Chorý novorodenec
Ahojte, mám 4tt bábätko. Ako sa doobeda zobudila, mala plný nos soplikov (až vonku jej trčali) a trochu pokašliavala. Noštek som jej odsala, kvapla Libenar. Je ešte niečo čím jej môžem pomôcť?
Aj dosť mliečka vyvrátila, čo ona nezvykne. Môže to mať súvis? Ďakujem za odpovede a rady.
No chytila nejaky infekt, zajtra rano k pediatricke... odsavat, kvapkat teplu vodu, pockat 5-10 minut a poriadne odsat, na preplach nosteka je asi este primala. Zvysok podla vysledku od lekara.
@anjelicek26 takže jej mám odsať, kvapnúť a znovu odsať?
Najprv kvapnut, potom odsat, som to asi blbo napisala... ta tepla voda rozpusti sopliky a potom lepsie odsajes.
@anjelicek26 takže ju prevarím, nechám trochu vychladnúť a kvapnem? A teda Libenar nemám dávať?
Takemu malemu davaj bez dohovoru s lekarkov len vodicku... zvysok zajtra preberte s lekarkou.
@anjelicek26 no práve pediatrička nám kázala kúpiť Libenar ako must have na prvej poradni, v prípade, že by začala mať sopliky, preto som jej to aj kvapla hneď.
Ďakujem veľmi pekne za rady. Ráno hneď zavolám lekárke, kedy môžme prísť.
Libenar môžeš dávať, ten môžu deti od narodenia ... čo sa týka zvracania, zrejme má bruško plné hlienov, ktoré prehĺta, vtedy deti zvyknú zvracať ... existuje aj čosi od nádchy pre takéto maličké detičky, myslím Nasivin ten najslabší ... a dávaj ju do vyvýšenej polohy, aby ju tak nedrhlo na kašeľ.
Libenar mozes, to je len morska voda. V podstate som chcela napisat to co @dzulli1980.
Dcerka ked mala 4 tyzdne tak mi lekarka na hrdielko poradila mucosolvan zda sa mi ze 1ml. Alebo sa pozrite na obale kolko moze podla vahy 😉
je to malé bábo... ak nabehnú teploty tak smer pohotovosť ešte dnes...
inak určite zajtra k lekárovi...
Určite by som bez doktorky nič nerobila, jedine odsat sopliky. Kvpanut libnear, počkať cca 10minut, odsat a Kvpanut znova, aby sa babanku zvlhcila sliznica. Zajtra choďte k dr, nedávaj nič na kasel ani na hrdlo ani nasivin. Vswtko so súhlasom dr. Bez nej by som nerobila nič. Pri horúčke niečo od horúčky ale inak by som asi počkala na zajtra. Ak bude veľmi zle, radšej na pohotovosť, predsa je to ešte malinke babo.
@lucia13022023 a co sa tyka zvracania, je to kovli hlienon co poprehlta. Čiže zvýšená poloha určite.
@anjelicek26 Cistu vodu do nosa? Cista voda sa do nosa nikdy nedava,pretoze to extremne stipe,az pali. VZDY sa tam dava len fyziologicky roztok. A to prave Libenar je.
@deti95060810 to určite pôjdeme ak jej vyskočia. Dala som jej ten Libenar po vysatí, napapala sa, trošku vygrcla (ale menej ako predtým) a odvtedy je spokojná. Aj noštek nám teraz ostal čistý, tak snáď to nebude nič vážne. Každopádne doktorke budem volať určite ráno.
@lucia13022023 áno, budem to s ňou ráno konzultovať v každom prípade. Lieky ako také jej zatiaľ určite bez odporučenia dr dávať nebudem
Áno, tak to ma byt☺️ novorodencovi by som sama od seba nič nedávala.
@iwesska Nam vzdy vraveli Len cistu prevarenu vodu.. a to x rokov a tri pediatricky...
Nasivin pre babatka sa moze podavat aj uplne malym - v pribalovom letaku je uvedene, ze do 4 tyzdnov veku sa podava 1 kvapka 3x denne, od 4 tyzdnov do 1 roka sa mozu davat 1-2 kvapky 3-4x denne. Je dobre nakvapkat po odsati hlienov, nechat posobit, nech odpuchnu sliznice a o nejaky cas odsat znovu. Pri odsavani riedit hlieny Libenarom.
Doktorke staci zavolat urcite nebude treba ist s tak malym dietatom. Aj moj mladsi syn sa nakazil od starsieho ked mal asi 5tyzdnov, sople odsavat odsavat s libenarom to je spravne, ak by mal extra zapchaty a zle sa dychalo existuje jedine nasivin od narodenia ale ked sme ho zhanali my mal vypadok a nebolo mozne ho zohnat zvladli sme bez neho. Teplota do 38 nic nerobit len vela mliecka... nad 38 na pohotovost tam mu to zrazia lieky do 3m by nemalo doma na teplotu.. my sme mali 38.2 najviac nejak sme vydrzali nesla som nikam len kojila kojila odsavala. Nas mal aj vytok z ociek je to normalne ked maju sople babatka kedze je to cele prepojene na to nam predpisala len po telefone kvapky.. a do par dni to bolo ok cize vela moznosti nie je pokial nie je vysoka teplota treba len vydrzat... 🙂
@anjelicek26 Zaujimave,lebo to babo to musi extremne stipat chudatko. To museli byt nejake stare skoly. Este aj v navode pri nosovych konvickach je pisane,ze nepouzivat cistu vodu. Staci,ze si pri sprchovani sprtnem do nosa a stipe to ako slak.
Libenar neublizi. Od prichodu z porodnice sme pouzivali na cistenie nosteka a bez ujmy.
@iwesska Fakt netusim, ja Si preplachujem Len cistou vodou s konvickou a nikdy nejaka Drama😅 A pedina Ma 40 nasa aktualne😅
@e1i ako ste ho používali? Raz denne preventívne alebo? Lebo dcérka má od narodenia dosť šušníkov, vyberala som vždy vatovou tyčinkou, tak by som jej to asi aj ja čistila preventívne, ak to je možné.
@timea233 ona si mliečko pýta sama každú chvíľu, už som včera mala pocit, že nám začal rastový špurt. Takže toto nie je problém. A už chvalabohu ani nevyvrátila odvtedy, len v rámci normy. Ďakujem za skúsenosti. Dúfam, že aj Nasivinu sa vyhneme, do takého malého telíčka nechcem ešte dávať chémiu, ak to nebude nevyhnutné
Ja som 5 dňovému mala nakázané vytierať nos vatovou paličkou namočenou v tom najslabšom Nasivine. Keďže nevedel dýchať ústami, nebola iná možnosť, musel mať voľný nos.
@thoughtfulweirdo to mi znie prijateľnejšie ako striekať. No uvidím najprv čo nám doktorka povie ☺️
Treba si uvedomit, ze Nasivin je len lokalny liek, navyse v tom babatkovskom je len nizka koncentracia ucinnych latok.Ak budu sliznice opuchnute a hlieny nebudu odchadzat nosom, budu zatekat a hrozi zapal hrdla ci priedusiek. A k tomu sa pridruzia teploty. Potom uz budete musiet davat lieky od teploty, mozno aj antibiotika. A to ina chemia.
Raz denne nakvapkat,pockat,odsat. Ak bolo treba aj viackrat denne ale vacsinou stacilo raz.
Daj libenar pockaj odsaj a striekni nasivin detsky
Na vecer fenistil kvapky na odpuch sliznice
Prevarena voda ti nic nepomoze

Ešte doplním, že aj očká má také slzavé akoby. Teplotu nemá zatiaľ.