Choré deti v škôlke v šatni
Mamičky, riešili ste niekedy nejaké naozaj choré dieťa v satni školke? Že ste povedali niečo rodičom alebo ste boli ticho?
Hovorim o naozaj na prvy pohlad dietati chorom s chorymi lesklymi ocami, s hrncovym kaslom a soplom. Nie o obycajnom sopli alebo kasli ktory moze byt aj po chorobe… Ja som este nikdy nic nepovedala ale hneva ma to a aj to ze ani ucitelky nic nepovedia a take dieta prevezmu.
(nie nebola to alergia, to dieta bolo chore a nebolo to prvykrat a ani prve dieta na prvy pohlad chore).
Ale bojim sa ozvat zase riadim sa tym ze sa snazim nestarat sa do druhych lenze ono to potom vlasne ovplyvni aj mna ked bude moje dieta zase chore zo skolky po par dnoch.
Aky mate na to nazor ? Byt ticho ci slusne nieco povedat aspon ucitelke?
@lianka123 ja neviem,mas pocit z mojho prispevku ze riesim predovsetkym druhych ludi? Ved pisem to, naozaj uprimne ze sa snazim byt empaticka, ale akosi v tomto mi to nejde.
Ty sama pises ze by si take chore dieta do skolky nedala- tak ako to mam neriesit? Vsak ja riesim moje dieta a nase choroby ale ked vidim realne ze od koho ho dostanu tak z casti je aj toto mojim problemom nie ?
Pozri,tvoj nazor je ze to neriešit - ok v poriadku,dakujem za tvoj prispevok a uz to nechaj tak lebo ospravedlnujes neodpravedlnitelne. Chore dieta sa aj samo asi citi blbo v tej skolke co myslis?
@beata_k 😰 bohuzial si myslim ze mas pravdu. Neviem prečo takto to funguje v tych skolkach. Ved vsetkym by nam bolo lepsie keby sme boli zodpovednejsi
Aj mna to stve, ale uz som s tym prestala bojovat. Ja svet nezmenim.
Nemam len jedno dieta a musim povedat, ze moje deti boli vzdy viac doma ako v skolke. Proste je to normalne a som rada, ze si to mozem popri mojej praci dovolit.
To chore dieta, co tam dojde, to chytilo od ineho choreho dietata, sa nenakazilo doma zo vzduchu.
Ako sa citi ine chore dieta?? Nie som jeho matka, netyka sa ma to. A ano, mame rozlicny nazor na to.
Snad bude to tvoje furt zdrave a vzdy ti v praci vyhoveju ak bude chore. Pekny den
@mima172 tvoje dieta z titulu predcasne narodeneho bude mat asi inu preddispoziciu sa vysporiadavat s chorobami. Cize ak skonci s obycajnym respiracnym ochorenim v nemocke, rak nema co v kolektive hladat, lebo sa nevie vysporiadat s beznou chorobou, popripade minikolektiv pre taketo deti. Ty sa musis prisposobit situacii, nie ostatne deti.
Akoze mna toto tiez uz zacalo riadne vytacat. Ze sa necitia trapne, ked im potom ucitelka vola nech si dojdu pre dieta lebo sa utapa v teplotach. A dojdu so slovami, ale ved mu nic doma nebolo.. jasne… treba to riesit
@lianka123 pre toto vela veci vo svete nefunguje lebo ved “mna sa to netyka”. Nech su vsetky deti hoci aj so sarlachovou anginou v skolke,ved matky musia robit s mna sa to netyka. Pekny den aj tebe s 2 babkami a HO ktora to teda absolutne riesit v praci nikdy nemusi a napriek tomu toto spravania oddobruje.
@beata_k ja proti tomu nebojujem. Dnesna situacia ma vykolajila ale asi je z prispevku jasne ze aj tak som sa neozvala a vidim ze aj tak by to asi nemalo zmysel.
vsak sa teda pohadaj v satni, ucitelka mozno napise jednu spravu cez edupage, urobis si zbytocne nepriatelov a buduci tyzden s mozes pohadat s dalsiou mamickou a takto to mozes riesit do aprila, kym tvoje dieta neostane bez kamaratov. lebo sa jeho mama musela ozvat
U nás to riešili vždy učiteľky. Choré deti nebrali do škôlky. Určite ak by to takto nefungovalo, picesala by som aj rodičovi
@lianka123 ano to je presne rada ktoru som hladala, dakujem 🙂
Neozvala by som sa, to dieta bolo infekcne uz 2 dni pred vypnuknutim choroby, takze deti sa od neho mohli uz davno nakazit…Aj keby do skolky chodili len 100% zdrave deti tak choroby sa tam sirit budu, su to deti ktorym sa buduje imunita. Skor by mi bolo luto dietata, ze ho daju chore do skolky, ale to uz je zodpovednosti/svedomi/okololnosti/moznosti jeho rodicov..
nie, nepovedala by som.a ani som nikdy nepovedala a aj u nas boli bezne chore deti v skolkach a neriesila som. starala som sa o imunitu svojho dietata a nie o sople a kasle inych deti. v zahranici sa nad soplom a kaslom v skolkach ani nepozastavia. v belgicku,francuzsku, nemecku podaju ucitelky detom aj lieky. nie je tam ziadna ocr a rodicia nemaju tolko dovolenky na sople a kasle. keby sa zrusila ocr aj u nas, tiez by to takto bolo.
Precitaj si tu par diskusii, kolko je tu zien samoziviteliek, so smiesnym vyzivnym, bez babiek a dedkov. Dieta so soplom a kaslom nechaju doma a o mesiac mu nebudu mat co dat jest, lebo pridu o pracu. Nie kazdy zamestnavatel toleruje ocr do bezvedomia. A ucitelky to velmi dobre vedia, preto privru oci nad chorymi detmi.
Dietatu davaj vyzivnu stravu, vela zeleniny, malo ho obliekaj, otuzuj ho v studenej vode, nech ma dostatok spanku. A sople a kasle inych deti ti budu fakt ukradnute.
@lianka123 Pletieš hrušky a jablkami. Moja malá skončila v nemocke 1x pred nástupom do kolektívu, nemala vtedy ani rok. Celkovo doposiaľ chorá 1x za rok. Deti narodené v termíne nikdy neskončia v nemocnici, áno?
Moja malá je zdravá baba a to, že ochorie, keď na ňu Zuzka, ktorej mama ju šlahne do škôlky so soplami po kolená, kycha a kašle celý deň, lebo majú vedľa seba posteľ a sú naj kamošky, tak zato ju snáď nebudem separovať od detí. Stačí, aby sme my maminy boli ohľaduplné. Sama píšeš, že si mala deti viac doma ako v škôlke, čiže nerozumiem prečo tak vyskakuješ. Ja viem, že vyššia chorobnosť často patrí k nástupu do kolektívu ale halóóó, snáď vieme používať sedliacky rozum a vieme, že choré dieťa do kolektívu nepatrí. Keď bola bububu korona, tak sa ľudia navzájom na seba pozerali, len čo si niekto 1x kychol. A teraz? Je zrazu ok priniesť zjavne choré dieťa do škôlky, tak to teda tlieskam 👏
@lianka123 tak ty si dobre mimo real, že 10 dní očr do roka. Vidno, že tú očr nepotrebuješ.
A to, že jedno choré dieťa nakazí 20 ďalších a z toho niektoré skončia aj v nemocnici, tak to je paráda. Jedna matka na očr ísť nemôže ale x ďalších kvôli nej áno 🤦♀️
@autor určite by som upozornila učiteľku.
Niektorí rodičia dokážu byť tak agresívni, že by som sa s nimi pred deťmi v šatni nehádala. Mne raz učiteľka volala, že syn kašle (má alergiu, mal na to aj papier, zo školky som s nim išla k dr a ta potvrdila, že je zdravý). A jeden premúdrelý otecko jej vytrhol telefón a nadával mi a teda poriadne. A úplne bezdôvodne.
U nás v škôlke choré deti vôbec neprevezmú. Ešte stále sa dokonca meria teplota pri vchode a ak ti vrátia domov choré dieťa, nemôžeš dva dni prísť - máš pozorovat doma, či z toho bude choroba alebo nie. Odporúčam navrhnúť riaditeľke. Inak minule na krúžku - na výtvarnej jedno dieťa kaslalo, tak som sa obrátila na mamu "azda nie ste chorí ?" podľa mňa normlane, nič zle v Tom nevidim
Učiteľka nemá kameru v šatni aby videla ze dieťaťu rodič utre sopel. Prevezme dieta lebo medzi dverami vie ťažko identifikovať chorobu, ale keď si všimne pocas dna, že dieťa opakovane kašle, polyhava, nechce jest vtedy rieši. Ako prvé sa meria teplota a bezodkladne ide domov len dieťa ktoré vracia, opakovane hnackuje alebo ma teplotu.
Co sa u nás neriesilo bol napr.alergický sopeľ a kašeľ po chorobe, ten vedel pretrvávať aj týždne.
Moja dcéra predškolacka ešte chorá nebola, ráno ju nosí manžel tak netuším v akom zdr.stave chodia ostatné deti a netrápi ma to. Starám sa o podporu imunity môjho dieťaťa.
@scila v AT je 10 dni do roka OCR
@scila vsak ma uz poucte o tej OCR, viem, ze mi to napriklad kiahne nevykryje... ja mam inak 100percentne preplatenu OCR do 2 mesiacov, cize vravim, ja to tu neriesim za seba. ale mam kamaratky, samozivitelky, kazdy den od 9 do 5 v praci, trasu sa o pracu, lebo kto im deti nakrmi, potraviny neunosne drahe, to iste benzin, byvanie. cize nemaju na vyber, dieta ide do skolky, rano ibuprofen a oni idu robit. nie, nerobia to radi, ale nemaju na vyber. toto je zivot. a potom tam dojde nejaka a zacne rypat tak to je fakt vyhra.. nevies, neries, bud ticho a zariad sa. to je moje heslo.
povedala a h*vno mi to pomohlo. rodic tvrdil, ze podla dr je dieta ok, rodicia podpisali vyhlasenie o bezinfekcnosti a ucitelka ma zviazane ruky. jedine sleduje stav. dieta ale nemusi mat teplotu ale siri vsade dalej chorobu. zial, rodicia su bezohladni a slabo preplacana ocr ich nemotivuje ostat s dietatom doma :(
U nás v škôlke to riešia učiteľky. Tak ako sa cez koronu merala teplota pri vstupe do triedy, sa deťom meria doteraz pri vstupe. A učiteľky už niekoľko krát otáčali zopár rodičov domov. Ak dieťa javí známky choroby (kašeľ, sopel, teplota) hijo domov alebo k lekárovi pre potvrdenie, že môže ísť do kolektívu. Je to aj v školskom poriadku.Virazne sa tým znížila celková chorobnosť.
@lianka123 tak si predstav, že mne ocr kiahne vykrila. Veď ocr je 10 pracovných dní (nie do roka) a kiahne sa 14 aj a víkendom preliečia natoľko, že dieťa už nie je infekčné.

Aj tak s takou materou nepohnes. Je si dobre vedoma, ze dava chore dieta do skolky. A ucitelka....mne bolo povedane, ze ved aj matky musia pracovat, tak co s tymi detmi maju robit 🤷 Aj ucitelky veselo prijimaju chore deti, si nemysli, ze si nevsimnu.