su vyrazky zaschnute, uz infekcne nie su. A v zahranici sa bezne s kiahnami, pokial dieta nema horucky, chodi do kolektivu. Ale na Slovensku by nejaky premotivovany rodic volal policiu?! Kiahne su detske choroby. Predskolskeho veku. Vtedy mavaju vacsinou bezproblemovy priebeh. Cim je dieta starsie, tym byva priebeh tazsi a u dospelych uz moze dojst aj k vaznejsim komplikaciam o tehotnych radsej ani nehovorim.

beata_k
28. jún 2023

Casom sa naucis, co je alergia a co zelene sople pod nosom, ktore su infekcne. Ja sa pratam prec z ihriska ak narazim na chore dieta. Staci jedno kvalitne kychnutie a o zabavu mas postarane.

autor
28. jún 2023

@beata_k Jasné, že sa naučím, určite sa tomu nevyhneme ani my 🙂 hlavne keď teraz nastúpi do škôlky, tak to očakávam.

Naposledy ku mne prišlo malé dievčatko, zelené sople jej tiekli až k brade..."teta, môžeš mi utrieť nos?"
Pozerám a otca mala o pár metrov ďalej, tak som vzala servítku a nos jej utrela. Čiže ja nie som taká, že by som sa tomu stránila, len minulý rok napr. som na ihriskách toto nevidela a tento rok to je bežné.

beata_k
28. jún 2023

Ja by som ju poslala za otcom. Urcite by som jej neutierala zele sople 😆

wayway
28. jún 2023

Nie nejdem

wayway
28. jún 2023

@cookie29 No kiahne nie je ok roznasat, my sme potrebovali pri netypickych stipancoch od komara potvrdenie od lekara ze to nie su kiahne, aby sme mohli do lietadla. Pre tehotne, ktore kiahne neprekonali a pre ich nenarodene deti su kiahne velmi nebezpecne.

autor
28. jún 2023

@beata_k to som ju za ním poslala, keď ku mne prišla, že potrebuje na záchod 😁

cookie29
28. jún 2023

@wayway ano viem. U nas bola v jaslickach epidemia ked sme mali letiet, presne viem o co ide. Ale teda je fest rozdiel, ci idem do uzavreteho obehu v lietadle alebo von na ihrisko.
A presne ako pises, pre tehotne su kiahne hotova katastrofa, ale presne pre to, je lepsie ich mat v detskom veku.
A vsetko sa da vyriesit. Ja som bola tehotna, ked v skolke mali epidemiu kiahni, ucitelka mi to povedala, hned pri prvom chorom a ja som pre istotu bola na test na protilatky, aj ked som vedela, ze by to malo byt OK.

a nehovorim o "roznasani" kiahni. Za ziadne kiahnove party a podobne nie som, a ked idem s kiahnami k doktorovi, tak zavolam a oznamim podozrenie, prave preto, ze tam mozu byt chore deticky a pod, ale na druhej strane izolovat dieta a drzat ho zavrete 2-3 tyzdne tiez nevidim dovod. Este raz najinfekcnejsie je pred vyrazkou. Takze ak som tehotna a kiahne som nemala, je na mne aby som sa chranila. Izolacia funguje na Slovensku ci v Cechach, v nemalo krajinach ide o par dni 2-5

maminkadeticiek
28. jún 2023

Ano,ak sa dieta citi dobre tak idem.Osobne sa takymto detom na ihrisku vyhybam,ale aj doktorka vravi,ze ak dieta nema teplotu vonku moze ist.Cize riadim sa stavkm dietata a tym ako sa citi nie inymi detmi a inymi mamami.Na kruzok by som nevzala ale vobku na cerstvy vzduvh a otvoreny priestor ano.

kristiii
28. jún 2023

Ja som toto tiež neznášala, deti so zelenými soplami a produktívnym kašľom na ihrisku. A nie, ani jedno z toho nie je príznak alergie. Áno, nie je problém ísť s dieťaťom von, ak je bez teploty, ale na prechádzku a nie na detské ihrisko, ak je plné detí.

autor
28. jún 2023

@maminkadeticiek no mňa zaujímali hlavne tie ihriská...možno som zle zadala otázku 🙂

lienka.7
28. jún 2023

Nechodím, a vadia mi matky ktoré chodia von na ihrisko s chorými deťmi (rozprávky o alergiach si môžu nechať pre seba, sama ju mam a viem teda rozoznať kedy je co).
A ano, vadi mi, keď sa také dieta doslova vykycha mojej malej do tváre. A nie, nie som precitlivena, ale keď decko doslova kašle ako tuberak, tak nech sa s nim laskavo prechádza mimo ihriska. Nie raz som ju na to aj upozornila. A cuduj sa svete, keď som sa ozvala ja, tak potom už aj tie ostatne... ale dovtedy cunami ako voš pod chrastou a len si medzi sebou suskali

autor
28. jún 2023

@lienka.7
Raz som sa stretla s tým, že napr. moja lízala lízatko a pribehlo dieťa, vytrhlo jej z ruky a začalo lízať. Mojej som dala nové lízatko a mamičke vravím, že to lízatko lízalo moje dieťa, nech to tomu svojmu vezme a vyhodí a ona na to, že veď to nevadí, nech si buduje imunitu 😳 toto by si dovolila svojmu? je to mimo tému, ale už keď si taká rázna, zakročila by si?

dadis
28. jún 2023

@autorka Uplne v pohode, moje deti s kamaratmi aj z jednej flase pili
@lienka.7 Zelene sople neznamenaju vacsiu infekcnost. Najvacsiu virusovu naloz maju priesvitne vodnate sople na pociatku ochorenia, ked sa hlien sfarbi do zlta, zelena a zhustne - je to znakom toho, ze inunitny system s infekciou zabojoval a v hliene sa nachadzaju mrtve biele krvinky, dieta uz tolko nekycha (aby infekciiu sirilo kvapockovou cestou) a je menej infekcne. Toto je normalny priebeh virusovej infekcie, len v 0,5% znamena takyto hlien bakterialnu infekciu, i ked tento mytus stale koluje.

mariazatkova
3. aug 2023

Mne osobne vadí keď som niekde s detmi a počujem druhé deti kašľať, soplit. Nepochopím nikdy takéto mamičky. Je to veľká neohladuplnost. Niektoré mamičky to podľa mňa zlahcuju a neuvedomujú si ze zbytočne roznasaju choroby a iné deti môže mať horší priebeh choroby. Bohužiaľ taky je svet.

pkgirl30
3. aug 2023

chodím s malým von aj keď je chorý ale nie na ihrisko, len na prechádzky kde viem že ľudia nechodia.

Strana
z2