Chudokrvnosť

elka1959
29. jún 2015

Prosím Vás má niekto skúsenosti s ťažkou anémiou hemoglobín 78 u sedemmesačného dieťaťa.Nám nasadili liečbu a po týždni kontrolý odber. v prípade ze sa nebudúdvíhať hodnoty hrozia nám transúziou. Nie je transfúzia pre tak malé bábätko nebezpečná. Mojej kamarátke v detstve asi pred 20 rokmi bolo podané železo
injekčne. Robí sa to ešte teraz, alebo už len transfúzia ktorej sa veľmi obávam. po narodení dieťa veľmi dobre priberalo, na preventívke stále bola v najvyšom percentile.

gabrielita1610
29. jún 2015

my sme mali hemoglobin 89 ,brali sme maltofer kvapky ,vsetky zubky sa nam pokazili ,ale hemoglobin sa upravil na 124 a uz tak ostal ,poznam mamicku co synovi tiez dali transfuziu do 1r a bolo to bez problemov

marcelatje
29. jún 2015

@elka1959 Neviem ako je to s podávaním železa injekčne, ale ja som malej železo zvýšila stravou. Na nete som našla potraviny s vysokým obsahom železa a tie som pripravovala denne. Skús aj Melasu

gabrielita1610
29. jún 2015

@marcelatje aj my sme skusali hocico ,no tak nizky memog. nedvihnes stravou

kkl82
29. jún 2015

ja by som sa pokusila ist co najprirodnejsou cestou, zelezo v pripravkoch je vacsinou z rudy a malokedy je uplne ciste bez inych tazkych kovov, nehovoriac o tom, ze sa horsie vstrebava nez zelezo vyskytujuce sa v potravinach.
7-mesacne uz pravdepodobne papa nejake prikrmy. takze si nastuduj, co vsetko obsahuje vysoke davky zeleza a zarad do jedalnicka. a samozrejme, nezabudaj kombinovat s potravinami, ktore obsahuju vitamin c, zelezo sa s nim lepsie vstrebava. alebo podavaj nejake c-cko vo vode na pitie.
mozes vyskusat podavat aj cviklovy olej (napr. od firmy biopurus), domiesavaj do prikrmov. ak dietatko nema reakciu na cviklu (co je malo pravdepodobne, je dobre znasana vo vseobecnosti), nebude mat ani na tento olej.
poslednou, ale ucinnou formou, ako dostat do dietatka taketo prirodne zelezo je formou vyzivovych doplnkov, ktore su "food based", tzn. ziskavaju sa z potravin (ovocie, zelenina, riasy). osobne mam dobre skusenosti s raw zelezom od garden of live (jedno balenie stoji cca 11 eur z iherb.com). je ciste, vyrabane z bio potravin, da sa vysypat do prikrmu, len akurat pri takom malom dietatku pozor na alergeny. podla mna je ale alergicka reakcia menej pravdepodobna ako neziaduca reakcia po podani preparatu ziskaneho z rudy ci mozne rizika pri transfuzii.

seahorse27
30. jún 2015

Deti, ktore po porode velmi rychlo priberaju, maju velky nabeh na anemiu. Kedy ste zacali prikrmovat? Nemali ste silnu zltacku? Aj to byva spustac anemie. Ja som mala s dcérkou takyto problem - pri narodeni 3-kila a silnejsia, neustupujuca zltacka (az do 3 mesiacov), plus velmi rychlo rastla a priberala - výsledok anemia. Brali sme Maltofer, kyselinu listovu a este nejaky B-vitamin (uz si presne nepamatam aky, bolo to pred 6 rokmi). Na odporucanie pediatricky sme zacali s príkrmami od ukonceneho 4. mesiaca napriek tomu, ze bola plne dojcena a vtedy sa to akoby zázrakom upravilo, uplne aj napohlad - hned mala cervene licka, predtým bola najskôr ako citronik, potom zasa bledulka 🙂 Treba co najskôr zacat davat masko - najma hovadzie.

elka1959
autor
1. júl 2015

@seahorse27 je ešte stále kojená prikrmovať som ju začala až na odporúčanie lekárky keď mala 5,5 mesiaca
postupne podľa odporúčania, najprv zeleninku, ovocie , mäsko atd. V pôrodnici mala zvýšené hodnoty bilirubínu, ale nebola ani pod lampou, po 5. dňoch prepustená domov.
Ja len nechápem tých lekárov, prečo keď vidia, že dieťa tak rýchlo rastie a priberá a potom po štvrtom mesiaci už je slabý prírastok na váhe,neodporučia prikrmovať aj kojené dieťa. Zodpovedala tabuľkám podľa ktorých sa riadia, tak načo urobiť nejaký KO.
Myslím si, že lekár by sa nemal pridržiavať len tabuliek. Už ten slabý prírastok jej mal niečo povedať.

mojong
1. júl 2015

@elka1959 citala som prispevky vyssie a mna este napadlo, ze ako pises ze je este kojena, .. .. ake mas ty hodnoty zeleza? ak mas nizke do materskeho mlieka tym padom tiez nejde dost, mozno by to slo zvysit aj touto cestou u dcerky keby prijmala viac zeleza od teba,....ale to je len moj postreh.

sense
1. júl 2015

chcu vymienat krv alebo podat zelezo infuziou? ak je kojena skus zvysit ty zelezo v strave popr. tabletkovou formou...

seahorse27
1. júl 2015

@mojong materské mlieko celkovo obsahuje velmi malo železa, ma aj nízku vstrebatelnost, bábätko čerpá pocas výlučného dojčenia zo zásob, ktoré si urobilo ešte v maternici.

mojong
1. júl 2015

@seahorse27 dakujem zas som mudrejsia 🙂 nikdy som to priznam sa nestudovala ako to je, len mi prislo prirodzene ako isty zdroj pre babo aj tato forma.

seahorse27
1. júl 2015

@elka1959 naša dr. videla, ze je mala nejaká bleda a hneď jej robila KO. Ona tiež nemala nejaké vysoké hodnoty bilirubinu, bola síce 1 den v pôrodnici pod lampou, ale išli sme domov normálne na 5.den. Len sa jej ten bilir. pomaly odbúraval, bola dlho žltá a hneď potom biela ako stena. Priberala však stále pekne, nezastavilo sa to tak, ako u vas. Ale ona brala to železo a vitamíny od 3.mesiaca. Podľa mna by vam pomohlo skoršie prikrmovanie. Škoda, ze to vaša dr. zanedbala...

martina1305
1. júl 2015

cucoriedkovy Narosan - multivitaminovy sirup obsahujuci zelezo, ktore sa dobre vstrebava, nezatazuje zaludok, nekazi zubky, nespôsobuje zapchu. bez neziaducich ucinkov.

elka1959
autor
1. júl 2015

@marcelatje môže také malé dieťa melasu

elka1959
autor
1. júl 2015

@kkl82 berieme maltofer a kyselinu listovú, aj kombinujem to s C, ale mi odmieta papať,veľmi málo do nej niečo dostanem. Neviem či je to tým železom. Snažím sa jej dávať po menej a častejšie. Som z toho úplne na dne.

marcelatje
2. júl 2015

@elka1959 názory sa rôznia niekde píšu tak niekde tak, ale ak môže také malé dieťa Maltofer tak prečo nie Melasu? Mojej malej chudokrvnosť zistili keď mala 10 mesiacov a to som tú Melasu dávala normálne.

seahorse27
2. júl 2015

@elka1959 Nechutenstvo ma urcite z anemie...

elka1959
autor
3. júl 2015

Ďakujem všetkým za rady, ktorými ste ma povzbudzovali a zároveň radili. Po kontrolnom odbere hemogl. sa nám začal dvíhať ďalší odber o dva týždne a sme objednaní aj na hemat. kde dú fam zaoberú krv na podrobnejší rozbor. Dovtedy budem robiť všetko preto, aby sa hodnoty hem. zvyšovali.