icon

Chorý novorodenec

9. júl 2023

Ahojte, mám 4tt bábätko. Ako sa doobeda zobudila, mala plný nos soplikov (až vonku jej trčali) a trochu pokašliavala. Noštek som jej odsala, kvapla Libenar. Je ešte niečo čím jej môžem pomôcť?
Aj dosť mliečka vyvrátila, čo ona nezvykne. Môže to mať súvis? Ďakujem za odpovede a rady.

Strana
z2
yoxinka
9. júl 2023

Ako … z toho Libenaru netreba robiť neviem čo, to je fyziologický roztok. Bábu to nespraví nič, aj keby mu to dávaš 5x denne neviem aké množstvo. Môžeš zavolať lekárke, poradiť sa, ale určite by som nešla s novorodencom na pohotovosť, lebo má sopel 🤦‍♀️ ako tu niekto radí. Aj také malé detičky môžu lieky, zase netreba sa toho tak strašne báť. Moja tretia schytala svojho času voľačo od súrodencov, pekne sa jej to namixovalo a bolo to celkom peklíčko. Mala 7 týždňov, brala panadol, kalciový sirup, Fenistil kvapky, Ventolin a k tomu 3x denne inhalovala. Doktorka mi na kontrole povedala, že ma s ňou neposlala do nemocky len kvôli tomu, lebo to bolo moje tretie dieťa a už som v týchto situáciách dokázala zachovať pomerne chladnú hlavu. Že keby som prvorodička, ani ma nepustí domov, rovno by mi volala sanitku. Takže dieťa bolo na tom celkom blbo a brala slušný mix liekov, hlavne ten ventolin, to je celkom masaker … ale tak keď sa dieťa dusí, človek si moc nenavyberá 🤷‍♀️.

lucia13022023
9. júl 2023

@yoxinka ja som veru ze utekala na pohotovosť ze ma dieťa "len sopeľ" a zistili mu rsv a kadejaké bacily.. Doma som nezistila akú má saturaciu a ze potrebuje kyslík. Ale dobre, bol február, chorôb bolo plno, ja prvorodicka... Len určite netreba zlahcovat stav. Predsa je to male babo. Ono keď sa na to pozrieš tak, že fakt ísť medzi chorých do nemocnice alebo kdr len kvôli sopku je zbytočnosť, len nikdy nevieme ci to len sopeľ.. Ja po minulej skúsenosti radšej nepodceňujem njc 😁

anna393
10. júl 2023

@e1i no a dcerke dr.navrhla 1,25ml. nasla som to nakoniec 😉

jana_eyre_2
10. júl 2023

Libenar je fyziologický roztok, čiže to je akoby sterilna voda navyše s vhodným kvapkadlom, určite lepšie ako prevarena voda z vodovodu.. pre novorodencov je to veľká pomoc, pretože prečistí nostek.. ak sú opuchnuté sliznice že sa bábätku ťažko dýcha, tak pomôže nasivin pre novorodencov, je len lokálny, čiže neurobí nič zle, pôsobí len v nose.. základ je precistovat nostek, aby vírus ktorý sa dostal do nosa neklesol ďalej do tela, lebo to už môže byť problém - malé bábätká ľahko dostanú zápal priedušiek, alebo ušiek.. zažila som pri 2m bábätku zápal priedušiek a bolo to dosť náročné, mal aj nízsiu saturaciu.. takže treba hlavne čistiť nos a nebáť sa libenaru, ten naozaj neublíži a doktorka ti poradila dobre..

autor
10. júl 2023

Ďakujem za rady. Doktorke som volala, zatiaľ netreba prísť. Vracanie sa neopakovalo a dnes ráno som jej vysala minimum z nošteka. Libenar jej mám dávať aj 10krat denne, že sa netreba báť a pre istotu mať doma Nasivin, ak by sa jej upchal a nevedela by dýchať. Tak dúfam, že to bolo len niečo jednorazové a už bude dobre. Dýcha čisto a ani dnes ešte nekašlala 🤞🤞🤞🙏🙏🙏

skeblicka77
10. júl 2023

Autorka pre také malé bábo veľa možností ani nie je, ako píšu vyššie,libenar, poprípade inú morskú vodu,ale nie vo forme spreju , to hovoria aj v ORL ambulanciach. Pre deti do 1 roka je do nosa len Nasivin a potom zarabane kvapky od lekárky. Js by som konzultovala s dr teraz po telefóne a uvidíš, čo ti povie

lucia13022023
10. júl 2023

Super, hádam bude už len dobre ☺️

Strana
z2