icon

Choré deti v škôlke v šatni

19. okt 2023

Mamičky, riešili ste niekedy nejaké naozaj choré dieťa v satni školke? Že ste povedali niečo rodičom alebo ste boli ticho?
Hovorim o naozaj na prvy pohlad dietati chorom s chorymi lesklymi ocami, s hrncovym kaslom a soplom. Nie o obycajnom sopli alebo kasli ktory moze byt aj po chorobe… Ja som este nikdy nic nepovedala ale hneva ma to a aj to ze ani ucitelky nic nepovedia a take dieta prevezmu.
(nie nebola to alergia, to dieta bolo chore a nebolo to prvykrat a ani prve dieta na prvy pohlad chore).
Ale bojim sa ozvat zase riadim sa tym ze sa snazim nestarat sa do druhych lenze ono to potom vlasne ovplyvni aj mna ked bude moje dieta zase chore zo skolky po par dnoch.
Aky mate na to nazor ? Byt ticho ci slusne nieco povedat aspon ucitelke?

sheila121
Odpoveď bola odstránená
mircalla
19. okt 2023

Pozri, pokial tvoje dieta chyti kazdy druhy sopel ci kasel, tak ma asi problemy s imunitou. Nemam to rada, ze rodicia pchaju chore deti do skoly, ale teda to neznamena, ze sme chori aj my. Proste nie sme. Takze ja toto neriesim. Vzdy sa niekto najde, skor davam a vzdy som davala doraz na budovanie imunity vlastnych deti ako sledovanie, kto kde zakasle.
Ked uz tak ucitelka, nie rodicia.

autor
19. okt 2023

@sheila121 nie ale ani astrologiu a viem ze mesiac vychadza v noci a slnko rano.

autor
19. okt 2023

@mircalla moje dieta nechyti kazdy druhy sopel. ale ok chapem tvoj prispevok 🙂
uz som z diskusie pochopila ze neohladuplnosť ostatnych sa ma prechadzat mlčanim. nebudem hovorit nikomu nič.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
aurora33
19. okt 2023

Autorka, ja by som sa ozvala a aj som sa raz ozvala. A čuduj sa svete, moje dieťa má kamarátov 😅😀

elanor
19. okt 2023

@lianka123 kde si prosim pocula, ze je ocr je 10 do roka? to mas teda riadne pomotane.

elanor
19. okt 2023

@nikdenikto ocr je 14 dni, uz nejaky ten piatok... len tak mimochodom

pohodacka03
19. okt 2023

Predvcerom v satni dievcatko v skolke tak kaslalo, ze sa skoro zadusila. Moja ju zacala napodobnovat. Tak som nadviazala debatu, ze aha obe kaslu... Mamicka hned spustila "nacviceny" monolog ze to je uz zdrava, ze sa doma liecila. Ja ze ok, ja len ze moj syn kasle tak isto ako vasa a lieci sa stale doma. Mamicka sa pakovala rychlostou blesku a zazerala, pricom som nebola utocna ani nic. Skor mi bolo toho dievcatka luto ze s takym kaslom do skolky. Ina situacia- hned druhy tyzden skolky mamicka vravi synovi: rychlo fukaj nos aby ta nikto nevidel a neze budes kaslat(neskoro zistila ze niekto vkrocil do satne). Zatial som sa teda neozvala, lebo minuly skolsky rok, ked to zacalo byt neunosne, tak pani ucitelky sa to snazili riesit(teraz je v inej triede). Ale, isiel ma slak trafit ked som odovzdavala malu do skolky a na zvitanie dostala pri objati od spoluziaka/cky zlte sople a kvalitne okaslanie 🤯. Ked bola jasne, ze dieta je chore, moja pravidelne vydrzala este 3 dni a bola chora aj ona(a nielen ona). Takto sme mali vsetci parkrat zapal priedusiek(aj mladsi syn a ja tehotna) a rozne ine pliagy, naposledy crevna viroza(vsetci doma vratane polrocneho). Dalsi priklad... den pred karnevalom 4 deti v skolke, na karnevale zrazu 12 deti => vsetky 4 zdrave deti boli potom chore...👏👍 Verim, ze su matky samozivitelky, neviem kazdeho situaciu a ano, choroba sa moze prejavit az pocas dna, ale vsetko ma svoje medze tolerancie. A pre rypalky, ano staram sa o svoje deti a ich imunitu, mozno keby to robila kazda mamka, tak by nebol problem

cecilia29
19. okt 2023

Ono je to asi zbytocne. To choré dieťa bolo infekčné už deň- dva pred tým a stihlo virus preniesť. Čiže ostatne deti budí zdrave-chore na základe imunity. Nikto nie je jasnovidec aby nechal dieťa doma 2 dní pred virozou.
Choré dieťa do škôlky nepatrí, už kvoli tomu dieťaťu samotnému, lebo sa cíti hrozne. Ale to nie je otázka tejto diskusie.

mamutka
19. okt 2023

Čo sa týka toho, že dieťa je infekčné dva dni pred tým, ako sa choroba prejaví, tak ok, nikto nie je jasnovidec. Ale je rozdiel, či to dieťa sa hra s pár naj kamarátmi v pohode a teoreticky ich ohrozí a či už prská, kašle a zasiahne tým doslova desiatky deti okolo seba, keďže su všade jeho sliny a sople rozprskane. Ja neviem pochopiť tu bezcitnost tvorov, ktorí ráno dieťaťu tlmia horúčku, aby ho strčili do kolektívu. To dieťa potrebuje pokoj, posteľ, čaj a opateru. Či je matka samozivitelka naozaj nikoho nemusí zaujímať. Prave pre to, že aj ostatné deti môžu mat len jedného rodica. Alebo doma niekoho kto ma zníženú imunitu kvôli rakovine napr.. Dnes bežná vec.

scila
19. okt 2023

@matkahelka nikto tu nehovorí o AT
@lianka123 tak pre tvoje info keď chceš vedieť očr je 14 dní a keď sa dieťaťu zmení diagnóza, že napr. dostane z tých soplov tvojej kamarátky zápal stredného ucha tak ďalších 14 dní. A aj každý mesiac. Ako sa na to pozerá zamestnávateľ tak to už je druhá vec. A tá tvoja krásna veta na konci, "nerieš, buď ticho, zariaď sa, by mohlo sedieť aj na tvoje kamošky. Aj tie sa majú zariadiť a nie nakaziť dieťa iným matkám samoživiteľkám...

mircalla
20. okt 2023

@autor Precitaj si posledny odstavec tvojho prispevku. Podla toho chyti. A nikde som nenapisala, ze to schvalujem, jasne som napisala, ze mi to vadi. Akurat ze, moje deti su chore mozno raz za rok, takze to nejako neriesim

aurora33
20. okt 2023

@mircalla tak to buď rada, moje dieťa je na všetko náchylné ( nie mojou vinou, poctivo sa snažím zlepšovať imunitu, bohuzial má ochorenie vďaka ktorému je imunita nižšia aj kebyže sa postavím na hlavu) a vďaka materiam, ktoré dávali do škôlky vyslovene choré deti sme si toho užili až až.

tana85
20. okt 2023

@mircalla predstav si, ze nemusi. dcera je velmi casto chora napriek tomu, ze vsetky vysledky a imunovysetrenia su v norme. proste si buduje imunitu pomalsie ako ine deti, vraj z toho vyrastie, ale to co iny prechodi nejak ju odstavi na tyzden

kalifka
20. okt 2023

Jáj toto bývalo u nás v škôlke na bežiacom páse, mala som na to nervy ale toto sa bude diať stále. Sú rodičia, ktorý nepôjdu na OČR, ani keby čo bolo... a nezaujíma ich čo druhý rodičia iných detí. Ja som sa VŽDY ozvala nielen rodičom, ale aj učiteľke som povedala. Doteraz si pamätám, ako jedna mamička dala do školy dieťa s kiahňami, a keď jej volala učiteľka nech si príde pre dieťa - jej odpoveď - budú to mať za sebou aj ostatné deti. Chlapec ich chytil a tŕpla som celý čas, lebo ja som ešte kiahne nemala ešte. A posledný zážitok so svadby - prišli hostia s dieťaťom potretím púdrom, lebo malo kiahne a mamička sa chcela zabávať a dieťa nemali s kým nechať.

misinka0611
20. okt 2023

Nie takto choré len soplavé a nie ja by som nič nehovorila. Myslím si, že na toto je učiteľka aby posúdila stav a následne aj cez deň zavolala rodičovi aby si pre takto choré dieťa prišiel.

paulita
20. okt 2023

@lianka123 Ale potom to ovplyvní všetkých. Lebo choroby sa roznášajú.

zuzudrnda
20. okt 2023

@lianka123 prepáčte,ale toto je jednostranny argument. Aj druhá matka môže byť samoživiteľka, ale je zodpovedná k iným aj k samotnému chorému dieťatu,ktoré sa trápi a nakazi personál aj deti v škôlke. Ti si odnesú do svojich rodín pozdrav od mamičky,ktorá si chráni prácu. Viete kto má v rodine malé bábätko, predčasne narodené, imunosupresivne, onkologického pacienta etc? Presne preto,že nikdy nevieme čím kto prechádza si nedovolím dať choré dieťa...áno a mám osobnú skúsenosť. Pohotovosť v nemocnici s 2mesacnym miminkom s nepriechodnymi dýchacími cestami,kde hadickou vyberali hlieny. Z "obyčajného" skolkarskeho soplika.

pericolosa
20. okt 2023

Ahojte, toto som ja riesila ked boli moje deti v skolke. Rodicom povedat mozes ale je im to jedno aj tak tam to dieta daju a ucitelke to tiez nema zmysel hovorit. Jej to je jedno, vlastne ked viac deti ochorie tak to je jednoduchsie lebo ich je menej. Ja som to riesila tak ze som moje dieta hned zobrala domov ked som videla v satni chore. Mohla som si to dovolit kedze som bola na MD. Moje dieta malo celmi agresivbe priebehy chorob a ucitelka o tom vedela tak sa nam atalo ze aj ona nam dala avizo ze niektore deti su tam chore. Hovorim o predskolakoch, mladsie dieta by som do skolky nedala ak by to nebolo potrebne (praca)

feb13
20. okt 2023

Myslim, ze ak dobre poznas danu rodinu, mozes im to povedat. V opacnom pripade povedz ucitelke, ona ak uzna za vhodne im to povie a moze sa odvolavat na to, ze "ostatni rodicia sa stazuju".
Nikdy nevies, co je za tym. Mozno ide o osamelu mamicku, ktora potrebuje chodit do prace a nema nikoho na strazenie dietata. Alebo maju zle socialne podmienky, v skolke sa aspon kuri a dieta dostane stravu. A moze to byt aj matka, ktora by to vedela riesit ale nechce sa jej, lebo rada sa dietatu zbavuje, alebo jednoducho nema zaujem. V tom pripade myslim ze sa ozvat treba, v zaujme dietata. Ale mala by to urobit osoba, ktora tie okolnosti blizsie pozna.

danielahamar
20. okt 2023

Ja by som sa ozvala, aj matke, aj učiteľke. Na toto som veľmi hakliva, keďže nemáva ľahký priebeh chorôb a môjho liečim poctivo 2tyzdne. A toto je jediná vec, kt. ma vie ozaj nahnevať v jasliach/v škôlke.

maciatkolulu
20. okt 2023

Vecny boj.....to už je až trápne o Tom pisat, ked vidíš ,že je dieťa choré,tak sa ozvi,hanbíš sa,či čo? Normálne sa opýtať,slušne. Alebo ísť za učiteľkou,na MK sa zbytočne pýtaš,okrem toho je tu asi 1000000000tem o Tom. Takže zbytočne ďalšia,kde sa bude buď pritakavat,alebo oponovať. Inak mamičkám chorlavych deti,predcasniatok atď. Radim ,ak ste doma,tak si nechajte tak malé a chorlave deti doma,imunitu im týmto neposilnite. A nie,nemusia si prejsť skolkarakymi chorobami. Mám tri a dve nechodili a žiadna chorobnosť neskôr. Ovcie mali prvý a druhý ročník a žiadna katastrofa,takže tomuto tiež nerozumiem. Ale každý nech robí ako uzná. Rozhodne sopel a obyčajný kašeľ nie je dôvod pn a ocr. Myslím,že každá súdna mama,by naozaj choré dieťa nechala doma....a keď nie,tak sa treba ozvať. Apropo,ja ráno tiež vyzerám dosť biedne🤣a to to neplačem niekde hodinu pred škôlkou....oči sklené,káva to o hodinu vyrieši....

michaela329
20. okt 2023

@pericolosa vieš čo, učiteľkám to jedno nie je, ale veľakrát sa už mohli stretnúť s tak agresívnou reakciou, že dieťa prevezmú a keď vidia, že to už nedáva, volajú rodičom - mnohokrát zbytočne a rodič príde po dieťa na záverečnú a ráno tam bude zase. Momentálne lezim doma s 39 horúčkami, som vychovavateľka a nakazili ma žiaci. Včera som jedného odovzdávala matke, ktorá nakoniec priznala, že v noci mal teplotu, ale ráno vyzeral predsa v pohode 🤦‍♀️ Ak budú mat učiteľky v tomto smere podporu aj od ostatných rodičov, veci sa môžu zlepšiť. A pre tie mudrlantky, čo tvrdia ako sa buduje imunita tymi soplami. Tu nejde o sople, ale choré deti, mne to trhá srdce, ked vidím ako polihujú v teplote a ja im pomôcť nemôžem.

nyusika
20. okt 2023

@michaela329 a nie je riešením oznámiť takúto exemplárnu drzosť na sociálku ? Ok - prvá ignorácia - napomenúť rodiča a povedať mu, že pokiaľ sa takáto situácia bude opakovať - rovno to nahlásite ?
Len tak nahlas uvažujem 🙂

michaela329
20. okt 2023

@nyusika to by sme nič iné nerobili. Btw: raz sme ohlásili tyranie, bitky. Socialka vyriesila prd, rodičia dali dieťa na inu skolu a my sme boli za zlé. Takže asi tak. Toto je podľa mňa skôr o spoločnosti a tlaku ostatných.

zuzkaemmka17
20. okt 2023

A keby len raz a ozvala som sa, lebo ma to stvalo, ze chore dieta to prechodi a my ostaneme dva tyzdne chori doma. Treba si stale predstavit, za za svoje dieta bojujem.

nyusika
20. okt 2023

@michaela329 nemaj pocit, že vy ste boli tie zlé.
Práve naopak - môžete byť rady, že ste to neignorovali.
Žiaľ, ani sa ti nevyriešilo...ale pre váš pokoj lepšie takto, ako hrať mŕtveho chrobáka.

Otrasné, čo za ľudí vychovávajú deti

zuzkaemmka17
20. okt 2023

A ucitelka mi neraz povedala, ze ona aj upozorni rodicov, no oni donesu chore dieta opat dalsi den, ze to najlepsie medzi sebou riesit, tak som riesila.

michaela329
20. okt 2023

@nyusika my sme to vydržali, v tej obci každý vie, čo je otec zač. No ale príležitosť nadávať na školu tiež mnohých poteší... A o tom sú aj tieto situácie, ja som vždy rada, ak sa ozvú rodičia, my tiež potrebujeme trochu podržať.