Čierny kašeľ opät útočí
Aky mate nazor na tento čierny kašel ,ktory sa vraj vratil.Ja mam v tom trošku zmätok,pretože sa očkuje už dlhe roky a stale je tu.Tak kto ho vlastne roznaša? Nechcem počut nazory na očkovanie,ale konkretnu chorobu.Očkovanie je každeho vec. A prečo ho napr. dostanu aj ludia ktory su voči nemu očkovany? Aky to ma zmysel?
@aristka https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/ako-pomoct-dcerke-so-suchym-kaslom-v-noci/ nechcem rypat ale aj tu dôkaz toho ako je očkovanie "učnne" a ešte aj velmi smutne na tom prispevku od kahanky že u deti očkovanych sa čk automaticky vylučuje pretože ved je očkovane 😔
@babulka82 tak si prečítaj čo tam píše...to ,že dostala čierny kašeľ ma neprekvapuje ide o pomaly 3 ročné dieťa ..ale podľa toho čo píše presťahovali sa do vlhkého domu ,čo sú plesne aj nejaké skryté a malé má astmatika ....takže to mohlo mať fatálnejší následok a pokiaľ som čítala skončili na pol dňa v špitály......nie zo zástavou dýchania ,zaintubované....inak vieš o tom ,že aj astma ak o nej ešte nikto nevie sa prejaví bronchitídou alebo pneumóniou...inak mamička píše ,že nemali ani teplotu ...
aurat mi udrela tato tema do oci, moja mama ho dostala minuleho roku niekedy v cez maj? uz neviem resne, ale spamatava sa z neho doteraz. tolko kolko sa nakaslala a hlavne rano az ti je zle neprajem nikomu, my sme to nechytili, ani maly, maleho ockovat som nedala, akurat na 3 a 4 mesiac, hned som sa bola pytat nasej lekarky, takze maly ockovanie proti ciernemu kaslu dostal, ani sa neobral co som velmi rada, ma to priznaky ako na astmu, ale pozor mama nebola dlho preockovana, asi to bude tym, teraz uz neposielaju pozvanky na ockovanie ako niekedy, prenasa sa kvapockovou infekciou, bola aj na lieceni, aj na nejake injekcie chodila raz do tyzdna, tak sa jej oslabila imunita, ze ked nahodou dostane nadchu nevedia ako bude reagovat, ale zatial klop klop nic zatial nechytila, kupila som jej colostrum na imunitu, ktore pijeme vsetci a zatial sme zdravi
@babulka82 ja neviem načo sú tu tie diskusie ,kde je dokola opakované ,že napriek očku sa choroba môže dostať a duplom čk ,na ktorý nie je doživotná imunita ani po jeho prekonaní ...a pre koho je čk najnebezpečnejší ,toto dieŤatko nemalo ani horúčky ...zástava dýchania ,nemožnosť dýchania ,vysoké horúčky ,následná dehydratácia ,rozvrat vnútr.prostredia a smrť ...to ,že malo dieťatko nález na rtg to boli určite zatečené hlieny ,dieťatko sa nainhaluje mašinkami ,ktoré majú v špitály ,hlieny vykašle alebo vyvráti a hotovo ...práveže by bolo veľmi zaujímavé keby nebolo očko aký priebeh by mal aj ako astmatik...
Dievcata, ja som lekarnik, preto mi nedalo nezareagovat na tie nazory o ockovani, ano ten popis platil na cierny kasel a potom je este parapertusis - neviem slovensky nazov ochorenia, ale je to ten isty prejav ako cierny kasel. Na parapertusis vakcina neucinkuje. Jasne,ze testy sme robili, cakame na vysledky, ale trva to, zatial viem uz, ze ide o virusove och., teda nepojde o cierny kasel... ale imuno testy idu pomalsie, uvidime buduci tyzden. Mozem povedat', ze po neuspesnych liekoch na kasel sa to zazracne zlepsilo po Ventoline a maly v noci uz " iba" pokasliava 🙂 problem vramci ockovania je dost siroky, ale aj zlozenie vakcin sa dost meni, vyrobcovia musia dbat aj na bezpecnost podania, kedysi vakciny boli zive resp.oslabene a tak sa reakcie po ockovani prejavovali vo velkom, ale ockovanie bolo takmer 100%-ne ucinne, teraz neziaduce reakcie su iba vynimocne, samozrejme ak sa dodrzia pravidla pri ockovani.
@sissmiss - vies co, ja sa na to spytam nabuduce u nasho dokyho. Ono totiz ja ockujem, takze neviem co by bolo, keby som odmietla napr. hexavakcinu alebo MMR! Ci by mi hrozila nejaka pokuta (na SK to je tak, ze ta pokutuju???) alebo by bol nejaky stres v ordinacii alebo co... V kazdom pripade tu existuje isty "ockovaci plan", pre malinke deti zahrna to co u nas na SK (hexa, pneumokoky a MMR) + rotavirusy. Ale teraz si mi dala chorbaka do hlavy, ci to je ozaj povinne. Ta tu nechcem zavadzat! 😉
@lieska v rakusku nie je ziadne ockovanie povinne,ale maju prepracovany ockovaci plan a pri poradni sa dieta proste zaockuje.
Ale ak by si vyslovene nechcela,tak nemusis. Mam tam rodinu a ockuju vyslovne len to,co chcu oni-dali len hexu-nic viac. Aj tu dali len 2 krat.
Ani oni,ani ich známy nedali napr MMRku-tu nema v okruhu ich známych skoro nik, podobne ako pneumokoky-to im ich lekar napr neponukal vobec-nevedela o com hovorim ked som sa na to pytala.
Ale to sa asi rozni od pediatra k pediatrovi..neviem.
Ku ovcim kiahnam: mala som ich naozaj 2x- ako 3rocna a ako 33rocna, oba razy potvrdene lekarom a silny priebeh. Problemom bolo, ze v dospelosti sa mi velmi zhorsila imunita, mala som niekolko silnych viroz a bakterialnych infekcii za 2mesiace a zrazu zo synovej skolky ovcie kiahne. Moja obvodna povedala, ze za 30rokov praxe zazila druhe kiahne u 5 pacientov.
@lizatko1009 ahoj,neviem,či som to správne pochopila,ty si dala malého očkovať iba proti čiernemu kašľu?
@adinka77 nie on bol ockovany zatial len na 3 a 4 mesiace na rok este nebol, ale dam ho ockovat troska neskor, moja mama dostala cierny kasel ked mal maly 2 a pol rka bola som sa u nasej pediatricky pytat tak pozrela do karty a ze bol ockovany proti ciernemu kaslu
@lizatko1009 aha,díki za vysvetlenie 🙂
V České republice za týden přibylo 1100 nových případů černého kašle, jde letos o druhý nejvyšší týdenní nárůst. Celkem lékaři od začátku roku evidují 6397 nakažených. Informoval o tom Státní zdravotní ústav (SZÚ). Podle údajů ze zdravotnických ročenek bylo více případů na českém území jen v roce 1959, tedy rok po zahájení povinného očkování.
Nejvíce nemocných je ve skupině 15 až 19 let, tvoří podle SZÚ necelou třetinu nemocných. Onemocnělo také 101 dětí do jednoho roku věku, které nákaza ohrožuje více než jiné skupiny, protože ještě nemusí mít dokončené třídávkové povinné očkování.
SZÚ eviduje zatím tři úmrtí lidí, u kterých se prokázala mimo jiných zdravotních potíží i nákaza černým kašlem. Poslední bylo na konci března měsíc staré dítě, které mělo oboustranný zápal plic a vedle černého kašle čtyři další infekce. Žádné další úmrtí v minulém týdnu do statistik nepřibylo.

@sissmiss vieš o tom ,že takto dokáže kašlať aj fajčiar s chronickou bronchitídou a nielen dieťa....takéto príznaky má bronchiálny kašeˇa nemusí to byť čk.....a malé deti nadúva aj pri zatekajúcich soplíkoch...úplne zbytočne mamičku stresuješ všeobecnými príznakmi bronchiálneho kašľa ....mamička píše ,že ide na ster a bude vedieť....